CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Wednesday, 19 November 2014

Konvo hadi pulak

Assalammualaikum..

Minggu ni kebizian ya amat..ntah nape la thn ni mcm tak cukup kaki tangan...giler melambak keje kt opis, pastu terkejor2 urusan anak3 pulekkkk..fffuhhhh!!

Rehat sat..dah penin otak asyik menengok nombor..

Mari update pasal konvo hadi pulak..rasanya selagi tak cuti sekolah, makbapak belum abis rehat ni hhhiiiii...

 

Ok..straight to the point..selasa aritu pegi Anugerah Cemerlang sekolah hadi pulak..thn ni depa buat dekat dewan MCKK..

Seronok sikit sbb sejuk, pastu seat banyak, view pun luas dan kali ni dpt duduk sebelah asben la hhhaaaaaaaa..kalo tak memanjang terpisahnya..but no hal!


Honestly, thn ni hadi tak berapa nk cemerlang, merosot teruk, mmg satu tamparan hebat buat aku la sbb tak penah tgk dia seteruk itu..

Kalo tanya dia, mmg takde rasa apa pun..bersalah tidak, seronok tidak, takut tidak, sedih tidak..eh dah kenapa kau???

Aku pulak yg frustrated lebih hhhaaaaaaaa..mgkn expectation aku terlalu tinggi kot so bila dah jatuh mmg frust la..

Tapi takpe kalo tak jatuh, kau tak tau nk bangun..selesa sgt duduk atas kan..sekali sekala Allah bg ujian..

Ujian utk aku jugak sbnrnya..alhamdulillah kegagalan alya dulu dah mengajor aku, so kegagalan hadi aku lebih relax sikit walaupun dlm hati dan fikiran Allah je yg tau :(

Thn ni tak dpt top 10 tp dpt anugerah m/pelajaran terbaik..sijil utk Teknologi Maklumat dan sijil utk Pengawas Sekolah..

Ha..nasib dpt naik pentas, kalo tak sia2 ibu baba dtg tau bbbahaahaaaaaaaaaaaaa..

Paling mencuit hati persembahan budak2 pra..main angklung korang..hebat kecik2 dah pandai baca note..note ke not..hantam je la!
 

Then..baru penyampaian hadiah semualah..jenuh menunggu anakanda naik pentas..kemain jauhhhhh giliran kkkeeee..


Dah abis smua..tak larat nk tunggu dah sbb nk ambik alya ngan awatif kt nursery pulak..dlm 5 lebih terus balik..

Now..tgh berfikir apa yg nk dilakukan utk budak2 waktu cuti ni..tak kan nk mengadap TV dan main game je kan...

Arrrggghhhhhhhhhh...tetiba stresssss

 

Sunday, 16 November 2014

Dah konvo awak..

Assalammualaikum...

'Aku tanya apa khabar..aku tanya apa khabar semua'..tetiba..

Kan dah ckp, minggu ni baru nk update blog..ini pun sbnrnya malassssss sgt, tp sbbkn gambo dah ada dlm draf so paksa2 jugak la jari jemari yg besaq gedabak ni menaip bbbahhaaaaaaaa

Kita mulakan dgn graduation day sekolah alya lah ye..

Rata2 ramai anak2 konvo minggu lepas kan..mostly tadika..sekolah rendah belum lg kot..hadi minggu ni baru dpt result kot..

 

Pagi tu raof yg hanto alya dulu ke dewan..aku ni kemain banyak hal kt umah..baju nk masuk mesin, siap tempat tido, masak sarapan, tunggu 2 org lg anakanda nk bersiap..fffuuuhhh..


Sudahnya 9.30pg baru sampai..mujur giliran 6 thn belum ambik hadiah kecemerlangan lg..

Alhamdulillah alya exam akhir thn kali ni meningkat..dpt tempat ke3..tak sangka jugak sbb aku just berharap dia dpt jwb semua soalan dgn baik..ranking ke berapa tak kisah..


Tak sia2 jugak usaha menjadi singa jadian spjg minggu pekse aritu bbbaaahhaaaaaaa

Begitulah mak2 kan..kalo bole nk terbaik aje utk anak2 kan :)..bapak2????no komen..beli buku haraplah, tp mengajor mmg tak la..eh itu lakiku..laki korang ok kot...

Then, acara diteruskan dgn persembahan pelajar, itupun 2 sekolah je yg buat persembahan..jadilah..


Sekolah alya buat dikir barat kelantan kau hhhaaaaa..ni confirm ustazah depa punya idea ni..eh tp elok kemain telo kelantan nyanyian tukang karut dgn anak2nya mengarut :P

Gambo gegor..harapkn hadi mmg ginilah..asal boleh je..femalas tau!


 Ini alya dgn bff dia..alya batrisya namanya..tempat ke4..ada lg 2-3 org bffnya..pun ranking sederet sama je 5 dan 6..baik pakat sungguh hhhhiiii

Last but not least, baru penyampaian sijil graduate 6 thn di Sekolah Pasti As-Salam..


Akhirnyaaaaaaaaaaaa...

 Alhamdulillah..tak sia2 ibu tukarkn ke sekolah sini..kita bermula dr bawah sgt2 di saat kawan2 semua dah pandai segalanya..

Betul korang..alya dulu masa 5 thn lebih,  langsung tak pandai mengeja w/pun 2 sebutan, eh sebutan kan??ala mcm 'ba ta'..simple kan?pun tak reti..itu baru bacaan, mengaji, mengira pun out compare abgnya dulu..

Alhamdulillah..Allah bg kesedaran kt aku bahawa kita as parents yg bertanggungjawab terhadap anak2 kita..bukan sepenuhnya cikgu..

Rupanya aku terlalai seketika nak bagi perhatian kt dia..terlalu sibuk urusan kerja dan rumahtangga yg tak penah abis...

Sudahnya aku nekad bila ada waktu lapang atau pantang ada waktu terluang, keep on mengajo dia..membaca, mengira, menulis, mengaji..

Semua aku buat sendiri..caranya???usah ditanya..smua mengikut cara aku sendiri, tanpa alat bantuan mengajar yg canggih2 janji dia paham..

Time tu mmg bengkak2 mata la menangis je alya hhhhooooohhooo..bila sebut je 'alya ambik book'..bergenang2 air mata, fobia :P

Raof tak masuk campur time aku mengajo tp dia mcm biasa lah, beli buku & byk b'tanya pendapat kwn2nya yg keje jd guru

Alhamdulillah..dlm masa 2 bulan lebih gitu..Allah menunjukkn KekuasaanNya..syukur!!.

Kawan2..jgnlah salah faham ye, bukan aku memaksa anak utk menjadi pandai, cuma tak nak anak menjadi bodoh saja..sama sprt mak2 yg lain..

Tapi kita kena ingat, anak2 pun manusia biasa, ada kelebihan dan kekurangan..yg penting guna kelebihan dan perbaiki kekurangan kan :)
 
Alahaiiiiii motivasi sgt tulisan harini w/pun bila jadi benda2 camni mmg aku org pertama yg panik mcm org saiko je bbbahahaaaaaaaaa..

 Ok..kakak 2015 dah 7 yrs..nnt ibu buat entry istimewa utkmu ye :)..in syaaAllah..

sobs..sobs..sobs..sobs..makin besar dah anak dara sulung saya ni :(

Sunday, 9 November 2014

#randomphotomakanan

Assalammualaikum..

Dah tak tau nk tulis apa, banyak benda nk citer tp pemalas nk meninggal, blog pun dah suam2 kuku hhhuuu..sikit lg terus tutup blog apa bbahahahaaaa..

Maafkn daku krn terlalu bz uols..maklum la ujung2 thn ni kan..esok ada kursus GST..pergi dlm keadaan tak rela tau..100% tak sokong langsung tp inilah MALAYSIAKU...

Tak npk langsung apa kebaikannya punnnn..dah kena tindas pun tak bole nk pikiaq balik kan???fffuuuhhhh!!!

Lusa..kursus team building 2 hr kt kilang ni je..kali ni banyak main katanya..yeyeyyyyy mesti best!!

Sudahnya minggu depan la baru nk update blog pulak hhheeeeee..

So sblm bercuti lama, meh kita tgk #randomphotomakanan aje la ye..

  
#photo1 : aritu demam selsema, ini je yg mampu nk makan..goreng ayam dan udang kering, letak bawang dan cabai muda..nasi panas letak kicap..lu pikirla sendiri!!

#photo2 : potluck bawak roti sarang lebah..kali ni menjadi, sos buat banyak sikit..


#photo3 : datang kemalasan, buat kurma telur je utk mkn mlm budak3..aku tak nak makan nasi tp bila tgk cili berenang2..uuiihhhh tak tahan..makan jugekkkk..*apapuntakbole


#photo4 : dinner roti pita..separuh tu pun kenyang nk mam&*%

#photo5 : dah lama tak makan udang, beli kt mydin bole tahan beso2 gak..terus buat sambal tumis udang..dah siap masak terus tringat petai, kalo letak mesti lg meleTOP kan..



#photo6 : jarang sgt rajin begini hhhheeeee..ada lebih nasi mlm tu, esoknya terus buat nasi goreng
 sotong utk hadi & alya bawak bekal.. 


#photo7 : pantang viral kt fbook..semua nk try hhheeeee..


Ok..cukup banyak ni dulu la na..minggu depan sambung balik hhhhaaaaaaaaa

Ohhhh..rindunya masa utk diri sendiri T_____________T

Thursday, 6 November 2014

melepaskan tekanan jap

Assalammualaikum..

Sekali sekala perlu humbankan bebudak3 dlm ni hhhaaaaaaaaaaaaa

Kejadian hari minggu tu..saja nk bg reward kt alya dan hadi abih exam..sbbkn sekali sekala so melayang la RM45 bbbahhaaaaaa..RM15/seorg uolsss..

Tp yg bestnya kt situ RM15 whole day..kiranya bole kluar masuk la..kalo parents nk bershopping sementara anak2 main sedang elok hhhiii..

 

Tp make sure anak2 dah bole pikir, kalo kekecik tanpa pengawasan org dewasa apa kejadahnya nk letak kt situ..

Itulah je gambo yg mampu aku tangkap..semuanya mcm ulat taik..menggeletis seronok sgt bbbahahaaaaaaaaaa 


Kitaorg tinggalkn kejap bebudak3 kt situ sbb nk shopping kt Daiso jap..sebelah je kedainya pun..syurga betul memilih tanpa bebudak ni ha hhhaaaaaaaa

Then melepak la kami menunggu..balik makan, masuk dlm tu semula, raop tengokkn kejap sementara aku merayap2 hhhiiiiiiii..

Dr pagi sampai ke petang melepak dlm AEON sambil teman anak3 je..jadilah melepaskn tekanan perasaan memasing T__________T

Balik tu singgah Mydin pulak, baru nak shopping brg2 dapur...bole???

Ok..tu je..

T____________T


Sunday, 2 November 2014

SATE - resepi

Assalammualaikum..

Dah lama beno nk share resepi sate ni ha..

Actually resepi ni pun ambik dr kak Azlita Masam Manis..siapa tak kenal kan?? aku search pun kebanyakan resepi sama je lebih kurang..tinggal tambah tolak je mana yg ada atau takde..

Meh copy paste je resepi dr kak Azlita ni ye..tq kak sudi share :)


SATAY DAGING ATAU AYAM
Resepi Oleh : Mamak Haji
Sumber: Kak Azlita

Resepi ini boleh di gunakan untuk daging, ayam , kambing atau apa-apa daging yang di rasakan sesuai. Sukatan ni untuk keluarga yang sederhana, kalau ramai buatlah lebih-lebih takut tak cukup pulak!

Bahan-Bahan 

1 kg daging lembu atau ayam - saya campur
3 sudu besar madu  atau gula merah - saya letak madu
 2 sudu kecil garam
kayu lidi secukup dan direndam semalaman ~ ini untuk mengelakkan lidi hangus semasa proses membakar satay nanti

Bahan Kisar

8 biji bawang merah
5 ulas bawang putih
3 cm lengkuas
3 batang serai dihiris ~ ambil bahagian putih saja
4 cm halia
3 cm kunyit hidup

Bahan Sangai

2 sudu besar biji jintan manis ~ disagai dan ditumbuk halus.
2 sudu besar biji jintan putih ~ disagai dan ditumbuk halus.
3 sudu besar biji ketumbar ~ disagai dan ditumbuk halus.- saya takde so tak letak

2 sudu besar minyak masak
2 sudu kecil garam dan gula secukup rasa.

Mula-mula kita potong daging terlebih dahulu. Potong daging bentuk kiub, jangan terlalu besar dan jangan terlalu kecil. Jika besar sangat nanti masa bakar satay lambat masak. Kemudian cuci bersih dan toskan airnya.
Sementara itu kita sangai dahulu bahan sangai dan kisar atau tumbuk halus.
Kisarkan juga semua bahan kisar. Kalau nak satukan dengan bahan sangai dan kisar bersama pun boleh.
Gaulkan daging dengan madu, kalau tak ada madu boleh guna gula merah.
Gaulkan juga dengan bahan kisar dan bahan sangai yang kita dah tumbuk halus tadi.
Jangan lupa perasakan dengan garam dan juga gula.

Minyak untuk disapu pada daging semasa bakar

1 biji buah keras ~ ditumbuk lumat atau di kisar - saya takde
1 sudu besar gula
1 sudu besar air - saya ganti dgn air perapan
1 sudu besar minyak masak
1 batang serai ~ di titik

Satukan semua bahan kecuali serai  dan kisar halus
Serai yang telah di titik perdunya di gunakan sebagai berus untuk merenjis minyak atas daging


Sate ni saya perap 2 hari tau..mmg meresap sgt rasanya..sate ni sedap kalo manis dan lembut kan :)
 
Ok..kuah kacang esok pulak na..kang bebanyak ponin pulak kepala hangpa :P


Selamat mencuba T_____________T
 

Wednesday, 29 October 2014

whatever..

Assalammualaikum...

Hoooiiiiiiiiiiii bukan main kemalasan nk update blog.. ini serius!!hhhaaa...mcmkn org kesah..

Aku ni dah la malas, tangan sakit pulak..bole pulak tersimpul urat kt lengan..silap adjust terus ngilu sakit..hhuuuu

Tu yg malas menulis, harini dah ok sikit sbb asben dah urut smalam siap tampal koyok..berangin jew!!

Poyyyooooo sgt..ini semua alasannnnnnnnn hhhaaa

Ok la meh random photo je la...tak payah nk tulis panjang2 kan :P..npk tak permainannya di situ..


Masak merah ikan kesukaan semua ni!

 
 
 Tahun depan 4 taun dah..nk sekolah dah pun..sekolah PASTI kakak dia je..seremmmm je bila pikir pasal budak ni hhhaaaa


Minggu peperiksaan..minggu ni alya, minggu depan hadi..bertabahlah bebudak2 maknya 2 minggu ni jd singa jadian je..


 

Kuetiow kering makan hujan2..minum pulak teh tarik atau horlick...pppeeerrrgghhh!!!  


Koleksi FROZEN awatif yg pertama terus jd kesayangan..murah je RM15.00..sbbkn pertama kali itulah yg diulang2..harini basuh, esok dah kering diambik pakainya..meluat aku!


Sorting time!! almari kecik, baju makin bertambah..sudahnya mana yg elok simpan, tak muat bg kt org, yg dah tak elok buang!

Ok..finish!..doakan saya rajin2 minggu depan ye hhheeee

T_____________T


Sunday, 26 October 2014

Ooohhh myyyy..........

Assalammualaikum...

Alahaiiiiiiiiii..rindu sgt kt blog..rindu nk tulis, rindu nk citer, rindu nk blogwalking kawan2...rinduuuuuuuu :)

Saya je yg rindu..korang tak rindu...eh????kesah pun tidak kan hhhhaaaaaaaaaa

Ambik muka tuan tanah kedaung sebeso alam..abih npk semua jeragat, jururawat..abaikan taik lalat bersepah kt muka tu..tu yg npk..no manners betoi lalat ni, pprreeettt kt muka...eh?


Bz mcm lebah la minggu lepas dan minggu ni uols..

- kursus ye bukan kurus..itu lain taun bbbahahaaaaa
- key in segala mak nenek data akaun kt opis
- siapkn segala payment ujung bulan
- update jualan
- examination revision - alya & hadi
- anak2 tak sihat
 - iols tak sihat uols..BP naik hhhiii

Gitulah..sebenarnya bukan penat badan sgt tp otak..hhhuuuuu

Bulan depan nk hadap kursus GST pulak...oooiiiiiiiiiiii stresssssssss..

Positif chewa..positif!!!

Ntah la aku ni..bapak pakar motivasi pun tak jalan rasanya bbbahahaaaaaaaaaa

Ada sesiapa nk bg pakej bercuti free tak???*kedip2 mata*
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...