CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Monday, 29 September 2014

Admitted

Assalammualaikum...
Not me..mya awatif..
 

Tahun lepas masuk spital pasal botol kicap, tahun ni pasal telinga berlendir la pulok..bunyi  mcm tak la teruk sgt kan tp terpaksa buat minor operation jugak uols..

Kalo tak buat, nnt lama2 bole jadi pekak tau..
Ceritanya begini..ada 1 minggu tu flu dia lama sgt..ada dekat 2 minggu camtu, ubat dah makan tp still tak sihat..pastu ada satu hari tu aku tgk telinga dia berair tp tak berbau..
So aku suspect s/thing wrong s/where..terus bawak pakar ENT..doc ckp telinga banyak lendir, ada nanah sikit so kena buat minor operation utk bersihkn lendir dan masuk tiub bg udara masuk..
Ntah la lebih kurang gitu la prosedurnya..kalo tak letak tiub tu air tak kering..kecik ya amat tiub tu pun..
So operation hari Jumaat aritu..

Hadi sekolah cuma alya je yg ikut kami sbb kang takde sapa nk uruskn dia..
Kali ni mental dan fizikal aku dah ready..tak emosi sgt mcm aritu..hhheeeee..tp awatif trauma + fobia la kot..emosi pun tak berapa stabil tu..
Nak tukor uniform ni pun kena tipu2 main mcm doc mcstuffin tau..jenuh memujuk...

Sprt biasa mmg ibu la peneman dlm OT tu utk bius..kali ni pun bius penuh..kalo tak bius penuh mmg 1 hapa tak jadi keje la..


Alangkn check-up biasa pun menjerit histeria..fffuuuhhhhhh

Sekejapan je operation tu..masuk 9.30 pg, pukul 10.00pg dah siap..saja pilih pagi sbb mlm tu dia bole puasa kan..

Yg lamanya masa nk membius dia..nak masukkn jarum, nk pujuk2 emosinya lagi hhhaaaaa

Pastu after operation dia kena distabilkn dulu..nk tunggu dia sedar sepenuhnya tu ada dlm sejam lebih..mengadap la aku menengok dia merepek2, mamai2, dia dlm dunia dia tu kan..

Siap dia cakap "ibu ada 2" tunjuk jari 2 lagi..kesian tengoknya :(..lemah longlai..

Bila dah sedar sepenuhnya tu, dia mintak air, nurse bg minum sikit2..tunggu sekejap takut muntah ke apa..alhamdulillah ok..

So aku mintak masuk wad sbb raof nk solat Jumaat, alya ikut kami kang sapa nk jaga dia..

Mujur nurse bagi, awatif pun npk stabil, cuma takut dia still pening2 sbb tak tido..

Sampai wad salinkn baju dia..blur tgk TV..

Then makanan sampai terus lapor nk mkn..makan bubur nasi je ye dik..eh tp sedap jugak..aku raof dah belikn nasi so makan sekali dgn depa..dia pegi solat..


Abih makan, rehat2 atas katil sambil tengok TV je..aku 'cuti'..awatif tak tido2 lagi..mengantuk tp tahan mata, yg tau nk turun katil main ngan kakak..gerammm..

Kakak ya pulak boring tahap tenuk dah..kesian tengok..serba tak kena hhhaaaaa..sudahnya berkawan dgn anak cina sebelah katil..

Sorang bahasa ayam, sorang bahasa itik..good!w/pun tak paham tp bff sgt aku tgk..budak tu pun nk discharge ptg tu..5 hari warded..

Mana tak kecik beso kecik beso mata awatif menengok depa kan :)


Sudahnya dekat pukul 3 baru nk tido..

Tak sampai 1/2j doc dtg checkup..terus tak tido hhhuuaaaaaa..

Last kami 4 org bergolek2 atas katil, baba dia yg kemain berdengkor tido..apaaraaaaaaa..


Tak muat pun himpit2 je la bagi muat, mujur abg hadi takde, kalo tak mmg celah bedah mana nk sumbat bbbahahaaaaaaaaaa...

Dlm pukul 5 lebih kami discharge..malas nk tido sana, awatif pun dah ok, tak larat aku kang dia melasak..baik jaga kt umah..nikmatnyaaaaaaaa

Alhamdulillah skang awatif dah sihat, cuma air dlm telinga tu still meleleh, its good sbb tandanya air tu tak duduk blkg telinga dah..

Tapi mmg hanyir baunya..seriously mmg berbau..kesian tgk dia..kdg2 time tido dia korek2 telinga tu sbb rimas kot :(

Skang on ubat sampai 18 hari uols..mujur takde drama time nk bg ubat :)

Alhamdulillah..awatif anak yg baik kan!

Mommies out there yg anak bermasalah begini, cepat2 jumpa doc, npk mcm takde apa sgt tp kesannya jangka panjang..baik buruk bukan kuasa kita..yg penting ikhtiar ut mengubati :)

Jgn biarkn anak selsema terlalu lama, bila mandi make sure air tak masuk dlm telinga, bersihkn atau korek pd benda luaran yg kita npk, dalaman tidak dibenarkan :)

Learn from experience

T_______________T

Wednesday, 24 September 2014

IKEA cari apa?

Assalammualaikum..

Haritu masa kenduri kt KL tu kan, kami singgah IKEA dulu..mmg berminggu2 niat nk mencari beberapa brg padahal 2 brg aje hhhaaaaaa..i nk cari rak dan bunga..

 

Anak3 dpt masuk tempat begini peghak la..maklumla pestime..aku peratiiiiiiii je..kang abih2 ku cubitkn aje hhhaaaaaaaaaa

Gambo pun blur aje ate subjeknya bergerak sesaja!

Kita nk menengok dan mencari brg pun tak senang la..bukan apa aku takut depa hilang, org ramaiiiiii ya amat pastu kang kot2 ada yg pecah dah menjawab 1 hal..biasanya yg buat hal ni awatif la..

Raop dia kalo masuk sini mmg syurga la..uuuiiihhhh aje gemo bershopping mengalahkn aku ni!dia senang je kehulu kehilir, aku terpaksa mentengok bebudak3..

Pastu dtg kt aku cakap ''yang abg ingat nk buat camni....bla..bla..bla..''

Hhhmmmm nk imagine pun dah malas aku tak larat dgn bebudak3 ni..suka ati la bang..

Lantaklah janji apa yg aku nk kang dia beli..gituuuu..

Dah tawaf 1 ikea, beli sikit2 brg yg tak rancang *raof lettew*, then cari rak aku, tak bernasib baik kali ni sbb dah abis stok just bunga je yg aku dpt..

Then dia dah start merapu la..bole pulak nk beli wardrobe *yg belakang depa tu* 1 set ni nk letak dlm bilik alya..


Again...aku peratiiiiiiiiiiiii je 

 
Aku dah berzikir dlm hati jgn la buat pasal..jgn la beli dulu..jgn merepek2 la..bukan apa uols, seeloknya buat renovation la sikit dlm bilik tu sblm masuk brg baru kan..

At least dinding bercat elok, ini takkkkkkk..dah tu bila dah beli kang mana nk di letak??mcm la duduk dlm istana banyak bilik kan..

Aku mcm biasa la jaga bebudak3, dia kemain pulun mencari brg dia nak tu la..syurga utk dia kan *matakeatas*


Dah dpt 2-3 keping bahagian sekali ada 1 bhgn tu kayunya panjanggggggggg sgt..katanya tak muat pajero..itu baru pajero, kalo myV aku rasa ada yg kena naik bas balik umah bbbhahaaaaaaaa...

Ha..lega dah aku!!hhhhiiii

Kesian dia..bersungguh nk beli tu..belum ada rezeki ye bang..lain kali la..kita reno dulu bilik alya tu elok2 ok :)

Rak kemana, wardrobe kemana..lain yg dibeli pppffftttt..beli apa?nnt episod lain kita reveal wahhhhhhhhhhhh

Rak apa yg teruk sgt nk dibeli tu ye? rak gini je..aku tgk around RM30-50 je harganya..murah le bg aku kalo kt IKEA ni kan..


Benda ni aku nk letak dekat tepi mesin basuh..kira deco utk laundry area la..bole letak sabun, softner bla..bla..bla..

Aduhaiiii takde rezeki..raop kata dia bole DIY dgn pallet..ok aku peratiiiiiiiiii je lagi niat dia tu! niat tu dah ada, buat tu mgkn taun depan pun belum tentu..hhhuuuaaaaaaaaaa

Aku cakap kt dia, aku betul2 nak benda ni, bukan lagi impian, mmg nak sgt hhhaaaaaaaaa..sakit mata tgk laundry area yg tak berapa nk cantik tu kan hhhaaaaaaaa..

Mestilah kena cantik sbb kita yg nk urus baju bajan tu kan :)

T___________T

Monday, 22 September 2014

kenduri kedah - last

Assalammualaikum..

Ok harini last pasal kenduri lah..tak payah korang, aku ni pun dah naik muak hhhhaaaaaaaaaaaaa..

Kenduri kt Kedah pulak, kenduri hari Malaysia aritu la..aku balik on kenduri..sprt biasa banyak keje menanti di rumah..koser nak balik awal2..

Lagipun tak jauh mana pun dr rumah tok wan..dekat2 situ je rumah pengantinnya :)

Pepagi dah bersiap, pakai baju raya aritu..rugi lah kalo simpan je, baik di pakai kan..bebudak pun sama pakai siap2 dgn harapan bersih la sampai kenduri nnt  bbbbaaaaaaaahhhaaaaaaaa


  Dlm pukul 11.30pg dah sampai..berkumpul tunggu sedara mara yg dekat2 sampai, dlm pukul 12 lebih camtu baru pegi..

Sampai je salam2 terus makan..lapor giler kot hhhaaaaaaa..wehhhhh makanan semua terbaik!!!siap ada sambal dan ulam2an, yg paling win utk aku betik rebus la..pppeerrgghhhh!!!

Iols tekak kampung uolsss :P

Lepas nasi, mkn laksa, pastu rojak, pastu bubur kacang..alhamdulillah kenyang, selagi tak meleTOP jgn bangun dr kerusi kekdahnya bbbhaahaaaaaaa

Ok dah mkn2 smua, sesi bergambo reramai tu mcm wajib kan hhhhaaaaaaaaaa


Ok..ini pengantin..simple je depa ni..suka pulak aku tgk..simple sgt!




Then, semua pun balik..aku balik umah tokwan dulu sbb esoknya aku cuti..saja nk bawak bebudak berjln2 kt Penang kata raop..

So..i follow..

Ok..abih pun..eh bole ending camtu T____________T

p/s sekali lagi gambo2 semua adalah ehsan dr fb syawal's family :)

Sunday, 21 September 2014

kenduri - part 3

Assalammualaikum...

Ok harini masih pasal kenduri - part 3..bukan apa takut terlupa maklumlah anak 3, umur dah 3 series, pastu makan byk semut pulak tu :P

Nampak je part 3, tp dont worry akak citer pendek2 aje kang menguap pulak korang nk baca kan..

Sampai je dlm dewan org tak ramai yg dtg lagi pun..just kita2 aje..agaknya hujan tu yg lewat sikit..tp MC dah ada, penyanyi pun dah bertukar2 nyanyi..dulu jemput hafiz hamidun, kali ni singer dr UNIC kot..

So sblm ramai meh kita menjamu selera dulu..kenyangkn perut dulu sblm bertukar menjadi jadian kalo2 anak3 buat hal *itu biasa*..eh anak3 pun aku bg mkn siap2 senang..

Dah mkn semua..kami duduk2 aje, sembang2, relax sgt :)

Sedang riuh menyembang tetiba semua terpegun sbb someone yg fofular giler masuk ke dlm dewan..siapakah???...jeng..jeng..jeng..

v






v













v













v














v



















v


















v






















v











sat na











v


































hhhaaaaaaaaaaaa










v



















v

















v







ye la

Dato' Ct Nurhaliza uolsssssssss




Bukti dia dlm dewan pulak hhhhaaaa


Korang tgk la kemain sedara mara raop kerumun nk bergambo, tu baru 1 gambo..byk lagi koser aku nk letak hhhaaaaaaaa..

Eh aku tak join sbb honestly aku bukanlah fanatik CT sgt, bukan CT je, artis lain pun..

Sekadar tgk dr jauh2 aje bole la :)

Oh ye kot ada yg tertanya2 la..CT ni berjiran dgn pak ngah..sebelah rumah aje dekat bukit Antarabangsa tu..kenduri yg dulu ada jemput tp dia tak dpt dtg sbb dato' K kan kemalangan..

Tu yg teruja sgt org kampung ni bila menengok tetiba CT dtg kan hhhhaaaaaaaaa

Cantik orgnya, tak sombong, comei, tinggi dan yg penting kurus..dlm TV npk mcm berisi kan rupanya kurus aje CT ni..perut takde ok!mana dia simpan lemak ha???hhhiiiiiiiiiiii

Dato' K...............hensem giler!

Nak tau 1 citer, bole pulak si alya pegi cuit dekat CT mintak nyanyikn 1 lagu..ntah lagu apa yg dia suruh..aku tgk kt screen ct peluk je, tak nyanyi kot..tetiba nk nyanyi dah kenapa kan hhiiii

Dlm pukul 2.00 camtu CT dan suami berangkat pulang..depa ada undangan lain, masa ni pun perantin dah nk masuk dewan..

Mujur la CT dan balik, kalo tak sure perantin org tak npk dah hhhaaaaaaaaaa

Ok abih pasal CT..amboi citer dia je abih 1 page ~~ngee ngee~~

Pengantin masuk didiringi oleh flower girl yg comei2 ni ha..


Ok..masa ni tgh susun2 sblm berarak, kira raptai hari yg sama, awatif suppposed pegang tangan dgn kakak yaya, pastu bila betoi2 terus dia kena reject sbb mengonarkn keadaan hhhhhaaaaaaaaaa *itu biasa*




Kesian kau dik..




Sonok kakak yaya sbb thn ni dpt jd flower girl, kenduri yg dulu tak sempat sbb dtg lambat..takpe mak sedara ada 3 lagi yg kosong, pak sedara ada sorang lg yg kosong..bole booking utk jd flower girl :)

Lepas pengantin mkn, bersanding, potong kek semua, baru sesi bergambo..mcm biasa lah, kalo syawal's family riuhnya tak tau la habaq camna..


Nak bergambo je pun tp riuh mcm nk borong ikan bbbbhaaaaaaaaaa..

Biasa arrr masalahnya nk susun org supaya muat, tp apa kejadahnya upah profesional photographer ken..of coz le muat..dont worry!

Hasilnyaaaaaaaaaa...


Cer cari aku kalo terer hhhiiii..silap tak duduk depan :P

Bila dah abis sesi bergambo makanya sesi utk berangkat pulang la..kami lepas solat jama' siap2 terus balik la..aku tak bole lama sbb isnin keje uolsss..

Lgpun letih ya amat padahal bukan buat keje apa pun..aku ni jarang turun bhgn selatan, sekali sekala turun letihnya lain macam, nak2 masuk KL..hazab jem, tak jd driver pun tp letih jugak nk uruskn bebudak dlm kete kan..

Alhamdulillah..abih kenduri di KL..pasni kenduri di Kedah pulak..yg tu sat je, simple je nnt aku cerita..

T_________T

p/s oh ye semua gambo2 adalah ehsan dr Fb syawal's family ye..




Thursday, 18 September 2014

Kenduri - part 2

Assalammualaikum..

Meh kita sambung part 2 pulak na..

Dah b'fast, terus siap2..wahhhhhhaaaa tak sabor nk melaram baju yg ditempah semata2 utk kenduri uolssss..

Mcm biasa la skang kawin pun ada tema la..dont worry kain mcm biasa pakngah sponsor, pastu kita tempah la..

Kali ni tema UNGU.. 

Utk lelaki kain utk baju batik, pompuan plain..tp raof mmg tak akan nk pakai baju batik bagai ni..kalo tempah buat rugi je..

Dia sorang je pakai t-shirt kaler pepel..itu pun aku paksa, kalo ikutkn dia pakai t-shirt itam udoh..mmg tak terlayan kepala blues dia tu ha.. 
 
Dan kalo ikutkn aku malas jugak nk menempah dah sbb raya aritu dah tema ungu kan..sbb nk npk sepadan terpaksa la iols ambik jugak kain tu..

Dlm tak nak menempah tu bersequin lace bagai jugak la aku!hhhhaaaaaaaa...rasa mcm overnya pulak..


Pakai dgn shawl baru je beli dekat sini..

Gegurls pun aku tempah jubah biasa je combine dgn eyelash lace ni ha..simple je..


 Abg hadi pakai t-shirt pepel sama dgn baba sudah..

Ok cukup pasal baju, dah check out terus ke rumah pakngah sbb semua berkumpul kt situ sblm ke dewan..amboiiiiii kemain meriah baju depa jugak..

Berpinor2 bijik mata tgk mcm2 fesyen, dgn mcm2 design..tak nak kalah semuanya hhhhiiiii..


Tapi aku jugak yg kena kutuk dgn pak2 sedara raop sbb aku la paling obvious lace nya kot..ada aku kesah *flips hair eh shawl* 

Sapa suruh bagi kain kosong free kan T________T

Time ni hujan lebat giler so menunggu la kita lagi sementara ramai lagi yg masih bersiap dan loading brg2 terus balik slps kenduri..

Dlm pukul 11 lebih camtu baru bertolak ke dewan..Dewan apa ntah kt Bukit Melawati..

Senang buat kt dewan, sbb sedara mara dr kampung ramai pastu kawan2 pakngah pun ramai..aku suka je sbb bole 2-3 kali pusingan makan hhhiiiii
 
Yg penting ketiak pun tak berlecak bbbahahhaaaaaaaaaaaa...

Ok..sambung citer kt dewan pulak na..ada tetamu yg famous amos sgt..siapa??? tungggggggguuu



kenduri - part 1

Assalammualaikum..

Harini baru keje uolsss..bulan ni cuti panjang sikit sementelah *tu dia perkataan* anak2 cuti sekolah..kesian pulak kt depa, awatif duduk nursery, alya ngan hadi aku paksa duk umah..

Kebetulan minggu ni sepupu raof kawin makanya dr Perak ke KL ke Kedah semula gitu..

Actually saja aku buat part2 spy korang tak boring pulak nk baca berjela2 cerita kawin je pun..

Tipuuuuuuuu
Ok padahal nk bagi banyak entry hhhaaaaaaaaaa..nampak permainannya disitu..sel2 otak dah berganbung nampaknya :P

Kenduri Ahad tp Sabtu baru kami bertolak ke Bukit Antarabangsa..yg lain2 ada yg awal sehari, ada yg pegi sabtu jugak..aku ni banyak kejaan kt umah nk dibuat..

Pe'el aku ni kalo pegi kemana2 make sure rumah ditinggalkn dlm keadaan baik, berkemas, baju semua berbasuh, berlipat bagai..

Nanti balik takde la melambak2 keje nk dibuat lagi kan..tp bila balik tatap banyak jugekkkk..fffuuuhhhhhhhh

So sabtu tu pukul 1o lebih baru bertolak, tak terus rumah pengantin sbb tujuan utama nk ke IKEA dulu..dah usha satu dua benda nk dibeli..eh yg tu nnt citer lain :)

Hazab la berjam2 dlm kete, jem oooiii..reno kiri kanan jln..

Kluar IKEA terus pegi umah pengantin sbb mlm tu depa bernikah..alhamdulillah lepas isya' sabarina sah menjadi isteri org :)


Gambo tak banyak sbb keletihan la kita..ni pun mengaharapkn ehsan dr fb syawal's family so kita sort of je la mana yg perlu ok! 



Menu mlm tu pun kemain sedap..serius sedap sgt katering tu masak..tak sed0 dlm pukul 11 pun melantak nasi lagi..masa tu tak menyesal, skang tgk perut berlipat menyesal kkkkkaaaaaaaaaaaaaa


Peace no war..ok itu bukti saya berada disana hhhaaaaaaaaaa

Malam tu kami tak tido situ, tido homestay yg pakngah sewa dekat2 situ jugak..berkongsi dgn keluarga pakanjang dan pakdin..bapak beso rumah tu siap bole berlari2 pun..mmg selesa giler..

Walau camna selesa pun hari pertama beralih tempat tido mmg tak penah lena pun aku..dah la tido dgn anak2 je, raof kt ruang tamu bawah..mula la mcm2 dlm pikiran..

Ada org masuk le, org nk rogol la, toyol nak gigit ibu jari..bodoh kan???well itulah aku..penakut :P




Esoknya lepas subuh aku bantai tido balik..dah la hujan lebat pagi tu..giler tak best!bebudak3 ni takpe, tau bawak haluan memasing maklumla ramai sedara yg sebaya lebih kurang kt umah tu..

Dlm pukul 10 semua bersiap, sbb pukul 11 nk ke dewan dah..kira terus check out la..

Ok..nnt sambung part 2..sabaq na sat je..

Sunday, 14 September 2014

teaser







Will update later!!

Wedding ceremony 14/9/2014 - Kedah's side!


Thursday, 11 September 2014

Bubur kacang -RESEPI

Assalammualaikum..

Masa cuti merdeka aritu merajinkn diri buat bubur kacang hijau..kebetulannya kacang ijau tu aku beli dlm 200g untuk projek sains alya..

Pakainya 2-3 biji je..ppppfffttttt..abis tak kan nk beli 2-3 bj je kacang, mmg makan penampo la kan bbbahahaaaaaaaa

Takut berlapuk so better u do s/thing gitu..

Tgk dlm peti ais, ada santan kotak lebih, ada daun pandan selai dua yg dah kering sgt..elok ler tu..:)

So mari kita share resepi w/pun confirm korang dah terer giler buat kan..


Resepi: Bubur Kacang Hijau

Bahan

Kacang hijau
Santan
Gula melaka
Gula pasir
Daun pandan
Garam

Cara
1. Rebus kacang hingga empuk lembut.
2. Dah lembut masukkn santan, daun pandan
3. Masukkan gula melaka seketul, gula pasir dlm 2 sudu (ikut kemanisan la)
4. Masukkn secubit garam

Done! 

Bubur kacang ni kalo org yg tak tahan biasanya cepat berangin. Kalo ikut petua my mom, dia suh masukkn sikit halia, sikit je..bg buang angin katanya..

Setengah org masukkn sagu sekali, boleh je..kalo takde mkn gitu ok dah..

Santan tu, kalo jenis perah, simpan pati sikit, dah ujung2 nk masak baru masuk pati tu..bukan apa utk bg rasa berlemak lagi..

Makan panas2 sedap, mkn sejuk2 pun sodap!!

Tak abih masuk dlm freezer jd aiskrim..wwwaaahhhhhhh

Ni favourite alya sgt, balik2 dia, balik2 dia yg makan..:P

xoxo
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...