CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Monday, 3 August 2015

cekodok pisang lembik

Assalammualaikum..

Harini malas nk citer berat2 sgt sbb kepala otak pun dah berat ni!!

Keje opis ni melambak nk siap, buat sikit2 tp apasal tak abih2 hhhuuuu.. 

Semalam cirbir dr 2pg sampai ke ptg, sudahnya ptg aku dah malas nk gi keje, tak larat, lepas antor bebudak2 ke sek KAFA, ambik awatif kt nursery pehtu aku bantai tido..#jarangterjaditidosiang

Lena jgn ckp la, dgn ujan, pasang ekon, qada yg pukul 2 pg tu..nikmattttttt..awatif takpe dah besor, pasang kartun, sampai aku bangun dia kt tepi aku je..good!!

Minggu lepas kan aku pose, so tekak org pose ni lain mcm sikit..bila rasa nk mkn, mmg mencari sampai dpt, tak dpt aku buat..

Tetiba nk mkn cekodok pisang, a day before aku cari pisang emas takde, dah pisang apa pulak bole buat cekodok ni???aku bab pisang mmg blurrrrrrrrrrrrr..jenis pisang pun tak berapa kenal..

Esoknya cari lg..mujur ada kedai yg jual pisang emas, apa lg balik keje ptg tu terus buat..


Rata2 ramai yg tau buat dah pun..tp saja nk menyemak blog ni aku share aje lah resepi..mana tau adik kt luar tu nk buat kan, nk cari resepi malas, ambik je hat akak ni ye dik..

Cekodok Pisang Lembik

Bahan
Pisang emas atau apa2 pisang yg korang tau bole buat cekodok
Tepung gandum 2 cwn
Garam secubit
Gula 4 sudu
Soda bikarbonat 1 s/k


Cara

Lenyek2 pisang sampai hancur
Masukkan gula
Masukkn tepung
Masukkan soda bika
Secubit garam
Gaul sebati
 Goreng dlm minyak yg panas dan banyak

 

See..senang sgt kan..dlm kes aku ni cekodok tak la membulat montel mcm sesetengah org tu..ntah aku tak pandai la nk buat jd camtu..

Itupun aku letak soda bika, kembang la sikit..kalo zaman kecik dulu, mak aku tak penah letak pun, bancuh mcm biasa..

Mmg tak bulat tp lembik2 tu la yg sedap.. janji terasa pisangnya, sesetengah org jual tu kemain cantik bulat montok tp rasa tepung je lebih, pisangnya tak kemana...

Ok!korang rasa nk buat silalah..minum dgn teh O..oooiiii melampau sedap sgt!!!


Sunday, 2 August 2015

merah makngah!

Assalammualaikum...

#mmgjarangsgtterjadi berootd baju warna merah..sbb asben tak suka, dia mmg tak suka baju kaler merah, dgn aku2 sekali di heretnya..

Tak kena dgn kulitnya katanya..kulit memasing kottttt...


Benda lain takpe pulok!kdg2 aku cucuk2 jugak suh beli t-shirt merah, bosan la tgk warna yg sama je yg dia beli, hitam, grey, brown...

Tp thn ni aku tunjuk jubah dr yatthamzah..bgtau nk beli warna merah sbb takde koleksi merah..puas gak pujuk..dia suh beli kaler tu, kaler ni, jgn merah..

Meroyan2, meronta2, merajuk2, merengek2 sikit *tipu..akhirnya...yey lulussssssss pulak!

Merasalah akhirnya hhhaaa..simple je jubah ni, namanya nusaibahdress..no cutting, design pun simple je, kain best, warna cantik,  bf dan wudhu' friendly..no worries mummy..

I loike..aku pakai saiz S, kengkadang M..ikut jubah..

**Tips beli jubah atau dress spy sedap di badan, ukur bahu dan dada..kalo std size mesti elok je kt badan, tinggal labuh dan singkat je..

Mcm aku biasa mslh kelabuhan la, maklumlah baka omei angat..tp takpe bole alter pendek, kalo org yg baka model ni takde mslh jugak sbb jubah/dress byk yg dah labuh kan..paling labuh 58'

Tp kalo still singkat gak, tak dapek la den nolong, hangpa kena tempah ikut ukuran sendiri la :)

Korang kalo rasa nk beli jenguk2 la yatt punya koleksi, sempat lagi beli utk open house..cantik2 semua, shawl pun lawooooo gak..

Aku suka aishahinstantshawl sbb senang (2 muka) dan labuh depan blkg..yg aku pakai tu aishahinstantshawl warna emereld green..


Rasa mcm semua nk beli *pentamak sgt ni!*

InshaaAllah..ada rezeki nk beli utk alya dan awatif..harga kebabom gak korang, aku ni kalo beli sorang, kena beli 2..bajet nak..bajet takde hhhaaaaaaaa

Meh #ootdpagar jap sementara nk beraya dan kenduri kendara chuoollssss..maafkan pose saya, kita bukan modellssss uols..hadaplah!


Photographer: hadi
Supporting: alya ngan awatif 
Model: che'wa
Tukang kutuk: raof

p/s suami dah outstation ke indon, hadi ada exam UPKK harini..sob..sob..sob..tak tenang hati mak kau ni :(

Wednesday, 29 July 2015

we look blue!!!

Assalammualaikum...

Raya ke2 harijadikuuuuuuuuuuuuu...citer smalam tu raof sambut awal sehari sbb ingat raya ke2 nk balik Perak takut tak sempat..

Tapi nan ado!dah berjln sakan, raya ke3 baru pulang ke pangkal jalan mmmiaaahhhaaaaaaa

Tema BIRULEMBUT dan konsep simple JUBAH..lelaki2 t-shirt sudah..


Actually sblm ni tak bertema bagai pun raya ke2, konsep carca marba..baru2 ni je aku rajin..eh seronok pulak hhhaaaa

Tapi setakat raya ke2 aje la, seterusnya ko mampu bertema??mak tak mampu nak uuhukkk....

Jubah aku tempah dr #sifuabaya..pilih je warna, design dan saiz..serius selesa sgt sbb std ukuran badan, design memacam, warna byk, utk bf mummy pun bole request..

Tp setiap pilihan ada pertambahan RM la ye..


Jubah anak2 aku tempah online, org yg sama buat utk baju raya pertama kami..yg aku amukan aritu..

Dugaan jubah ni lg hebat, boleh pulak asben dia tercicir tak pos kt aku, poslaju dah tak ambik sbrg postage, kalo pos pun lepas raya baru dpt..

Kejadahnya lepas raya..susah hati ya amat aku aritu, raya lg 2-3 hari, takkn nk membeli yg lain pulak..bajet utk baju bajan mmg dah takde..

Sudahnya raof turun KL..mujur la dia ada hal nk hantor brg terus lajak ambik jubah tu..

Alhamdulillah selamat jugak bebudak2 ni pakai..mujur cantik sprt yg aku nak di mata aku, sejuk sikit hati..cuma jubah awatif labuh sgt, nk alter cina pun takmo dah..lantaklah..dia pun cepat meninggi..


Dah siap t'ari tu pegi umah Pak Lee open house..makan nasi briyani, lontong dan puding karamel..oooiiii sedap!!

Marilah sekeping sementara menunggu ipar duai yg lain tiba dr rumah mertua memasing..

 

Eh..nk bgtau shawl kita dr #sucibyyatthamzah ok..dwi instant..shawl aishah namanya..rajin korang search ig dia ek!utk kids pun ado!

Serius senang dan cepat, yg penting labuh depan blkg..aku grab 3 helai utk alya..suka la dia dan aku pun suka sbb senang dan tak serabut bila dia pakai..


Ok..semua dah ada..meh kita pose lagi sblm mengadap makan..

Then, terus balik umah maksu..rehat sat sampai tertido la kejap..ptg tu raop ajak kluar berdua, ingat kemana rupanya pegi mkn kt kedai..kedai siam je uols yg bukak..

Birthday treat katanya..w/pun nasi goreng je i'm so happy dear!!! 

Mlm tu just rehat, esok nk balik Perak dah..yeyyyyy nk jumpa MAK dan ABAH!!!!!!

**pppssststtsttt..inshaaAllah esok dah boleh raya!!!SELAMAT HARI RAYA utk diri sendiri in advance :)

Monday, 27 July 2015

meriahnya raya 2015

Assalammualaikum..

Dah raya ke berapa ek??lantaklah berapa pun, yg penting tiap2 minggu ada je jemputan raya uolssss hhhaaaaaaa

Ok..harini mood nk cerita tu dtg dah..thn ni nk crite pasal raya pertama je la, raya seterusnya dah malas pulak aku.. 

Dont worry kemeriahannya sama mcm thn2 sblm ni, korang rajin klik je post RAYA sblh tu..
 
Buat yg tak tau dan takmo ambik tau pun, raya pertama biasanya aku mmg beraya dgn keluarga mertua di Kedah..

Dah 12 thn uolssss...thn2 pertama dulu terasa gak kesentapan tu tp dah ujung2 usia ni mmg let go je perasaan tu..janji org2 tersayang happy sudehhhh!!

Lgpun raya di Kedah meriah sgt sbb kt sana sedara mara raof ramaiiiiiiiii..compare dgn sebelah aku, bila adik beradik balik baru ramai..

Bagi chance la kt anak3 beraya dlm suasana kampung, kutip duit raya, makan sedap2..

So..tak payah gaduh2 sgt pasal ni ye!!!aku chill jew..

Oh ye..thn ni bertambah happy sbb aku dpt peluang solat sunat raya..happy oooo..berthn2 asyik 'best friend' dtg je time raya uuhhuukkk..

Pagi tu iols laju je bersiap uols..ambik wuduk, then siap2 make up terus w/pun muka setalam mcm simpan lemang kiri kanan..

Eh fedulik janji aku dpt pakai baju raya awal2 pagi, tak la berlengas kt dapur..eh itu mmg sikap sgt???
 
 

Awatif pulak thn ni aku lepaskn dia kutip duit raya, risau jugak tp dah bgtau hadi, jgn balik lambat sgt dan kalo adiknya buat hal, hantor balik..


Ok..anak3 pegi kutip duit banyak2 ye..senang ibu buat pelaburan hhhheeee..

Balik masjid terus sesi salam bersalaman, rehat sat, tunggu anak3 balik sbb nk bergambor bersama..

Gambo dgn keluarga mertua dulu, then baru family potrait..


Pehtu kita teruskn ke rumah paktam sebelah sbb rumah dia ada port yg cantik sikit bbbahahaaaaaaaaa..

Dapatlah sekeping dua, malas nk letak semua gambo sbb sama je pun hhhiiiiiiiii

Eh lupa nk bgtau, tema kami thn ni warna GOLD (pilihan raof) & TRADISIONAL (my choice) katanya..teringin nk berkebaya tradisional so tempah la utk mak dan anak2 sekali..bosan ar baju kurung dan dress je..ubah angin..

Kain songket mak dan anak tu aku beli masa gi BALI aritu..mmg dah aim nk pakai dgn kain warna gold..
 
Baju ni la yg jd isu aku aritu..lambat nk mam huh!nasib cantik dan kemas di mataku, cuma baju awatif kecik sikit kt dia, padahal aku dah lebihkn ukuran..aaiisshhh sekejapan je alamatnya baju tu dia pakai..

Raof dan hadi mcm biasa baju melayu teluk belanga je..lelaki2 ni mmg simple je uols nak2 hadi langsung takmo bersampin..lantak kau lah!

Habis je sesi meraban teben tu ha, baru kita mengadap makanan pulak uols..oooiiiiiiii lapor sgt kot tp sbbkn takut anak3 buat hal susah nk panggil bergambo makanya terpaksa bergambor cepat2 baru makan..

Makanan pun tak sempat nk snap uols..thn ni menu rojak pasembor, nasi impit kuah kacang, lemang, rendang, ketupat palas, laksam..

Jgn mkn berat2 sgt sbb lepas jumaat kang nk beraya umah sedara mara raof..tp aku ni raya2 pun cari nasi, mujur ada nasi putih dan kari ikan maksu masak..itu je yg aku bedal, yg lain2 tu tak berapa nk usik..

Cer skang korang tunjuk gambo lemang balik, terus menitik2 air lior ni..oooiiiiiiii tgh menaip ni pun rasa nk berbuka puasa dah ni hhhuuuaaaaaaaaaaaaaaaaa

Alahaiiiiiiiii...

Lepas habis beraya 2-3 umah sedara mara, mlm tu mcm biasa ada mkn2 jugak..kalo sblm ni bbQ adalah wajib tp sbb tukang sponsor "org kaya" tak balik thn ni makanya mkn simple2 aje sudah..

Simple tak simple jugak la..berSTEAMBOT kita mlm tu..

Maksu and the gang yg masak, kita tolong2 mana yg patut jew..masak nasi goreng dan maggie goreng..alhamdulillah abih..ramaiiii uols..serius korang bole tgk entry2 thn lepas..begitu jugak la thn ni w/pun ada 2-3 kluarga tak balik tp tetap meriah..

Mlm tu part yg plg best bila raof buat kejutan utk aku sempena bday yg ke tuuutttttttttt hhhaaa, rahsia la sgt..iols dah 35thn uolssss..makcik2 dah sgt ni :)


Serius terkejut sgt sampai rasa nk baling kek tu *ok tipu*

Rupanya baik punya raop kawtim dgn makcik dian #maksedaradiatukangbuatkek 2-3 hari sblm raya..

Actually aku memula mmg nk tempah dgn dia, nk sambut kt kg tp makcik terlampau sibuk terus batal hajat, rupanya ada org tu bole baca kekecewaan hatiku..ecehhhhh..

Eh..anak3 pun pandai simpan rahsia kecuali alya..hhhaaaa..dia dah bg hint2 kt aku, tp aku buat donno je sbb mana ada kedai kek bukak raya2 ni, ntah bila pulak raop kluar beli kek kan..mmg tak la..

Alya..alya..tak bole citer apa pun kt dia!!hhhiiii

Asben kita ni tak romantik, kasar tp dia mmg suka buat kejutan..mmg terus cair hati kita..serius siapa yg tak cair kan kalo asben buat apa pun kan.. yes i loikeeeeeeeeee hhhaaaaaaaaaaa 

Thn ni takde hadiah..its ok sbb raya kan..memacam dah dia belikn, baju, handbag, kasut..nikmat apa lagi yg ingin didustakan :)

Ok itu aje la..npk meriah ke uols??hhhaaaaaaaaaa..tak de gambo so mmg tak npk la meriahnya raya tu kan tp bg aku tak kira ramai atau sikit raya tu tetap meriah bila berada bersama org2 yg kita sayang kan :)

Raya korang???

Chill aje sudah!!!

 

Wednesday, 22 July 2015

open house raya 2015

Assalammualaikum..

Aku kan..kan..kan..tak sabor giler nk baca entry kengkawan raya ni..mesti ramai yg dah update maklumlah ramai yg dah start keje semalam kan??

Kita baru start arini krik..krik..krik..

Harini pun mcm malas nk update pasal raya semua, terus ke open house aci tak??hhhiii

Next week baru kita cerita pasal sambutan raya ok sbb nk sorting gambo bagai w/pun bukannya bergambor sgt pun hhhuuaaaaaa

Hari isnin tu, kemas rumah, basuh kain siap2, esok nk buat open house, balang2 biskut raya pun baru je letak atas meja..barulah npk raya kan w/pun kuih muih bole di kira dgn jari hhheeee
 

Selasa esoknya raof buat open house, bukan nk panggil ramai2 pun just rakan sekerja..sekali rakan sekerja bawak semua sedara mara dan kengkawan yg ada hhhiiii..

Aku pulak tak masak banyak atau dgn kata lain tak reti bajet la..dah bgtau raof kalo nk jemput ramai silalah catered, mmg aku tak pandai nk berbajet sgt..


Tp alhamdulillah..just nice tak lebih, tak kurang..

Menu aritu nasi tomato, nasi putih, ayam masak merah, kari daging, ulam timun, sambal belacan, ikan kering, nasi impit, kuah kacang
Dessert puding karamel dan kek coklat
Air laici dan oren
Menu tambahan jejari&nugget goreng serta mee goreng basah


Semua aku masak sendiri..walaupun letih ya amat tp puas!!

Maafkan segala yg terkurang ye, thn depan kalo jemput ramai mmg aku nk catered je, serius tak cukup masa unless byk k/tgnnya dan letih sgt..kalo nk masak sgt, kita bole buat menu sampingan atau dessert kan..

Tqsm jugak pd yg sudi dtg, rumah kecik, semua mkn kt luar, mujur haritu cuaca sejuk sbb pagi tu dah ujan..alhamdulillah..

Pd sesiapa yg nk dtg beraya pun silalah datang..boleh aje..apa yg ada aku masak, kita mkn ek :) 

Selamat Hari Raya Maaf Zahir & Batin

 

Wednesday, 15 July 2015

entry terakhir sblm raya, entry baru tunggu 2 minggu lagi kkkaaaa

Assalammualaikum...

Hari ni last puasa, esok dah raya, hari Jumaat yg penuh barakah..inshaaAllah..

Rata2 dah ramai yg balik kampung pun, aku jugak masih bekerja tp mujur 1/2 hari je arini..yyeeeyyyy!!!

Ptg sikit baru bertolak ke Kedah..ye dah 12 thn mmg balik Kedah, hubby's side..kita takde sistem giliran, ikut je mana suami kita beraya :)

Saya ni duduk dekat dgn makabah so tiap2 hari mmg melawat diaorg..makanya takde istilah pilih kasih atau anak durhaka pun..

Rasanya makabah pun tak kisah sbb anak perempuan kenalah ikut suami..tp silapnya org lain pulak yg kesah hhhaaaaaaa 

Balik je dr kedah raya ke3 still bole dtg menziarahi kan..jgn sesakkn kepala dgn benda remeh gini..


Aku ni mana2 raya pun seronok sbnrnya..dulu masa belum kahwin, adik beradik ramai so mmg tak payah org lain, kami je dah riuh..

Skang dah kawin, sedara mara raof lagi ramaiiiiiiiiiiiiii so meriahnya pun lain jugak..kena la bercampur gaul :)

Yang penting anak3 happy sbb dpt beraya suasana kampung, mkn lemang, ketupat, rendang, kuih muih..pastu dpt kutip duit raya an..an..an..

Semalam dah settle packing, baju raya dah iron siap2, rumah pun dah berkemas, baju bajan semua dah berbasuh dan bersidai, balik kang nk lipat, baju2 sek anak pun dah settle..

Apa2 hal mmg rumah kena berkemas dulu, iols mmg kalo gi mana2 rumah make sure kemas, bukan apa nnt balik tak la letih tgk rumah bersepah..dgn badan letih mana nk buat keje dah uolsss hhhuuuu

Ayam daging pun dah cuci siap2..

What else???

Inai pun dah pakai..eh????hhhaaaaaaaaaaa..dah jd resam kot tiap kali raya terus nk berinai..kita suka tgk jari merah2, pastu mkn lemang minyak2 tu buat jari berkilat2 merah gitu...

Peel yg ntahhapahapa mmmiiiaaahhhaaaaaaaaaaaa... 

Ok..kesempatan ni, kami sekeluarga nk memohon maaf andai ada perkara2 dan perbuatan2 serta perkataan2 yg telah mengguriskan hati korang semua ye..

Kdg2 tanpa sedar..kita manusia biasa..

Semoga Ramdhan dan Syawal tahun ini disambut dgn penuh kesyukuran dan kemeriahan yg tak terhingga bersama keluarga tersayang..

Semoga Allah memberi kesempatan lg utk kita menyambutnya di tahun2 mendatang ye..inshaaAllah..ameen :)

Kita cuti start esok sampai rabu depan..rajin2 la jenguk kot2 kita rajin nk buat entry raya, kalo takde tu maknanya kita masih mengadap lemang, ketupat, rendang chuollssss..

Bye!

 

 

 

Monday, 13 July 2015

12 tahun

Assalammualaikum..

Ada yg dah start cuti ke korang???

Sampai hati chuolsss..iols jugak yg kena keje harini, esok punnnnnnnn hhhuuaaaaaa..tp takpe harini kita happy sbb arini anniversary kami yg ke 12 thn :)

Alhamdulillah..12 thn dah..ye la hadi pun dah 11 thn, makin besar, makin bulat pun..

Bangun sahur je terus dia wish dan kiss kt pipi..alahai jarang sgt berlaku ni, mmg tak penah berlaku pun wwwaahhhaaaa..

Selagi tak ingatkn, selagi tu takkan ingat..pppfffttttt

12 tahun yg penuh dgn cabaran dan dugaan sama sprt pasangan lain..ada masa surut, ada masa bergelora, ada masa tenang..


Hukum berumahtangga kan..yg penting kesabaran dan keimanan yg tinggi w/pun kdg2 goyah jugak hhhhuuuu..

Terima kasih imamku krn begitu sabar melayan karenahku selama 12 thn ni..dan terima kasih pd diri sendiri jugak krn sabar melayan karenah suamiku selama 12 thn ni..

Harap2 berjumpa di syurga nnt..inshaaAllah

Chewa pun nk jd salah sorang bidadari abang di syurga w/pun ntah layak ntah tidak hhhuuu..

Tqsm kpd kawan2 yg wish di fb, yg doakan yg baik2 utk kami..ameen mudah2an Allah makbulkan di bulan yg penuh kemuliaan ini :)

Sayang B krn Allah Taala!




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...