CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Wednesday, 16 April 2014

Kisah kain-kain raya 2014

Assalammualaikum..

Harini nk citer pasal kain raya..mmggggg tak abis2 lg pasal kain padahal pusing2 kain tu jugekkk hhheee..

Rasanya setiap thn pun aku citer..nk muntah baca???fedulik hapa aku kkkaaaaaa

Korang suka tempah atau beli siap?aku suka tempah sbb bole design sendiri, jarang beli siap..tiba2 teringin tak tau la kan..ok je :)

Aritu sblm raof gi Mekah, kami keluar b'2..considered as first date utk thn ni lah..

Anak3 kan cuti sekolah...ni la peluang nk kluar b'2..berpegangan tangan, makan kenyang2 & plg penting tak perlu nk berkejaran dlm mall :P

Kakak ngan adik mmg duduk nursery lah, abang duduk umah opah jap sbb t'ari tu dia ada latihan nasyid kt sekolah agama..mintak tlg abah hantorkan..

Ptg aku ambik kt sek sekali ngan adik2nya..

Kali ni berjln berdua tak la risaukn anak3 sgt sbb tak terkejor2 balik nk suapkn makan, mandikn dan tidokn depa :)

Hadi??..dah besor sgt kot..mkn minum mandi sendiri dah.. 

**harap2 jgn la ada bunyi2 mulut longkang pulak pasni kan..byk sgt buruk sangkanya..no good dear!**
 
Eh melalut sgt dah..dah alang2 keluar terus cari kain2 baju raya..sbb nk cepat tempah..tema dah dpt kelulusan raof tp kaler yg aku nakkkkkkkk sggtttttt takde pulak!

Frusttttt..tp takpe janji senada sudah...

Mcm biasa kami ke JAKEL sbb senang pilih kain, warna banyak, kain pun tersusun je *kes malas nk cari*..

Mcm biasa jugak raof yg akan bayor..nnt dah siap aku pulak yg bayor..fair kan :) **sbb aku yg gatai mendesign**


Tahun ni aku pilih kain plain jugak, tp nak bagi gempak w/pun tak gempak janji ada perkataan gempak tu so aku beli prada lace, boder lace & beading kendian *tu jait sendiri ler*

Lace beli online berganda2 murah dr JAKEL yg semeter beratus2 ringgit..dah kenapa???

Oh ye tak paham2..'berfesyen ikut kemampuan' **tgn bahu mata ke atas**

Tahun ni design baju sendiri, w/pun baju kurung kkkaaaaaaaaaaaaa...tak nak kalah baju kurung pun nk kena design..dah kenapa lagi..kata gempak..ngek!hhheee

 

Alya ngan awatif thn ni aku tempah baju kurung utk raya pertama, raya kedua baru buat dress..aku pulak dua2 kurung moden kot..

Eh..alhamdulillah thn ni ada rezeki lebih so raya kedua pun aku buat tema..selalu tu takde ye..main belasah apa yg ada! thn ni aku rasa mcm nk buat..itu aje! 

Saja nk gembirakan hati wwwahhhaaaa

Lelaki2 cari T-shirt sajo nnt..

Selalunya yg pecah kepala nk pikir pasal baju2 kita yg pomp ni la kan..lelaki senang je kan..

Macam hadi, baju melayu je lah..tp thn ni dia nk baju melayu cekak musang..barulah muda katanya..abis selama harini kau tua ke apa??????

Raof lagi best..thn ni takde baju melayu, boleh pulak dia tempah baju ala2 kemeja, ala2 kot..ntah camna aku nk describe..

Nnt korang tgk la OOTD dia..**rolling eyes** 

Alhamdulillah semua dah selamat aku hanto ke tailor..runsing aku tgk melambak2 kain tak siap..

Mujur jugak anto awal..bulan 6 jugak siapnya nnt...

InsyaaAllah..panjang umur murah rezeki dapatlah kita beraya nnt..

Ok..tu je nk citer..korang dah camna??

**minggu depan abang balik, mudah2an selamat kembali semuanya**

Tuesday, 15 April 2014

Gulai Lemak Ikan Bawal Goreng - RESEPI

Assalammualaikum..

Wahhhaaaaaaaaa..yakin je nk bg resepi kt org ni..masalahnya org tu yakin ke nk ambik resepi ni ha kan hhhhaaaaaaaaa..

Ok nk try sila, tak nak try tak marah punnnnnnnnnn*mata ke atas* hhheeee

Ok..biasa kalo ikan bawal selain masak 3 rasa ke 4 rasa tu, masak lemak ni paling feberet aku kot..stim tak jln, kari pun kureng..

Biasa mak dah tau anak2 mmg suka masak gini so dia akan buat :)..

Meh kita panjangkan lg ilmu yg ada..in syaaAllah sedap :) 


Bahan2

1 ekor ikan bawal sedang (potong 3)
Bawang merah/putih/halia (agak2 dan hiris nipis)
Serai sebatang dititik
Daun kunyit (sehelai dicarik2 je)
Santan
Asam keping (2)
Cabai muda/cili padi (utk hiasan)

Cara2:

1. Goreng ikan bawal mcm biasa, dah garing ketepikan
2. Tumis segala bawang & halia sampai wangi
3. Masuk serai & santan
4. Letak asam keping & daun kunyit
5. Kacau2 la sampai pecah minyak
6. Nak kasi kaler cantik skit bubuh serbuk kunyit tp jgn banyak sgt
7. Agak2 dah pecah minyak, masukkn ikan dan cili2 td sbg hiasan
8. Perasakan dgn garam dan kiub bilis sikit *takde pun takpe*
9. Kacau2 sikit..DONE!!! 

Senang kan..lebih kurang mcm gulai lemak yg biasa cuma hat ni kena tumis dulu, ikan kena goreng then santan kena pecah..tak pecah tak jadi gituuuuu..hhheee

Ok..selamatlah mencuba :)

Sunday, 13 April 2014

mak dan masak2..

Assalammualaikum..

Malas betul nk start keje arini..bukan monday blues tp betul2 malas, bukan cobaan, ini betul2 kejadian...lempang nak???

So nak cerita apa harini?

Sabtu aritu aku buat nasi lemak..tu pun masak dah lambat, pukul 11.30 baru nk sarapan so t'ari mmg tak masak la aku..terus jd BRUNCH..

Bebudak3 pun aku paksa makan sampai kenyang hhheeee..siap bertambah 2 kali..bagusssss..tp serious kenyang kot mkn nasi lemak, sampai ke ptg still sedawa nasi lemak hhhiikkkkk


Tapi petang tu aku siap2 bancuh air milo so depa pandai la cari roti ke, biskut ke sendiri kt dapur tu, cicah aje dgn milo..

Petang tu mak datang, nk tido situ katanya..marilah makkkkkkkkk :)

Aku just masak nasi dan goreng sayur, mak dah bawak rendang ikan keli dan ikan goreng..
 
Mlm tu takde la sunyi sgt sbb dgn mak apa pun seronok w/pun duduk aje kt umah kan :)

Bebudak lg happy..sikit2 opah, sikit2 opah sampaikn nk kencing pun nk opah padahal selama harini bole je kau kencing sendiri..cubit jugak kang!

Pagi2 hari opah dah bawak pusing taman, pegi beli bfast, siap tapau opah kt kedai beli air la, cekelet le..gggrrrrrr..

Tp senang skit keje aku kt umah ni ha..kemas umah, basuh kain, mop lantai..sat je dah siap..masak pun awal, pukul 11 dah masuk dapur..

Mak aku suruh duduk je, tak payah tolong, tolong main ngan depa je..pukul 12 dah siap sbb awatif tak jenguk langsung aku kt dapur, kalo tak kejap2 panjat kerusi nk basuh pinggan2 bersih..hhoiii la...

Ini la menu t'ari smalam..aku teringin nk mkn gulai lemak ikan bawal goreng :)..nasib mak ada, terus mintak resepi mcm mak masak..

Mak aku ni tak memilih sgt makan, kdg2 nasi dgn sayur pun dah cukup tp aku buat ayam bakor cicah dgn air asam..

 

Penah makan gulai lemak ikan bawal goreng?buat yg tak penah nnt kita share resepi na..kot2 nk buat :)

Petang semalam hantor mak balik..then balik umah budak3 pulok berdrama air mata..rindu opah..rindu opah..aduyaiiiii..

Ibu kome ni rinduuuuuuuu sgt kt babah paham tak?????eh...tetiba :P

**alhamdulillah..abang dah sampai ke Mekah, dah pakai ihram..how i miss u so much!!!anak3 too :)..selamat menjalani ibadah dgn baik ye**


 

 

 

Friday, 11 April 2014

tqsm semua :)

Assalammualaikum..

Ingat malas nk tulis apa2 hari ni..tp nk dedicate appreciation utk mereka2 yg ambik berat ttg aku dan anak3..alhamdulillah..

Masih bersedih? masih risau? masih..masih..amboiii kemain byk masih..

Biasa arr selagi belum selamat pulang selagi tu la kita risau kan :)..alhamdulillah abang dah selamat sampai kt Jeddah..dia sms tp mmg tak bole nk balas le, pastu dia tepon :)

Tak ckp lama pun sbb berebut2 dgn budak b'3 ni ha..sampai ke aku terus hai2 bye2 je la!gggrrrr

T'ari tadi abang wassap..eh dah bole wassap katanya..seronoknyaaaaaa..baru bole ada komunikasi 2 hala kan :)

Terima kasih sgt2 pd kawan2 sek, kwn2 uum, kwn2 maya yg byk bagi nasihat, bagi semangat spy aku sabar dan jaga diri baik2..alhamdulillah..aku ok je cuma sunyi sikit..

Eh..semalam aku tido awal..9.30 dah tido..balik keje tu dah sakit kepala, telan ubat, pastu lipat baju bajan..bila dah telan ubat, mulalah mata stim..

Tp terpaksa tahan jugak sbb anak3 tak bg mkn lg, baju tgh bermesin, susu tak sedia, beg nursery tak siap lg..aiiiihhhh..

Anak3 pun aku bg mkn laksa beli je..pastu dlm pukul 8.30 dah lapor balik..bangunlah bancuh milo dan sapu jem atas roti..

Maknya tak larat beno nk masak..

Dah siapkn bebudak ni masuk tido..aku pun landing atas tilam ngan awatif..ingat nk layan citer tv tp kalah jugak..off tv pastu zzzzzzzzzzzzzz...

Kemain lena, jaga2 tgk jam pukul 5.30 pagi, itupun sbb awatif nk susu..ni kalo sambung tido mmg ke laut la jwbnya..

Sempat la buat apa yg patut sementara menunggu subuh..sunyinyaaaaaaaaa tp aman sgt rasa :)..

**Rindu abang :(**

Weekend ni tak kemana2 kot..ingat nk masak nasi lemak, buat donut dan buat la apa2 yg anak nk mkn..tu diaaaaaaa..hari biasa pun femalas, ni cuti ahhakaaasssss!!!

Ok..tu je nk bebel kot..terima kasih sgt2 pd kawan2 yg bagi semangat dan kata2 yg baik..nnt aku mintak sampaikan doa kt sana..

Semoga Allah merahmati dan memberkati hidup kita semua dunia akhirat ye..in syaa Allah :)

 
Sayang kamu semua!!

Wednesday, 9 April 2014

Allah kan ada :)

Assalammualaikum..

Semalam hari pertama tanpa suami..wahhhhhh novel sgt kan :P

Take off jam 2 pagi dr LCCT harap2 sampailah kt tempat yg ditujui dgn selamatnya..in syaaAllah..tetiba teringat MH730 ke 370..confius..apakah????

Aku tak sms atau tepon sbb raop dah pesan bior dia je yg sms atau tepon..mmg berjanggut la menunggu kan..

Tapi takpe bertabahlah sekejap..

Semalam time mengantor sempat berdrama air mata, biasalah terasa byk dosa dgn suami yg kdg2 terlepas pandang..


Tapi kt umah sempat ber'selfie' dulu..sudahnya mcm bapok tua dah muka aku..kembang semacam..kan dah ckp iols tak fotogenik uols..*tsk..tsk..tsk..tetiba sedih nape!*

Actually teringat segala penat lelah, segala fitnah org dan segala masalah, pengorbanan masa dan tenaga yg dia beri..hanya kita sbg isteri je yg tau dan faham kan.. 

Dan itu membuatkn aku happy..mudah2an apa yg dia hajatkan dan doakan dimakbulkan Allah :)


Anak2 still tak terasa baba pegi lama..selalu 2-3 hari dah balik kalo outstation..tunggu ajelah lepas 3 hari ni..selalunya alya je kot..abg dah paham, awatif tu takde perasaan..abaikn hhheeeee

Aku? aku dah biasa kot..biasa sorang2..tp tak tau la hari minggu ni mcm mana..of course terasa sunyi..actually tetiap mlm la senang cerita T_________T

Soal uruskan anak3 alhamdulillah tak rasa susah sbb dah biasa..cuma pagi tu nk anto hadi sek pagi, adik ngan kakak terpaksa tinggal jap..

Beg2 dan baju kain smua dah siap2 masuk dlm kete mlmnya..kan senang..

Pastu awatif dan alya dah duduk nursery so tak la terkejor2 sgt t'ari nk uruskn makan, minum, mandi, tido depa compare masa duk umah mak..

Perancangan Allah semuanya baik :)

Tinggal nk uruskn hadi je..

Semalam tido tak berapa lena kkkaaaaaaaa..*tak lena pun gelak dah kenapa?*..selalu tu bila terjaga rasa selamat ada org sebelah, mlm semalam terjaga tgk kaki awatif tepat kt muka!

Pun rasa selamat jugak sbb masih ada yg teman tp tarik selimut tak bukak2 dah la hhhuuuuu

Aku ni pentakut sikit..sbb tu bila raof takde ni cerita2 seram dan thrill mmg terpaksa tolak tepi dulu padahal itu yg aku minat sgtttttttttt..

Tak suka terbayang2..kang dah jaga nk menyorok kt sapa kan???

Smalam berdoa jgn la ada mcm2 bunyi kt luar ke, dlm ke, atas ke, bawah ke..oooiiiiii tak suker..tak suker..tak suker!!!

Pastu berdoa lagi jgn la tiba2 binatang yg tak diingini nk menumpang tido dlm umah kannnn..paling menyampah tikus..lipas pun aku benci..dan harap2 jgn la binatang yg plg aku geli ulor!!!

Selalu mmg pembunuhnya raof la..aku panjat kerusi tak turun2 bole???

Alhamdulillah..segalanya berjln baik setakat ni..:)

Mudah2an..Allah kan sentiasa ada :)



Tuesday, 8 April 2014

Meehun

Assalammualaikum...

Marilah meredakan keresahan hati dgn menikmati MEEHUN hhheeee..gabungan mee dan bihun la..


Actually menu minggu lepas kot..dinner..

Requested dr babanya, alya dgn hadi..2 org nak bihun, sorang nak mee..tu mujur si awatif tak berapa reti nk demand lg..apa yg aku masak smua pun telan!

Ok lah utk menjaga hati semua pihak aku masakkn sekali senang!

Begitulah mak2..yg penting org2 tersayang..hati sendiri????wahhhhhh sedih sgt aihhh T__________T  

Harini byk masa meh salin resepi..kot2 nk try, aku mcm biasalah resepi yg senang2 aje..susah2 tolak tepi dulu na..

Walaupunnnnnnnnnn korang mmg dah terer giler nk buatkn, aku bagi jugak *npk nau takde idea yg best*....kaakkahhaaaaaaaaaakkk
 

Bahan2:

Mee (agak2)
Bihun (agak2)

Bawang putih (2-3 ulas diketuk)
Bawang besar merah (sebiji hiris)
Fishball/cake/udang/ayam/daging (mana2 pun bole)
Cili boh (1@2 sudu)
Sos cili (1 sudu)
Kicap (ikut suka)
Kiub ayam sikit
Kucai & Taugeh
Garam

Cara:
1. Tumis bawang merah dan putih dan ayam sampai kegaringan
2. Dah naik bau masukkn cili boh, goreng sampai cili masak
3. Masuk sos, kicap dan sikit air
4. Masuk fishball/cake, masuk kiub ayam dan perasakan dgn garam.
5. Dah sebati, masukkn bihun dulu, agak2 dah nk kering, masukkn mee
6. Goreng sampai kering, kalo suka basah simbahlah air lagi ye :)
7. Last but not least baru aku campakkn tauge kucai

Sonang kan..nk pedas bole bubuh cili kering, takmo bubuh sos pun takde masalah..nk letak apa2 sayur pun bole..tak letak kiub pun takpe..

Tak nk letak apa2??????????punnnnn bole..ko nk masak ke tak nak ni? hhhhaaaaaaaaaaaa

Ok..selamat mencuba!

Monday, 7 April 2014

Hubby

Assalammualaikum..

Tulis, backspace, tulis, backspace..pastu temenung depan pc, takpun tgk ig atau layan fb atau b/walking.. pehtu tutup smua mengadap blog balik..tulis, backspace, tulis, backspace..

Nampak permainannyaaaaaa....bagi penampor buaya kang baru kau rasa! 

Hhhhuuuuuuuuu..perasaan tak berapa nk menentu ni uols...

Nak buat entry novel jap..bole???

Sbnrnya..sbnrnya..sbnrnya kan..asben kita dah nak berangkat ke Mekah utk mengerjakan Umrah..alhamdulillah..rezeki dia thn ni..

Dia pegi dgn mak ayah (my IL), sista & rakan2 masjid yg lain..


Aku?ramai gak yg ty, napa tak ikut?napa raof tak bawak?selain alasan anak3 yg masih perlu diberi perhatian, anggaplah belum ada rezeki dr Allah lg utk aku jejak kaki ke sana..walaupunnnnnnnnnnnn teringin sgt!!

InsyaaAllah..raof kata panjang umur murah rezeki dia nak bawak kami semua...jangan tinggal sesapa pun..jgn susahkn sesapa pun kalo boleh :)..

Insyaa Allah bang..insyaa Allah..insyaa Allah..insyaa Allah..*sedih sgt aihhh hhheee*

Buat masa skang perasaan boleh tahan lagi..tak berapa nk sedih lg, in fact aku happy je sbb raof nak ke Mekah kot..hajat yg dah lamaaaaaaaaaaaa dia nak buat..since hadi lahir rasanya..

Tapi semalam bila tgk beg2, pehtu tulis nama & alamat atas beg tu pulak, sebak jgn cakap la..padahal dah berminggu2 beg tu siapnya duk atas katil..


Begitulah...bila tak penah ditinggalkan selama 2 minggu..jauh pulak tu :(..

Semalam jugak dia tinggalkn wasiat *considered wasiat lah ye* dekat wassap..segala hutang piutang org dekat dia, hutang dia kt kilang, segala mak nenek no tel foreman, insurance agent..

Kalo Allah nak ambik nyawa dia dekat sana katanya....*tsk..tsk..tsk..* <__>

Alhamdulillah..sblm pergi dia dah sediakan apa yg patut..segala hutang2 dia yg kecik2 smua dah settle, kete dah service, duit belanja dah masuk dlm bank, groceries smua dah beli, apa yg rosak dah baiki, urusan anak3 dah settle..

Kesian tgk..tp itulah bertanggungjawab namanya kan :)
 
Aku bukan apa, sepanjang raof takde, kalo boleh tak nak la hadapi 4 benda2 ni..i jd panik & takuit uols hhhiiiii

* kete tiba2buat hal
*elektrik tiba2 takde
*alarm tiba2 bunyi
*binatang @ apa jugak entiti yg tak berkenaan masuk rumah

Ya Allah...

Semoga abang selamat pergi dan selamat kembali..manfaatkn ibadat sepenuhnya kt sana..in syaa Allah..Allah ada jaga kami :)

***perasaan dia? Allah jua yg tau :)*** 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...