CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Thursday, 18 December 2014

Stimbot

Assalammualaikum...

Rajin pulak aku nk menulis harini sbb banyak keje kt opis dah settle..2 akaun selesai, lagi 2 otw..ini pun dah pening rasanya..

Sabtu lepas raof ajak berstimbot..

Aku ni dah sebulan tak makan berat malam, kdg2 langsung tak mkn..cubaan utk 'menguruskan' apa yg patut la kawan2 hhhuuuu..

Sebulan baru 1kg turun tp aku tgk spare part masih ada here and there lagi ni..camno????
Hhheeee...abaikan kisah kegemukan aku tu, mari kita menjamu selera..

Malam tu makan dekat #restorenshabushabu namanya..one of the famous stimbot kt Ipoh..pukul 6.30ptg baru kluar, maghrib dekat situ..


Bayaran RM35/head utk dewasa, kanak2 RM25/head..yg tragisnya kanak2 ikut ukuran tinggi uolsssssss..hadi boleh pulak lepas ukuran ke dewasa..tak pasal2 RM35 utk dia jugak..pppffftttt..alya RM25, awatif free..

Malam tu apalagi pulun la mentekedarah..aku punnnnnnn..takkan la nk menjeling uols, 35 hinggit kan hhhaaaaa

Lepas mkn usap2 perut..nice sgt perangai..mana nk kurus hhuuu


Hadi heaven la utk dia tempat2 camni..bangun sesaja, balik2 kau je kan..tolong ambik utk baba la, ibu la, adik la..padahal kau jugak yg telan :P

 

Tp mmg tak rugi bayar utk dia, mmg makan bersungguh2..hadi..hadi..

Alya pun makan banyak jugak tp tak sebanyak abgnya la..dia dpt nasi sepinggan, stimbot semangkuk, aiskrim berkali2, ayam goreng 2 ketul, french fries..dah kenyang..


Awatif nasib free..dpt sepinggan mee, aiskrim berkali2..kenyang..


Alhamdulillah..rezeki pulak malam tu..makan mcm bela saka :)..makanya esok lusa jgn dipikirkn apa yg akan berlaku pd diri sendiri ye bbbahahaaaaaaaaaaa...

Raof kata start esok jugak seminggu tak payah makan......oooiiiiiiiiiiiiii overrrrrrrrrr sgttttt tu B!

Wednesday, 17 December 2014

Reward ujung thn dgn dress dan handbag

Assalammualaikum..

Katanyaaaaaaaa lah ujung thn padahal bulan lepas dah reward dgn handbag jugak, bila outing npk blouse cantik terus beli, npk shawal rembat 1..

Dasarrrrrrrrrr sgt kan!bbbahahahaaaaaaaaaa

Aku ni tak bole npk YES kt online..asyik la membelek mana2 yg berkenan..

Pantang npk beg, pantang npk dress/jubah..oooiiiiiiiii laju je klik!

Berhantu dan bernafsu betul la..

Kelmarin gatal beli cotton dress dekat butik yg biasa beli di sini #muslimahclothingcouture 

Tgk model pakai lahaiiiiiiii cantik beno, bila sendiri pakai, menangisi..beza sgt model dgn kau kan :P


Sapa suruh tiap2 hari update benda baru..saja nk bagi i juling2 mata memilih..korang kalo rajin bole jenguk fb tu..

Jenguk je tau, jgn like atau add kang saka membeli dtg je jgn salahkn hakak pulak..aku dah lama terjebak dgn butik ni hhhuuaaaaaaaaaa

Tp alhamdulillah spjg berurusan dgn butik ni, semuanya ok, takde masalah brg, lambat reply atau lambat pos..

Untuk mereka yg setinggi model dress recommended sbb labuh sampai 57'..org katik cam aku ni biasanya mmg kena alteration kan..tp apa ada hal hhhiiiiii
 
Handbag tu pulak warna maroon/red, mmg mencari warna gini sbb yg lama dah kikis2 kulitnya..padahal bukan penting sgt nk mengganti tp dah namanya nafsu nk membeli jugekkkkkkkkkk 
 
Berkenan kan design Micheal Kors kali ni..eh lupa yg ni bukan original handbag korang, cap ayam tp itu je yg mampu beli..cap ayam beratus jugak duit melayang fffuuuhhhhhh!!
 
Bole jenguk fb handbag ni..jenguk je jgn add/like..hhhaaaaaaaaa

#handbagdahbanyaktpikutnafsunkbeli
#dressbanyakbelumpakaitpgatalmembeli

Ok korang yg ada penyakit mcm aku bole # ye T____________T

Monday, 15 December 2014

bila dia dah besar...

Assalammualaikum...

Menjenguk2 blog jap..kang start aje keje langsung takde masa aku nk menengok semua ni *itutipu*..eh tgk jugak tp nk mengarang tu otak dah sarat sgt dgn keje yg melambak2 dlm otak!

Apa yg kau membebel ni kan..

Dah setengah bulan kan, sekejapan je..thn depan dah masuk sekolah bebudak3 ni..awatif pun uolsssss..

Minggu ni baru nk daftar, nk settle apa yg tak cukup, nk alter apa yg panjang, nk balut apa yg tak balut, nk iron..nak..nak..nak..*menguappppppp*

Banyaknya kejeeeeeee..next week harap2 semua siap, takmo fikir semuanya dah, iols nk bercuti2 la uols..w/pun belum rancang nk kemana, cuti tak approve lg..ada aku kesah bbbahahaaaaaaaa..


Ok harini nk citer pasal awatif je..lama tak borak2 pasal anak kan, mcmkn anak 10 asyik sibuk je maknya pun hhhuuuuu..bertabahlah kalo terpanjang sikit harini ye :)

Aku rasa awatif ni dah besorrrrrrrr sgt tau..dah kakak2 pun, w/pun dtg mengada2 manjanya rasa nk lempang aje!

Masuk je bln 1 thn depan terus 4 thn budak ni..tu sbb npk matang sikit compare dgn kawan2 yg sebaya dgn dia, maklumlah lahir awal tahun kan :)

Tinggi pun ye..serius..sikit lg nk kalahkn kakaknya pun..badan tetap mengurus, berat 13kg je uols..tp doc ckp berat dan tinggi sesuai..ye ke? aku tgk dah mcm tak cukup vitamin je bila berbogel wwwaahhahahaaaaaa...

Selera makan alhamdulillah..dia ni suka mkn nasi, mee, kuewtiow, laksa, bihun goreng/sup..kuih muih, biskut, roti kureng tp jajan suka ya amat kau kan! tp paling terSUKA nasi la..

Ye..mmg boleh dikatakan tiap2 mlm aku masak nasi, lauk 1 jenis pun ok janji berkuah..dah pandai mkn pedas2 like kari, rendang, masak merah..

Totally free drypers dah setahun lebih tp siang aje la, mlm belum lagi..dia still bangun minum susu sekali tiap2 mlm so kencing sesaja dah pasti la kan..

Tgk la next yr camna, tgk jugak tahap kerajinan maknya nk handle kejutkn bangun memalam hikhikhik..

Dah mula tido sendiri, lebih kurang 6 bln dah , berkongsi bilik dgn kakaknya, katil sendiri..alhamdulillah senang pulak nk train tido sendiri..janji ada cadar gambo princess..

Tp minggu2 pertama tu hazab jugak, kena menahan telinga la, kdg2 tetiba menangis nk tido kt ibubaba..

Sorry la nak, mak kau ni cekal sikit hati compare dgn bapaknya so itulah keje aku ulang alik, ulang alik hantor dia ke bilik..tu belum bangun nk menyusu, bangun la membancuh dan hanto susu ke bilik..

Alhamdulillah berkat kesabaran, dah selesa sikit skang, cuma skang kdg2 awatif tetiba dah ada kt tepi aku, 

Kdg2 dia mintak susu, kdg2 dia tido je tepi tu, bila dah buat susu terus masuk bilik..eh pegi tanpa tangisan ok..bagussssss!!

Mandi, pakai baju semua dah boleh diharapkan, basuh lepas poo poo pun dah pandai..serius..aku ckp, 'awatif, wash sendiri tau, korek dlm2'..bole camtu??hhhaaaa

Tp kdg2 aku double check up jugak akhirnya..sbb was was la uols hhhaaaaa

Still menakal tak tentu pasal..geram betul la!suka beno mengusik kakaknya, bila kakak menangis 1 kepuasan gamaknya!

Abang jarang diusik, bff jugak aku tgk kdg2 sbbnya kalo menangis, tak panggil abang, baba..hhhmmmm

Cara mengusik yg paling aku menyampah..dia cuit/tarik/cubit kakak, pastu kakak balas yg sama, pastu dia balas yg sama, pastu kakak balas yg sama..bla..bla..bla...

Berlanjutan sampai 5-10m..kdg2 aku start solat sampai abis ngaji tak abih2...oooiiiiiiiiiiiiii bikin amarah betul!hilang pahala ibadat td tau!

Bila dah suka dgn baju tu, baju tuuuuuuuuuu je la yg nk dipakainya..cerewet beno bila nk berpakaian..yg nkp armpit takmo dah, skirt tak nak, dress nk labuh, kalo pendek nk b'seluar..melambak2 baju elok tak dipakai tu..alamatnya bersedekah le kita :)

Menulis, membaca, mengenal huruf still ke laut lagi hhaaaaaaaaaa..terpaksa concentrate utk abg dgn kakak dulu, next yr inshaaAllah your turn ok!

Cukup la takat ni dulu kot ye..muntah dah korang nk baca hhhiiiiiiiiiii

Soalan cepu emas tiap kali anak dah besorrrrrrrrrrrrr sgt:

"BILA NAK ADA ADIK NI?????" 

Setuju???? T___________T

  

Thursday, 11 December 2014

suprise di mlm jumaat

Assalammualaikum..

Saspen tak?saspen tak?

 

Pengubat duka lara di kala isterinya tgh stress + merajuk - moody x letih / mengada2 = 100% senyum sampai ke telinga..

Alhamdulillah..

Bangun subuh terus dpt suprise atas katil...amboooiiiii atas katil jugak nk diletaknya..mujur i tak tendang u..kalo tak pecah berkecai hati i..gituuuuuuuu

Ok..nk nyanyi lagi akim 'mewangi' jap...ehhh tetiba!!!

tq B!
  

Tuesday, 9 December 2014

RENUNGAN

Assalammualaikum..

Sedikit renungan di pagi rabu ni ye..bukan apa teringat satu ketika dulu, ketaatan aku pd suami penah dipersoalkan, seolah2nya aku melebihkan suami, meminggirkan ibu bapa..jgn begitu..SUAMI adalah keutamaan kita sbg ISTERI..segala yg kita lakukan, suami yg menanggung segala dosa..ini hukum!!

Ini tidak..terus menjatuhkan hukum pd kesalahan yg aku sendiri tak tau apa yg aku buat???jgn begitu..

Ada jugak yg mempersoalkan t/jawab suami saya seolah2 tidak penah membantu mak dan abah..jgn begitu..keutamaan memberi nafkah:

1. diri sendiri
2. isteri
3. anak2
4. ibubapa
5. ibubapa mertua
dll

Ini hukum..kalo kemampuan menanggung sampai anak2, aku pun takde HAK nk paksa suami menanggung mak abah..kalo ada lebih tak payah suruh, dia sendiri hulur, takde jgn dipaksa..kita mencari pahala, bukan mengumpul dosa.. 

Sama2 muhasabah diri ye..dah akhir zaman ni sahabat2, mari sama2 kumpul PAHALA ye..syurga Allah itu mahal :)


ADAB ISTERI TERHADAP SUAMI YANG PATUT KITA KETAHUI
Source: fbook

Semasa suami bercakap hendaklah isteri diam mendengarnya dan jangan suka menyampuk atau memotong cakapnya.

2. Bila suami marah hendaklah isteri mendiamkan diri, jangan suka menjawab. Sikap suka menjawab, bertekak dan menegakkan kebenaran sendiri akan menambahkan lagi kemarahan suami.

Jangan terkejut jika suami angkat kaki meninggalkan rumah berhari-hari atau tidak mahu bertegur sapa dengan anda sebagai denda di atas kedegilan anda sebagai isteri.

Sebaliknya, kalau suami kembali ke rumah jangan disambung atau diulang-ulangi cerita lama. Sambutlah suami dengan senyuman kasih sayang dan bersegeralah meminta maaf.

Jangan kita tunggu suami meminta maaf dengan isteri, jatuhlah martabat keegoannya selaku seorang lelaki.

3. Kadang-kadang si suami sengaja suka mengusik isterinya. Bila dia menyakiti hati isteri hendaklah banyak bersabar, jangan cepat merajuk.

Merajuk adalah sifat orang yang tidak matang dan seperti perangai keanak-anakan.

Cuba kita perhatikan perangai kanak-kanak, mereka akan cepat menjerit bila ada sesuatu yang tidak kena tambahan pula kalau yang menegurnya itu ibunya sendiri.

4. Bila kuku, misai dan janggutnya panjang hendaklah segera dipotongkan (jika panjang janggutnya lebih dari segenggam).

5. Jika dia berhajat sesuatu hendaklah isteri cepat bertindak. Bangun segera bila disuruh. Jangan melengah-lengahkan kemahuannya supaya tidak mencetuskan kemarahan atau rasa tersinggung dihatinya.

Jangan isteri buat acuh tak acuh, hatinya akan kecewa dan menandakan isteri sudah tidak taat padanya.

6. Hendaklah memasak mengikut kesukaan suami bukannya ikut selera isteri. Kalau suami suka makan gulai kari atau masak lemak cili api, janganlah kita masak lauk asam pedas atau ikan goreng.

Suami akan gembira bila seleranya ditepati.

7. Apabila pakaian suami koyak atau tercabut butangnya hendaklah segera dijahit. Jahitlah dengan secantik yang boleh supaya pakaian itu kelihatan kemas dan cantik.

Jangan dibuat sambil lewa kerana jahitan tersebut akan melambangkan peribadi isteri samada ikhlas atau terpaksa.

Semua suami akan berasa bangga jika pakaiannya dijahit sendiri oleh jari-jemari halus isterinya, sekurang-kurangnya dapat menampung ekonomi rumahtangga.

8. Sentiasa sediakan barang-barang keperluan di dalam poket baju dan seluar suami iaitu sikat, celak, cermin kecil, minyak wangi dan kayu sugi.

Tidak menjadi kesalahan seandainya si suami menolak segala persediaan tersebut tetapi sekurang-kurangnya sediakanlah minyak wangi dan kayu sugi.

9. Bila bertembung kehendak suami dan anak-anak, dahulukanlah kehendak suami, begitu juga dengan kehendak ibu ayah.

Sekiranya suami ingin dilayan hendaklah ditaati meskipun isteri berada di dalam keadaan letih. Melayani suami merupakan satu pahala besar keatas setiap isteri.

10. Apabila menggunakan harta suami ataupun duit yang hendak kita hadiahkan kepada ibu bapa maka mintalah izin darinya terlebih dahulu.

Jangan beri dahulu kemudian baharu diberitahu kepadanya. Siapa tahu mungkin wang itu amat diperlukan sedangkan isteri sewenang-wenangnya telah menghadiahkan kepada orang lain, suami dapat pahala sedangkan isteri tidak dapat apa-apa.

Sebenarnya meminta izin itu ialah sebelum melakukan sesuatu tindakan bukannya setelah perkara itu berlaku diberitahu. Ini silap sebenarnya tapi kes-kes seperti inilah yang sering berlaku di kalangan para isteri.

11. Sentiasa berada di dalam keadaan bersih dan kemas ketika suami berada di rumah.

Isteri hendaklah berada di dalam keadaan berwangi-wangian supaya hatinya senang untuk bersenda gurau dengan isterinya.

Ketahuilah bahawa bersenda gurau antara suami isteri juga merupakan salah satu ibadah yang diredhai oleh Allah swt.

12. Air minum suami hendaklah sentiasa disiapkan jangan sampai dia minta biarpun sekadar air masak sejuk.

Sebaik-baiknya sediakanlah minuman panas seperti kopi, teh atau susu.

Kalau boleh sediakan makanan ringan seperti kuih-muih dan biskut

Hal ini juga dapat mengelak anak-anak dari membeli makanan ringan di kedai yang tidak mengandungi zat di samping tidak terjamin kebersihannya.
 


menyopping lagi..

Assalammualaikum..

Ini ajelah kojo eh..selagi tak bukak sekolah, ada je benda yg tak cukup kena belikan..

Hari minggu aritu ke Aeon...sebenonya groceries day, patut ke mydin dulu tp singgah Aeon sbb nk beli beg sek dan top up mana yg takde..

Nak cari beg yg murah giler tp nak yg tahan lama (at least sethn) mmg tak jumpa la kan..so kalo bole bajet kita cubalah..

 

Mujur la alya tak meroyan2 nk beg Frozen..telan air lior aku menengok harga..kalo sorang takpe la, ni kang awatif tu ingat dia nk menjeling sajo..mmg tak la!

Bajet RM50-60 sebiji utk hadi alya..awatif beli yg murah tp janji ada roda..pun boleh..suka sgt dah tu!
 
Mcmkn banyak beno buku kau nk bawak..sudahnya buat letak baju nurseri je nnt..pppfffttttttttt!!!

Itupun dah siap pakai pun, tak sempat bukak sekolah, esoknya dah bawak ke nursery..kannnnnnnnn i told u..

Then beli segala mak nenek alatulis dan pembalut buku sekolah..kalo ikutkn aku, kau asah la pensil2 yg elok aje kt umah tu ha, kutip pemadam2 yg ada dlm bekas tu ha..kedek giler maknya hhhhhhhhhaaaaaaaaaa

Bukan kedek uols..bebudak ni benda2 tu elok lg, buang merata2, aku jugak yg mengutip..ingat bapak kau keje kilang alatulis ke??

Tu pensil kaler rasanya sethn 2-3 kali jugak membeli..sekelip mata je hilang!

Mujur la bapaknya baik hati, membeli jugak, kalo aku ni berkira sikit la hhhhiiiiiiiii..bukan apa, tak menjaga brg tu yg buat aku naik hangin, w/pun bukan aku yg bayor tp aku la tukang kutip, tukang cari, tukang simpan gggrrrrrr

 

Settle brg sekolah, singgah mydin, beli brg dapur pulak, beratus2 dah kt situ..belanja lagi kan??kdg2 kesian tgk asben..

Bulan ni je, dekat 1k utk brg sekolah, yuran belum settle lagi..

 

Mari kita sama2 doakan semoga suami2 kita dimurahkan Allah pintu rezeki yg luas utk menanggung kita ye :)

Ok..alhamdulillah..semua dah siap, tinggal yuran dan pendaftaran anak2 sekolah..

Keje kt opis pun dah banyak yg settle, audit Biro pun dah selesai..harap2 ujung bulan dah bole bercuti..

Really need some rest sbb darah aku naik gilerrrrrrrrrrr uols bulan ni, strreeessssssssss..mujur tak tahan wad, terpaksa ON ubat dulu..

Alhamdulillah..daily check-up..getting better..

Patut la otak rasa nk jammed, kepala sakit, mata kabur, hati tak selesa..hhhuuuuuuuu

Takpe la..pikir positif..Allah yg bg sakit, Allah yg sembuhkan semula kan?in shaaAllah..dont worry..

T__________T 
 

Friday, 5 December 2014

makan aje la yg kau tau kan..

Assalammualaikum..

Ya Allah tak tau nk ckp betapa merindui blog dan kawan2..nk menulis sepatah pun susah apatah lg nk berkunjung ke blog kawan2..

Sibuknyaaaaaaa bulan ni tak tau nk ckp camna..ni minggu depan nk audit Biro..

Kdg2 bukak blog, tutup..langsung takde idea fffuuuhhhhhhh...

Gambo mknn aje yg byk kt tepon so marilah b'cerita pasal mknn je uolsss bbbaahhhaaaaaaa...ini je yg ku termampu setakat ni..

Meh layannnnnnn...

Pic1: ada masa ini aje yg aku nk makan, setitik kuah pun aku tak sentuh..ini pun sodap :) 

  

Pic 2: sekali sekala layan masak kicap sotong..depa tak brapa suka, kalo masak sambal sotong laju..

Pic 3: Isi ayam potong kecik2 buat masak sambal belada..gaul dgn nasi panas2..sudah!


 Pic 4: bebudak3 suka ayam masak kicap, kalo bole tiap2 mlm suruh buat, tu yg togel takde rencah, sampai habis bahan guna..eh senang keje mak kau..


Pic 5: ikan jelawat masak lemak..bebudak3 suka jugak tp ikannya bertulang banyak pulak..dah 1 hal pulak aku kebek2 time mkn..


Pic 6: singgah pasar malam aritu, npk lemang dgn rendang pulekkkk..tak tahan membeli la sepotong, beso tu singgit tau, rendang 2.50..


Nasib rendang sedap sgt mcm mak aku masak..halal la T__________T

Ok..tu je..

Jumpa minggu depan..kot rajin <________>

Sunday, 30 November 2014

join class





Assalammualaikum..

Alhamdulillah..selamat dah mendaftar utk anak2 program cuti sekolah ni..bermula harini sampai la 18/12/14 nnt..


Lokasi tak jauh mana pun..dekat masjid je..kami anto alya ngan hadi..duduk rumah b'2 pepagi pun buat apa kan..buang masa..

Kekangan masa makbapak pun ye sbb mlm baru dpt mengaji dgn aku semua..siang blajo dgn guru lah ye..lebih afdal..
 
Awatif duduk nursery la..belum waktu nk join benda2 camni..

Begitulah..thn lepas, hanto tusyen dgn adik cikgu sekolah Pasti alya..thn ni advance sikit la..yuran pun up sikit la hhhiiii

Buat masa ni, aktiviti islamik je yg ada kt sini, teringin jugak nk anto kelas yg buat aktiviti baking ke, cooking ke, painting ke..tp kt sini nan ado!so apa yg ada kita hadaplah!

Its ok..yg penting ilmu yg dimanfaatkn..

Ok..in shaaAllah ujung bulan nnt kita gi vacation ye!!!ibu dah isi borang cuti..approve je belum..eh???

Eh..anak korang join aktiviti apa? mesti mcm2 yg best kan?

T__________T
 


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...