CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Thursday, 24 July 2014

selamat hari raya 2014

Assalammualaikum....

Harini dapat balik awal..yeyyyyyyy!!!!

Seronok sbb ada sikit lg benda nk settle, ambik anak, balik umah, kemas umah sikit2, masak, berbuka, tarawikh, tido pastuuuuuuuuu sehari lagi puas, pastu balik, esoknya raya..in syaaAllah :)

Ok tuan tanah akan bercuti mulai 25/7/2014 - 3/7/2014 ye :) *ada org kesah?*hhhaaaaaaa

Mgkn tak ada entry kot minggu tu..kalo rajin aku update tru hphone je..kalo malas tunggu aku masuk keje balik lah ye hhhheeeeeeee

Alhamdulillah smua dah settle termasuk makabah, tok dan opah..

Alhamdulillah thn ni beraya di Kedah sprt biasa..kampung mak mertua :)..anak3 paling tak sabar sbnrnya, nk kutip duit raya, nk mkn banyak2, nak main..mcm2 la..

Aku biasa aje..dimana ada org tersayang disitulah aku..wahhhh drama kan..

Dikesempatan ini saya dgn rendah diri memohon ampun dan maaf sekiranya sepanjang kita bersama di alam realiti atau maya ada perkara yg mengguriskn perasaan kome ye..

Saya pun insan biasa, tak sempurna..yg penting kita mengaku salah, berusaha utk meminta maaf dan memberi maaf..bukannya susah pun..jgn sombong dan bongkak :)

0-0

SELAMAT HARI RAYA MAAF ZAHIR & BATIN

BERHATI2 SEPANJANG PERJALANAN PERGI DAN BALIK WALAU DIMANA ANDA BERADA..

InsyaaAllah

Wednesday, 23 July 2014

Kisah baju raya 2014

Assalammualaikum..

Hari ni kita berkisahkan baju raya ye..ada yg dah start cuti?sonok la korang..aku jugak masih di opis tp no hal..simpan cuti utk waktu2 kecemasan ye :)

Persiapan raya almost done!dlm 95% gitu..cuma keje2 pembersihan kita buat hari minggu nnt la..aduhaiiiiiiiii dah terasa2 keletihannya tu, belum lagi buat <__________>

Tahun ni kebanyakan baju raya tempah online, tempah awal dr bln 3 & 4..nak2 baju alya..tawakal je la sbb first time kan takut hasilnya tak best!

dress awatif 2 helai                 dress yaya 3 helai

Tp alhamdulillah mostly puas hati!nak2 jahitannya..kemasssssssssssssnya..mcm beli siap kt butik :)..tak puas belek2..terkagum2 aku dgn bakat yg Allah bg pd mereka :)...serius!!!

Tahun ni rasa mcm nk sedondon di hari pertama dan kedua..kalo sblm2 ni, raya pertama je, raya kedua dan seterusnya soka hati makpak kau la nk kaler apa kan..


W/pun raof mcm lari sikit tema tp lantaklah janji baju aku sprt yg diingini gituuuuuuuu :)

Aku beli wide shawl sehelai utk pakai raya kedua, tudung raya pertama takde so bila adjust kt baju pertama npk mcm ok je kot..so 1 shawl utk 2 pasang baju..

Nampak tak penjimatan kt situ??hhhaaaaaaa..lantaknya!malas dah aku nk cari..takde mood T_______T
 
Alya & awatif thn ni aku buatkn baju kurung biasa (tempah kt cina je), kain cotton thn ni, corak simple je..

Raya ke2 baru aku tempahkn dress (online) sbb alya dah mula bertudung kan..dress labuh kembang ala2 princess dan lengan panjang mmg pilihan 2 beradik ni :)

Rezeki bebudak2 ni dpt sampai 2 pasang baju kurung..kisahnya sbb aku tak puas hati dgn kain yg pertama, usaha cari kain cotton buat baju lain..macam2..

 

Alya takde masalah sgt tp awatif terpaksa alter sendiri..baju dan dress singkat noksss..padahal ikut ukuran badan siap aku extra beberapa inci..hai la anak cepat nau meningginya pun..

 Abg hadi baju melayu baruuuuuu je siap padahal dah anto dr bln 3..baju raop still tak siap2 lagi..lagi kesian..itulah buat baju pelik2 sgt!hhhaaaaaaaaa


Abg adi nk baju melayu cekak musang thn ni..ikutkn la..pastu tak nak pakai sampin..rimas katanya..dah kenapa???

Aku tgk baju ni beso sgt pulak sbb skang ni aku tgk mcm dah kurus sikit adi tu, seluar jeans pun longgar dia..

Tp takpe esok dah raya confirm gemok balik..mentekedarah tak hingat!bbbahahhaaaaaaaa

Baju2 kasual pun dah settle sblm pose aritu..biasanya begitu la..koser nk berpusu2 shopping dlm mall penuh sesak org!
 
Setakat nk cari 1-2 jenis brg takpe lagi, kalo semata2 nk cari baju raya mmg tak la dgn bebudak3 bertuah ni!hhhheeeee..ok lain org, lain caranya kan..
 

Dah la mencari baju hadi bermasalah sgt!!!dia kan skang ni pakai saiz 13-14thn ok..ada sesetengah brand je yg jual saiz gini..

Saiz ni la yg last, tahun depan kau dah kena pakai saiz S dewasa ok hadi! *dilema anak 'comel'* bbahhaaaaahhaaa..

Tu belum seluar jeans..thn ni tak beli pun, pakai yg lama..itupun beli seluar bundle saiz dewasa, then alter la kecik dan potong mana yg patut..

Ok..semua baju dah siap berbasuh, gantung memolek dlm almari dah..nnt nk balik kg baru packing :)

Ok..abis kisah baju raya je punnnnnnnnnnnnn..

T_____________T

Tuesday, 22 July 2014

Sekut raya

Assalammualaikum..

Selagi belum raya, kisah raya aje la kan..

Kelmarin dan semalam gigih buat biskut raya, alhamdulillah dlm malas2 tu dpt la jugak 2 bekas..serius weiihhh nk mula tu ya Allah, Allah je yg tau..malasnyaaaaaaaaa, letihnyaaaaaaaaaa..

Once dah settle terus gian nk buat lagi bole??

Tapi disbbkn kita tak berapa pandai membuat biskut so pilih resepi yg senang saja sudah, bahan2 yg tak byk, tak perlu uli bagai, tak payah tekap2 semua..

Mmg dasar pemalas sgt ni bbbahhaaaaaaaa.. 

Ok..yg kiri tu biskut kacang mazola dan kanan biskut nestum rangup..


First time buat mazola, ada 20 bj HANGUS..good job!..tp mujur nestum tak byk masalah cuma mixer lama tetiba tak bole function..dah kenapa???

Mujur raof ada hadiahkn mixer baru aritu..lega..kalo tak menangis la aku nk memukul bahan2 dgn tangan!mmg tak la!  

Banyak tu je la yg dpt, ingat nk bg serba sikit dekat mak dan mak mertua..tengok la camna, kalo tak cukup kena buat lagi la gayanya :)

Petang ni dah aim nk buat popia nestum..harap2 buat ye che'wa!

Lusa nk try buat apa ye? semperit kot..kot la..sbb nk abiskn stok tepung yg ada kt umah tu..

Hari sabtu nnt baru nk buat kek..mak suruh buat kek oren, pastu aku nk buat buttercake jugak..simple je kek tak payah nk beria sgt..kalo rajin tambah marble kek..

Hamboiiiiiiiii kemain byk nk buat ni..

Doakan saya rajin dan berjaya buat ye!...ehhhh?? tetiba...

Korang dah settle biskut raya?

Monday, 21 July 2014

Ikan keli goreng bersambal - RESEPI

Assalammualaikum..

Harini mcm malas nk borak banyak, tulis banyak..ingat nk buat entry pasal persiapan raya tp aduhaiiiiii malasnya..

Maybe hari khamis kita reveal ye dak..relax arrr belum nk raya lagi kan hhhiiiii

 Harini aku bagi 1 resepi yg anak beranak suka beno makan..ikan keli bersambal!


Ok..ada yg tak mkn ikan keli kan?takpe guna ikan lain pun no hal..resepi simple aje tp saja nk share hhhaaaaaaaaaa

Ikan Keli Bersambal

Bahan
Ikan keli sedang2 (goreng)
Cabai masak (merah)
Cili padi (kalo nk pedas)
Bawang merah
Bawang putih
Asam keping 
Garam Gula
Bawang Besar potong bulat

Cara
Blender cabai, cili, bawang putih dan merah.
Tumis sampai cabai masak
Masuk air sikit, asam keping
Perasakan garam gula
Masukkn ikan keli 
Masukkan bawang potong

Done!! senang giler kan..aku tak suka berkuah sgt so keringkn sikit, kalo suka berkuah letaklah air byk sikit :)

Kalo tak suka cabai masak bole guna cabai kering..

Boleh cuba..kt umah ni smua suka nak2 hadi mmg hantu keli, masak sambal, tempoyak, lemak dan bakor mmg makan bertambah!

Kalo rendang dan gulai masam keli kami kureng sikit :)

Korang suka?

Sunday, 20 July 2014

gembirakan hati sendiri

Assalammualaikum..

Camna persiapan raya korang?

Alhamdulillah aku 90% dah siap termasuk mak abah, tinggal biskut kerepek raya je yg tak ada..ntah la..honestly aku ni tak la pandai sgt buat sekut raya..

Tapi beberapa thn ni try buat..dpt 1-2 jadi la..

Tapi tu la ntah bila nk start tak tau la hhhuuuuu..

Ok tetiba tunjuk baju biru ni ha..apa kejadahnya kan??hhhhaaaaaaaaaa..sbnrnya ni hadiah utk diri sendiri sempena b'day katanya..

Konsep aku jangan kedekut utk berbelanja/hadiahkn utk diri sendiri! guna duit sendiri, beli utk gembirakan hati sendiri, tak kira utk raikan apa pun..apa salahnya kan :)

Mahal murah tolak tepi T__________T
 

Disbbkn thn ni bday dekat beno dgn raya so alang2 terus beli sst yg bole diguna..kira 2 in 1 la..ingat nk beli hbag aritu tp hati berat sgt nk beli so sudahnya decide beli baju raya selai..

Then online melambak2 pulak la ujung2 minggu ni kemain byk SALE..juling2 bijik mata iols..fffuhhhh..

Mcm tau2 je baju raya iols tak byk uols..anak3 yg over b'helai2 sbnrnya..biasalah tu kan..hhhaaaaa..

Beli kt butik BKC Muslimah ni..dulu penah beli Jubah dress..bila sale je terus oder so dpt murah sikit :)

Kali ni beli 1 set blouse dan skirt kaler biru..jarang ada kaler gini..pilih saiz M (kantoi)..bajet kuruih ka chewa?

Hhhaaaaa..sbnrnya dgn harapan tak mentekedarah raya nnt...eeecceehhhhhh ye ke???mmg tak la!


Ok la tu je nk tunjuk hhhaaaaaaaaaa..siapa penggemar jubah, dress labuh, blouse muslimah, nk beli bole terjah fb BKC Muslimah ye..

Tapi mcm tak sempat je nk beli kan..ok save utk beli raya haji nnt ye uolssss

Berbelanjalah seadanya ye :)


 

Thursday, 17 July 2014

Bday dan bday present

Assalammualaikum..

Salam Jumaat yg indah..berdoalah semoga kita bertemu lagi Jumaat yg terakhir sblm raya nnt..in syaa Allah..

Ingat malas nk buat entry harini tp sbb harini kita seronok :)..kenapa?

Sbb arini bday kita!!!wahhhh mcm bebudak padahal dah kertu pun hhheeee..

SELAMAT HARILAHIR YG KE 34 THN YE CHE'WA NORDIN!
Alhamdulillah..alhamdulillah..harini bangun awal sikit, dlm pukul 4 gitu..marilah beribadat tanda kesyukuran krn Allah masih panjangkn usia aku setakat ini..

Bersyukur sgt2 sbb thn ni bday jatuh pd hari jumaat dlm bulan Ramadhan..Allah..ampunkan segala dosa2ku *tears*

Firstly..syukur pd Allah krn mengizinkn ku lahir ke dunia..
Second..terima kasih pd mak & abah sbb tanpa anda chewa tak ada dlm dunia inI utk menjadi anak mak ngan abah..
Third..terima kasih pd diri sendiri krn berusaha mengharungi hidup selama 34 thn ini :)
Fourth..kpd suamiku, masuk je pukul 12a.m terus wish w/pun gigih kejutkn aku tido, mata pejam tp telinga still dengo abang..tq yang..
Fifth..anak3 ku..tqsm krn hadir dlm hidup ibu, anda b'3 merupakan anugerah terhebat penah ibu dapat dlm hidup ini :)
Sixth..tqsm adik bradik dan saudaramara yg wish
Last but not least..kawan2 tersayang s/ada realiti @ maya, tqsm krn sudi bersahabat dgn saya!!

Disebabkan bday jatuh bulan pose so tak byk benda dirancang utk menyambutnya pun..masa & aktiviti terhad..but its ok..

Tapi raof dah beli siap2 hadiah..biasanya hadiah ni merangkumi anniversary 14/7 dan bday aku la 18/7..*save budget kot hhhaaaa*

But its ok for me..tak beli pun takpe, janji ingat daku dlm doamu..wahhh drama..

Tahun ni dia hadiahkn aku hbag sekali dgn purse..dia kata hbag utk hadiah bday, purse utk anniversary..wahhhh bijak mmg bijak ye bang!sel2 otak sudah berhubung ye..

Dah la beli diam2, pegi AEON sorang2, pehtu sorok dlm almari baju..konon suprise ler tu..ha mujur menjadi kan!

 

 Yang bestnya..sbnrnya aku ni mmg bercadang nk beli hbag raya, nk beli warna cream, dah usha2 online, dah berkenan, sekali rasa berattttttt sgt nk beli rupanya Allah suruh raop jugak yg belikan hhheeee..

Rezeki yg tak disangka2 la kan :)

Alhamdulillah..

*Al-Fatihah #MH17*

Wednesday, 16 July 2014

Ruang rehat raya

 Assalammualaikum..

Nak jugekkkkk raya ujung2..*rollingeyes*

Kali ni nk citer pasal ruang rehat a.k.a ruang tengok TV la lebihnya..rumah aku ni ada tangga dlm 2 anak tangga gitu..so bila naik dah ada ruang...jd tetiba berlakulah separation antara ruang bawah & ruang atas..

Biasanya org letak meja makan tp kami tak nak letak TV dlm ruang tamu so jadikan tempat ni ruang menonton dan berehat so kalo org dtg tak ganggu nk meyembang gitu tp dengo dan npk jugak TV kekdahnya..pppffftttt!!!

Kt sini tak byk sgt perubahan..sama mcm dulu cuma bhgn TV tu kita cat kontra dgn warna dinding lain tp masih serasi..so pilihan kaler as i said..raof punya pilihan tp yg ni i loike..

Warna mcm turquoise, warna petronas camtu..

 

Dulu kt dinding ni ada sticker so kali ni simple je kita letak jam IKEA baru beli padahal melambak2 jam..salahkan raof yg pantang menengok benda2 cantik kt IKEA..*rollingeyes*

Gemo beno beli yg tak bernombor, terbeliak2 bijik mata aku nk menengok dah pukul brapa..gggrrrrrr

Dulu berangan2 jugak nk buat frame TV tp tu la kos jugak tu tp lebih moden kan?tp simple gini udoh la sesuai dgn bajet yg ada..

Then kita beli rak TV baru..jenis mendatar camni kaler hitam, ruang luas skit..again aku suka putih tp biasalah best man win katanya..hari2 nampak berhabuk nyampah aku nk mengelap!


Katanya nk match dgn kusi merah dan TV..

Atas rak TV tu, ntah nk letak apa..ingat nk letak pasu kecik kt situ tp memandangkn ada anak yg super duper aktif terus hajat terbantut..

Ke elok biar kosong je?

Kerusi merah ni mmg pakai yg lama..dulu ada aku up entry pasal beli kerusi ni kan..apa? tak tau? amboi anje sgt ni..baca sini!wahhh paksaan hhheeee..

Kenapa merah? well u know me, kalo tak menyegholang kata org perak tak sah la aku hhhheeeee 

kami ni mmg gemor menengok benda2 perhiasan rumah ni tp tu la, kalo ada bajet mmg membeli, menukar segala..kalo takde cuci mata udah..entry cuci mata..

 
Bidai belakang tu pakai yg lama masih elok..

Bantal dan kusyen tu sengaja aku tambah, pakai yg lama elok lagi, nk letak mana? so pakai aje la buat2 cantik w/pun ntahhapahapa je aku tgk hhhaaaa

Letak kapet ijo lama kt sini bg ceria sikit..raop kata ok..lgpun tempat berehat, biorlah ceria sikit katanya..
Wall of frame tetap sama..just tambah 2-3 bingkai lagi..ni gamba raya thn ni coming soon, ntah mana pulak nk letak??hhhmmmmm

 

So inilah keseluruhan ruang rehat kami yg kecik ini..tak mewah mana, tak besor mana..aku suka lepak bhgn sini compare ruang tamu sbb ada TV..bole??


Kecikkan?sekangkang semut je ni ha!

Anak2 pun suka jugak, selain tgk TV, main game, sepahkn mainan pun bole..fffuhhh!!

Raof dia suka ruang tamu..lepak sambil main hphone..siap tertido2 kt situ..lantaklah!

Ok..itu aje deco2 raya katanya..

T______________T

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...