CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Tuesday, 14 October 2014

Sate, kuah kacang

Assalammualaikum..

Kejadian hari minggu lepas..tringin nk buat sate..actually bukan la tringin sgt lebih pada memenuhi keinginan bebudak3 yg suruh buat sate..

Waaahhhhhhhhhh mcmkn terer sgt ibu memasak tau, main oder je..tp takpe meh kita mencabar diri buat :)..kalo tak try mana nk tau kan..

Sdg elok ipar duai nk buat mkn2 bday anak depa so elok la tu share reramai mkn :)

Dua hari sblm tu marinate siap2 ayam daging..mujur daging korban banyak lg just campur dgn ayam sbb confirm byk yg suka ayam kan..


Pagi sabtu tu, buat kuah kacang..waahhhhhh nebes jgn ckp la ni..penah tlg maksu buat
masa raya haritu so flashback balik la apa bahan2 dan cara nk buatnya..

Then aku refer jugak pd resepi Kak Azlita masam manis kot2 ada yg tertinggal..so combine sekali spy lebih meleTOP padahal rasa sama je bbahahhaaaaaaa...

Ada yg nak resepi sate dan kuah kacang???ok nnt akak wa share na di lain entry..

So t'ari tu pegi umah mak, lepas mkn t'ari raop terus buat bara nk bakor sate la..lebih kurang sejam jugak la nk menghabiskn 50 cucuk tu ha..

 

Buat 50 ++ bila dah siap kira2 dlm 40++ je..ok itu perkara biasa yg kita npk bila sesi bbq atau panggang2 ni ye..faham???*rolling eyes*

 

Ok..mari kita guna sebaik mgkn apa jugak teknologi zaman skang ye..takde kipas2 tangan derr..kipas elektrik je senang dan cepat..sesuai jugak utk org2 malas mcm laki den ni hhhaaaaaaaaaaaaa

Sementara sate masak, kita gi potong2 nasi impit, timun dgn bawang nk mkn dgn sate kan..saja rebus nasi impit sbb kuah kacang banyak..

Lepas asar party pun bermula la!


Mak mertua buat puding, ipar duai buat bakso dan mee kari..makan anak beranak saja..sate selamat dah abis..benda tak banyak, lain kali kena buat 100 cucuk baru cukup kot :)

Alhamdulillah majlis pun berjln baik..yg paling best tercapai jugak hajat aku nk buat sate..

Ok..tunggu entry resepi sate dan kuah kacang na..

Ada ke yg tungggu masalahnya????hhhaaaaaaaaaa

T_______________T

11 comments:

lieyalatif said...

kuah kacang pun aku tak penah buat, ape tah lagi satey weyyy hahaahaha...adoi hebat kooo beb.... due hari peram daging tu mmg meresap sedap laa sate ko ..... aku suke sate yg manis2 tu ade org buat boh madu laa brown sugar la kan...ade satu kedai kat jalan nak masuk putrajaya ni buat camtu...mmg port aku laa kalo nak makan satey...tapi kene lawan ngan kuah kacang pedas sbb nak seimbangkan dgn rase manis tu...

ish ko ni wa, ade petang kan aku tapau sate ni kang....teliyur lak!

salwana nordin @ che'wa said...

ko hebat buat masakan lain pulak lieya hhhaaaaaaaaa...aku ni mana penah buat sate apatah lg kuah kacang sebenonya..tp nk tunjuk terer depan anak3 so gigih la jugak buat hhhaaaaaaaaaaa

mmg aku letak madu bg manis2 sikit pastu gula biasa..mmg sate biasanya sedap manis2 kan..kuah kacang aku tak berapa nk pedas sbb ramai sgt anak menakan nk mkn so buat sedang2 aje la..

ha pi cari sate ptg kang..sedap mkn ujan2 ni kan :)

juicy X said...

HAISHHH LAPAQ PULAK TGK SATE TU HIKHIKHIK

BTW SAYA ADA MENJUAL KHAT KUFI, INSHAALLAH DGN HARGA MAMPU MILIK. JEMPUT SINGGAH. - SALAM UKHWAH :)

Lily Mama Zara|Zareef|Zayed said...

wahhh..sedapnya wat makan2x..sume pon nmpak sedap..rajinnnn buat satay sndiri..^_^

salwana nordin @ che'wa said...

juicy X..salam ukhwah..

tq nnt saya melawat ye :)

salwana nordin @ che'wa said...

tq lily :)

tgh rajin semua bole buat, dtg malas beli sudah :P

hainom OKje said...

Rajinnya buat sate sendiri.....okje kalau teringin beli ajelah hihi...

LYAfrina said...

yumms..sedapnya..
sate buat sdri mmg puas hati mkn..
lya x pernah lg buat sate & kuah kcng.
tp mertua lya punya kuah kcg dia mmg sedapppp sgt

salwana nordin @ che'wa said...

Terlebih rajin ni...kalo dtg malas jgn ajak sembang bab memasak lah hhhaaaa...

salwana nordin @ che'wa said...

Masak sendiri mmg puas la lya..sedap tak sedap blkg kira ye hhhiiii

akak pun baru blaja buat kuah kacang..try aje la..hhhiiii

LYAfrina said...

singgah sini kak

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...