CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Wednesday, 29 October 2014

whatever..

Assalammualaikum...

Hoooiiiiiiiiiiii bukan main kemalasan nk update blog.. ini serius!!hhhaaa...mcmkn org kesah..

Aku ni dah la malas, tangan sakit pulak..bole pulak tersimpul urat kt lengan..silap adjust terus ngilu sakit..hhuuuu

Tu yg malas menulis, harini dah ok sikit sbb asben dah urut smalam siap tampal koyok..berangin jew!!

Poyyyooooo sgt..ini semua alasannnnnnnnn hhhaaa

Ok la meh random photo je la...tak payah nk tulis panjang2 kan :P..npk tak permainannya di situ..


Masak merah ikan kesukaan semua ni!

 
 
 Tahun depan 4 taun dah..nk sekolah dah pun..sekolah PASTI kakak dia je..seremmmm je bila pikir pasal budak ni hhhaaaa


Minggu peperiksaan..minggu ni alya, minggu depan hadi..bertabahlah bebudak2 maknya 2 minggu ni jd singa jadian je..


 

Kuetiow kering makan hujan2..minum pulak teh tarik atau horlick...pppeeerrrgghhh!!!  


Koleksi FROZEN awatif yg pertama terus jd kesayangan..murah je RM15.00..sbbkn pertama kali itulah yg diulang2..harini basuh, esok dah kering diambik pakainya..meluat aku!


Sorting time!! almari kecik, baju makin bertambah..sudahnya mana yg elok simpan, tak muat bg kt org, yg dah tak elok buang!

Ok..finish!..doakan saya rajin2 minggu depan ye hhheeee

T_____________T


Sunday, 26 October 2014

Ooohhh myyyy..........

Assalammualaikum...

Alahaiiiiiiiiii..rindu sgt kt blog..rindu nk tulis, rindu nk citer, rindu nk blogwalking kawan2...rinduuuuuuuu :)

Saya je yg rindu..korang tak rindu...eh????kesah pun tidak kan hhhhaaaaaaaaaa

Ambik muka tuan tanah kedaung sebeso alam..abih npk semua jeragat, jururawat..abaikan taik lalat bersepah kt muka tu..tu yg npk..no manners betoi lalat ni, pprreeettt kt muka...eh?


Bz mcm lebah la minggu lepas dan minggu ni uols..

- kursus ye bukan kurus..itu lain taun bbbahahaaaaa
- key in segala mak nenek data akaun kt opis
- siapkn segala payment ujung bulan
- update jualan
- examination revision - alya & hadi
- anak2 tak sihat
 - iols tak sihat uols..BP naik hhhiii

Gitulah..sebenarnya bukan penat badan sgt tp otak..hhhuuuuu

Bulan depan nk hadap kursus GST pulak...oooiiiiiiiiiiii stresssssssss..

Positif chewa..positif!!!

Ntah la aku ni..bapak pakar motivasi pun tak jalan rasanya bbbahahaaaaaaaaaa

Ada sesiapa nk bg pakej bercuti free tak???*kedip2 mata*

Tuesday, 14 October 2014

Sate, kuah kacang

Assalammualaikum..

Kejadian hari minggu lepas..tringin nk buat sate..actually bukan la tringin sgt lebih pada memenuhi keinginan bebudak3 yg suruh buat sate..

Waaahhhhhhhhhh mcmkn terer sgt ibu memasak tau, main oder je..tp takpe meh kita mencabar diri buat :)..kalo tak try mana nk tau kan..

Sdg elok ipar duai nk buat mkn2 bday anak depa so elok la tu share reramai mkn :)

Dua hari sblm tu marinate siap2 ayam daging..mujur daging korban banyak lg just campur dgn ayam sbb confirm byk yg suka ayam kan..


Pagi sabtu tu, buat kuah kacang..waahhhhhh nebes jgn ckp la ni..penah tlg maksu buat
masa raya haritu so flashback balik la apa bahan2 dan cara nk buatnya..

Then aku refer jugak pd resepi Kak Azlita masam manis kot2 ada yg tertinggal..so combine sekali spy lebih meleTOP padahal rasa sama je bbahahhaaaaaaa...

Ada yg nak resepi sate dan kuah kacang???ok nnt akak wa share na di lain entry..

So t'ari tu pegi umah mak, lepas mkn t'ari raop terus buat bara nk bakor sate la..lebih kurang sejam jugak la nk menghabiskn 50 cucuk tu ha..

 

Buat 50 ++ bila dah siap kira2 dlm 40++ je..ok itu perkara biasa yg kita npk bila sesi bbq atau panggang2 ni ye..faham???*rolling eyes*

 

Ok..mari kita guna sebaik mgkn apa jugak teknologi zaman skang ye..takde kipas2 tangan derr..kipas elektrik je senang dan cepat..sesuai jugak utk org2 malas mcm laki den ni hhhaaaaaaaaaaaaa

Sementara sate masak, kita gi potong2 nasi impit, timun dgn bawang nk mkn dgn sate kan..saja rebus nasi impit sbb kuah kacang banyak..

Lepas asar party pun bermula la!


Mak mertua buat puding, ipar duai buat bakso dan mee kari..makan anak beranak saja..sate selamat dah abis..benda tak banyak, lain kali kena buat 100 cucuk baru cukup kot :)

Alhamdulillah majlis pun berjln baik..yg paling best tercapai jugak hajat aku nk buat sate..

Ok..tunggu entry resepi sate dan kuah kacang na..

Ada ke yg tungggu masalahnya????hhhaaaaaaaaaa

T_______________T

Sunday, 12 October 2014

#Sup tulang - RESEPI

Assalammualaikum..

Kejadian hari rabu minggu lepas..nk masak utk makan mlm..korek2 freezer mlm sblm tu, tgk ada tulang dan daging korban aritu..

Mmg sengaja suruh raop ambik tulang sbb teringin nk buat sup tulang..biasa mkn org buatkn, kali ni meh la buat sendiri..dah beso panjang kan hhhhaaaaaaa

Kalo dah nama sup bukan susah mana pun kan tp bila malas menguasai diri tak payah sembang bab memasaklah

Ok harini akak wa rajin nk share resepi sup tulang ye..ukuran main campak2 aje ye..ikut banyak mana tulang korang..

Aku punya tak la sampai seperiuk beso sbb nk mkn anak beranak je..


Sup Tulang
Resepi

 Utama: Tulang lembu (mana2 bhgn pun bole asal ada tulang kkkeee)

Bawang merah – tumbuk
 Bawang putih – tumbuk 
 2 in halia diketuk @ tumbuk
1 rempah sup bunjut @ 3 sudu besar rempah sup serbuk ( saya guna sup bunjut )
1 1/2 sudu besar lada hitam – ditumbuk 
Ubi kentang 
Garam secukup rasa
1 btg celery jika suka
 1 kiub pati sup tulang
Air secukupnya
Bawang goreng dan daun sup

Bahan Penumis
Bawang dan halia yg ditumbuk tadi
2 kuntum bunga cengkih
  1biji buah pelaga
1 btg kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang

Cara:

1. Rebus tulang sehingga empuk, letak halia yg dipotong nipis sikit, kalo ada pressure cooker lg cepat, tp saya takde semua benda alah tu so guna rice cooker pun bole, tp hazab zabedah fatimah la sbb menunggu sampai 2j lebih..

2. Sementara menunggu empuk, kita tumis darat dulu segala mak nenek bahan2 kt atas td ye..

3. Tumis bahan penumis, garing masukkn air, masukkn kentang..tunggu empuk sedikit baru masukkn carrot dan celery..

4. Tulang dah agak empuk, masukkn tumisan dlm rebusan itu bersama kiub tulang lembu dan bunjut..

5. Biarkan mereka2 mereneh sesama mereka..wahhhhaaaaa..

6. Perasakan garam dan taburkan dgn lada hitam ye..

7. Bila dah empuk dan sebati, taburkn dgn bawang goreng dan daup sup/bawang

8. Siap!

 Makan begitu sahaja atau nk mkn dgn apa2 pun boleh..sbbkn mlm tu berniat nk mkn bihun sup so celur aje lah bihun, then buat sambal kicap!

Mlm tu asal empuk je daging tu sikit jadilah..anak3 tak sabor nk mkn weehhhhhhh..semua dah kebuluran..lantak kome!
 
 
Peeerrrggghhhhhhhhh!!! walaupun sambal kicap tu tak pedas pun..mmg potong stim sat la..awat tak pedaih tak tau! cili melaka yg aku beli kali ni kureng la, ni kalo ada cabai burung kampung mmg buasir aku buat T__________T

Resepi sambal kicap: Cili padi / melaka/ burung, kicap manis, bawang goreng sikit, bawang putih seketul, gula dan garam sikit..blender je..

Selamat Mencuba! 
 

Wednesday, 8 October 2014

Brg IKEA

Assalammualaikum..

Kalo dah berjalan ke IKEA mmg merambang mata la kan..sediakan duit je takpun gores kad kredit la jawabnya hhhiiiii

Disbbkn niat nk mencari rak aje kan, so jgn memandang ke lain sgt la..terus tempat tujuan..

Tp tu la namanya manusia kan..nafsu kemain banyak hhhaaaaaaa..*eh itu aku*

Aku mmg nak beli 2 pasu bunga..cari yg simple je..tujuan utama nk letak kt sinki bg penyeri katanya..beli bunga plastik spy tahan lama..

Taraaaaaaa..semangat sikit bila memasak w/pun pemalas kemain :P


 Sepasu lagi letak kt kabinet TV..sesaja bagi nampak ceria..again pilih yg simple je..mcm rumput ni ha..

Disbbkn rak yg dicari tak jumpa, tak mengapa..jln2 cuci mata pun takpe..sudahnya dlm cuci2 mata tu membeli jugak la aku..tp cari yg tak mahal sgt la..semua yg aku pilih bawah RM10 je..kesian laki ceq nk bayaq kang..

Tong sampah merah ni comei sgt kt mata aku sbb kaler merah...bole??lgpun nk mengganti dlm bilik aku dan dlm bilik hadi belum ada dustbin so beli la 2..murah je RM5/pasang rasanya..


 Then jalan2 lagi terjumpa tempat letak tisu ni ha..org lain dah berkurun pakai, aku baru terhegeh2 nk membeli ppppffftttt!!!

W/pun meja makan tak vouge takpe, nnt kita letak kt atas meja kopi..no hal bbbahahahaaaaaaaa


Rasanya itu je yg aku pilih, yg lain nafsu raof vvvavavaaaaaaaaaa..lg teruk dr aku! Tetiba beli pinggan mangkuk uols..

Padahal melambak2 hadiah kawin aritu..saja nk tukar angin katanya..beli yg plain simple je..itupun aku pujuk beli kaler ijau..

Raof ni peel dia tak suka makan dlm pinggan berwarna nak2 kaler hitam atau kaler terang...

Kalo pinggan hitam tak nampak kicap katanya, kalo kaler terang pening nk mkn..bole??

Aku kalo tak berwarna pun kemain bernafsu makan..no hal...eh???


Ini pun ijau tak berapa terang, mcm dull green gitu..mau la dia membeli..belum rasmi lagi sbb banyak benda nk di kemas bagai dulu..nnt la dulu..

Talam 2 muka atas pinggan tu again dia yg pilih..tak tau apa tujuannya..tp bagus jugak bole letak gelas dan jug utk bebudak senang ambik..

Yangggggg paling tak bole blah..bole pulak dia beli langsir!!!padahal aritu baru je beli langsir..kali ni beli kaler ijau..ok i loike 1000x..

Matchkan aje dgn langsir dark brown..


Bila dah letak langsir ijau, kena bawak turun kapet ijau la..baru padayappa sket!!



 Ok..baru nampak ceria sikit di mataku..warna HIJAU kan penyeri ruang..eh tak setuju?lantak korang la wwahahahaaaaaaaaaa...

T_______________T

Tuesday, 7 October 2014

Hari Raya Haji 2014

Assalammualaikum..

Ramai dah update raya haji 2014..aku baru je keje arini..kemain seronok cuti panjang uolssss..

Kami tak balik kg lg thn ni..raop kengkawan ramai yg balik sini so biasa arrr..reunion tak abih2..aku jugek yg duduk umah..but its okay..home sweet home katanya hhhiiii

Thn ni takde rezeki jugak nk solat raya, nk puasa sunat pun tak dpt..mmg dah agak sbb minggu 'bendera merah' pun..i is sad ok!!

Takpe la..thn ni pakai baju raya aritu je..tak beli atau buat yg baru pun sbb masih elok lagi..

Lepas solat raya,  terus ziarah kubur datuk nenek..sedihnya lagi!awatif tak sudah2 bertanya ni kubur sapa, ni kubur sapa..semua kubur ditanya, jenuh la kami nk senarai ntah nama sapa2..*pertama kali dia gi kubur*

 Lepas ziarah, terus pegi umah mertua..mak takde thn ni..dia pegi rumah anak yg lain..lagi sedih!!abah dgn adik aku yg laki tu je yg ada..tak sama kalo mak ada :)
 
So utk menggembirakan hati, thn ni nk tgk lembu korban secara live hhhaaaaaaa..thn ni 10 lembu tumbang..


Bawak awatif je sbb dia je yg nk ikut..kakak ngan abang kalo dah mengadap makanan mana nk ikut..lantak kome!

 

Makanya mengadap la berjam2 lembu dikorbankan..lepas sekor, sekor..thn ni kami tak buat korban, thn lepas sudah, in syaaAllah ada rezeki thn depan pulak..

Aku ni tgk lembu korban pun beremosi..tak boleh tgk arrrr..tp gatai nk tgk..bukan geli ke hapa tp sedih!!

Mula arrr bergenang air mata..

 

Rasa mcm sedih sgt bila tgk lembu tu saat nyawa diambil, pastu dilapah..hhhaiiihhhh..

Sudah la sblm sembelih, lembu tu asyik terkencing2 menengok kawannya yg lain kena sembelih..dia pun ada perasaan..

Awatif dia tak takut langsung, cuma ujung2 tu dia dah sedih..'ibu lembu ada blood banyak'..


Sedih pun tetap peace jugak kan dik!

Dekat pukul 12 baru balik..raya thn ni pun mak tak masak grand2 sgt..tp mujur ada rendang dan lemang..npk sikit raya hhhiiii...

Aku pun mood ke laut thn ni sbb tak sihat..bole pulak sakit kepala selsema..aduhaiiiii..nk beraya kemana pun malas, nk masak macam2 pun malas ooii..malas ok!

Tp makan tetap makan tak malas..eh!

Petang tu terus balik umah, anak3 ikut wan, atuk, chuda gi beraya..malam baru balik umah...ok ibu kasi chance sbb raya tau hhhaaaa..

Raya ke2 takde apa2 aktiviti yg best pun..t'ari mak ajak mkn kt umah..ok tak payah memasak..kata malas semalam kan..bbbahahaaaaaa

Lusa..masih dirumah..raop pulak tak sihat..tu la byk sgt cium aku...eh???teruk pulak tu siap demam sakit badan..

Anak3 pun duduk rumah je lah..hadi mmg cuti, alya ngan awatif ponteng..maknya malas nk hantor kkkiiiiiiiii...pemalas je mak kau ni!

T______________T

**tahniah utk adik2ku yg selamat melahirkan zuriat masing2..rezeki dr Allah yg tak terhitung nilainya..lihatlah sama apa yg masih kurang sekeliling kita spy kita tau apa makna SYUKUR itu..**

Monday, 29 September 2014

Admitted

Assalammualaikum...
Not me..mya awatif..
 

Tahun lepas masuk spital pasal botol kicap, tahun ni pasal telinga berlendir la pulok..bunyi  mcm tak la teruk sgt kan tp terpaksa buat minor operation jugak uols..

Kalo tak buat, nnt lama2 bole jadi pekak tau..
Ceritanya begini..ada 1 minggu tu flu dia lama sgt..ada dekat 2 minggu camtu, ubat dah makan tp still tak sihat..pastu ada satu hari tu aku tgk telinga dia berair tp tak berbau..
So aku suspect s/thing wrong s/where..terus bawak pakar ENT..doc ckp telinga banyak lendir, ada nanah sikit so kena buat minor operation utk bersihkn lendir dan masuk tiub bg udara masuk..
Ntah la lebih kurang gitu la prosedurnya..kalo tak letak tiub tu air tak kering..kecik ya amat tiub tu pun..
So operation hari Jumaat aritu..

Hadi sekolah cuma alya je yg ikut kami sbb kang takde sapa nk uruskn dia..
Kali ni mental dan fizikal aku dah ready..tak emosi sgt mcm aritu..hhheeeee..tp awatif trauma + fobia la kot..emosi pun tak berapa stabil tu..
Nak tukor uniform ni pun kena tipu2 main mcm doc mcstuffin tau..jenuh memujuk...

Sprt biasa mmg ibu la peneman dlm OT tu utk bius..kali ni pun bius penuh..kalo tak bius penuh mmg 1 hapa tak jadi keje la..


Alangkn check-up biasa pun menjerit histeria..fffuuuhhhhhh

Sekejapan je operation tu..masuk 9.30 pg, pukul 10.00pg dah siap..saja pilih pagi sbb mlm tu dia bole puasa kan..

Yg lamanya masa nk membius dia..nak masukkn jarum, nk pujuk2 emosinya lagi hhhaaaaa

Pastu after operation dia kena distabilkn dulu..nk tunggu dia sedar sepenuhnya tu ada dlm sejam lebih..mengadap la aku menengok dia merepek2, mamai2, dia dlm dunia dia tu kan..

Siap dia cakap "ibu ada 2" tunjuk jari 2 lagi..kesian tengoknya :(..lemah longlai..

Bila dah sedar sepenuhnya tu, dia mintak air, nurse bg minum sikit2..tunggu sekejap takut muntah ke apa..alhamdulillah ok..

So aku mintak masuk wad sbb raof nk solat Jumaat, alya ikut kami kang sapa nk jaga dia..

Mujur nurse bagi, awatif pun npk stabil, cuma takut dia still pening2 sbb tak tido..

Sampai wad salinkn baju dia..blur tgk TV..

Then makanan sampai terus lapor nk mkn..makan bubur nasi je ye dik..eh tp sedap jugak..aku raof dah belikn nasi so makan sekali dgn depa..dia pegi solat..


Abih makan, rehat2 atas katil sambil tengok TV je..aku 'cuti'..awatif tak tido2 lagi..mengantuk tp tahan mata, yg tau nk turun katil main ngan kakak..gerammm..

Kakak ya pulak boring tahap tenuk dah..kesian tengok..serba tak kena hhhaaaaa..sudahnya berkawan dgn anak cina sebelah katil..

Sorang bahasa ayam, sorang bahasa itik..good!w/pun tak paham tp bff sgt aku tgk..budak tu pun nk discharge ptg tu..5 hari warded..

Mana tak kecik beso kecik beso mata awatif menengok depa kan :)


Sudahnya dekat pukul 3 baru nk tido..

Tak sampai 1/2j doc dtg checkup..terus tak tido hhhuuaaaaaa..

Last kami 4 org bergolek2 atas katil, baba dia yg kemain berdengkor tido..apaaraaaaaaa..


Tak muat pun himpit2 je la bagi muat, mujur abg hadi takde, kalo tak mmg celah bedah mana nk sumbat bbbahahaaaaaaaaaa...

Dlm pukul 5 lebih kami discharge..malas nk tido sana, awatif pun dah ok, tak larat aku kang dia melasak..baik jaga kt umah..nikmatnyaaaaaaaa

Alhamdulillah skang awatif dah sihat, cuma air dlm telinga tu still meleleh, its good sbb tandanya air tu tak duduk blkg telinga dah..

Tapi mmg hanyir baunya..seriously mmg berbau..kesian tgk dia..kdg2 time tido dia korek2 telinga tu sbb rimas kot :(

Skang on ubat sampai 18 hari uols..mujur takde drama time nk bg ubat :)

Alhamdulillah..awatif anak yg baik kan!

Mommies out there yg anak bermasalah begini, cepat2 jumpa doc, npk mcm takde apa sgt tp kesannya jangka panjang..baik buruk bukan kuasa kita..yg penting ikhtiar ut mengubati :)

Jgn biarkn anak selsema terlalu lama, bila mandi make sure air tak masuk dlm telinga, bersihkn atau korek pd benda luaran yg kita npk, dalaman tidak dibenarkan :)

Learn from experience

T_______________T

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...