CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Sunday, 21 September 2014

kenduri - part 3

Assalammualaikum...

Ok harini masih pasal kenduri - part 3..bukan apa takut terlupa maklumlah anak 3, umur dah 3 series, pastu makan byk semut pulak tu :P

Nampak je part 3, tp dont worry akak citer pendek2 aje kang menguap pulak korang nk baca kan..

Sampai je dlm dewan org tak ramai yg dtg lagi pun..just kita2 aje..agaknya hujan tu yg lewat sikit..tp MC dah ada, penyanyi pun dah bertukar2 nyanyi..dulu jemput hafiz hamidun, kali ni singer dr UNIC kot..

So sblm ramai meh kita menjamu selera dulu..kenyangkn perut dulu sblm bertukar menjadi jadian kalo2 anak3 buat hal *itu biasa*..eh anak3 pun aku bg mkn siap2 senang..

Dah mkn semua..kami duduk2 aje, sembang2, relax sgt :)

Sedang riuh menyembang tetiba semua terpegun sbb someone yg fofular giler masuk ke dlm dewan..siapakah???...jeng..jeng..jeng..

v






v













v













v














v



















v


















v






















v











sat na











v


































hhhaaaaaaaaaaaa










v



















v

















v







ye la

Dato' Ct Nurhaliza uolsssssssss




Bukti dia dlm dewan pulak hhhhaaaa


Korang tgk la kemain sedara mara raop kerumun nk bergambo, tu baru 1 gambo..byk lagi koser aku nk letak hhhaaaaaaaa..

Eh aku tak join sbb honestly aku bukanlah fanatik CT sgt, bukan CT je, artis lain pun..

Sekadar tgk dr jauh2 aje bole la :)

Oh ye kot ada yg tertanya2 la..CT ni berjiran dgn pak ngah..sebelah rumah aje dekat bukit Antarabangsa tu..kenduri yg dulu ada jemput tp dia tak dpt dtg sbb dato' K kan kemalangan..

Tu yg teruja sgt org kampung ni bila menengok tetiba CT dtg kan hhhhaaaaaaaaa

Cantik orgnya, tak sombong, comei, tinggi dan yg penting kurus..dlm TV npk mcm berisi kan rupanya kurus aje CT ni..perut takde ok!mana dia simpan lemak ha???hhhiiiiiiiiiiii

Dato' K...............hensem giler!

Nak tau 1 citer, bole pulak si alya pegi cuit dekat CT mintak nyanyikn 1 lagu..ntah lagu apa yg dia suruh..aku tgk kt screen ct peluk je, tak nyanyi kot..tetiba nk nyanyi dah kenapa kan hhiiii

Dlm pukul 2.00 camtu CT dan suami berangkat pulang..depa ada undangan lain, masa ni pun perantin dah nk masuk dewan..

Mujur la CT dan balik, kalo tak sure perantin org tak npk dah hhhaaaaaaaaaa

Ok abih pasal CT..amboi citer dia je abih 1 page ~~ngee ngee~~

Pengantin masuk didiringi oleh flower girl yg comei2 ni ha..


Ok..masa ni tgh susun2 sblm berarak, kira raptai hari yg sama, awatif suppposed pegang tangan dgn kakak yaya, pastu bila betoi2 terus dia kena reject sbb mengonarkn keadaan hhhhhaaaaaaaaaa *itu biasa*




Kesian kau dik..




Sonok kakak yaya sbb thn ni dpt jd flower girl, kenduri yg dulu tak sempat sbb dtg lambat..takpe mak sedara ada 3 lagi yg kosong, pak sedara ada sorang lg yg kosong..bole booking utk jd flower girl :)

Lepas pengantin mkn, bersanding, potong kek semua, baru sesi bergambo..mcm biasa lah, kalo syawal's family riuhnya tak tau la habaq camna..


Nak bergambo je pun tp riuh mcm nk borong ikan bbbbhaaaaaaaaaa..

Biasa arrr masalahnya nk susun org supaya muat, tp apa kejadahnya upah profesional photographer ken..of coz le muat..dont worry!

Hasilnyaaaaaaaaaa...


Cer cari aku kalo terer hhhiiii..silap tak duduk depan :P

Bila dah abis sesi bergambo makanya sesi utk berangkat pulang la..kami lepas solat jama' siap2 terus balik la..aku tak bole lama sbb isnin keje uolsss..

Lgpun letih ya amat padahal bukan buat keje apa pun..aku ni jarang turun bhgn selatan, sekali sekala turun letihnya lain macam, nak2 masuk KL..hazab jem, tak jd driver pun tp letih jugak nk uruskn bebudak dlm kete kan..

Alhamdulillah..abih kenduri di KL..pasni kenduri di Kedah pulak..yg tu sat je, simple je nnt aku cerita..

T_________T

p/s oh ye semua gambo2 adalah ehsan dr Fb syawal's family ye..




Thursday, 18 September 2014

Kenduri - part 2

Assalammualaikum..

Meh kita sambung part 2 pulak na..

Dah b'fast, terus siap2..wahhhhhhaaaa tak sabor nk melaram baju yg ditempah semata2 utk kenduri uolssss..

Mcm biasa la skang kawin pun ada tema la..dont worry kain mcm biasa pakngah sponsor, pastu kita tempah la..

Kali ni tema UNGU.. 

Utk lelaki kain utk baju batik, pompuan plain..tp raof mmg tak akan nk pakai baju batik bagai ni..kalo tempah buat rugi je..

Dia sorang je pakai t-shirt kaler pepel..itu pun aku paksa, kalo ikutkn dia pakai t-shirt itam udoh..mmg tak terlayan kepala blues dia tu ha.. 
 
Dan kalo ikutkn aku malas jugak nk menempah dah sbb raya aritu dah tema ungu kan..sbb nk npk sepadan terpaksa la iols ambik jugak kain tu..

Dlm tak nak menempah tu bersequin lace bagai jugak la aku!hhhhaaaaaaaa...rasa mcm overnya pulak..


Pakai dgn shawl baru je beli dekat sini..

Gegurls pun aku tempah jubah biasa je combine dgn eyelash lace ni ha..simple je..


 Abg hadi pakai t-shirt pepel sama dgn baba sudah..

Ok cukup pasal baju, dah check out terus ke rumah pakngah sbb semua berkumpul kt situ sblm ke dewan..amboiiiiii kemain meriah baju depa jugak..

Berpinor2 bijik mata tgk mcm2 fesyen, dgn mcm2 design..tak nak kalah semuanya hhhhiiiii..


Tapi aku jugak yg kena kutuk dgn pak2 sedara raop sbb aku la paling obvious lace nya kot..ada aku kesah *flips hair eh shawl* 

Sapa suruh bagi kain kosong free kan T________T

Time ni hujan lebat giler so menunggu la kita lagi sementara ramai lagi yg masih bersiap dan loading brg2 terus balik slps kenduri..

Dlm pukul 11 lebih camtu baru bertolak ke dewan..Dewan apa ntah kt Bukit Melawati..

Senang buat kt dewan, sbb sedara mara dr kampung ramai pastu kawan2 pakngah pun ramai..aku suka je sbb bole 2-3 kali pusingan makan hhhiiiii
 
Yg penting ketiak pun tak berlecak bbbahahhaaaaaaaaaaaa...

Ok..sambung citer kt dewan pulak na..ada tetamu yg famous amos sgt..siapa??? tungggggggguuu



kenduri - part 1

Assalammualaikum..

Harini baru keje uolsss..bulan ni cuti panjang sikit sementelah *tu dia perkataan* anak2 cuti sekolah..kesian pulak kt depa, awatif duduk nursery, alya ngan hadi aku paksa duk umah..

Kebetulan minggu ni sepupu raof kawin makanya dr Perak ke KL ke Kedah semula gitu..

Actually saja aku buat part2 spy korang tak boring pulak nk baca berjela2 cerita kawin je pun..

Tipuuuuuuuu
Ok padahal nk bagi banyak entry hhhaaaaaaaaaa..nampak permainannya disitu..sel2 otak dah berganbung nampaknya :P

Kenduri Ahad tp Sabtu baru kami bertolak ke Bukit Antarabangsa..yg lain2 ada yg awal sehari, ada yg pegi sabtu jugak..aku ni banyak kejaan kt umah nk dibuat..

Pe'el aku ni kalo pegi kemana2 make sure rumah ditinggalkn dlm keadaan baik, berkemas, baju semua berbasuh, berlipat bagai..

Nanti balik takde la melambak2 keje nk dibuat lagi kan..tp bila balik tatap banyak jugekkkk..fffuuuhhhhhhhh

So sabtu tu pukul 1o lebih baru bertolak, tak terus rumah pengantin sbb tujuan utama nk ke IKEA dulu..dah usha satu dua benda nk dibeli..eh yg tu nnt citer lain :)

Hazab la berjam2 dlm kete, jem oooiii..reno kiri kanan jln..

Kluar IKEA terus pegi umah pengantin sbb mlm tu depa bernikah..alhamdulillah lepas isya' sabarina sah menjadi isteri org :)


Gambo tak banyak sbb keletihan la kita..ni pun mengaharapkn ehsan dr fb syawal's family so kita sort of je la mana yg perlu ok! 



Menu mlm tu pun kemain sedap..serius sedap sgt katering tu masak..tak sed0 dlm pukul 11 pun melantak nasi lagi..masa tu tak menyesal, skang tgk perut berlipat menyesal kkkkkaaaaaaaaaaaaaa


Peace no war..ok itu bukti saya berada disana hhhaaaaaaaaaa

Malam tu kami tak tido situ, tido homestay yg pakngah sewa dekat2 situ jugak..berkongsi dgn keluarga pakanjang dan pakdin..bapak beso rumah tu siap bole berlari2 pun..mmg selesa giler..

Walau camna selesa pun hari pertama beralih tempat tido mmg tak penah lena pun aku..dah la tido dgn anak2 je, raof kt ruang tamu bawah..mula la mcm2 dlm pikiran..

Ada org masuk le, org nk rogol la, toyol nak gigit ibu jari..bodoh kan???well itulah aku..penakut :P




Esoknya lepas subuh aku bantai tido balik..dah la hujan lebat pagi tu..giler tak best!bebudak3 ni takpe, tau bawak haluan memasing maklumla ramai sedara yg sebaya lebih kurang kt umah tu..

Dlm pukul 10 semua bersiap, sbb pukul 11 nk ke dewan dah..kira terus check out la..

Ok..nnt sambung part 2..sabaq na sat je..

Sunday, 14 September 2014

teaser







Will update later!!

Wedding ceremony 14/9/2014 - Kedah's side!


Thursday, 11 September 2014

Bubur kacang -RESEPI

Assalammualaikum..

Masa cuti merdeka aritu merajinkn diri buat bubur kacang hijau..kebetulannya kacang ijau tu aku beli dlm 200g untuk projek sains alya..

Pakainya 2-3 biji je..ppppfffttttt..abis tak kan nk beli 2-3 bj je kacang, mmg makan penampo la kan bbbahahaaaaaaaa

Takut berlapuk so better u do s/thing gitu..

Tgk dlm peti ais, ada santan kotak lebih, ada daun pandan selai dua yg dah kering sgt..elok ler tu..:)

So mari kita share resepi w/pun confirm korang dah terer giler buat kan..


Resepi: Bubur Kacang Hijau

Bahan

Kacang hijau
Santan
Gula melaka
Gula pasir
Daun pandan
Garam

Cara
1. Rebus kacang hingga empuk lembut.
2. Dah lembut masukkn santan, daun pandan
3. Masukkan gula melaka seketul, gula pasir dlm 2 sudu (ikut kemanisan la)
4. Masukkn secubit garam

Done! 

Bubur kacang ni kalo org yg tak tahan biasanya cepat berangin. Kalo ikut petua my mom, dia suh masukkn sikit halia, sikit je..bg buang angin katanya..

Setengah org masukkn sagu sekali, boleh je..kalo takde mkn gitu ok dah..

Santan tu, kalo jenis perah, simpan pati sikit, dah ujung2 nk masak baru masuk pati tu..bukan apa utk bg rasa berlemak lagi..

Makan panas2 sedap, mkn sejuk2 pun sodap!!

Tak abih masuk dlm freezer jd aiskrim..wwwaaahhhhhhh

Ni favourite alya sgt, balik2 dia, balik2 dia yg makan..:P

xoxo

Tuesday, 9 September 2014

20 FAKTA

Assalammualaikum..

Macam best je tgk org buat pasal 20 Facts About Me..siap tag kengkawan suruh buat kan :)..kt ig, kt fb, kt blog..hambik tamak semua nak kan hhhaaaaa

Aku ni mcm segan pun ada nk tulis tp sbb blogger femes amos surayasulatin suh buat pd pembaca dia, meh kita cuba..siap dia suh tulis "tag from chooyaya'..bahiklahhhhhh *matakeatas*

Alamak nebes nyaaaaa..bongok!!

1. dulu masa kecik suka angan2 pakai gaun putih kembang2, rambung panjang ala puteri menari dgn putera, setiap kali nak tido itu yg diangankan..puteranya muka kabur2 pulak tu hhhaaa..bila dpt anak pompuan, anak pompuan pulak suka berangan2 mcm puteri..pppfffttt!!

2. saya tak suka korek telinga sbb confirm batuk..bukan sikit2 tp tahap mata merah termuntah...ooooiiii getiknya! kalo gatal sgt baru korek manja2, kalo tak tunggu ajelah taik tu kluar sendiri..npk mcm kotor kan tp nama lagi fakta kan bbbahahahaaaaaa..

3. dr kecik sampai U, 2 org je yg minat saya..my X dan raop tp raop tu yg lg lamaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa minat..sedih kan?hhhhaaaaaa

4. kat muka saya ada 9 biji tahi lalat yg suka nau berak..

5. saya suka cari rambut rosak kt kepala..sekali cabut dah mcm bole buat wig!*over*..eh tp mmg suka cabut2 rambut rosak :P

6. tak suka ULAR w/pun ular plastik!oooiiiiiiiiiiiiiiii geli..kalo tgk terus meremang2 segala bulu..

7. saya mmg suka warna HIJAU sejak dr kecik lg sbb tu dulu saya banyak baju kaler ijau, kalo pilih kain mesti ambik ijo..skang dah mcm bangla pun ada, lg banyak kaler lg merrier katanya hhhaaaaa 

8. saya agak pendiam & tak suka bercerita, bersembang sgt w/pun dlm keluarga in fact dgn raop pun tp bila dah kenal bole aje menyembang..yg paling best dgn anak3 dah mcm tarzan pulak..bole???

9. saya suka mengemas, suka tgk benda berkemas dan teratur tp bila dah ada anak3 ni kemas pun dah mcm tak berkemas..ok bai!

10. sblm tido mesti gosok gigi..mesti!!so kalo tertido pun sanggup bangun balik pegi gosok gigi..dulu2 kalo salah sorang adik beradik tau kita tak gosok gigi sblm tido mmg bernanah telinga kena kutuk panggil "hantu gigi"...aaahhhhhhhhhoooiiiii..mencik tau!

11. saya jarang ckp i luv u atau kata2 manis dgn raop dr zaman berkawan dan bercinta in fact sampai skang sbb malu..betul sumpah tak tipu!yg penting dia kena selalu cakap kt saya..bole?????

12. western vs kampung.............tentulah masakan KAMPUNG!!!

13. saya tak suka makan buah2 yg masam sbb tu saya tak suka semua asam masin atau jeruk..eh ada kaitan??hantam je la!

14. saya sgttttttt suka dress dan jubah..lg kembang beralun lg suka..mcm puteri..itulah angan2 yg membawak dr kecik sampai ke beso tak dpt2 hhhaaaaaaaaa

15. sblm tido mesti solat isya'..tak penah tido dulu baru bangun solat, mmg tak la..takut tak terjaga tau2 dah subuh..

16. ini serius!!!saya PENYIMPAN RAHSIA..in syaaAllah your secret is safe with me gitu..

17. saya tak penah beli handphone sendiri..dulu2 abah belikan, skang pakai 2nd hand raop punya phone..pun bole..not a big deal!!

18. saya tak minat gadget..lantakla apa je benda yg latest..bbbahahaaaaaaa

19. pipi saya tak penah kurus..mak kata dulu masa kecik kalo demam pun badan susut je tp pipi tetap gemok..cuba skang demam, badan dan pipi pun sama naik..*pppfffftttttttttttttt*

20. masa kecik, saya ada kucing kesayangan, namanya RAHIM MAAROF sbb ada taik lalat kt tepi mata, sayangggggg sgttttt, pastu dia mati, whole day menangis..sampai skang ingat kt rahim maarof tu, dan sampai skang tak suka bela kucing lain..i setia pd u! wahhhaaaa gitu..padahal dia tak heran pun kt kita ni ha..tgh beronok2 dlm syurga..tp harap2 dpt jumpa kt syurga nnt..*tsk tsk tsk*

Siap jugak..2 hari nk buat tau hhhhaaaaaaaaaaaaaa...ok nk tag kengkawan jugak la..tag pd semua kawan2 blogger2 glamer yg selalu beri komen kt sini..dan tak lupa suam2 kuku mcm akak wa ni ha yg tetiba singgah sini ok..

Pada pembaca sekalian bole jugak buat..buat kt fb atau ig..kan best :)

Selamat beronok2..

Thursday, 4 September 2014

#Gravy - RESEPi

Assalammualaikum..

Harini kita share gravy atau bahasa pasarnya sos utk potato pulak..tercekik pulak kang kalo tak berkuah kan :)..

Actually banyakkkkkkkkkk sgt resepi sos utk potato ni tp aku ikut mana yg senang dan yg kena dgn tekak aku la..

Banyak sgt bahan pun kdg2 pelik jugak rasanya tp ikut suka korang eh mana yg suka..

So arini aku baik hati, aku bg 2 resepi ye..satu style aku, satu dr one of the blogger..tak hingat la web mana..tamak sgt semua nk bukak kan hhhaaaaaaaa


Resepi 1 (blogger)
Sos kentang putar

Bahan-bahan
  1. 2 cawan air
  2. 1 biji bawang holland (Dicincang halus)
  3. 1 kiub pati ayam
  4. 4 sudu besar mentega
  5. 4 sudu besar tepung gandum
  6. 1 sudu besar sos tomato
  7. 1 sudu besar sos tiram
  8. 1 sudu kecil serbuk lada hitam
  9. 1 susu kecil kicap pekat
  10. Sedikit garam
Cara-cara
  1. Renehkan air. Masukkan serbuk pati ayam, daun saderi dan bawang. 
  2. Masak hingga memdidih dengan api perlahan. Tapi air ke dalam mangkuk dan ketepikan.
  3. Cairkan mentega dengan api sederhana. Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit. Kacau sehingga sebati.
  4. Tuang air rebusan tadi ke perlahan-lahan dan sedikit demi sedikit. Kacau sehingga kuah menjadi sebati dan likat.
  5. Masukkan sos tomato, sos tiram dan sedikit kicap pekat. Perasakan dengan garam. 
  6. Masak sehingga kuah pekat. Akhir sekali taburkan lada hitam dan gaul sebati.
  7. Sedia dihidang bersama kentang.

Resepi 2

Sos kentang putar (sendiri)

Bahan - bahan

Stok ayam (guna yg dlm botol - cecair)










Air
Susu segar (1/2 - 1 cwn)
Serbuk lada hitam
Tepung jagung (1 sudu)
Kicap (1-2 sudu)
Mentega(2 sudu)
Bawang holand (cincang)
Garam

Cara
1. Tumis bawang dgn mentega dan tepung jagung
2. Dah garing masukkn stok ayam yg telah dibancuh dgn air. Sukatan air ikut nk banyak mana la kuahnya.
3. Dah mendidih masukkn susu segar, lada hitam dan kicap sbg pewarna..nk gelap taruh lebih.
4. Perasakn dgn garam tp jgn banyak, tak letak pun takpe sbb stok ayam pun dah masin.
5. Jika tak pekat, bancuh tepung jagung dan masukkn je.

Ok..dlm kuah ni kdg2 aku letak mushrom, so sedap kalo mkn dgn ayam BBq..kalo tak nak pun tak mengapa..

Ada juga resepi letak saderi..pun sedap jugak nak2 mkn dgn ayam..ikut suka korang..

Lebih kurang je kan resepi cuma aku tak letak sos dan sos tiram..saja buat simple pun sedap jugak aku rasa :)

Siap!

Sesapa nk try silakan ye..

Esok lusa aku bg resepi ayam goreng dan ayam Bbq pulok..ha nampak tak permainannya..dah takde idea ler tu nk bg resepi sesaja bbbahahaaaaaaaaaaa..
 

Wednesday, 3 September 2014

Mashed potato & Coleslaw - RESEPI

Assalammualaikum..

Srpt yg korang sedia maklum, aku ni tak berapa pandai masak barat2 ni, tak payah barat, timur pun terkial2..acanerrr???..serius mmg tak pandai dan tak penah masak pun dr sblm kawin..

Aku rasa mcm alahai susahnya nk buat padahal masakan barat ni kebanyakknnya mudah cuma nk dptkn bahan2 tu mcm susah sikit pastu banyak pulak pastu mahallllll pun ye..amboi banyak sgt komen pppfffttttt!!

So amatur mcm aku ni bahiklah buat yg simple2 je dulu..makaroni ke, spageti ke, pasta ke, lambchop ke, chopstik ke, lipstik ke...eh???tolak tepi dulu ye..

Tahun ni mencabar diri buat western..tp harini nk share resepi mashed potato dan coleslaw je dulu..ye kawan2 kentang lenyek dan coleslaw je pun hhhaaaaa..

W/pun begitu..keyakinan kena ada nk bg resepi wwwahahahaaaaaaaaaa

So sesapa yg baru blajo meh buat, yg dah terer jgn la gelakkn iols ye uols :P

Mashed potato
 
 

Bahan2
Kentang (ikut suka)
Susu segar / whipping cream
Lada hitam
Mentega
Lada sulah (option)

Cara
1. Rebus kentang hingga empuk
2. Lenyek2 sampai lenyek la..eh???guna mixer tangan tu lg senang..
3. Dah yakin lenyek halus, masukkn susu segar / whipping cream..adjust la nk byk mana, lg banyak lg lemak la kentang tu..
4. Masukkn mentega dlm 2 sudu camtu
5. Renjis2 kan aje lada hitam (make sure dah hancur) dan lada sulah

Siap!

Colelaw 1 (resepi dr blogger Filla)


Bahan2
Kobis bulat ijau/ungu yg kecil mampat tu (kt p/raya banyak)
Carrot (sagat)
Bawang besar sikit (potong halus)
Dressing utk coleslaw jenama ladies choice


Cara
1. Potong halus2 kobis
2. Sagat lobak, jgn banyak sgt, kasi kaler je
3. Bawang merah potong halus pun jgn banyak
4. Dressing dgn sos salad, kalo pekat letak air sikit ok..jgn bebanyak kang dah mcm sup sayur pulok! just nice gituuuuu


Resepi colelaw yg kedua ni kalo malas nk beli sos salad tp yg ada mayonis je ataupun korang nk buat ala2 KFC kan..

Coleslaw 2 (ala2 KFC)

Bahan2
Kobis (potong dadu kecik2)
Carrot (pun sama)
Mayonis biasa
Susu segar
Garam

Cara
1. Potong dadu lobak dan kobis
2. Masukkn mayonis ikut suka
3. Letak susu segar
4. Perasakan dgn garam sikit
5. Sejukkn dlm peti ais sehari semalam lg sedap :)

Siap!

Anak2 aku utk mashed potato, lg berlemak lg suka, coleslaw pulak semua pun suka, tp hadi suka resepi yg pertama, alya mana2 pun ok, awatif langsung tak pandang bbbahahaaaaaaaaaaaaa...

Nanti aku share ayam pastu gravy utk potato dan ayam ye..amboooiiiii tak nak kalah!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...