CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Wednesday, 19 August 2015

membebel dan mengadu di hari khamis ni..sabor aje la korang ye..

Assalammualaikum..

Boleh tak aku nk membebel sekejap???hhhaaaa

Korang kalo rasa malas nk baca bole skip..i understand..wwwaaahhhaaa..mana ada org yg tahan dgn bebel kan.. 

Minggu lepas membawak ke minggu ni mood ke laut sgt..keje opis melambak2..dgn sistem UBS asyik buat hal, akaun lagi nk settle..aarrggghhh!!

Dugaan..sudahnya aku cuba bertenang, kalo ko meroyan pun ingat segalanya bole berjalan lancar ke wa oooiiii..wahhh

Alhamdulillah buat sikit2 lama2 settle, yg penting tenang, tinggal sistem masih tak berapa nk elok..bulan depan dah nk hantor GST ke kastam!

Sebenornya aku ni dah 2 bulan tak ambik cuti..last bln 6 aritu..badan tak berehat sgt, dgn keje umah, uruskan anak2, dgn makannnnnnnn byk pun ye hhhhaaaaaaaaa

Next week mohon cuti 2 hari terus..cuti tak byk..so minggu ni kalo bole jgn bertangguh keje sbb next week dah start nk buat gaji pulak..aduyaiiii never ending story..

Honestly ta zabarrrrrr nk berhenti keje sbnrnya..mgkn thn ni atau tgh thn depan..kena solat istikarah dulu..settle keje sendiri sblm blah!!!sekurang2nya utk audit 2015..

Serius aku tak larat..kalo keje tempat lain mgkn bertahan tp keje kt sini mgkn tak lama..cukup la kot..cukup..cukup..

Aku dah bgtau raof, dia mmg ok je..lama dah suruh berhenti, aku yg fikir pasal makabah so bertahan la kejap..lgpun selama ni raof jugak yg menanggung kami..

Aku just top-up mana yg aku rasa nk beli je..pehtu makabah dan PTPTipu

Dlm hidup ini, byk benda yg terlepas sbnrnya, utk anak3, utk suami dan yg penting diri sendiri..so kalo ada rezeki sblm mata tertutup aku nk merasa semuanya, kalo bukan semua dpt merasa sebahagian pun jadi la..

Lagpun kalo bekerja hati tak seronok tak kemana..itu aku..bukan korang ye :)
 
Alhamdulillah rezeki milik Allah..w/pun kita tak tau apa yg akan jd akan dtg..doa yg baik2 saja sudah..

Korang yg dah ada kerjaya yg hebat teruskan lah bekerja dgn gembira ye..tp biasa la aku sindrom mak2 kuat sgt..asyik nk duk umah berkepit dgn anak3 kkkiiiii

Aku takde harta, cuma ada 3 saham akhirat yg perlu dijaga elok2..sama sprt ibubapa yg lain..

Ok la..nk mengadu
 
Sabtu ni bday alya..7 thn dah anak ibu ni..dah pandai request nk sambut kt sek..celah bedah mana masa ko nk sambutnya nak..


 Eh..gigi mana kakak???hhhaaaaa

Siap bgtau kt aku yg dia dah bgtau kt teacher nk sambut kt sek..bijak..bijak sgt..sel2 otak berhubung ye alya..

Tapi mgkn la aku akan buat goodies je bg kt kengkawan, kek tu mcm susah sikit nk bawak ke sek..diaorg bukannya ada masa free yg lama kan..kalo tadika lain la..

Kek mgkn makan kt umah je..

Ada rezeki kita buat entry alya..

Apa lagi?

Skang tgh survey tempat tusyen utk hadi, ye hadi baru nk bertusyen..org lain dah berthn2 tusyen kan hhhaaaa

Sbbnya aku tak bole handle mengajar 3 org dlm waktu serentak..aku ni cepat stress, dgn keje rumah lg..nk harapkn raof, mmg tak la..ye laki aku bab ni dia mmg serah kt aku je..

Aku bukan apa asalkn waktu cuti dia dpt 2-3j belajar sehari pun dah ok..dah tak larat nk jerit2 kt depa hhhaaaaaaaaaa

Kalo tak dpt tempat tusyen, mgkn guna private teacher je..alah kwn2 asben jugak, pandai mengajar dan penah mengajar..

Dgn alya dan awatif aku hantor..senang :) 

Cabran banyak thn ni dan depan, dgn hadi UPKK dgn UPSR, dgn SERAI..

Skang pun tgh usaha mencari sekolah berasrama yg elok utk hadi..3 pilihan je sek agama, sekolah tahfiz dan sek pondok..ye aku mmg nk hantor dia asrama je..lelaki ma..kena berdikari..

Ok last benda nk bebel..awatif skang aku tgh train utk free dypers mlm..ye mmg lambat compare dgn kakak dia..eh tp abg dia lg lambat ppfffttt

Ntah ngape malasnya aku, mgkn sbb dia berpisah tempat tido dgn kami awal so aku nk bangun ke bilik depa tu mcm berat nau badan..

Dulu abg ngan kakak tido sekali dlm bilik so mmg senang aku nk handle..

Jd mcm biasa #cabarandimanamana...dia dah tak minum susu mlm..itupun tido awal pukul 9 so mmg tak minum la kan..tp dtg mana air kencing byk.. 

Pukul 12 kena kencingkn dia sekali, pastu dlm pukul 2-3 sekali..kdg2 kalo aku malas dan letih mmg aku pakaikn aje dypers..tak bangun dah aku..kencing la ko dlm tu hhhuuuaaaaaaaaa

Setakat ni kdg2 berjaya, kdg2 ikutkn letih dan malas aku mmg misi pun ke lautttt...

Takpe la mudah2an Allah mudahkn segala urusan...yg penting sabar..lain anak, lain la caranya..anak org lantaklah ada aku kesah waahhhaaa..tetiba..

Panjang sgt dah ni..

K..la..

Sunday, 16 August 2015

random photo aje lah hari ni

Assalammualaikum..
Mood takde la semenjak dua menjak ni..mkn banyak gamaknya hhuuaaaaaaaaa...
Harini random photo aje lah ye..
Photo 1
Haritu terbeli sneakers..ntah apa mimpi..aku ni jarang bersneakers sbb tak kena jiwa..geli 
Lgpun jarang berseluar dah..
Pehtu..ada satu hari jln2 kt mall, raof offer lg sbb kebetulan dia nk beli kasut..terus macam 'u nak belikan, beli lah'...gituuuuu
Terus fefeling fynn jamal arjuna beta..cool je rasa bila pakai dgn jubah..ok geli lagi
Korang tak rasa? lantaklah!!bbbahahaaa



Photo 2
Family potrait dah siap..ini gambo masa photoshoot kt studio, jgn komen apa2 na..ye aku dah gemok hhhhaaa..ntah kt mana nk gantung pulak ni..
Rumah kecik tp nk bergambo sesaja.. 


Photo 3
Cucur udang tu biasa aje, cuma nk bgtau sambal cicah tu tradisional dan nostalgia sikit..
Arwah opah dan mak selalu buat masa kami kecik2 dulu..tak payah bersos bagai..caranya goreng bawang putih seulas + cili kering + gula + asam jawa..ppeerrgghhhh

Photo 4
Haritu buat kari ikan merah..biasa guna serbuk babas tp aritu pegi kedai npk cap tarbus..terus beli sbb cap ni nostalgia sgt..dulu2 masa kecik mmg mak masak guna cap tarbus ni..dulu packaging lain, skang dah baru skit..rasa?kalo dah nostalgia, rasa nostalgia jugak la hheeee

Photo 5
Kek marble susu..dah berapa kali buat dlm bulan syawal semata2 anak3 nk bawak open school raya katanya..nk resepi? nnt eh kita share..

Dah 2 bulan tak ambik cuti..badan dah letih kepala dah stress ni!!cuti tak byk tp keje banyak pulak...aaarrggghhhhhhh lg stresssss!!!

Sunday, 9 August 2015

gulai lemak labu yg simple - RESEPI

Assalammualaikum..

Camna cuti korang???penuh dgn jemputan kan? aku jemputan kenduri banyakkkkkkkkkkk uols..sampai tak tau nk letak mana makanan..

Dlm tak tau tu pun mentekedarah bagai nk rak jugekkkk..

Harini share resepi lagi *npk nau takde idea*

Haritu mak mertua bg sebiji labu dgn pucuknya, mak tanam sendiri ok, kemain cantik labunya, lembut je...

My mom dgn MIL aku ni jenis tangan sejuk, tanam apa pun jadi..ibarat kalo tanam rumput pun bole jd lalang..ehhhhh????

Mak bg sebijik besor..kt umah ni aku sorang je mkn labu, alya tu dulu mkn, skang tak nak dah, dah suka pucuk pulak..the rest langsung tak pandang..

So gigih la mengulai lemak putih labu je dulu..itupun sepotong je aku guna..ada banyakkkkkkkk lagi dlm petiais tu..tp elok je tak kecut2 yeh..

Ada nak try masak?meh..simple bebeno..

Bahan2

Labu
Santan
Pucuk labu
Bawang merah
Cili merah/hijau
Daun kunyit
Udang kering/ikan bilis


Cara

Rebus sekejap labu tu, tak nak pun takpe
Masukkan santan
Masukkn segala bahan2 yg dah korang potong/hiris
Masukkn pucuk, masak sampai mendidih
Bila labu dah lembut means dah masak
Seasoning

Siap! 


 pppsssttt..Kalo korang nk kuah warna kuning, just letak serbuk kunyit takpun tumbuk kunyit hidup dgn ikan bilis..

Pehni ingat nk try buat lepat labu pulak..ingat la..kot tak ingat tak buat aku!pppffftttt..

Apa lagi bole buat dgn labu ha????? 

*blurrrrr*

Tuesday, 4 August 2015

photoshoot 2015

Assalammualaikum..

Lamaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa tak photoshoot kt luar..ntah ngape thn ni raof ajak..

Eh..marilahhhhhhhh..
Sbbkn dpt suami yg suka benda2 klasik, kete kena klasik, tempat pun kena klasik kononnya..hambik mmg shoot kt bangunan terbiar lama giler dan semak samun semata..

Photographer kengkawan raof jugak..freelance..harga pun kengkawan hhhaaa..



Time ni dia suruh berlakon, konon2 aku merajuk sbb dia asyik sayangkn kete mininya je..berpusing2 bijik mata nk dptkn expresion merajuk tu..oooiiii tak reti arrr berlakon..

Kalo betul2 kejadian tak payah suruh mmg menjadi hhhaaaaa


Hoooiiiii panas giler time ni..kwn raof suh bersandor kt dinding ni..konon2 vintage sgt padahal matahari depan muka kot..

Ada 1 gambo tu siap dia suruh tenung depan..mmg kelabu mata hitamku lah!
 

Dlm ni sejuk sikit sbb matahari tak masuk, tu yg awatif bg kerjasama sikit..

Actually gambo banyak tp banyak jugak ku tapis sbb awatif buat hal la dia..memula tu ok la bg kerjasama pehtu dah malas..alasannya panas..

Lgpun mmg panas berdenting waktu ni..padahal baru pukul 10 pg..adeehhhhh...

Melecak2 celah kangkang..ayooo
 

Itu yg mata tak bole bukak memasing, nak2 hadi..bila senyum dgn mata2 sekali senyum... si awatif buat hal tu..suruh pose apa pun tak nak..gggrrrrrrrrrrrrr

Jadilah..asal ada kenangan..

 Gambo studio pun ada..pentamak sgt semua nakkkkkk hhhhaaaaaaaa..tp belum siap lg..

Ntah mana nk letak pun tak tau la aku..wall of frame dah penuh..

Monday, 3 August 2015

cekodok pisang lembik

Assalammualaikum..

Harini malas nk citer berat2 sgt sbb kepala otak pun dah berat ni!!

Keje opis ni melambak nk siap, buat sikit2 tp apasal tak abih2 hhhuuuu.. 

Semalam cirbir dr 2pg sampai ke ptg, sudahnya ptg aku dah malas nk gi keje, tak larat, lepas antor bebudak2 ke sek KAFA, ambik awatif kt nursery pehtu aku bantai tido..#jarangterjaditidosiang

Lena jgn ckp la, dgn ujan, pasang ekon, qada yg pukul 2 pg tu..nikmattttttt..awatif takpe dah besor, pasang kartun, sampai aku bangun dia kt tepi aku je..good!!

Minggu lepas kan aku pose, so tekak org pose ni lain mcm sikit..bila rasa nk mkn, mmg mencari sampai dpt, tak dpt aku buat..

Tetiba nk mkn cekodok pisang, a day before aku cari pisang emas takde, dah pisang apa pulak bole buat cekodok ni???aku bab pisang mmg blurrrrrrrrrrrrr..jenis pisang pun tak berapa kenal..

Esoknya cari lg..mujur ada kedai yg jual pisang emas, apa lg balik keje ptg tu terus buat..


Rata2 ramai yg tau buat dah pun..tp saja nk menyemak blog ni aku share aje lah resepi..mana tau adik kt luar tu nk buat kan, nk cari resepi malas, ambik je hat akak ni ye dik..

Cekodok Pisang Lembik

Bahan
Pisang emas atau apa2 pisang yg korang tau bole buat cekodok
Tepung gandum 2 cwn
Garam secubit
Gula 4 sudu
Soda bikarbonat 1 s/k


Cara

Lenyek2 pisang sampai hancur
Masukkan gula
Masukkn tepung
Masukkan soda bika
Secubit garam
Gaul sebati
 Goreng dlm minyak yg panas dan banyak

 

See..senang sgt kan..dlm kes aku ni cekodok tak la membulat montel mcm sesetengah org tu..ntah aku tak pandai la nk buat jd camtu..

Itupun aku letak soda bika, kembang la sikit..kalo zaman kecik dulu, mak aku tak penah letak pun, bancuh mcm biasa..

Mmg tak bulat tp lembik2 tu la yg sedap.. janji terasa pisangnya, sesetengah org jual tu kemain cantik bulat montok tp rasa tepung je lebih, pisangnya tak kemana...

Ok!korang rasa nk buat silalah..minum dgn teh O..oooiiii melampau sedap sgt!!!


Sunday, 2 August 2015

merah makngah!

Assalammualaikum...

#mmgjarangsgtterjadi berootd baju warna merah..sbb asben tak suka, dia mmg tak suka baju kaler merah, dgn aku2 sekali di heretnya..

Tak kena dgn kulitnya katanya..kulit memasing kottttt...


Benda lain takpe pulok!kdg2 aku cucuk2 jugak suh beli t-shirt merah, bosan la tgk warna yg sama je yg dia beli, hitam, grey, brown...

Tp thn ni aku tunjuk jubah dr yatthamzah..bgtau nk beli warna merah sbb takde koleksi merah..puas gak pujuk..dia suh beli kaler tu, kaler ni, jgn merah..

Meroyan2, meronta2, merajuk2, merengek2 sikit *tipu..akhirnya...yey lulussssssss pulak!

Merasalah akhirnya hhhaaa..simple je jubah ni, namanya nusaibahdress..no cutting, design pun simple je, kain best, warna cantik,  bf dan wudhu' friendly..no worries mummy..

I loike..aku pakai saiz S, kengkadang M..ikut jubah..

**Tips beli jubah atau dress spy sedap di badan, ukur bahu dan dada..kalo std size mesti elok je kt badan, tinggal labuh dan singkat je..

Mcm aku biasa mslh kelabuhan la, maklumlah baka omei angat..tp takpe bole alter pendek, kalo org yg baka model ni takde mslh jugak sbb jubah/dress byk yg dah labuh kan..paling labuh 58'

Tp kalo still singkat gak, tak dapek la den nolong, hangpa kena tempah ikut ukuran sendiri la :)

Korang kalo rasa nk beli jenguk2 la yatt punya koleksi, sempat lagi beli utk open house..cantik2 semua, shawl pun lawooooo gak..

Aku suka aishahinstantshawl sbb senang (2 muka) dan labuh depan blkg..yg aku pakai tu aishahinstantshawl warna emereld green..


Rasa mcm semua nk beli *pentamak sgt ni!*

InshaaAllah..ada rezeki nk beli utk alya dan awatif..harga kebabom gak korang, aku ni kalo beli sorang, kena beli 2..bajet nak..bajet takde hhhaaaaaaaa

Meh #ootdpagar jap sementara nk beraya dan kenduri kendara chuoollssss..maafkan pose saya, kita bukan modellssss uols..hadaplah!


Photographer: hadi
Supporting: alya ngan awatif 
Model: che'wa
Tukang kutuk: raof

p/s suami dah outstation ke indon, hadi ada exam UPKK harini..sob..sob..sob..tak tenang hati mak kau ni :(

Wednesday, 29 July 2015

we look blue!!!

Assalammualaikum...

Raya ke2 harijadikuuuuuuuuuuuuu...citer smalam tu raof sambut awal sehari sbb ingat raya ke2 nk balik Perak takut tak sempat..

Tapi nan ado!dah berjln sakan, raya ke3 baru pulang ke pangkal jalan mmmiaaahhhaaaaaaa

Tema BIRULEMBUT dan konsep simple JUBAH..lelaki2 t-shirt sudah..


Actually sblm ni tak bertema bagai pun raya ke2, konsep carca marba..baru2 ni je aku rajin..eh seronok pulak hhhaaaa

Tapi setakat raya ke2 aje la, seterusnya ko mampu bertema??mak tak mampu nak uuhukkk....

Jubah aku tempah dr #sifuabaya..pilih je warna, design dan saiz..serius selesa sgt sbb std ukuran badan, design memacam, warna byk, utk bf mummy pun bole request..

Tp setiap pilihan ada pertambahan RM la ye..


Jubah anak2 aku tempah online, org yg sama buat utk baju raya pertama kami..yg aku amukan aritu..

Dugaan jubah ni lg hebat, boleh pulak asben dia tercicir tak pos kt aku, poslaju dah tak ambik sbrg postage, kalo pos pun lepas raya baru dpt..

Kejadahnya lepas raya..susah hati ya amat aku aritu, raya lg 2-3 hari, takkn nk membeli yg lain pulak..bajet utk baju bajan mmg dah takde..

Sudahnya raof turun KL..mujur la dia ada hal nk hantor brg terus lajak ambik jubah tu..

Alhamdulillah selamat jugak bebudak2 ni pakai..mujur cantik sprt yg aku nak di mata aku, sejuk sikit hati..cuma jubah awatif labuh sgt, nk alter cina pun takmo dah..lantaklah..dia pun cepat meninggi..


Dah siap t'ari tu pegi umah Pak Lee open house..makan nasi briyani, lontong dan puding karamel..oooiiii sedap!!

Marilah sekeping sementara menunggu ipar duai yg lain tiba dr rumah mertua memasing..

 

Eh..nk bgtau shawl kita dr #sucibyyatthamzah ok..dwi instant..shawl aishah namanya..rajin korang search ig dia ek!utk kids pun ado!

Serius senang dan cepat, yg penting labuh depan blkg..aku grab 3 helai utk alya..suka la dia dan aku pun suka sbb senang dan tak serabut bila dia pakai..


Ok..semua dah ada..meh kita pose lagi sblm mengadap makan..

Then, terus balik umah maksu..rehat sat sampai tertido la kejap..ptg tu raop ajak kluar berdua, ingat kemana rupanya pegi mkn kt kedai..kedai siam je uols yg bukak..

Birthday treat katanya..w/pun nasi goreng je i'm so happy dear!!! 

Mlm tu just rehat, esok nk balik Perak dah..yeyyyyy nk jumpa MAK dan ABAH!!!!!!

**pppssststtsttt..inshaaAllah esok dah boleh raya!!!SELAMAT HARI RAYA utk diri sendiri in advance :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...