CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Wednesday, 22 April 2015

melawat Jelly Bunny

Assalammualaikum..

Hari minggu lepas balik kampung..melawat org sihat dan org sakit..

Balik pagi sabtu, ahad balik la..anak3 nk sekolah, baju kain belum bergosok lagi hhuaaaaaaaa

Singgah ke Penang sat semata2 nk beli kasut Jelly Bunny uolssss..ke Quensbay kita sbb kt situ je yg ada..

Lama dowh tak beli kasut JB ni..lagipun aku dengo citer JB ada buat utk kids so jom la kita tgk kot2 bole beli utk raya..

Eh mmg betul la..ada..tp aku tgk design tak bayak pun, kaler pun sendu je tak byk choice pulak..


Ok girlsssssss...silalah pilih..suka sgt la kakak tu sbb selama ni duk aim kasut aku je..teringin nk kasut vanilla ni jugak..


Awatif tu bole tahan banyak jugak ragamnya, kalo tak kena taste dia mmg pening nk pilih..sudahnya lantak kau lah.. 

Sudahnya aku dah malas nk melayan..bior bapaknya take over..

Pilih punya pilih dapat lah 2 pasang sorang + extra sepasang utk alya sbb nk cukupkn RMxxx utk buat kad..

Now, my turn..............ok terus blur pppffftttt!!!

Design camtu jugak aku tgk, cuma kaler bertambah sikit..dlm blur2 2 pasang jugak aku beli.. 

Ye..sorang terhad 2 pasang je dik non!!gugur bulu2 asben kang kalo shopping tak hingat..hhhuuuu..


Eh melampau tau harga JB skang..dulu RM20 an je tau..skang RM40-60 kalo kasut yg biasa2 ni..dah tahap2 Vincci dgn Nose je kau..tu belum masuk GST..hhaiiiyyaaaa..

Sekarang nk berbelanja pun susah hati..hhhhmmmmmm...geram pulak aku mengenangkn k'jaan yg ada skang!!!aarrgghhhh fedulik apa kalo korang tak setuju..

#bantahgst 
#bantahpemborosanrosmahdannajib

Ok..dah lepas hajat, pusing2 sekejap, raof nk usha2 kasut pulak..tak beli pun, menengok2 aje..lgpun koleksi kasut dia melambak2 kt umah tu..jgn membazir lah ye..

 

Abg hadi dah ada kasut raya, aritu sblm pegi BAli dah beli kasut utk dia..still new la kan so jgn membazir..
 
Dalam pukul 4 lebih gerak balik, malas nk balik memalam kan, esok budak sekolah..
 
Ok ini pandangan biasa bila balik kg pastu shopping, teruk bebeno letihnya....................hhheeee


 sorang sujud ke lutut, sorang dongak ke langit, sorang tido isap straw..mmmiaahhaaaaaa..



Tuesday, 7 April 2015

kesibukan kegstian..bole camtu??




Assalammualaikum..

Mahapkan hakak krn sudah kembali malas menulis walaupun ada korang kesah kan..kan..kan..hhhaaaaaaa

Malas pun ye, sibuk pun ye sbnrnya uolsssss..

Start la kesibukan aku bila GST ni dilaksanankan..#bantahgst!!!!!

Ye..saya mmg sampai bila2 membantah gst dan jugak kerajaan yg ada!!!tak nak kawan aku?tak nak follow aku??i dont mind sbb benar tetap benar, salah tetap salah!!!

Minggu ni berkampung mendengor pasal GST dan cara melaksanakan je uols..kluar je kelas terus sakit kepala..3 kursus yg aku pegi semuanya buat aku rasa nk muntah..hhhhuuuuuuuuu


Serius..smua info nk masuk dlm otak dlm sehari..akaun pulak tu..ko rasa???

Skang tgh blajor nk key in segala maklumat dlm UBS GST sistem baru pulak ni..

Pening jugak tu, rasa nk hempuk2 kepala depan PC..korang tau aku tiap2 hari berdoa pd Allah mudahkn jln utk selesaikn keje2 akaun gst ni..siap nangis2 betapa tensionnya uolss :)

Lama2 ok la..typical kan..ye lama2 ok, tp hidup kita tetap begitu..terusan ditindas pemimpin yg zalim!

Kawan2 yg keje gomen kena implement sistem gst utk dihantar kpd kastam tak?? 

Beruntunglah kalo tak..tak payah pecah kepala nk pikir pasal gst, k'jaan dan kastam hhhhuuuaaaaaaaa

Buat kawan2 sorry tak menjenguk rumah korang..sorry bebanyak..

Ada masa kita lawat kejap ye :)

Ok..nk ambik anak2 dr sekolah pulak..never ending story hhhuuuu

Thursday, 2 April 2015

#gst

Assalammualaikum..

Kannnnnn..aku dah ckp, abih citer BALI menyepi kembali sbb dah abih citer nk citer bbbahahaaaaaaaaaaa..

Aduhaiiiiiii minggu penuh kepeningan sebenarnya..umur dah tua2 ni otak bekerja lebih sikit terus seluruh badan letih mmmmiiiiaaahhhaaaaaaaaa..

Smalam dah start GST..sorry guys aku mmg bantah dan akan terus membantah!!its up to u all la nk sokong ke tidak..

Bagi aku cukai ni membebankan sesgt, belanja naik, gaji begitu jugak..kalo korang tak rasa terbeban, terpulanglah..

Aku banyak benda nk difikirkn..nak2 perbelanjaan suami..kesian ooohhh..

Ustaz2 yg aku blajor ngaji kata ianya HARAM so mgkn ada kilaf antara ustaz tak tau la aku..tp haram tetap haram..


Skang ni nk adapt sistem akaun yg baru pulak..rasa nk hempuk kepala kt PC..ntah dr mana nk mula tak tau!!!

Akaun yg ada pun rasa nk pecah otak nk selesaikn, ini bertambah lg keje aku aaarrggggggggggghhhhhhhh!!!

Sorry la kalo npk mcm emosional sgt, dah mmg begini rasanya...

Why????why???why???why????GST??????  

#bantahgst
#pemimpinzalim
#tolonglahubahkepimpinan

Menjawab la nnt dihadapan Allah, jgn main2..kita hanya hamba Allah, apa yg Allah larang buat, jgn buat ok!!

Thursday, 26 March 2015

kain raya-online je skang..

Assalammualaikum..

Salam Jumaat..

Kelmarin dpt parcel..beli kain utk raya uols..beli online je skang..pemalas lipas nk memanjat Jakel pulak thn ni..

Kalo dah ke Jakel mmg telan airlior 80x la tgk harga kain kan.. so marilah cuba mengambil langkah berjimat cermat sikit bg menghadapi GST yg ntahapahapa..#tetiba

Search fb..beli pd penjual yg dah biasa beli.. 

Ingat nk beli satin valentino, tp mintak kurang, tak banyak pulak kurangnya..13.5m RM300.00 sekali postage..*lebih kurang RM20.00 semeter*

Tp kalo kt Jakel tak dpt jugak harga tu kan..ok la cari lain..tak payah valentino sgt pun takpe janji kain best hhhiiii

Alhamdulillah cari dlm ig, jumpa...yeyyyyy!!

 

Semeter RM14 je slps diskaun singgit sbb nk beli banyak...pppfffttt!!!ok la..

RM200.00 utk 13.5m sekali postage..wahhhh jimat seratus dah kt situ kan..

5m - raof
4m - hadi **dahbolebuatsepasangbajukurungpppfffttt!!**
2.5m - alya & awatif
2m - mine

Aku tak beli satin valentino, kali ni beli satin saluna pulak uols...ngeri jugak sbb tak tau camna jenis kainnya kan, tgk gambo mcm gebus gebas je rupanya..

Nak2 thn ni asben pulak pilih tema, kang tak kena dgn warna yg dia nak..menangisi kt situ hhhiiii

Tawakal aje lah sbb tak npk dgn mata dan rasa dgn jari kan..

Alhamdulillah sampai je, tgk kualiti kain cantik ya amat, kilat yg eksklusif (tak kilat sgt), gebu, tak jarang, tebal tp ringan dan lembut..inshaaAllah

Dan raof pun pun thumbs up so betul la tu warna gamaknya..


Itu dah mencukupi :) 

Ok..sesiapa yg belum ada kain bole terjah:

ig: ELLYA.CO

Yg bestnya, dia jual sekali dgn kain songket cotton..giler cantik kot!!!aku tak beli sbb dah beli kt Bali aritu, nnt match aje dgn kain kosong, tu yg beli 2 meter je..

So thn ni inshaaAllah konsep tradisional sikit hhheee 

Warna tema masih rahsia...wahhhhhhhhhhaaaaaaaaa..alahai aritu kan dah reveal warna, antara 3 tu la..pepandai la korang teka ek!

#tetibalagi..

Ok..dah selamat menempah baju melayu lelaki2 itu..tinggal baju aku dgn gegurls je..kena tempah asing2, susah nk handle bila bawak bebudak ni..kang pening tailor...

Tuesday, 24 March 2015

Bali-last day

Assalammualaikum..

Gigih jugak nk mengabiskan kisah Bali ni, muntah la korang baca..minggu depan rehat takde crite dah hhhaaaaaaaaaaa 
Last day..

Bangun lewat sikit, sbb gerak jam 10..kt sini pukul 7, subuh pukul 5 lebih kan..so dah terang benderang uols..

Budak3 sempat mandi kolam dulu..itupun aku suruh pakai spender je..koser nk urus baju bajan basah..



Then..dlm pukul 9 smua dah siap..senang..

Welfie sekeping 2..sedihnya nk tinggalkn bali..lg sedih sbb esoknya koje wwaaaaaaaaa..



Gerak pukul 10, ambik jem jln uols..

Diaorg kan sehari dua sblm raya ada perarakan sblm menyambut Hari Raya Nyepi..so sepanjang perjlnn tu diaorg bawak patung2 yg boleh tahan seram dan ganas tu ke laut utk mandi uols..*menurut cerita supir*

Tp aku seronok tgk budaya dan pakaian org Bali ni uols..cantik ;)

Mujur dah shopping smalam so mmg tak sempat nk berjln2 ke mana pun utk last shopping..

Sampai airport dah 11.30..flight jam 1..nk shopping round dlm airport pun tak sempat inikan nk shopping..

Alhamdulillah..safely arrived KLIA2 jam 4ptg..

Naik malindo jugekkkk..eeerrrkkkk!!!

Hasil belian, beg yg sama masa pegi jugak uols..tak percaya? silalah percaya..terer pulak raof sumbat dan susun segalanya dlm tu..



Nampak sangat duit takde, tak membeli pun kan hhhaaaaaaa..padahal org lain beranak pinak siap berkotak bagai mmmiiiaaahhahaa

Actually duit aku ada sejuta *ha kau juta2 je duduk sana* lagi, itupun ayah bagi last minute masa kt Krishna *smua anak pomp dia dpt*, kang ada yg kata aku mengipas ayah pulok..padahal tak payah bagi pun takpe, belanja aku smua raof yg bayor..

Ayah mmg begituuuuuuuuuuu...

Aduhaiiiii..sudahnya raof bayor balik RM kt aku..aku simpan utk beli baju raya nnt..alhamdulillah rezeki Allah..

Last but not least, Bali ni ok, seronok..mgkn sbb ciri2 Bali itu cantik, so kiri kanan depan belakang korang akan npk ciri2 yg diaorg kekalkan..dr bangunan kpd orangnya..

Cuaca panas sgt..tak tau la penah sejuk ke tak..

Barang2 ada yg mahal, ada yg murah..kena tawar sampai harga paling rendah..nilai duit Malaysia pun dah rendah skang..

Jgn pegi pada Hari Nyepi, mmg alamatnya duduk terperap dlm hotel je korang..tak bole kluar langsung ok!

Dr makanan sampai ke air semuanya sedap utk aku la, korang tak tau, kena pandai cari kedai mkn yg sedap dan halal..setakat babi guling tu merata2..

Kt sini banyak ukiran patung dan penyembahan, utk kanak2 mmg agak tak sesuai kalo duduk lama2..

Nak jumpa masjid mmg susah maklumla lebih kurang 90 % penduduk agama Hindu kan..tak payahkn masjid, org muslim pun tak jumpa & tak tau nk bezakan yg mana dah..

Perjlnn dr 1 tempat ke tempat yg lain makan masa sejam ke dua jam..so mmg buang masa atas jln je..so kena pandai2 la arrange masa ok!

Actually tak puas berjln, bershopping..tp masa berjln cepat tau2 dah nk balik hhuuuhhuu..

Alhamdulillah..jadilah merasa melihat keindahan tempat org..itupun mertua yg bawak, kalo ikutkn kami ni ntah bila dpt merasanya..

InshaaAllah setiap org Allah bg rezeki yg berbeza kan..bersyukurlah :)

**ehem..ehem..aku kan teringin sgt nk ke JEPUN @ KOREA @ CHINA**

Hai la bila laki cheq nk kaya raya ni hhhaaaaaaaaa..


 

Monday, 23 March 2015

Bali-part 3

Assalammualaikum..

Harini aktiviti shopping dan kepantaian namanya..means 2 pantai yg kita nk terjah..
As usual..bertolak jam 9 pg..terus ke Tanjung Benoa Watersport..kt sini siapa yg suka sukan air digalakkn dtg..mcm2 pakej ada..

Sbbkn kami ramai, dgn anak kecik smua better buat sst yg simple aje..so boating is better..

Pecah 2 kumpulan, naik bot pusing 1 pulau..air jernih sampai npk batu karang dan segala mak nenek ikan bawah tu..



Honestly..kt pantai ni cuaca ya amat terik korang..sampai nk terbakor kulit rasanya..serius tak tipu..

Tp org lain relax je aku tgk, siap bersidai 'ikan duyung' hhheee..aku je puteri lilin sgt pppffftttt!!!



Then singgah ke pulau penyu..dlm pulau tu jugak..

Menengok penyu, burung helang dan burung enggang kot..ada ular, ada kelawar, monyet..mcm mini zoo..

Bukan main jinak smua natang ni..siap pandai bergambo..dah biasa gamaknya..hulur je tangan terus bertenggek..cubit kang baru tau!!
Apalagi meh kita bergambo buat kenangan..


Tak lama pun kt sini, dlm 1/2 j saje..kemudian pegi mkn tengahari di Bakul Kauman Restaurant..pun sedap ya amat mknn..sprt biasa aku oder air jus tembikai terbaeekkkk!!!

Dah mkn solat kt masjid ibnu battutah..elok pulak sebelah masjid gereja, sblh gereja, kuil..sebelah menyebelah je..korang rase??

Then destinasi ke2 ke pulau jugak..Pulau Pandawa namanya..


Anak2 buah nk mandi, anak3 aku tak mandi sbb lecehnya nk uruskn baju kain nnt..lgpun pagi tu dah janji bawak ke pool so tak payah la mandi laut ler..

Lgpun panas giler jugak kt sini..tak lalu wehhh..
Camna la minah2 mat2 saleh bole bersidai bagai nk rak kt tepi tu hhhuuu

Sejam lebih je kt sini..dlm pukul 3 camtu kitaorg balik..sblm tu tgkp gambo sbg kenangan lg katanya..
Panas pun panas la kkkiiiii..




Destinsi ke3 Pantai Kuta, jauh jugak perjlnnnya..rasanya tempat ni 'a must visit' jugak..pelancong pun ramai yg suka lepak sini..Hard Rock Cafe ada kt sini..

Siapa yg suka shopping HRC silakan..
Laki aku mmg mencari pun..dpt la sehelai 2 t-shirt..aku?bukan tempatku bbbahahaaa

Pantainya cantik, agak tenang jugak la compare dgn yg 2 td..mgkn sbb dah petang so redup sikit..



So sesiapa nk bershopping pun bole..Kt tepian pantai ni ada kedai2 kecik yg jual segala mak nenek souvenir dan barang2..

Bole tahan mahal ok..beratus2 ribu rupiah, kena tawar sampai harga terendah ok..
Maklum la peancong omputih ramai so mmg hg pun harga omputih gamaknya hhhiii..
Kami diberi masa sejam lebih kt sini..tak bershopping bagai pun..ntah tak tau nk beli apa..
Dlm jam 6.30ptg bertolak..dah maghrib..cari tempat mkn..dah jemu mkn ayam sesaja so masing2 setuju dgn seafood..

Singgah restoren wang solo..mknn sunda..seriously highly recommended..sedap ya amat, tomyam, udang sambal, sotong goreng tepung (sedap giler), sayur tauge, ikan masak pedas, ikan bakar, sambal belacan...



Ya Allah..nikmatnya mkn..sedap sgt..kena je dgn tekak aku..aarrgggghhhh telan 80x air lior!!!

Tak penah tak mkn aku kt sana..melantak je korang..ntah naik berapa kilo tak tau..pppffttt!!

Solat siap2 kt sini, isya' kan awal..tujuannnya sbb nk langsung ke Krishna Centre..

Kalo ikutkn jadual esok tp takut tak sempat esok, lgpun esok bole rehat lama sikit :P
Ya ampun..mmg tak larat..

Banyak giler kot brg kt sini..mmg berbaloi kalo membeli, smua yg korang nak ada..

Again..aku tak membeli apa sgt pun sbb badan dah letih uols..ingat nk balik tido je..

Pukul 10 lebih sampai hotel..penat jgn ckp la..dr pagi kan..wash up, raof packing siap2 takut esok tak sempat..then zzzzzzz..
Mujur esok pukul 10 baru gerak..bole tido lama sikit ;)

Next..last day..yuk balik Malaysia lah kita..

 

Sunday, 22 March 2015

Bali-part 2

Assalammualaikum..

Lega..semua baju kain dan rumah dah settle..so back to normal la hhhuuuu..harini mengadap auditor pulak..kecut perut smua ada pppffftttt!!

Day 2
Aktiviti start jam 9 pagi, subuh awal pukul 5 lebih so ada masa bole tido lg hhhiii..letih maaa...

Tp sprt biasa anak3 aku siapkn dulu, awal depa ni bangun, tak reti letih pppfffttt..pastu ayah (BILIK SEBELAH) bawak depa bfast kt dlm hotel..kami mkn maggie je, malas nk naik..

Aku rehat2 sat, bersiap apa yg patut..

Dah siap2, sementara tunggu yg lain meh kita possing dulu depan pool..

Ye..ku lihat gemok hijauuuuuu kt situ..

Ready utk sightseeing..bertolak ke Ubud, melawat Ladang Padi Huma Tegalang.


Perjlnn dr hotel ambik masa sejam ke 2 jam jugak..mmg buang masa dlm van je..tp yg bestnya view kiri kanan mmg keBALIan sgt..cantik dgn mcm2 ukiran :)

Masa bebas 1/2j melihat kedai jualan batik, perak, lukisan dll. Kat sini dpt la hasil tangkapan sehelai songket, itupun jenuh menawar..

Cuaca panas ya amat, serius berpeluh2..tgkp gambo sekeping dua sbg kenangan, then balik ke van.


Bergerak ke Kintamani untuk tgk kesan gunung berapi mati..

Dah sampai puncak hujan selebat2nya pulak..makan dan solat di Batur Sari Restaurant kt atas tu..inshaaAllah HALAL..

Kali ni mkn buffet, lauk meriah tp aku tak berapa nk makan sbb tak kena tekak, byk yg manis kot, dahaga je lebih sbb panas tadi, air jus mmg terbaekkkk!!!fresh!

Hajat nk tgk gunung berapi takde rezeki sbb kabus dan hujan kan..ujung2 waktu nk balik baru npk gunung berapi..

Lebih kurang sejam lebih atas ni kita turun nk ke Abian Sri Agro Wisata untk melihat kebun kopi dan kopi luwak..

So masuk je dlm kebun *lebih kurang mcm kebun* terus diberi penerangan ttg jenis2 kopi termasuk kopi luwak dr taik musang tu ha..

Tgk cara disangai dan ditumbuk..

Lepas tu depa hidangkn lebih kurang 15 jenis kopi dan teh utk tester..mana yg tak yakin jgn korang minum termasuklah kopi musang tu ha..fatwa HARAM kan??
Dah cuba,kalo berminat bole beli dlm tu jugak kedainya..
Bukan kopi je, rempah ratus pun ada..mcm2..
Raof beli jugak 2-3 kotak kecik kopi berperisa..beli sebungkus utk makabah KOPI BALI, kopi paling mahal ni..

Sejam lebih disini, teruskn perjlnn sbb still jauh perjlnn ke tempat singgahan shopping, ntah apa namanya, lebih kurang mcm gerai2 kecik..

On the way depa singgah mkn durian pulak..ayah nk merasa durian BALI, durian depa jenis ikat atas pokok, tak jatuh, mgkn ambik pastu peram..aku tak mkn, malas betul hujan panas ni ha..takut sakit kepala, darah naik hhuuu...

Beli sikit2 je kt sini..t-shirt,keychain,dress..mahal tp mak ckp tawar harga serendah2nya kalo bole..

Tak lama kt sini sbb dah nk mlm pun..cari tempat mkn dulu..
1st time mknn failed, kedai tepi2 jln..dgn panas,dgn pedas,dgn tak berapa sedap..ok Allah tarik nikmat seketika..
Jgn tidak je mkn asal lapik perut..balik hotel, wash-up, solat terus tido..

Next..hari ke3..shopping, jln2..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...