CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Monday, 25 May 2015

Tuesday, 12 May 2015

kesah instantshawl..

Assalammualaikum..

Bila dah start beli sekali, berkali2 lah nk membeli..tgh IN pulak skang..esok dah boring back to tudung bawal balik gamaknya..hhhaaa layanzzzzzzzzzzz

Kali ni beli dekat butik lain pulak tp butik yg biasa aku beli dress smua tu la..dah kluarkn instantshawl..waahhhhhh mak suka!!!

Butik #muslimahclothing ni tagline longgar dan labuh so kebanyakan shawl atau tudung pun labuh..

Aritu beli blkg tak cukup labuh, tak berapa nk selesa lah kalo blkg depan tak labuh so kali ni try beli selai kt butik tu..

Alhamdulillah menepati syariat dan apa yg aku nak..pinless in fact tak payah pin langsung pun, adjustable dan ironless..

 

Beli warna hitam dulu utk cubaan..abaikan muka pucat lesi baru balik spital..

Sesiapa berminat nk try, bole jenguk butik tu ye :)..

Anak2 dara dah besor so dah nama anak dara tak bole npk kita nk bergaya sikit, depa punnnnnnnn..

Nak2 si alya..alhamdulillah skang dia pun tgh dilatih bertudung bila kluar so skang mmg kena ada banyak koleksi tudung..

Kali ni try belikan instantshawl pulak..aku ni kalo bebudak nk bergaya bole, tp gaya sederhana dan gaya bebudak..nk pakai tudung make it simple dan selesa..

Sbb tu dia mintak belikn shawl aku tak bg sbb nk kemaskn lilitan tu punya lama, dah tu seharian pakai confirm senget benget tudung pastu..me dont like!

Dah ada instantshawl senang keje mak kau skang :)

Gigih la maknya mencari kt ig kot2 ada yg sesat jual instanthawl for kids..eh jenuh jugak mencari, tak ramai yg jual rupanya..

Kot2 ada sesiapa yg tau bgtau kt kita ye..sila tinggalkan link anda..gituuuuuuuu

Shawl pertama alya aku beli dekat ig #mylia_stylish..try 2 helai hotpink dan hitam..alhamdulillah ok kt dia, kain best cuma kecik sikit utk dia..tp takpe boleh adjust kelabuhannya..


Alya ni, dia tak suka pakai tudung kecik, kalo depan blkg tak labuh menepati yg dia nak, mmg banyak komplen!

Bernanah telinga jap dengo dia membebel!

Pastu aritu jln2 kt mall, ramai pulak org berniaga tudung dan shawl, sudah bagus bole cari tudung utk budak 2 org tu, payah nau nk jumpa tudung budak..

Ada pun kecik ya amat, awatif ok je, alya la banyak songeh..pusing2 jumpa instantshawl..eh kain best, murah pulak, dan saiz ok sedang2 aje..

Grab 2 utk alya, sudahnya adik dia pun nak..

Share aje la korang, mak kau tgh bulan nk bershopping mmg 2 helai je la bole beli hhheeeeee


Tapi kan lepas tu balik umah..eh menyesal pulak beli 2, mmg shawl ni best utk depa bbbahahaaaaaaaa...

Nanti arrrrr tunggu raya pulak!

Wednesday, 6 May 2015

chewy brownies - RESEPI

 Assalammualaikum..
 
Straight to the point je la..meh kawan2 kita nk share resepi brownies yg chewy sgt rasanya..
 
Lama dah tak buat brownies, lamaaaaaaaaa sgt, korek2 resepi yg mudah dan terbaru..dah dapat terus try buat utk aqiqah anak sedara sebelah raof ni..
 
I'll make it simple spy korang faham..tak paham takpe..ujung2 kang aku attach resepi..dont worry resepi dr chef yg hebat *confirmbukanaku*..kalo follow inshaaAllah menjadi dan sedap :)
 
Btw..thanks kak ita dan sesiapa yg terlibat..saya mintak halal resepi ye :) 
 
Step 1
 

- potong kiub mentega dan coklat masakan
- cairkan kaedah double boiled..mcm dlm gambo..periuk bawah tu ada air ye, jgn masukkn air dlm periuk yg ada mentega dan coklat tu..
- dah cair ketepikan biar sejuk seketika..sat je cairnya..
 
Step 2
 
 
- ayak tepung gandum, serbuk koko dan kekacang (option), takde pun takpe..
- ketepikan
 
Step 3
 
 
- satukan gula perang, telur, esen vanila dan coklat emulco
- pukul guna whisk sampai gula larut

Step 4

- satukan STEP 1 ke dalam STEP 3, sebatikan.
- segera campurkan STEP 2 dengan kadar segera, sebatikan dgn cepat sbb bila tepung dan telur bersatu, terlalu likat susah nk rata tepung.
- masukkan dlm loyang yg dibalut dgn kertas minyak dan sapu butter keliling loyang
- kertas minyak tu ditinggikan sedikit spy mudah utk angkat bila dah masak.

Step 5


- ratakan brownies, tabur kepingan badam utk hiasan atau apa sahaja hiasan
- sedia masuk dalam over untuk dibakar.
 
Ok..done..
 
Untuk maklumat lanjut sukatan dan cara buat boleh refer resepi kat bawah ye :)

 
CHEWY GOOEY YUMMY BROWNIES
KREDIT RESEPI : KAK AZLITA MASAM MANIS
250 gm butter ~ potong kecil
400 gm coklat masakan ~ potong kecil
Mula-mula kita perlu cairkan dahulu butter dan coklat masakan.
Bahan-bahan ini perlu di cairkan menggunakan kaedah double boiler.
Atau boleh juga dicairkan  dalam microwave anggaran masa 30 saat, kemudian keluarkan dan kacau hingga adunan cair dan licin.
Biarkan ia sejuk sebentar
90 gm tepung 
50 gm serbuk koko
100 gm kekacang ~ di panggang dahulu
Ayak tepung bersama serbuk koko.
Kacang di panggang dahulu. Kalau masukkan dalam oven bakar pada suhu 170 selama 15~20 minit
Kemudian campurkan kekacang dalam adunan tepung dan koko yang telah di ayak.
* kekacang terpulang pada citarasa nak letak boleh tak letak pun boleh.
5 biji telur ~ saiz A
1 sudu teh esen vanilla
1 sudu besar coklat emulco
290 gm gula perang
Panaskan oven pada suhu 160 C.
Sediakan loyang bersaiz 9X12 inc. 
Sapukan loyang dengan sedikit butter.
Alas dasar loyang dengan kertas minyak.
Dalam bekas, pukul telur, esen vanilla, coklat emulco dan gula perang dengan menggunakan whisk hingga gula larut.
Kemudian tuangkan adunan coklat dan butter kedalam adunan telur tadi.
Kacau rata.
Dengan kadar segera tuangkan adunan tepung ke dalam adunan.
Kacau adunan dengan spatula menggunakan kaedah kaup balik dengan cepat.
* proses ini hendaklah dilakukan dengan cepat kerana adunan coklat yang bercampur dengan adunan telur cepat likat dan akan menyukarkan proses untuk meratakan tepung.
* Jangan terlebih pukul adunan, cukup sekadar ia rata dan bersatu.
Tuangkan adunan ke dalam loyang.
Ratakan.
* ita corakkan sikit atasnya dengan coklat putih
Bakar adunan pada suhu 160C selama 45 minit atau sehingga adunan masak dengan sempurna.
Setelah masak keluarkan dari oven. Rehatkan atau biarkan ia sejuk anggaran 10 minit.
Potonglah brownies kepada kepingan.
* Permukaan brownies akan mengeras bila ia sejuk, oleh itu di nasihatkan untuk memotong brownies dengan segera.
 

Wednesday, 29 April 2015

Ayam masak lemak cili api -RESEPI

Assalammualaikum..

Harini kita nk share 1 resepi..jarang sgt dah nk kongsi2 resepi skang uolssss..dah tak memasak mana nk share ye dak???hhhhaaaaaaaa

Eh..kita masak jugak uols tp kalo sempat dan rajin..kdg2 stok dah abih, pemalas lipas nk beli bhn mentah, sudahnya masak kt kedai..

Semalam aku cuti..lama tak bercuti semenjak perlaksanaan GST ni, malas nk pening2 kepala sgt dah..follow the flow je skang..akaun pun main tibai je ni, tak balance esok suruh auditor bg balance bbbahahaaaaaaaaa

Smalam aku masak ayam masak lemak cili api..tp tak berapi sgt sbb anak3 nk mkn..pestime try buat, mmg jarang buat, bukan lagi jarang, tak penah buat pun..

Tetiba nk try..pakcik gugel tolong la apalagi..
Meh aku share ikut style aku la ye..

Bahan:

  • Ayam

  •  Ubi kentang potong ikut suka korang la..
  • Bawang putih, merah dan halia
  • Serai dititik
  • Cili merah dan cili padi
  • Tomato belah 4
  • Daun kunyit dihiris halus
  • Asam keping 1 cukup (option ada resepi letak, ada resepi tak)
  • Sikit kiub knor 
  •  
  • Sikit serbuk kunyit


  • Santan

  

Cara:
1. Blend semua bawang putih, merah, halia dan cili
2. Satukan dlm periuk bersama ayam, kecutkan bersama ayam
3. Masukkn ubi kentang dan serai
4. Masukkn santan, serbuk kunyit dan asam keping
5. Masak sampai kentang empuk dan ayam lembut
6. Seasoning
7. Tutup api, masukkn tomato dan daun kunyit

Alhamdulillah...siap!!!

  

Aku masak sampai pecah minyak tu..mgkn ada yg masak tak pecah minyak..ntah aku pun tak tau finishingnya harus bagaimana ya???hhhiii

Ikut soka korang la ye :)

Rasa???not bad, dah rasa kuah lontong pulak, ke spttnya lain?bbbahahahaaaaaaaa

Apalagi try la sekali sekala tukar selera..

Wednesday, 22 April 2015

melawat Jelly Bunny

Assalammualaikum..

Hari minggu lepas balik kampung..melawat org sihat dan org sakit..

Balik pagi sabtu, ahad balik la..anak3 nk sekolah, baju kain belum bergosok lagi hhuaaaaaaaa

Singgah ke Penang sat semata2 nk beli kasut Jelly Bunny uolssss..ke Quensbay kita sbb kt situ je yg ada..

Lama dowh tak beli kasut JB ni..lagipun aku dengo citer JB ada buat utk kids so jom la kita tgk kot2 bole beli utk raya..

Eh mmg betul la..ada..tp aku tgk design tak bayak pun, kaler pun sendu je tak byk choice pulak..


Ok girlsssssss...silalah pilih..suka sgt la kakak tu sbb selama ni duk aim kasut aku je..teringin nk kasut vanilla ni jugak..


Awatif tu bole tahan banyak jugak ragamnya, kalo tak kena taste dia mmg pening nk pilih..sudahnya lantak kau lah.. 

Sudahnya aku dah malas nk melayan..bior bapaknya take over..

Pilih punya pilih dapat lah 2 pasang sorang + extra sepasang utk alya sbb nk cukupkn RMxxx utk buat kad..

Now, my turn..............ok terus blur pppffftttt!!!

Design camtu jugak aku tgk, cuma kaler bertambah sikit..dlm blur2 2 pasang jugak aku beli.. 

Ye..sorang terhad 2 pasang je dik non!!gugur bulu2 asben kang kalo shopping tak hingat..hhhuuuu..


Eh melampau tau harga JB skang..dulu RM20 an je tau..skang RM40-60 kalo kasut yg biasa2 ni..dah tahap2 Vincci dgn Nose je kau..tu belum masuk GST..hhaiiiyyaaaa..

Sekarang nk berbelanja pun susah hati..hhhhmmmmmm...geram pulak aku mengenangkn k'jaan yg ada skang!!!aarrgghhhh fedulik apa kalo korang tak setuju..

#bantahgst 
#bantahpemborosanrosmahdannajib

Ok..dah lepas hajat, pusing2 sekejap, raof nk usha2 kasut pulak..tak beli pun, menengok2 aje..lgpun koleksi kasut dia melambak2 kt umah tu..jgn membazir lah ye..

 

Abg hadi dah ada kasut raya, aritu sblm pegi BAli dah beli kasut utk dia..still new la kan so jgn membazir..
 
Dalam pukul 4 lebih gerak balik, malas nk balik memalam kan, esok budak sekolah..
 
Ok ini pandangan biasa bila balik kg pastu shopping, teruk bebeno letihnya....................hhheeee


 sorang sujud ke lutut, sorang dongak ke langit, sorang tido isap straw..mmmiaahhaaaaaa..



Tuesday, 7 April 2015

kesibukan kegstian..bole camtu??




Assalammualaikum..

Mahapkan hakak krn sudah kembali malas menulis walaupun ada korang kesah kan..kan..kan..hhhaaaaaaa

Malas pun ye, sibuk pun ye sbnrnya uolsssss..

Start la kesibukan aku bila GST ni dilaksanankan..#bantahgst!!!!!

Ye..saya mmg sampai bila2 membantah gst dan jugak kerajaan yg ada!!!tak nak kawan aku?tak nak follow aku??i dont mind sbb benar tetap benar, salah tetap salah!!!

Minggu ni berkampung mendengor pasal GST dan cara melaksanakan je uols..kluar je kelas terus sakit kepala..3 kursus yg aku pegi semuanya buat aku rasa nk muntah..hhhhuuuuuuuuu


Serius..smua info nk masuk dlm otak dlm sehari..akaun pulak tu..ko rasa???

Skang tgh blajor nk key in segala maklumat dlm UBS GST sistem baru pulak ni..

Pening jugak tu, rasa nk hempuk2 kepala depan PC..korang tau aku tiap2 hari berdoa pd Allah mudahkn jln utk selesaikn keje2 akaun gst ni..siap nangis2 betapa tensionnya uolss :)

Lama2 ok la..typical kan..ye lama2 ok, tp hidup kita tetap begitu..terusan ditindas pemimpin yg zalim!

Kawan2 yg keje gomen kena implement sistem gst utk dihantar kpd kastam tak?? 

Beruntunglah kalo tak..tak payah pecah kepala nk pikir pasal gst, k'jaan dan kastam hhhhuuuaaaaaaaa

Buat kawan2 sorry tak menjenguk rumah korang..sorry bebanyak..

Ada masa kita lawat kejap ye :)

Ok..nk ambik anak2 dr sekolah pulak..never ending story hhhuuuu

Thursday, 2 April 2015

#gst

Assalammualaikum..

Kannnnnn..aku dah ckp, abih citer BALI menyepi kembali sbb dah abih citer nk citer bbbahahaaaaaaaaaaa..

Aduhaiiiiiii minggu penuh kepeningan sebenarnya..umur dah tua2 ni otak bekerja lebih sikit terus seluruh badan letih mmmmiiiiaaahhhaaaaaaaaa..

Smalam dah start GST..sorry guys aku mmg bantah dan akan terus membantah!!its up to u all la nk sokong ke tidak..

Bagi aku cukai ni membebankan sesgt, belanja naik, gaji begitu jugak..kalo korang tak rasa terbeban, terpulanglah..

Aku banyak benda nk difikirkn..nak2 perbelanjaan suami..kesian ooohhh..

Ustaz2 yg aku blajor ngaji kata ianya HARAM so mgkn ada kilaf antara ustaz tak tau la aku..tp haram tetap haram..


Skang ni nk adapt sistem akaun yg baru pulak..rasa nk hempuk kepala kt PC..ntah dr mana nk mula tak tau!!!

Akaun yg ada pun rasa nk pecah otak nk selesaikn, ini bertambah lg keje aku aaarrggggggggggghhhhhhhh!!!

Sorry la kalo npk mcm emosional sgt, dah mmg begini rasanya...

Why????why???why???why????GST??????  

#bantahgst
#pemimpinzalim
#tolonglahubahkepimpinan

Menjawab la nnt dihadapan Allah, jgn main2..kita hanya hamba Allah, apa yg Allah larang buat, jgn buat ok!!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...