CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Thursday, 24 July 2014

selamat hari raya 2014

Assalammualaikum....

Harini dapat balik awal..yeyyyyyyy!!!!

Seronok sbb ada sikit lg benda nk settle, ambik anak, balik umah, kemas umah sikit2, masak, berbuka, tarawikh, tido pastuuuuuuuuu sehari lagi puas, pastu balik, esoknya raya..in syaaAllah :)

Ok tuan tanah akan bercuti mulai 25/7/2014 - 3/7/2014 ye :) *ada org kesah?*hhhaaaaaaa

Mgkn tak ada entry kot minggu tu..kalo rajin aku update tru hphone je..kalo malas tunggu aku masuk keje balik lah ye hhhheeeeeeee

Alhamdulillah smua dah settle termasuk makabah, tok dan opah..

Alhamdulillah thn ni beraya di Kedah sprt biasa..kampung mak mertua :)..anak3 paling tak sabar sbnrnya, nk kutip duit raya, nk mkn banyak2, nak main..mcm2 la..

Aku biasa aje..dimana ada org tersayang disitulah aku..wahhhh drama kan..

Dikesempatan ini saya dgn rendah diri memohon ampun dan maaf sekiranya sepanjang kita bersama di alam realiti atau maya ada perkara yg mengguriskn perasaan kome ye..

Saya pun insan biasa, tak sempurna..yg penting kita mengaku salah, berusaha utk meminta maaf dan memberi maaf..bukannya susah pun..jgn sombong dan bongkak :)

0-0

SELAMAT HARI RAYA MAAF ZAHIR & BATIN

BERHATI2 SEPANJANG PERJALANAN PERGI DAN BALIK WALAU DIMANA ANDA BERADA..

InsyaaAllah

Wednesday, 23 July 2014

Kisah baju raya 2014

Assalammualaikum..

Hari ni kita berkisahkan baju raya ye..ada yg dah start cuti?sonok la korang..aku jugak masih di opis tp no hal..simpan cuti utk waktu2 kecemasan ye :)

Persiapan raya almost done!dlm 95% gitu..cuma keje2 pembersihan kita buat hari minggu nnt la..aduhaiiiiiiiii dah terasa2 keletihannya tu, belum lagi buat <__________>

Tahun ni kebanyakan baju raya tempah online, tempah awal dr bln 3 & 4..nak2 baju alya..tawakal je la sbb first time kan takut hasilnya tak best!

dress awatif 2 helai                 dress yaya 3 helai

Tp alhamdulillah mostly puas hati!nak2 jahitannya..kemasssssssssssssnya..mcm beli siap kt butik :)..tak puas belek2..terkagum2 aku dgn bakat yg Allah bg pd mereka :)...serius!!!

Tahun ni rasa mcm nk sedondon di hari pertama dan kedua..kalo sblm2 ni, raya pertama je, raya kedua dan seterusnya soka hati makpak kau la nk kaler apa kan..


W/pun raof mcm lari sikit tema tp lantaklah janji baju aku sprt yg diingini gituuuuuuuu :)

Aku beli wide shawl sehelai utk pakai raya kedua, tudung raya pertama takde so bila adjust kt baju pertama npk mcm ok je kot..so 1 shawl utk 2 pasang baju..

Nampak tak penjimatan kt situ??hhhaaaaaaa..lantaknya!malas dah aku nk cari..takde mood T_______T
 
Alya & awatif thn ni aku buatkn baju kurung biasa (tempah kt cina je), kain cotton thn ni, corak simple je..

Raya ke2 baru aku tempahkn dress (online) sbb alya dah mula bertudung kan..dress labuh kembang ala2 princess dan lengan panjang mmg pilihan 2 beradik ni :)

Rezeki bebudak2 ni dpt sampai 2 pasang baju kurung..kisahnya sbb aku tak puas hati dgn kain yg pertama, usaha cari kain cotton buat baju lain..macam2..

 

Alya takde masalah sgt tp awatif terpaksa alter sendiri..baju dan dress singkat noksss..padahal ikut ukuran badan siap aku extra beberapa inci..hai la anak cepat nau meningginya pun..

 Abg hadi baju melayu baruuuuuu je siap padahal dah anto dr bln 3..baju raop still tak siap2 lagi..lagi kesian..itulah buat baju pelik2 sgt!hhhaaaaaaaaa


Abg adi nk baju melayu cekak musang thn ni..ikutkn la..pastu tak nak pakai sampin..rimas katanya..dah kenapa???

Aku tgk baju ni beso sgt pulak sbb skang ni aku tgk mcm dah kurus sikit adi tu, seluar jeans pun longgar dia..

Tp takpe esok dah raya confirm gemok balik..mentekedarah tak hingat!bbbahahhaaaaaaaa

Baju2 kasual pun dah settle sblm pose aritu..biasanya begitu la..koser nk berpusu2 shopping dlm mall penuh sesak org!
 
Setakat nk cari 1-2 jenis brg takpe lagi, kalo semata2 nk cari baju raya mmg tak la dgn bebudak3 bertuah ni!hhhheeeee..ok lain org, lain caranya kan..
 

Dah la mencari baju hadi bermasalah sgt!!!dia kan skang ni pakai saiz 13-14thn ok..ada sesetengah brand je yg jual saiz gini..

Saiz ni la yg last, tahun depan kau dah kena pakai saiz S dewasa ok hadi! *dilema anak 'comel'* bbahhaaaaahhaaa..

Tu belum seluar jeans..thn ni tak beli pun, pakai yg lama..itupun beli seluar bundle saiz dewasa, then alter la kecik dan potong mana yg patut..

Ok..semua baju dah siap berbasuh, gantung memolek dlm almari dah..nnt nk balik kg baru packing :)

Ok..abis kisah baju raya je punnnnnnnnnnnnn..

T_____________T

Tuesday, 22 July 2014

Sekut raya

Assalammualaikum..

Selagi belum raya, kisah raya aje la kan..

Kelmarin dan semalam gigih buat biskut raya, alhamdulillah dlm malas2 tu dpt la jugak 2 bekas..serius weiihhh nk mula tu ya Allah, Allah je yg tau..malasnyaaaaaaaaa, letihnyaaaaaaaaaa..

Once dah settle terus gian nk buat lagi bole??

Tapi disbbkn kita tak berapa pandai membuat biskut so pilih resepi yg senang saja sudah, bahan2 yg tak byk, tak perlu uli bagai, tak payah tekap2 semua..

Mmg dasar pemalas sgt ni bbbahhaaaaaaaa.. 

Ok..yg kiri tu biskut kacang mazola dan kanan biskut nestum rangup..


First time buat mazola, ada 20 bj HANGUS..good job!..tp mujur nestum tak byk masalah cuma mixer lama tetiba tak bole function..dah kenapa???

Mujur raof ada hadiahkn mixer baru aritu..lega..kalo tak menangis la aku nk memukul bahan2 dgn tangan!mmg tak la!  

Banyak tu je la yg dpt, ingat nk bg serba sikit dekat mak dan mak mertua..tengok la camna, kalo tak cukup kena buat lagi la gayanya :)

Petang ni dah aim nk buat popia nestum..harap2 buat ye che'wa!

Lusa nk try buat apa ye? semperit kot..kot la..sbb nk abiskn stok tepung yg ada kt umah tu..

Hari sabtu nnt baru nk buat kek..mak suruh buat kek oren, pastu aku nk buat buttercake jugak..simple je kek tak payah nk beria sgt..kalo rajin tambah marble kek..

Hamboiiiiiiiii kemain byk nk buat ni..

Doakan saya rajin dan berjaya buat ye!...ehhhh?? tetiba...

Korang dah settle biskut raya?

Monday, 21 July 2014

Ikan keli goreng bersambal - RESEPI

Assalammualaikum..

Harini mcm malas nk borak banyak, tulis banyak..ingat nk buat entry pasal persiapan raya tp aduhaiiiiii malasnya..

Maybe hari khamis kita reveal ye dak..relax arrr belum nk raya lagi kan hhhiiiii

 Harini aku bagi 1 resepi yg anak beranak suka beno makan..ikan keli bersambal!


Ok..ada yg tak mkn ikan keli kan?takpe guna ikan lain pun no hal..resepi simple aje tp saja nk share hhhaaaaaaaaaa

Ikan Keli Bersambal

Bahan
Ikan keli sedang2 (goreng)
Cabai masak (merah)
Cili padi (kalo nk pedas)
Bawang merah
Bawang putih
Asam keping 
Garam Gula
Bawang Besar potong bulat

Cara
Blender cabai, cili, bawang putih dan merah.
Tumis sampai cabai masak
Masuk air sikit, asam keping
Perasakan garam gula
Masukkn ikan keli 
Masukkan bawang potong

Done!! senang giler kan..aku tak suka berkuah sgt so keringkn sikit, kalo suka berkuah letaklah air byk sikit :)

Kalo tak suka cabai masak bole guna cabai kering..

Boleh cuba..kt umah ni smua suka nak2 hadi mmg hantu keli, masak sambal, tempoyak, lemak dan bakor mmg makan bertambah!

Kalo rendang dan gulai masam keli kami kureng sikit :)

Korang suka?

Sunday, 20 July 2014

gembirakan hati sendiri

Assalammualaikum..

Camna persiapan raya korang?

Alhamdulillah aku 90% dah siap termasuk mak abah, tinggal biskut kerepek raya je yg tak ada..ntah la..honestly aku ni tak la pandai sgt buat sekut raya..

Tapi beberapa thn ni try buat..dpt 1-2 jadi la..

Tapi tu la ntah bila nk start tak tau la hhhuuuuu..

Ok tetiba tunjuk baju biru ni ha..apa kejadahnya kan??hhhhaaaaaaaaaa..sbnrnya ni hadiah utk diri sendiri sempena b'day katanya..

Konsep aku jangan kedekut utk berbelanja/hadiahkn utk diri sendiri! guna duit sendiri, beli utk gembirakan hati sendiri, tak kira utk raikan apa pun..apa salahnya kan :)

Mahal murah tolak tepi T__________T
 

Disbbkn thn ni bday dekat beno dgn raya so alang2 terus beli sst yg bole diguna..kira 2 in 1 la..ingat nk beli hbag aritu tp hati berat sgt nk beli so sudahnya decide beli baju raya selai..

Then online melambak2 pulak la ujung2 minggu ni kemain byk SALE..juling2 bijik mata iols..fffuhhhh..

Mcm tau2 je baju raya iols tak byk uols..anak3 yg over b'helai2 sbnrnya..biasalah tu kan..hhhaaaaa..

Beli kt butik BKC Muslimah ni..dulu penah beli Jubah dress..bila sale je terus oder so dpt murah sikit :)

Kali ni beli 1 set blouse dan skirt kaler biru..jarang ada kaler gini..pilih saiz M (kantoi)..bajet kuruih ka chewa?

Hhhaaaaa..sbnrnya dgn harapan tak mentekedarah raya nnt...eeecceehhhhhh ye ke???mmg tak la!


Ok la tu je nk tunjuk hhhaaaaaaaaaa..siapa penggemar jubah, dress labuh, blouse muslimah, nk beli bole terjah fb BKC Muslimah ye..

Tapi mcm tak sempat je nk beli kan..ok save utk beli raya haji nnt ye uolssss

Berbelanjalah seadanya ye :)


 

Thursday, 17 July 2014

Bday dan bday present

Assalammualaikum..

Salam Jumaat yg indah..berdoalah semoga kita bertemu lagi Jumaat yg terakhir sblm raya nnt..in syaa Allah..

Ingat malas nk buat entry harini tp sbb harini kita seronok :)..kenapa?

Sbb arini bday kita!!!wahhhh mcm bebudak padahal dah kertu pun hhheeee..

SELAMAT HARILAHIR YG KE 34 THN YE CHE'WA NORDIN!
Alhamdulillah..alhamdulillah..harini bangun awal sikit, dlm pukul 4 gitu..marilah beribadat tanda kesyukuran krn Allah masih panjangkn usia aku setakat ini..

Bersyukur sgt2 sbb thn ni bday jatuh pd hari jumaat dlm bulan Ramadhan..Allah..ampunkan segala dosa2ku *tears*

Firstly..syukur pd Allah krn mengizinkn ku lahir ke dunia..
Second..terima kasih pd mak & abah sbb tanpa anda chewa tak ada dlm dunia inI utk menjadi anak mak ngan abah..
Third..terima kasih pd diri sendiri krn berusaha mengharungi hidup selama 34 thn ini :)
Fourth..kpd suamiku, masuk je pukul 12a.m terus wish w/pun gigih kejutkn aku tido, mata pejam tp telinga still dengo abang..tq yang..
Fifth..anak3 ku..tqsm krn hadir dlm hidup ibu, anda b'3 merupakan anugerah terhebat penah ibu dapat dlm hidup ini :)
Sixth..tqsm adik bradik dan saudaramara yg wish
Last but not least..kawan2 tersayang s/ada realiti @ maya, tqsm krn sudi bersahabat dgn saya!!

Disebabkan bday jatuh bulan pose so tak byk benda dirancang utk menyambutnya pun..masa & aktiviti terhad..but its ok..

Tapi raof dah beli siap2 hadiah..biasanya hadiah ni merangkumi anniversary 14/7 dan bday aku la 18/7..*save budget kot hhhaaaa*

But its ok for me..tak beli pun takpe, janji ingat daku dlm doamu..wahhh drama..

Tahun ni dia hadiahkn aku hbag sekali dgn purse..dia kata hbag utk hadiah bday, purse utk anniversary..wahhhh bijak mmg bijak ye bang!sel2 otak sudah berhubung ye..

Dah la beli diam2, pegi AEON sorang2, pehtu sorok dlm almari baju..konon suprise ler tu..ha mujur menjadi kan!

 

 Yang bestnya..sbnrnya aku ni mmg bercadang nk beli hbag raya, nk beli warna cream, dah usha2 online, dah berkenan, sekali rasa berattttttt sgt nk beli rupanya Allah suruh raop jugak yg belikan hhheeee..

Rezeki yg tak disangka2 la kan :)

Alhamdulillah..

*Al-Fatihah #MH17*

Wednesday, 16 July 2014

Ruang rehat raya

 Assalammualaikum..

Nak jugekkkkk raya ujung2..*rollingeyes*

Kali ni nk citer pasal ruang rehat a.k.a ruang tengok TV la lebihnya..rumah aku ni ada tangga dlm 2 anak tangga gitu..so bila naik dah ada ruang...jd tetiba berlakulah separation antara ruang bawah & ruang atas..

Biasanya org letak meja makan tp kami tak nak letak TV dlm ruang tamu so jadikan tempat ni ruang menonton dan berehat so kalo org dtg tak ganggu nk meyembang gitu tp dengo dan npk jugak TV kekdahnya..pppffftttt!!!

Kt sini tak byk sgt perubahan..sama mcm dulu cuma bhgn TV tu kita cat kontra dgn warna dinding lain tp masih serasi..so pilihan kaler as i said..raof punya pilihan tp yg ni i loike..

Warna mcm turquoise, warna petronas camtu..

 

Dulu kt dinding ni ada sticker so kali ni simple je kita letak jam IKEA baru beli padahal melambak2 jam..salahkan raof yg pantang menengok benda2 cantik kt IKEA..*rollingeyes*

Gemo beno beli yg tak bernombor, terbeliak2 bijik mata aku nk menengok dah pukul brapa..gggrrrrrr

Dulu berangan2 jugak nk buat frame TV tp tu la kos jugak tu tp lebih moden kan?tp simple gini udoh la sesuai dgn bajet yg ada..

Then kita beli rak TV baru..jenis mendatar camni kaler hitam, ruang luas skit..again aku suka putih tp biasalah best man win katanya..hari2 nampak berhabuk nyampah aku nk mengelap!


Katanya nk match dgn kusi merah dan TV..

Atas rak TV tu, ntah nk letak apa..ingat nk letak pasu kecik kt situ tp memandangkn ada anak yg super duper aktif terus hajat terbantut..

Ke elok biar kosong je?

Kerusi merah ni mmg pakai yg lama..dulu ada aku up entry pasal beli kerusi ni kan..apa? tak tau? amboi anje sgt ni..baca sini!wahhh paksaan hhheeee..

Kenapa merah? well u know me, kalo tak menyegholang kata org perak tak sah la aku hhhheeeee 

kami ni mmg gemor menengok benda2 perhiasan rumah ni tp tu la, kalo ada bajet mmg membeli, menukar segala..kalo takde cuci mata udah..entry cuci mata..

 
Bidai belakang tu pakai yg lama masih elok..

Bantal dan kusyen tu sengaja aku tambah, pakai yg lama elok lagi, nk letak mana? so pakai aje la buat2 cantik w/pun ntahhapahapa je aku tgk hhhaaaa

Letak kapet ijo lama kt sini bg ceria sikit..raop kata ok..lgpun tempat berehat, biorlah ceria sikit katanya..
Wall of frame tetap sama..just tambah 2-3 bingkai lagi..ni gamba raya thn ni coming soon, ntah mana pulak nk letak??hhhmmmmm

 

So inilah keseluruhan ruang rehat kami yg kecik ini..tak mewah mana, tak besor mana..aku suka lepak bhgn sini compare ruang tamu sbb ada TV..bole??


Kecikkan?sekangkang semut je ni ha!

Anak2 pun suka jugak, selain tgk TV, main game, sepahkn mainan pun bole..fffuhhh!!

Raof dia suka ruang tamu..lepak sambil main hphone..siap tertido2 kt situ..lantaklah!

Ok..itu aje deco2 raya katanya..

T______________T

Tuesday, 15 July 2014

tudung raya..

Assalammualaikum..

Lagi tak raya, lagi tu meroyan pasal raya *rolling eyes*

Aritu ke hulu ke hilir mencari tudung anak2..actually utk alya je, adiknya tu on off tp bila tgk kakak bertudung dia pun nak jugekkkkkk..

Alya skang dah mula diajar pakai tudung kalo kluar berjln, biasanya jauh2 la, kalo dekat2 kdg2 nak kdg2 taknak..aku tak paksa sgt..jgnlah samakan aku dgn org lain, lain org lain caranya kan..

Dan aku tak kesah pun camna cara korang mula nk train anak menutup aurat..anak korang kan..

Ok..mmg melambak2 tudung kanak2 kt pasaran skang, mcm2 fesyen..

Tp jenis aku ni tak suka budak2 pakai over sgt, lebih prefer plain, kain denim atau cotton, kalo bole syria, tp alya suka awning pulak..simple is nice..budak je kot, kang dtg rimas smua terbang hhhhuuuuu

Nak cari yg simple tu la yg susah..dpt jenis aku ni cerewet plak..itu tak berkenan, ini tak berkenan..mendapat lah!


Sudahnya mencari online, nk tempah mcm tak sempat *biasa tempah*..aku beli kt princesslilzahra ni..mmg biasa beli kt sini, jahit kemas, kain best dan sesuai je utk alya..

Itupun kaler apa yg aku nak takde so beli la apa yg ada dulu..dapat la 3 helai, yg 2 lagi tu ala2 paridah tu beli kt bazar ramadhan, yg plg simple dah tu sbb nk matching kan jugak dgn baju..

Tp jenis paridah ni mmg singkat2 bebeno kot..tak lama la alya pakainya..

Kt lilprincess harga mmg agak mahal sikit la tp in syaaAllah berbaloi2 :)

Kt sini pun ada jual dress dan jubah utk kanak2..cantikkkkkk :)

Kalo korang nak bole lawat fb depa ye..bole la anak2 pomp kita melawa di hari raya nnt..tp cepat sold out, konsepnya sapa cepat, dia dapat la!


Ok close up sikit..siap ada phone..bole call atau sms :)

Oh ye..1 lagi butik tudung kanak2 yg biasa aku beli kt Butik Inspirasihana..

Aku terjah kedai je sbb dekat..
 
Lawa2 gak...
 

Sunday, 13 July 2014

11yrs

Assalammualaikum..

Alhamdulillah..alhamdulillah..alhamdulillah..

Harini tak nak tulis banyak sgt la..cuma nk bgtau harini ulangtahun perkahwinan kami yg ke 11 thn..

Biasanya tarikh ni aku je yg ingat, raop mcm biasalah kalo tak dikabo sampai u/thn thn depan pun tak dikesahnya! **rolling eyes**


Sudah 11 thn berkahwin..bukan senang nk sampai ke tahap ni sbnrnya kan..penuh dugaan dan ujian Allah..in fact sampai skang pun masih diberi ujian oleh Allah..

Its ok sbb sbg hambaNya mmg itulah tanda ketakwaan..terpaksalah hadapi dgn penuh ketenangan dan kesabaran ye..in syaaAllah..

Kdg2 mmg susah sgt rasa nk hadapinya tp kalo dah tersurat itu jodoh kita, macam mana melanda pun Allah tetap pelihara..

11 tahun dgn 3 cahaya mata..nikmat Allah yg tak terhingga..jika ada rezeki nak menambah..mudah2an Allah makbulkan :)

Jika tak ada, kita berusaha mendidik dan menjaga amanah ini dgn baik..in syaaAllah..bukan kuantiti yg dipandang tp kualiti yg dihasilkan, jika ada kedua2nya itu BONUS..

Terima kasih suamiku krn menjadi imamku..
Terima kasih suamiku krn memilihku menjadi makmum mu..
Terima kasih suamiku krn menjadi bapa kpd anak2ku..
Terima kasih suamiku krn bertanggungjawab atas segalanya..
Terima kasih suamiku krn berusaha memimpin kami ke syurga Ilahi..

 Ya Allah..

Eh dah terpanjang pulak menulis..hhhaaaaa

Last but not least, doakan yg baik2 utk kami ye kawan2..semoga tabah mengharungi lagi 10thn mendatang ye..in syaaAllah

Mudah2an pengakhirannya baik2 saja utk kita semua ye :)

ya Allah..


 

Thursday, 10 July 2014

cerita biasa..

Assalammualaikum...

Harini ingat nk borak2 biasa aje..cerita2 biasa raya kekdahnya..

Korang puasa? dah tetiba ty puasa..pang!!

Actually nk citer pasal raya la..aku ni tetiba takde mood langsung nk beraya..bole???baju2 raya anak3 smua dah settle dan mcm biasalah makpak selalunya akan mengalah..

Last minute baru merangkak2 mencari selai dua..end up shopping online aje la..pppfffttttt

Biskut raya apa pun tak beli, nk buat apa tah lagi..mak dah minta tlg buatkan biskut apa ntah sbb thn lepas aku buat bagi kt mak..katanya sedap..tp ntah biskut apa yg dia nak tu..**macamkan berpuluh2 jenis biskut buat sampai aku lupa nama..ppppuuuiiiii**

Tapi dlm tak semangat tu, smalam gigih jugak mengugel biskut2 yg senang katanya..ingat nk buat 2 jenis je..biskut apa?dah beli bhn2 baru kita war2 la..kang tak jd..sapa yg malu?mereka dan keluarga mereka :P

Lepas tu ingat nk buat 2 jenis kek jugak..nk bg mak dan bawak ke kampung..buat kek biasa je..buttercake & kek oren kot..

Kek oren tu mak suka sbnrnya..buttercake tu sbb senang hhhhaaaaa

Balang ada 6, biskut ada 2, lg 4 ko nk letak apa chewa ooooiiiii???itulah yg sakit kepala pikir tu..wahhhhaaaaaaa teruk sgt tu..

Kalo korang nk tau menempah pun tidak aku ni..malas wehhh..nk tempah pun malas..camna???

Mmg melambak2 biskut raya time dekat raya nnt..kalo beli siap tahan aje lah kalo2 dpt yg rasa 'sampah'..wwwahhhhhh

Abis baik aku jamu dgn kacang je nnt *matiklah org tak mai dah umah*

Aku ni bukanlah penggemar biskut sgt, kalo dpt kerepek pisang ke mmg meleTOP tp tu la susah nau nk cari org yg bole buat sedap2..

Kalo beli siap mmg confirm dpt yg dah lemau takpun tengi..

Alahaiiiiiii...

Sbnrnya tudung raya takde lagi ni..bukan je aku, alya ngan awatif pun takde ni..jap lagi baru nk terjah mencari kt bazar2 raya kt kuala ni ha..ada jumpa rezeki, kalo takde, online jugak sudahnya..

Rumah raya..sampai nak raya esok la berkemasnya pun..

Nak citer apa lagi ni?

Minggu depan anniversary dan bday kita..pun takde mood nk meraikan diri sendiri ni..mana la roh semangat ni..fuh..fuh..fuh..hhhuuuuuuuuuuuuuu

Dah la kot buat masa ni..

Korang camna? ok ke ko? hhhaaaaaaa
 
T___________T

Wednesday, 9 July 2014

Daging itam

Assalammualaikum..

Semalam ayam percik, hari ni nk share resepi daging..kot2 korang dpt idea nk buat apa buka pose kang kan :)

Resepi simple aje..

Daging masak itam yg tak berapa itam gara2 kicap pekat takde..bole???

 

Bahan:

Daging
Bawang merah/putih/halia
Jintan kasar/halus
Sebatang serai(titik)
3 beradik (lawang, cengkih,kayu manis)
Cili kering 
Sedikit belacan
Air asam jawa
Serbuk kunyit
Kicap Manis
Cili sos
Garam

Hiasan:

Bawang besar potong bulat
Cabai merah/cili padi
Daun bawang/sup

Cara:
1. Blender semua bawang, halia, jintan2, belacan dan cili kering.
2. Marinate dlm 1-2 jam daging bersama bhn blender, kicap manis, air asam jawa & serbuk kunyit.
3. Tumis 3 beradik bersama serai hingga naik bau, masukkn perapan daging tadi, masaklah sampai lembut.
4. Jika kurang itam boleh diletakkn kicap pekat, perasakan garam mengikut selera anda.
5. Jika nk kuah lebih tambahkn aje air, kalo nk kuah pekat bole diletakkn cili sos sikit.
6. Daging dah lembut, perasa dah sesuai, kuah sprt yg diingini, masukkn bhn2 hiasan.
7. Tutup api dan bole dihidangkan :)

'Selamat mencuba dan menjamu selera'

Tuesday, 8 July 2014

ayam percik

Assalammualaikum..

Semalam kita buat ayam percik..gara2 menengok anak2 dara lieyalatif buat ayam percik meleleh2 air liur nk makan hhheeee

Balik umah terus membanting tulang la..ayam dah siap2 defrost, just keje2 memotong mengupas itu ini aje lah..

Aku biasa jugak buat ayam percik tp ingat nk try resepi yg lieya share..cuma aku tak letak kiub ayam dan sos cili..gula pulak aku ganti dgn gula perang, gula melaka aku letak sikit..

 

Dah blend smua terus masak sampai mendidih, then baru masuk ayam..

Jgn masak lama sgt, kang ayam tu kita nk bakor kan :)

Agak2 sebati, bakorkn aje dlm cooking magic..agak mcm kering, basahkan la dgn kuah percik tu..masak sampai sprt yg diingini lah ye..

Aku suka kering dan garing sikit tp dlm cooking magic ni ayam lembab je aku tgk ke aku yg tak reti masak?

Kalo terus guna arang lg meleTOP kan!

Lebihan kuah tadi tu aku teruskan memasak sampai likat, bila ayam dah siap, just cuahkn aje atas ayam2 tadi ok!

Hasil kejadian!

 
 
Nak tgk resepi, pegi jenguk blog lieya ye :)

Sunday, 6 July 2014

Ruang tamu raya

Assalammualaikum..

Dah hampir 10 hari puasa kan?sekejapan je rasa..lagi 5 hari jadi 15 hari..lg setengah bulan dah raya..amboiii kemain berkira2 pasal nk raya kennnn..pose tentu2 tak penuh hhhiiiii

Sprt yg dijanjikan..arini nk citer pasal ruang tamu..tak la cantik mana tp dah hampir 10 thn kita try ubahsuai dan deco sikit2 la thn ni..

Sapa yg tak suka tgk rumah cantik berkemas kan?w/pun kecik atau beso janji senang dimata sendiri :)..kata rumahku syurgaku! 

Korang tau kan, start bln lepas lg dah start renovation bagai umah ni kan?padahal bukan beso mana rumah pun..pppfffttttt

Lepas bilik hadi tu siap, ruang tamu still kosong, ada je lagi brg yg nk berbuang, bergantung..


Bila sofa dah siap sampai, terus teruja nk kemas elok2.. so hari sabtu sehari sblm pose kami cadang nk all out mengemas..

Teruja tak teruja raop, bangun pagi je terus nk ganti langsir yg dia beli kt IKEA..oooiiii gegeh beli langsir baru padahal elok lg yg lama..kononnya nk mix match sofa katanya..


Lantakkan aje!

Lepas dia gantung langsir semua, aku teruskn keje2 mengemas, mencuci, mengemop, memvakum..dia teruskn bhgn luar la..kemain semak jugekkkk!!


Malas nk citer panjang...hasilnyaaaaaaaa..scrolllllllllllllllllllllllllllll plzzzzzzzzzz..aaahhakkkkksssss..bg korang cergas sikit bulan pose ni hhhaaaaaaa



^
























^



















^






























^











































^





























nasib la..


























^



































^


























ok..ok..coming




















^



























^


























ye la..ye la..
































taraaaaaaaaaaaa..dora dtg lagi

 
  
Ok ke tidok???actually tak berdeco bagai cuma add on dan susun la mana yg patut..punya la berminggu2 laki bini bertekak mencari sofa akhirnya sepakat membawa berkat jugek hhheeee..

Alang2 jom cerita pasal sofa ni..

Kami pilih L shape memandangkn umah ni bukaan tak beso 9x12 so tak bole nk letak 3+2+1 atau 3+2 seater sbb nnt makan space..

Tapi yg ni pun aku tgk kt kedai kecik je, balik umah hambik beso jugekk..dasar umah kecik..hhhhaaaaa

Aku mmg suka jenis fabrik sbb npk lebih moden dan ada kusyen..bole??mujur raop suka je.. leather pun cantik tp iols tak brapa minat w/pun raop minat tp kena remind kan dia pasal bajet so jgn berangan!

Mgkn ada yg murah kot tp mana yg kami suka smua 3k lebih..

Why maroon? aku mmg suka sofa terang? ntah ngape..aku suka tgk ada warna merah, warna ijau, purple..sbb bila balik penat2 aku nk tgk sst yg berwarna ceria gitu...

Raop so so je kot kecuali kombinasi kaler tu ok, dia suka warna tanah, warna grey..warna gelap2..makanya mcm biasa bertekak la laki bini pasal kaler pulok dah hhhaaaaaa

Akhirnya dia setuju sbb aku combine sikit kaler2 yg dia suka..sengaja pilih kombinasi warna cerah sikit sbb nk bg npk luas..maklum la umah sempit :)

Cushion polkadot dan grey tu raop beli kt IKEA..saja nk tambahkn lagi bantal dan naikkkn seri sofa je..

Meja kopi tu mmg kami sepakat pilih, npk moden..aku teringin nk meja kaler putih smua tp takde, cover hitam aje yg ada so tak apalah..jgn bertekak sgt pasal meja je pun kennn *rolling eyes*

Bukan apa, meja putih ni habuk tak npk sgt, tp kalo itam mmg berkilo2 meter jauh dah npk *hoversgtaihhh*

Buat masa ni meja mmg kosong..ingat nk letak bunga/daun ijau kt situ..nk jugek ijau kennnn hhhiiii

Bukan apa bg naik seri meja sikit :)..nnt baru pegi beli..

Jadinya total sofa dan meja = RM3K..ngam2 bajet..raop 2K aku 1K hhhhaaaaaa

So finalize..kita tgk hasil langsir yg digantung..day curtain dan night curtain smua tukar..mmg awal tak awal la tukar..harap2 sebulan ni tak berhabuk lerrr..


Tp curtain jenis ready made ni senang ditukar ganti...aku suruh beli 2 kaler brown, 2 kaler light spy tak boring..day curtain dia beli 4 helai jugak..eh cantik jugak pilihan dia :)

Tp npk cacat sikit kt situ sbb bidai yg lama tu kami pasang tinggi so yg baru ni terpaksa rendahkn sbb nk adjust ketinggian..

Carpet pakai yg lama aje..memula letak kapet plain cream tp tak naik pulak meja npk tenggelam..akhirnya letak kapet warna brown ni..

Kalo ikutkn aku, nk letak kaler ijau hhhhiiii...nk jugek ijau :P

Raop kata jgn mengada..yg brown ni mix dgn langsir so letak ajelah..jgn bertekak..kapet je pun *rolling eyes*

Penjuru tepi kami beli cabinet side kaler putih..beli yg lebih kecik dan rendah compare dgn yg lama..yg lama bagi mak :)..masih elok sgt2 :)


So ruang npk lebih luas :)

Actually cabinet ni tempat utk raop letak smua koleksi model vespa, mini dia..decoration atas nnt kita pikir lain..ingat nk letak sebakul bunga atas tu tp confirm raop tak bagi..huhh!!

Belanja langsir, kusyen, kabinet semua under raop..aku takde bajet utk itu dah hhhiiii..berapa smua?jgn ditanya ye :)

So ok tak??tak ok pun rumah aku hhhhaaaaaa..belanja ikut kemampuan la..lain org lain citarasa kan :)

Nanti kita cerita deco bahagian lain pulak ye :)

Meh la kawan2 dtg umah beraya..umah kita dah shantekkkk!!!ehhhh???

Takdelah..marilah dtg beraya tau..yg penting tali persaudaraan bukan macam mana rumah tu kan :)

Alhamdulillah..rezeki dari Allah
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...