CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Monday, 18 August 2014

Mee kari - RESEPI

Assalammualaikum..

Aritu kita buat Mee Kari uolssss!!


Bukan utk open house ke hapa tp utk mkn sendiri aje..dinner lagi..ko mampu telan mee kari memalam hhheeeeee

Mmg menternak lelemak sungguh la kan..

Sbnrnya nk menghabiskn brg2 sampingan yg ada dlm peti ais tu ha..like fishball, fishcake, tofu etc..lama beno dah beli since puasa..itu pun tak abih2 lg..nampak gayanya mmg kena masak 2nd round jugek..

So harini mcm rajin nk share resepi cara saya ye!kenapa cara saya?sbb itu aje bhn2 yg ada dlm peti ais saya so sukahati saya la nk masak camna...ambooiiiii bahasa tu!

Gini..memula ingat nk try resepi dr blogger masakan terkenal kak Azlita masam manis tu tp amboi kemahin banyakkkkk bahan2 dia letak..brg2 yg ada kt umah aku ni tak sampai separuh pun yg ada..ate canne??forget it!

Kebanyakkan resepi semua guna stok udang baru sedap tp sbb dlm peti ais kita ada ikan bilis terkontang kanting dgn ayam so gunalah apa yg ada..sudehhh..

Jadinya lets check it out apa yg kita masak ni..kecohhhh sgt tadi tu!

Mee Kari

Bahan:
Sepaket Mee (kuetiow, bihun bole..aku suka mee)
Bawang putih, bwg merah, halia, lengkuas (option), serai, ikan bilis (blend)
Serai (ketuk)
Daun kari
Bunga lawang, kulit kayu manis, biji pelaga
Isi ayam
Kiub ikan bilis / ayam (option)
Santan
Garam
Serbuk kari daging
Serbuk cili / cili kisar/ cili boh (option)
Asam jawa

Side:


Fishball, fishcake, tofu..etc
Daun bawang, daun sup
 Telo rebus
 Bawang goreng
Tauge, sayur sawi celur (option)
 Cili merah (option)

Cara:  
1. Tumis daun kari, serai dan 3 sekawan tadi.
2. Naik bau, masukkn bahan kisar


3. Dah kekuningan, masukkn serbuk kari yg telah dibancuh dgn air asam jawa

 
4. Tumis hingga kari garing, masukkn ayam, goreng sikit2

5. Masukkn air, seeloknya kalo ada stok udang lg best
6.  Masukkn kiub bilis, masak hingga mendidih


7. Masukkn santan, masukkn fishball dan fishcake sikit
8. Perasakan dgn garam
9. Masak hingga santan sebati, sampai berminyak je nampak kan..
10. Done

 
Ok rasanya semua dah dimasukkn kot..kalo takde pandai2 la korang letak bbbhhaaaaaaaaa..oh ye, mana yg aku tulis option tu suka ati la..nk bubuh takpe, taknak pun takpe..nama lagi option kan :)

Nnt nk try buat the best lagi utk mee kari ni..kali ni nk letak stok udang sure lg meleTOP kot sbb rasa manis2 udang tu ha..sapa yg allergic tak digalakkn, buat cam aku letak ikan bilis..murah pun murah hhhhaaaa..eh ye ke?

Ok..selamat mencuba uolllssss!!!
  

Thursday, 14 August 2014

Kak yaya

Assalammualaikum..

Alhamdulillah..alhamdulillah...

 

Saja nk tepek gambo alya sekeping..lama tak citer kisah anak2..

Sbbnya..bulan ni bday dia :)..22/8 nnt..in syaaAllah

Alhamdulillah bulan ni pun jatuh bulan Syawal so seronoklah bole celebrate..tak mkn beso2 kot, kita2 aje hhhhiiii..in planning katanya :)

Dia pun belum berzikir apa2 ttg bday dia..lupa lettew kot..

Dah nk masuk 6 thn kakak..besor sgt dah anak ibu ni..thn depan dah bersekolah rendah..senang ke susah nk handle?wallahu'alam..mudah2an segalanya dipermudahkn..

Ok..dah tiba masanya nnt akak wa update lg na..in syaaAllah
  

Tuesday, 12 August 2014

Char kuetiow - RESEPI

Assalammualaikum..

Ada hari minggu straight memasak ini je uols..naik muntah akak wa tau! 

Depa kt umah ni kalo dah start suka satu benda tu..ituuuuuuuuuuu je nk suruh aku masak..ooiii la tak jemu ke?

Tp sbbkn sayang ku buat jugek wahhhaaaaaaaa..

Presenting char kuetiow ala2 katanya...

 

Aku mana penah buat char kuetiow..tak reti pun..makan tau..itu dah tentu!hhiii

Biasa depa suka kering2, takmo berkuah so minggu tu hadi request nk char..so marilah try..kali ni tak guna en gugel..wwahhh berani sgt bunyinya tu..

Sbbnya aku rasa mcm masak biasa, tinggal kau pecahkn telor je..

Rupanya tidakkkkk..kalo ikutkn char yg sebeno2nya tak bole main hentam aje..

Ada resepi nk guna stok udang bagai..dah 1 hal merebus kepala dan kulit udang..aku adalah femalas so gi kedai cari kicap utk char kuetiow sbg perasa la kot...tp cari yg HALAL ye kawan2..

Pastu api kena kuat..daput kecik, tara mana nk kuatkn lagi api kan..sudahnya gas aku abis je kang bbbahahhaaaaaaa...

So kelentang kelentung..npk mcm ada rupa so kira jadilah tu..

Perasan dan berperasaan mcm menjadi so meh kita kongsi resepi versi akak wa tau!

Bahan

Kuewtiow (HALAL)
Udang, isi ayam, fishball, fishcake, kerang (suka ati korang la)
Bawang putih & merah (blend bole, ketuk dan mayang halus bole)
Cili Boh (dlm 2 sudu)
Kicap kipas udang - dlm 3 sudu
Kicap charkuetiow (HALAL) - 6 sudu camtu
Garam
Tauge & kucai
Telur
Air (ikut kuantiti kuetiow)

Cara

1. Tumis bawah putih, merah, dah haiwan2 sbg perencah tu la.
2. Masukkn cili boh, goreng sampai cili garing
3. Masukkn semua kicap2 yg ada.
4. Masukkn air, biar banyak, perasakan dgn garam
5. Dah mendidih, masuk kuetiow
6. Pecah telur dlm kuali, gaul2 sebentar jgn sampai air kering
7. Masukkn tauge kucai dan tutup api, jgn sampai layu.

Senang kan..kalo nk sama mcm kt kedai, pepandai la korang cari resepi hhhaaaa..ikut versi aku simple je..mmg bykkkk kena baiki tu but its ok..

Tp nnt nk try buat stok udang, mesti meleTOP lg rasanya..

Nak gi beli udang jap...eh?????

Monday, 11 August 2014

#openhouse 2014

Assalammualaikum..

Dah malas nk citer pasal berjalan2 raya sbb gambo pun tak ada..tak hingat dah pun kemana2 berjalan2nya hhheeeee

Harini akak wa nk citer pasal openhouse raya 2014...bukanlah openhouse sgt mcm thn lepas..sbb thn lepas jemput ramaiiiiii..termasuk jiran kiri kanan..

Thn ni mmg raof tak nak buat pun sbb frust katanya..takde mood..hanya Allah & aku je la yg tau sbbnya tu..

Tp anak2 buah a.k.a pekerja dia insist nk jugak dtg rumah beraya so marilah..

  

So ada la dlm 25 org yg dtg..

Mak2 aku puasa pulak..

So memasak la kita sorang2 di hari kejadian..w/pun ada pembantu..sapa lagi abg adi la..tp apasal la aku rasa kdg2 bykkkkkk benda tak siap lagi ni..kau membantu ke kau berehat adi???wwahahhaaa

Dia aku bg keje potong memotong, susun menyusun, kisar mengisar, bancuh membancuh..alhamdulillah lulus tu semua..

Anak2 gadis aku pulak melepak depan TV tgk Frozen kali yg keberapa tak tau..bagussss kan anak2 dara aku *matakeatas*

Mmg tak suruh masuk dapur sbb aku nk cepat, kalo kakak masuk, adik pun nk jugekkkk..kejenya membanjir dapur..dah let it go..let it go..eh??

Baba pulak mengemas kt luar, dah dekat2 baru tlg angkut mengangkut..

Main dish nasi ayam..sonang sbb tak byk kena masak..just ayam..itupun ada hati raop suh aku masak masakan t'hari terus..siap ulam bagai..

 

Ahhoiiiiii bukan tak nak, tp kalo aku sorang yg memasak utk 25 org mmg mengalah kot..kalo ada pembantu yg matang sikit ok kita on!

In syaa Allah next yr ye :)

Then aku tambah menu bihun sup, just celur bihun, potong bhn2 sampingan sikit..kot2 tak cukup..sup pulak sekali harung je dgn sup ayam tadi kan..

Alhamdulillah dlm pukul 1 depa dtg..makan la lebih kurang sbb masing2 sblm ni dah makan kt 2 rumah staf lain..mkn bihun sup dan kuetow goreng katanya..

Rumah kami yg ke3..aku masak nasi sbb dah t'ari kan..mesti ada yg mencari nasi w/pun mkn tak byk..mesti nk nasi jugak hhheeeee


Jadinya lebihan makanan boleh kita bagi pada jiran tetangga..siap tapau utk mak utk buka puasa nnt..then simpan sikit bihun sup utk mkn pagi besoknya..

Alhamdulillah habis tanpa membazir pun :)

Bebudak2 ni lepak sampai pukul 2 lebih siap solat semua..lepas tu depa nk berjalan raya rumah kawan2 kilang yg lain pulak..

Kami tak follow sbb habis berkemas semua petang tu kami terus gi open house member sek raof pulak..

Kemain meriah jugak..banyak makanan, main dish bihun/kuewtiow sup, mee goreng..aku tak makan sbb kenyang melampau..

Dlm hati teringin nk mkn lemang je gara2 raya pertama aritu tak rasa nk mkn pun..alhamdulillah tuan rumah ada sediakn lemang..

Apalagi pulun mkn dgn ikan pekasam dan rendang daging la..bbbuuurrrpppp!!!ooooiiii sedap melampau ni!

Ok..tu je citer pasal menggemokkan badan bbbahahaaan..

Siapa nk buat open house lagi?meh la jemput kami..T____________T 

Gemok lagi!
 

Sunday, 10 August 2014

kisah raya 2014

Assalammualaikum...

Uhuk..uhuk..eh batuk pulak dah..maklumlah bersawang sgt dah rumah ni ha..spiderman pun dah menari2 kt tepi2 tu ha..*ok tak kelaka*

Ooooiiiii malasnya nk update blog, ni tgh berpuasa lagi la malasnyaaaaaa..mcmkn dia sorang je puasa kan..pppuuiiiiii..

Dua minggu ni asyik menjenguk rumah org je..tersengih2 depan skrin, tgk mknn melambak2 dah rasa nk jilat2 pulak skrin..dah kenapa???

Kemain meriah raya korang ye..alhamdulillah syukur..itu yg kita nak kan?

Suka aku tgk, dgn baju raya yg kemain bermcm2 tema, belum masuk berbatu bata, berlace bagai kan..mknn pun sodap2 belaka, dgn keluarga yg happening..bestttt!!! 

Terus dah dpt idea nk tema dan design apa..eh??

Walau dimana, dgn siapa tak kisah, yg penting cara pengisisan raya itu sendiri :)

So arini meh la merajinkn diri citer pasal raya 2014 ye..walaupun dah nk masuk raya haji *eh over nau* ada apa hal kan..syawal sebulan bbbahahaaaa..

Mcm biasa tahun ni beraya di Kedah..kampung mertua..kalo sesiapa yg biasa baca blog aku mmg dah tau setiap kali raya mmg di Kedah..kami takde sistem giliran noksss..

Aku ok je, dah biasa, seronok kot beraya kt kg mertua..adik beradik sanak sedara ramaiiiiii giler..anak3 aku pun happy sbb dpt jugak merasa suasana kampung yg betul2 kampung la kan..

Alhamdulillah setakat ni mereka pun sgt2 baik dgn kita so takde sbb kita pun nk buat sombong..betul tak???

So jgn byk persoalkn kenapa asyik2 kedah sdgkn aku sendiri tak penah merungut, korang pulak kesahkn..dimana suami, disitulah isteri..senang konsepnya..korang nk buat sistem giliran takde sapa melarang pun..hak masing2 bila dah berumahtangga!

Ok..tahun ni tema UNGU dan SELFIE kekdahnya!!oooiiii la laki aku dah malas nk usung kamera..pakai btg besi ni sudah..


Kalo ikutkan nk cari PURPLE ORCHID tp tak jumpa2  ke aku yg rabun warna..sbbnya colour ni colour of the yr katanya...

Sudahnya beli pepel manggis..itupun beli utk aku dan hadi sbb hadi dia suka kaler gini, manakala raof tak suka kaler gelap2 sbb tak sesuai dgn kulitnya yang "tan" tu ha hhhaaaaaaaaaaaaa

Kebetulan bajunya tak siap, jadinya pakai baju melayu lama la bang ye..mujurlah ada..sesuai pulak dgn anak2 gadisnya..

Yaya dgn wawa tu memula kain dan warna dah sama dgn aku, siap lace, pastu mcm tak berkenan pulak aku sudahnya mencari kain cotton, cari corak simple dan buat baju kurung..ha npk childish sgt tu..lgpun dress dah byk aku tempah online..

Maknya pulak..thn ni nk berlace prada bagai, over pulak rasa..hhhiii..tak npk ke?mmg semua gambo tak npk baju iols..ate dah mendongak ke langit aje kojenya!menyampah pun ada bila berselfie..

Nnt kita show off..wahhhh nak jugek..

Bergambo je kena dukung anak ate canne???awatif thn ni pulak byk berperangaiiii..tak sihat, selsema batuk..





Takde der nk bergambo atas kerusi sambil sila panggung, atau berdiri tegak mcm batang pinang mcm taun lepas..

Background penuh dgn org lalu lalang..sabor aje la aku dgn raop ni..katanya inilah seni!dah kenapa???



Eh lupa nk citer aktiviti raya..selain berselfie, mcm biasa pepagi raya anak2 dah pegi kutip duit raya, awatif thn ni kami tak lepaskan lagi, thn depan pun belum tentu..

Dia ni aktif sgt, yg nk handle pun semua tak matang lagi..biar depan mata aku takpe..tak la cekik nk mkn ketupat palas risaukn dia..

Ingat thn ni dpt solat raya rupanya awal tak awal dah 'selamat berhari raya' dah aku..:(..rasanya thn lepas pun gitu..harap2 thn depan dpt join..

Jadinya marilah tlg maksu mengemas dan sediakan hidangan apa yg patut..

Lepas balik solat, sesi salam bersalam mcm biasa, lepas tu penyerahan duit raya gituuuu..plg best bebudak lah kan..


Alhamdulillah thn ni byk jugak kutipan depa..hadi RM400 lebih, alya ngan awatif RM300 lebih..jadilah buat simpanan di masa akan dtg kan..


Ha..baba kamu buat apa tu awatif??nk pinjam duit anak ke??hhhaaaaaaaaaa

Pastu apalagi makan time la!

 

Thn ni maksu dan maktam buat nasi tomato as main dish..yg lain2 mcm biasa ketupat palas, rendang, lemang, biskut2 raya, kuah kacang, nasi impit dll..


Itupun sangkak dah perut, lepas mkn2 rehat2 jap terus pegi jln2 umah sedara mara..(adik beradik mak)..makan lagi!

Apa yg terhidang depan mata, semua nk telan konsepnya bole???

Dah puas berjalan, balik tido, mlm tu mcm biasa..BBQ!!!!

Habis kambing panggang 2 ekor thn ni!aku bukan pemakan kambing, setakat rasa 2-3 keping ok la..baik aku melantak nasi goreng..nasik jugak yg kucari..tekak kampung iolsss :)

Raya kedua masih di kampung..konsep yg sama berjalan2 dan makan2..

Raya ketiga baru balik Perak..balik je dah petang, raof ngan anak3 pegi tgk makabah dulu..aku nk settle urusan kain baju dulu..esok lusa baru pegi beraya..

Iols selalu bersama mak abah..maklumlah kami je yg dekat..biasanya yg dekat ni org kata bau taik, yg jauh bau bunga je..tp ada aku kesah!!

Korang yg kesah sgt..yg penting Allah tau :)

Eh..habis jugak crita raya 2014 iols :)..bole penutup camtu??

Cuti raya panjang thn ni..duduk rumah menanti org dtg, kalo takde yg dtg, duk umah pun best jugak..home sweet home katanya :)

Ok..nnt cerita lain pulak ye..daaaaaa..

Sunday, 3 August 2014

warm up

Assalammualaikum..

Lemau??

Aku confirm smua yg start keje arini semua camtu kan..kan..kan..

Aku ni tak payah hari isnin..tetiap hari lemau..kemain malas nk bekerja wwahhhaaaaaaaa..*ketukkepalabarutau*

Berpinar2 bijik mata ni b/walking blog kengkawan..meriah uolssssss dgn mcm2 kaler baju raya, mknn sedap2!

I loike 1000x

Ok..cukup la takat ni..warm up katanya..esok2 aku update pasal raya na :)

*utk yg dah start puasa..selamat berpuasa ye..aku esok lusa in syaaAllah..belum mintak izin laki iols :)*

Thursday, 24 July 2014

selamat hari raya 2014

Assalammualaikum....

Harini dapat balik awal..yeyyyyyyy!!!!

Seronok sbb ada sikit lg benda nk settle, ambik anak, balik umah, kemas umah sikit2, masak, berbuka, tarawikh, tido pastuuuuuuuuu sehari lagi puas, pastu balik, esoknya raya..in syaaAllah :)

Ok tuan tanah akan bercuti mulai 25/7/2014 - 3/7/2014 ye :) *ada org kesah?*hhhaaaaaaa

Mgkn tak ada entry kot minggu tu..kalo rajin aku update tru hphone je..kalo malas tunggu aku masuk keje balik lah ye hhhheeeeeeee

Alhamdulillah smua dah settle termasuk makabah, tok dan opah..

Alhamdulillah thn ni beraya di Kedah sprt biasa..kampung mak mertua :)..anak3 paling tak sabar sbnrnya, nk kutip duit raya, nk mkn banyak2, nak main..mcm2 la..

Aku biasa aje..dimana ada org tersayang disitulah aku..wahhhh drama kan..

Dikesempatan ini saya dgn rendah diri memohon ampun dan maaf sekiranya sepanjang kita bersama di alam realiti atau maya ada perkara yg mengguriskn perasaan kome ye..

Saya pun insan biasa, tak sempurna..yg penting kita mengaku salah, berusaha utk meminta maaf dan memberi maaf..bukannya susah pun..jgn sombong dan bongkak :)

0-0

SELAMAT HARI RAYA MAAF ZAHIR & BATIN

BERHATI2 SEPANJANG PERJALANAN PERGI DAN BALIK WALAU DIMANA ANDA BERADA..

InsyaaAllah
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...