CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Tuesday, 24 May 2016

meh layan pic yg ada..

Assalammualaikum..
Random photo pulak ye uols..malas nk menulis lettewwww!!!

Pic 1
Buatkan jadual utk alya ngan hadi..rasa mcm terlambat je rasanya, org lain anak masuk djh 1 dah ada jadual blajar kkkkaaaaaa..tp serius la, bila ada jadual ni waktu blajar tu lebih proper..aku suruh ikut hari2 so time exam tak la kelam kabut baru nk buka buku..kalo tak abis solat maghrib terus bukak TV..kepantangan dah aku skang bbahahaaaa..

No rest? ada la uols, byk waktu rehatnya tu, bljar pun bukan straight berjam2, sejam setengah pun jadilah kan..  



Pic 2
Revision time..bilik dan meja study ada masing2 tp bila hariminggu mmg blajar atas lantai..bukan apa senang aku monitor 3 org sekaligus..sambil lipat kain bole ajar kan :)


 Pic 3
Bbq stimbot masa Mother's Day aritu..hari ibu so laki aku kata ibu la kena belanja..what???ye la jenguk dlm purse ada RM50..baki pandai2 la korang top-up bbbahahaaaa..

Nasib la mkn dekat restoren biasa je,bukan shabu2 so tak mahal mana :) 

ppssttt..lieya ko hari2 bole berstimbot..syoknya kan :)

 

Pic 4
Laundry area..tempat sempit tp gagah nk berdeco gak..shelf tu aku mintak amir letak pine, sblm ni ada rak kecik tak muat segala mak nenek stok sabun dan pewangi..tukar gini lebih senang,kemas dan jimat ruang kt mataku la..

Skang dah deco sikit2 tempat ni bg meriah sikit :)nnt tgk kt ig ye..


Pic 5
Kepak ayam dekat restoren 'boat noodle'..wei tak faham???kepak ke ni???tulang je aku tgk korang..dlm kepala duk bayang kepak ala2 instant dlm plastik yg selalu kita beli tu..

Aritu nak nangis ke nak gelak aku pun tak tau...tak sampai hati nk mkn bila tgk anak3 mcm tak cukup hhhaaaaa..mknn lain inc mee pun biasa2 aje..so kesimpulannya takmo mkn dah kot kt sini hhhaaaa


 Pic 6
Memborong bunga KAISON aritu..menggila lakibini dgn brg2 KAISON hhhaaaaa...laki aku skang takmo tanam bunga dah uols, dia beli yg plastik letak luar..ko ghase??

Malas aku nk bertekak..aku ckp bole beli tp cari bunga yg npk real w/pun plastik gitu..

Ok..tamat!

Happy Reading!!

Last pasal rumah pine

Assalammualaikum..

Harini last pasal rumah ye..naik muak korang dah pun..actually siap dah semuanya, cuma buat decoration sana sikit je..

First..

Ini bilik kami, bilik ni tak besar sgt, ruang terhad kalo tak kena gaya mmg jd sempit..end up susunatur elok2 janji ada ruang solat :)


Gambo 1 tu sblm ni tempat letak meja makeup, makan ruang so kami remove, letak tempat hang towel dan sebakul laundry beli kt KAISON :)..letak TV atas tu so privacy sikit dr anak3..

Gambo 2 tu ada ruang kt tepi katil, kita jdkn workstation dan cctv..

Gambo 3 katil kami..buat simple je, sesgt simple..letak bedsheet berwarna sikit meriah terus bilik dimataku ahakkksss..kapet ijau pun penyeri jugak tu..beli kt KAISON :)

Tepi katil tu DIY letak kerusi makeup yg lama..letak bunga dan pewangi..DONE!terus jd side table..tak letak lampu pun sbb tido tak berlampu, lgpun lampu tido dah ada:) 


Ini ruang tamu dan tv..takde apa yg bertukar sgt, perabot, sofa, langsir smua sama..

Cuma add on bunga2an pun beli kt KAISON..asyik ulang ke KAISON je kejenya kami berminggu2..


Org keras tangan mcm aku ni baiklah terus beli bunga siap je senang, lgpun kemain cantik2 bunga kt KAISON :)

OK..yg ni wall of frame..susunatur balik gambo2 kenangan..

Skang laki aku menggila dgn frame bertulis ni ha,kemain byk dia membeli, siap kt luar pun letak..dulu aku rasa dah kenapa kan? Skang tgk ok kena jugak dgn konsep pine..


Lagipun anak muda yg buat rumah kami ni pun membantu bg idea konsep sesuai utk pine :)..tq amir & friends..

Korang kalo perasan rumah aku ni banyak nau kaler ijau kan? Fav color sgt uols..lgpun ijau ni bg aku pembangkit suasana..

Ok tu je yg aku nak share :)

Kalo korang nk bg pendapat atau ada yg tak kena pun dialu2kan :)

Maklumlah aku ni mendeco tak pandai, mengemas tau la aku :) 

Ok..happy reading!!!!

Sunday, 8 May 2016

PINE lagi uols..

Assalammualaikum..

Kemain lama tak menulis..aduyaiii

Bz mcm apa lg..sibukkn anak3, sibukkn opis, sibukkn rumah..dunia je banyak ni hewhewhew..
Ok rumah pine dah settle, tinggal 1-2 benda lg nk letak kt porch tu ha..ntah apa laki aku nk buat, sabor aje la aku ni..

Buat peminat pine, aku tunjuk sikit ye apa yg ada dlm bilik kami ni..100% pine..
Ni katil, simple je janji bole letak tilam #abaiknmodel  

Tak tinggi dan tak rendah sgt..


Ni wardrobe, open air namanya..konon ala2 IKEA la walaupunnnn..aku serabut bijik mata sbnrnya tp dah laki aku nak camtu, senang dia ambik baju..mmg byk space utk dia je, hat aku ada la 1 rak dan 1 tempat gantung..pppffftttt!!

  

Meja make-up kecik aje uols..simple aje sbb bilik ni kecik, buat besar2 nnt ambik space..
Janji segala mak nenek duduk dlm almari tu, aku tak npk hhheee


Deco takde apa lg..cuma tukar langsir baru, beli kt KAISON..suka :)

Bilik ni takde apa sgt, just ada TV, laundry basket, tempat hang towel, gantung gambar 1-2 frame..tak tau nk tambah aksesori apa, mgkn letak kapet dan bunga hiasan seketul dua..

Nnt aku try tunjuk seluruh bilik..

Ruang tamu dgn ruang TV pun nnt aku share ye..belum byk dekorasi lg..buntu kepala uols bila main dgn PINE ni, ntah camna nk deco aduhaiiiiii 

XOXO
 

Thursday, 21 April 2016

masih lagi pasal PINE

Assalammualaikum..

Masih lagi rumah chewa dan pine..bole??

Sorry le kengkawan tak cukup masa nk melawat rumah kengkawan..i is sibuk kan hapa pun tak tau hhhaaaaaaaaaa

Now marilah jenguk ruang bilik iols yg sekangkang semut aje ni uols..dah seminggu proses memPINE bilik..

Gambar ni masa 70% siap, now dah 95% siap..tinggal nk touch up a few things..


Yg penting tak nak serabut sgt, semua benda simple dan tak besar sbb sesuai la dgn bilik aku yg kecik ni..


Wardrobe semua pakai pine, katil pine, meja make up pine..aduhaiiii ko ghase???

Korang rasa ok ke? ini taste laki aku sgt, aku tak masuk campur sbb tak brapa minat bbbaahhaa..90% decoration semua laki aku ngan budak tukang tu..


Aku akan masuk campur gak tp itu kemudian lepas semua berkemas, bersusun..meantime aku peratiiiiiii je dulu hhhaaaa

Buat peminat PINE nnt aku tunjuk one by one ruang yg dah siap ye..

Kpd kawan2 yg pandai mendekorasi rumah, plzzzzzzzzzzzzz share dgn aku deco yg sesuai utk rumah PINE ni bole tak???

Seriously, iols tak pandai uolssss :)

Wednesday, 6 April 2016

chewa dan rumah PINEnya

Assalammualaikum..

Mmg lamaaaaaaaaaa sgt tak jenguk blog ni ha..apatah lg nk melawat kengkawan..korang tak payah update rajin sgt ye kang aku asyik terlepas je citer korang..bole??

Selain sibuk keje opis dan bekejar2an dgn bebudak3..sibuk jugak dgn rumahtangga yg tgh under renovation ni ha..

Kecil2an je uols..kecikkkkkkk pun tp semaknya rumah mcm kena bom!

So bila balik tgk habuk dan segala mak nenek brg tunggang langgang jdnya mood ke laut hhhaaaaaa...

Tak besarkan rumah, tak kecikkn rumah, just menambah dinding dgn kayu PINE..serius????

Tak payah nganga sgt..ye serius ni..

Tau tak kayu PINE? tak sempat nk bgtau mesti terus klik google kan..goodddd hhhaaaa

Dr porch, hall, ke ruang TV dan master bedroom..

Mujur laki aku tak buat giler nak memPINE bilik bebudak dgn dapur..dah kenapa kan???baik buat rumah papan terus..

Ok..kenapa PINE?..tu korang kena duduk semeja dgn laki aku la..borak2 ty kenapa hhhhaaa..

Wehhh serius kami minat mmg tak penah sama, kalo bincang pun sudahnya sorang kena follow the flow, kalo tak perang dunia ke3..eh 3 ke?..kesah pulak aku pasal tu..hhhiii

Tak bincang dgn aku pun, just bgtau apa yg dia nak dan bayangkan, takde hitam putih terus ON..ko ghase???

Nasib la dpt bini simple je..ye aku simple je korang, ok bole buat, segala habuk, semak sila cuci dan kemas la..dan mmg dia buat semua pun..aku touch up mana yg patut je..

Aku ni tak pandai deco sgt tp kalo menyusun jd kemas aku tau la, kalo suruh mendeco mmg mcm tak kreatif langsung mcm korang..why?why?why?

So skang ni alhamdulillah rasanya bhgn depan dah 90% siap.. 
 

Ok la nampak luas walaupun letak kayu tu pun dah mkn ruang dlm 1-2inci camtu..sudah la rumah kecik hhaaiiiihhh...  

Ini ruang TV..pun berPINE..frame semua masih camtu, tu semua keje laki aku susun, pilih dan gantung nnt..mmg dia suka buat..sorry aku tak nak ambik tau pun hhhhaaaa


Skang paling trouble bilik aku laaaaaallaaaaalaalaa......


Almari, meja makeup, katil semua gone! bilik ni semua berPINE jugak uols..again jgn ty aku kenapa hhhuuuaaaaa

Segala mak nenek kain baju berkotak2 bagaikan 20 org duduk dlm bilik ni..yg bergantung sana sini korang tak npk..menyampah aku nk tunjuk pun hhhhaaaaa

Tapi balik keje smua lepak dlm ni..semak pun suka sbb kt luar dah berhabuk kan..

Minggu depan baru start bilik kami pulak..harap2 cantik mcm dlm bayangan la, tak cantik pun kena tido dlm ni gak hhhhaaaaaaaa

Dekat sebulan ni, harap siap cepat la, aku ni dgn sibuk ulangkaji Hadi lg, Alya lg, Awatif lg..nk meroyan kdg2 rasa hhhaaa..over nau mcm anak 13 :P

Gitulah kisah che'wa dan rumah PINE nya :)..sambungan tunggu sebulan lg, hopefully dah cantik masa tu..cantik ke??? hhhhaaa

End..

Sunday, 20 March 2016

random je harini korang..

Assalammualaikum..

Semakin malas nk update blog..sikit lg tutup terus kkahahakkkk..

Aku melayan insta je korang, senang nk upload pic then caption sikit..malas nk pening kepala bercerita kekdahnya..pppuuuiiii

Kdg2 banyak menulis pun org menyampah nk baca, dah baca ada je yg nk digossip kehidupan org kan..kan..kan..pelik aku manusia gini..

Lantak korang lah!

Ok back to my crite la..

Minggu lepas tak kemana pun..hadi ada kelas tambahan pagi dan malam uols..thn ni miserable sikit since hadi nk exam UPSR kan..alya ngan awatif terpaksa hantar daycare pagi, ptg abang hadi dah ada..

Harini share random photo aje udah..kata malas hhheee


1. Singgah hardware sbb raof nk beli ampaian baru jenis lekat kt dinding..nk jimat space katanya..ada sikit renovation kt porch luar tu..nnt kita share ye..Kemain anak3 aku jakun tgk benda2 cantik utk umah org2 kaya ni hhhaaaaaaaa...



2. Mulanya tercabar tgk dayyan anak lieya pandai baca BI, makanya mencabar diri sendirilah ajar awatif membaca BI jugak uols..sila terkejut!!!gigih la maknya membeli bahan bacaan sesuai mengikut nasihat beberapa org kawan yg turut sama dlm proses bacaan utk anak diaorg..

Tq pd kawan2 yg membantu bg tips bagai..tq sgt! aku dah start pun..perkembangan dia?subhanAllah..nnt aku citer lain ye..


3. Sementara menunggu asben aku shopping, duduk depan Sephora ni dgn anak3..mujur la aku ni sejenis muka yg bermake-up bagai setaun sekali (raya) so mmg tak bernafsu nk masuk apatah lg nk beli kkkkaaaaaa..cer kalo ko duduk depan kedai baju ke, kasut ke, handbag ke..mmg tak sah la kalo kluar tangan kosong kan..


4. Hari Ahad minggu lepas bebudak3 ni ujian tali pinggang..abang naik tali kuning 2, kakak ngan adik tali kuning 1..kiri kanan tu tak la risau sgt, yg tengah2 tu ha..aku harap2 dia tak lupa step dan tak ikut kepala sendiri..pppfffttt!!Keputusan tak tau lagi ni..nebes mak kau tau!

Ok la kengkawan..byk tu je la yg aku mampu fikir panas2 ni hhhaaaaaaaaaaa..harap2 sudi la baca eh!

Thursday, 3 March 2016

tema raya 2016

Assalammualaikum...

Tetiba rajin pulak aku harini, keje dah settle..tinggal ada 2-3 fail nk kena habiskan..takpe kejap je tu..

Borak2 aje la harini ye..

Korang dah beli baju raya? wahhhhh tetiba ty raya terus..dah ganti puasa?alhamdulillah aku pun dah selamat..habis raya terus ganti..dah tau pemalasnya aku ni esok2 kalo dah ujung waktu...!@#$$#%%

Aku thn ni ntah nape pemalasnyaaaaaaaaaaa nk pikir pasal raya..kalo tak dulu awal tak awal dah announce nk pilih tema bagai kan..naik meluat korang hhheeee

Td try taip color of the yr 2016..nk tgk apa kata PANTONE..

Wahhhhh color ini korang..

Favy sgt ni!!!


Aku pencinta kaler kusam2 gini compare dgn raof, dia amat2 tak suka!!dia suka bright color..cth kalau oren tu mesti warna oren yg teranggggg..aduhaiiii

Ni kalo tunjuk nk tema warna pastel, mmg confirm bertekak seminggu..pppffttt!!

Tp aku fedulik hapa, kalo bukan tema raya pertama, aku memberontak la utk raya kedua..hikhikhik

So skang cuci2 mata dulu, mood nk membeli belum ada lg ni..design, tema, nk beli kt mana belum terlintas kt kepala ni lagi..

Apa yg tgh IN skang pun aku tak tau..akhir tahun lepas penah la pikir nk try kain sari, dlm 2-3 bulan ni tringin pulak nk try cotton batik..bila menengok harga semeter pun RM30 menangis bucu katil aku..lawa mmg lawa oooo..

Korang kalo ada link jual murah2 habaq la na...kesian aku hik hik hik

Korang pun kalo dah bersemangat nnt share la kt aku idea ok!!!

#kejenaksenangajeaku
#pemalasabadi

 

Wednesday, 24 February 2016

pekabar semua???

Assalammualaikum..

Lama tak nampak kan?? 

Aku ada aje..gemok mcm biasa..eh???

Kemalasan satu hal, sibuk pun satu hal..hadi dah darjah 6..korang paham2 la..

Bukan dia je sibuk, dgn makpak sekali terpaksa jd lipas kudung..

Takpe demimu anak...wahhhhh novel sgt ni!

Harini random aje la ye..malas nau mak kau nk menulis ni..


Alhamdulillah..dah start bacaan utk awatif..tiap2 mlm at least 2 m/surat..kalo maknya letih, passing kt abang, kalo tak kakak..berebut2 diaorg ni nk ngajo adiknya..


Bawak anak3 gi library..aku ni jarangggggggggggggg ke tak penah bawak bebudak3 gi library..jgn ty kenapa?hhhaaa..kalo ikut diaorg suka aje, byk buku, sunyi, selesa, sejuk dan seronok la maknya tak bole menyinga dlm ni! lepas ni aktiviti library kena ada dlm list aktiviti..fuhfuhfuh..harap istiqamah! 


Haritu layan citer Tamil kt astro citra tajuk I..wowwwww best giler, citer ni 2j lebih tp serius tak bosan, ending mmg korang takkan sangka2 punya..aku ni pelayan citer tamil, siapa suka kita geng wwwaaahhhaaa..hero tak ensem tolak tepi, heroin kena lawa sikit la, tp takpe janji plot citer kebabom!siapa nk layan bole tgk kt utube..taip vikram film tajuk I ok!!


Afiat's Family Dinner (staff dan keluarga) bulan lepas..raikan dekat Cafe Kampung area pekan je..Alhamdulillah semua berjln lancar, habis la seekor kambing panggang, cabutan bertuah dan makan2 je..


Haritu masak daging kicap letak sesudu paste hot pot..uuiihhhh sedap jd kuah kicapku..tak la HOT sgt sesudu tp kalo letak bebanyak tak sedap..serius..paste ni aku beli masa pegi Padang Besar haritu, paste dr Thailand ni..


Setiap malam Isnin & Rabu kena paksa temankan 'si dia' ni lepak sambil tunggu alya,awatif taekwando, abg hadi tusyen mlm kt sek..aku ni badan je melepak tp fikiran duk fikir kain tak bersidai, tak berlipat..ooiiii byk sgt keje nk buat hhhhuuuu..dah la pukul 10 lebih baru selesai bebudak3 tu..tp dlm letih2 kdg2 sepinggan nasi gak aku hadap..#akupenggemukygntahbilanakkurus

Ok tu je la buat masa ni yeh..jumpa lg 2 minggu lagi kkkkaaaaaaaaaaa..aku nak layan citer Tamil sat..jenuh nk paham, subtitle takde ma..pppuuuiiiii!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...