CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Tuesday, 26 January 2016

5 tahun bersamamu..

Assalammualaikum..

Semalam 26/1/2016 bday awatif yg ke 5thn :)

Konsepnya..b'day girl tak boleh kena marah, seharian kembang kuncup hidung abangnya menahan marah bila adiknya buat hal..hhiikk

Dah 5 thn anak ibu ni..tak puas rasanya nk gomol2 tp tetap kena gomol jugak..dah dia yg bongsu buat masa ni kan..sedap lg baunya hhhhaaa

Adik takde lagi..berkali2 mintak kt ibu nk bb..jwpn aku senang je..mintak kt Allah..hhhaaa

Ada rezeki, ada lah ye..malas nk pikir dah, umur dah 36 uols..ko ghase???hhhuuu


Apa nak cerita ha?

Dah makin cerdik cara budak la..dah tinggi jugak, jgn org ingat umur 6 thn sudah..thn lepas org ingat 5thn..ppffttt!!!

Dah mcm anak dara sgt..baju tak nak singkat, sleeveless tak nak, shirtsleeve tak nak, skirt tak nak, dress tak nak..bila ty kenapa?

'awatif malu'

Bila keluar jln2 tahu nk bertudung..bila ty kenapa?

'awatif malu, kakak boleh pakai tudung'

Ha senang mak kau tak yah ajor dah bbbahahhaah..

Kelmarin cake cutting, padahal esoknya baru bday dia..kemain tak nyempat laki aku nk sambut sbb dia dah belikn kek gambo sofea mlm tu..hadoiiiii..ntah siapa yg patut excited aku pun tak tau pppfffttt!!!

 

Lantaknya ler..sambut aje la..happy je dia bila dpt potong kek..

Hadiah? takde hadiah, dia pun tak reti nk mintak so tak yah beli kkkaaa..


Ingat nk sambut bday kt sek dia..aku baru abis kursus so esok (cuti) baru ingat nk buat kek dan goodies..inshaaAllah.. 

Kira "hadiah" la kan :)

Itu je la nk citer..mohon doa yg baik2 utk dia, semoga yg dtg pun baik2 ye :)..inshaaAllah

Mudah2an Allah bg kesempatan menjaga dan mengasuhnya 5 thn mendatang..inshaaAllah

  

Wednesday, 13 January 2016

first random photos 2016

Assalammualaikum..
Meh layan random photo je harini..malas nk bebel panjang2..mood takde..biasa arrrrr simptom2 PMS dah dtg jgn diganggu emosinya...wwwahahahaaaaaaaaa


Barber dtg umah..kemain malas laki aku nk kluar cuaca panas lit2 ni..tolong kengkawan jugak buat bisnes rumah ke rumah potong rambut :)


 
Pakai baju & tudung baru beli kt Mood Republic aritu..jarang sgt ada baju warna biru..so marilah beli..tak la biru sgt, warna teal camtu, aritu beli saiz S sempit pulak, beli M kena alter pulak..dah kenapa badan ni kan?sat kembang, sat kuncup bole??..berminat korang bole follow ig diaorg ye..
 dress by @jubahsouq
shawl instant 2 loops by @elsajida



Beg jenama bagberry pun boleh hhhaaaaaaaaa...beli kt Padang Besor haritu..jenama thailand katanya..aku suka warna dan corak, PVC lembut je..bole tahan mahal gak bg aku RM120.00 ke ok je??eh lantaklah hhhheee



B'day big boss aritu 27/12..sambut awal sehari..hadiah aku beli kt Padang Besor aritu..T-shirt selai..bbbahahhaaaaaaa..bukan dasar kedekut, dia suruh beli memurah, toksah memahal..bini gaji kecik camtu la hhhiiii



Anak sape ni???awatif kalo dpt mknn kesukaan mmg menjilat pinggan, mangkuk tu kalo bole nk telangkup kt muka..dia ni suka kuah..nasi dan sup pun bole tambah berkali2..


 
Awatif masih di sekolah yang sama tahun ni..day care kt situ jugak..senang..thn depan raof kata nk tuko sekolah tp tgk la camna..kalo time tu aku dah berenti keje, tak payah day care dah kan..


Sabtu lepas dtg sek abg hadi, sesi taklimat perubahan UPSR..mcm2 perubahan thn ni..kesian aku tgk cikgu ngan murid..kemain stress depa..makpak punya stress lg la berganda2 kot..hhhuuu..nasib ko la hadi thn ni start 6A, start KBAT semua..



Dah besor anak aku ni, esok lusa tau2 suara dah garau wwwaaawwaaaaaaaaaaa..makanya ringan2kan tangan tolong makpak kau yeh..


Lapor sgt sampai nangis2..ko mampu???kemain lambat pun sampai mknnnya pun..separuh air abis pun sebutir nasi pun tak sampai..gggrrrrrrrr



Sekian..

 


 

Sunday, 10 January 2016

perlis lagi..watammat..

Assalammualaikum..

 Meh kita sambung kisah ke Perlis..

Hari ke2 tu pepagi anak3 dah bising nk mandi kolam..raof kluar b'fast dgn kawannya..maka aku la memaksa diri bawak..oooiii malas tau..malas..hhheee

Kolam takde org..agaknya kami je yg stay kt situ..berendam la korang sampai kecut..aku memula tgk je, pastu mcm best pulak, terus join..

 

Tu pun tak lama aku sbb awatif tak tahan sejuk..dia mmg tak tahan mandi kolam lama2..padahal bukan sejuk mana tp sbb windy kot..badan kerempeng, lemak mana ada kan???

Mandi dlm sejam lebih, babanya bawak bfast, mkn kt situ je..balik bilik wash up, siap2 nk round perlis katanya..

Tempat pertama, tmn ular dan reptilia..guna waze pun tak guna..kemana2 bawaknya, signboard tmn ular haram 1 pun takde acaner???..last guna google map baru jumpa..

Mcm biasa kt sini mostly ular, ada la 1-2 spesis binatang mcm ayam, burung, arnab..buaya pun ada katanya tp under maintenance..


Aku ni dah la geli giler dgn ular tp sbbkn anak3 tabahkan hati jugak masuk...eeeuuuuwwwwwwwwwwwww tak suka!!!!


Ada yg duk mengembang2 kepala, panjat memanjat cermin..hhhhoooiiiiiiiiiiiiii geli tau!!nk muntah pun ada..
   
 Tak lama pun kt sini..pusing2, bergambar sikit terus balik..


Highly NOT recommended la..takde yg istimewa sgt, patut la murah tiketnya, 5 org dlm rm7.50 je..serius tempat tak berjaga sgt, reptilia tak byk, tempat jauh dan susah nk cari..

So jgn tak pergi jadilah..

Ingat nk ke Gua Kelam tp masuk tmn ular tak best..mood takde terus..

Then, singgah kedai mkn..lunch pastu balik hotel..washup & solat jama' siap2..tujuan utama nk meronda ke Padang Besar balik..semalam tu kan sakit kepala aku..tak shopping abis..

Raof pun nk membeli lagi jugak tu..


Sblm tu singgah mendobi baju bajan dulu..skang byk dobi layan diri so senang la kita kan..balik dah tak banyak baju nk basuh..


Sampai PB terus cari benda nk dibeli..semua dlm kepala dah, nk beli apa, pd siapa, utk anak3, utk diri sendiri pun jugak..

Kedai pertama wajib depa ialah mencari jersi..ntah apa yg best pun tak tau..well lelaki kan..bola dan jersey berpisah tiada..

 

Kedai atas ni kualiti sikit jersinya..so agak mahal sikitlah..beli la selai utk hadi kt sini..nk sgt MU kan..

 

Pusing kedai kt luar, longgok2 jersi murah rm10 aje..borong la 3-5 helai kt sini..elok2 lg sbnrnya, byk baru keluar plastik..pilih & mintak saiz..

Hadi..dpt jersi kemain suka, sanggup nk basuh tangan sendiri katanya..ye lahhhhhh tu!!

Bawak bebudak3 kena sabar sikit la..tp biasanya yg banyak shopping ialah raof..sila percaya!!!aku ni kengkadang tukang jaga anak je, dia yg pilih, yg tawar harga..

Barang dia, brg cenderamata smua dia yg pilih..aku tukang bg pendapat je w/pun kdg2 dia tak ambik pun pendpt aku..ppuuuiiiii

But i dont mind, lantak kau la lg senang, aku tak pening hhhaaaaaaaa..tp pening dgn bebudak ni la..

Bila waktu aku nk beli brg aku sendiri, raof take over pulak..tp aku biasanya tak lama, dah set apa yg nk beli, pilih2, tawar lebih kurang terus beli..malas nk survey kalo bawak bebudak3 ni..korang faham2 la kan..

Kalo shopping mall tu lain..seluruh bangunan pun aku bole tawaf..eh????

Selesai dlm 2j jugak la..pegi dah ptg, PB pun cepat tutup..balik semula ke arau, singgah mkn malam tempat stimbot yg sama gak smalam hhhhaaaaaaaa..malas nk mencari dah memalam..badan dah letih..

Balik wash up, tido..esok nk balik dah..

Esoknya jeng..jeng..jeng..jeng..repeat balik ke PB..bole???????

Ada la 2-3 brg lg utk ditambah..dlm pukul 10pg bersiap2 terus check out..singgah PB sekejap je, kali ni shopping kt luar, tak masuk dlm bazar besarnya pun..


Berhantu kang..ada je benda nk beli, duit pun dah surut..insaflah kan!!!

Last sekali sblm balik, kami try green tea thailand..beli sekali dgn bekas RM15..sedut la puas2..eh sedap gak korang..kena dgn cara bancuhnya mmg sedap green tea..tgh viral kot pasal green tea thailand ni tp aku tak beli pun sbb tak tau nk buat apa dgn green tea ni nnt..membazir pulak..

 
Dlm pukul 12 lebih bertolak balik Kedah..singgah kampung sekejap, lusa baru balik Perak..kali ni all the way kami lalu jalan lama, tak masuk tol *tol kan dah naik 1/1 tu* pppuuiiiii..

woowwwww best sgt!!!

Sekali sekala menengok kampung org, serius seronok!!korang should try :)dgn sawah padi, dgn angin sepoi2..nyaman je..

Perlis ni best, negeri kecik je, tak ramai penduduk, jln tak sesak, pusing2 kt situ gak..masa aku pegi tu walau cuaca panas tp berangin je..nak menuju kemarau camtu la kan..

Makanan semua sedap, kena dgn tekak la kalo mknn kampung tu.**mgkn sbb aku dah biasa dgn mknn utara**

Yang paling terharu, mostly penduduk yg kami jumpa semua baik2 dan lemah lembut..ckp tak kasar & very helpful..

Read: penduduk spjg yg kami jumpa di perlis ye..yg kami jumpa..kot2 ada yg penah jumpa sebaliknya, wallahulam..

Tiba2 teringat arwah Pak Yus..patut la semua org sayang..agaknya org perlis ni mmg gitu :).. 

Tapi kalo tempat utk melawat tak best, tak byk pun..cth gua kelam, ladang tebu..aku tak pegi so tak bole nk review :)

So sesiapa nk ke sempadan siam bole pegi Padang Besar ye..kena dgn brg dan harga mmg puas hati membeli!

Antara borongan..balik umah terus asing2 utk di agih2kn..

 
Ok..tu je nk citer pasal Perlis..tahun depan kemana kita ni???????

Aaarrrggghhhhh...nk ke Jepun!!!

Ada sesiapa nk sponsor tak???

*Krik*..*krik*..*krik*..*krik*..*krik*...dengo sponsor laju je cengkerik bunyi ye!

Tuesday, 5 January 2016

Perlis - 1st day

Assalammualaikum..

Org lain dah berpuluh2 entry thn 2016, aku jugak baru terkial2...ayat standard la..sibuk hhhaaaaaaaaaa

Nak citer pasal entry mula sek, takde anak yg mula nk masuk alam persekolahan..semua dah biasa sek, dah takde drama nk kongsi..

Semua dah besor, dah bole berdikari..Alhamdulillah nikmat Allah :)

Harini aku nk citer pasal vacation kami..tak hebat mana pun..dlm M'sia je..belum ada keizinan nk bercuti2 luar negara dlm keadaan skang ni..hopefully one day :)


Kitaorg ke Perlis minggu lepas..aku ambik cuti dr hari Selasa membawak ke Isnin hari pertama sek tu..

Puas sungguh la dpt cuti lama..smalam start keje stress tgk meja!aaarrggghhh

Perlis tu laki aku yg ajak, dia nak ke Padang Besar katanya..aku ni ikut je janji tempat bermlm tu ada pool sbb anak3 nk berendam..biasa la bebudak kan..

So kami stay kt Pauh Inn hotel politeknik Arau..kenapa di situ?member sek raop ngajar dlm tu, malas nk booking online so mintak tlg dia je..

 

Senang nk cari tempat, bilik ada, pool ada & dekat jugak nk kemana2..perlis negeri kecik je, pusing2 kt situ gak kau kan hhheee

Bilik ok..selesa utk kami ber5 ni..1 queen bed dan 2 single bed, cantumkan dan tidolah korang ber3 atas tu..


Sampai dlm pukul 1 lebih, singgah mkn dekat gerai tepi jln sblm nk masuk Arau..ya Allah, sedapnyaaaaaaaaaaaaaaaaa masakan..kena dgn tekak, aku ni janji ada ulan & sambal, yg lain bonus :)

Kami ni dah biasa masakan utara so takde masalah nk mkn mana2 kedai pun..awatif sepinggan nasi, kuah kari lebih dan ikan sekor..licin :) 

Check in hotel, rest sekejap, mandi solat terus gerak ke Padang Besar..dr poli tu lebih kurang 1/2j perjlnn je ke PB..

Guna waze ye kwn2..aku nk terang pun tak tau..signboard pun ada..no worries

Korang biasa pegi kan? yg tak penah pegi keadaannya lebih kurang Pasar Payang, Pasar Khadijah..

Saja survey dulu..aku time ni punya la sakit kepala, mood nk shopping pun ke laut..meneman raof je beli dulu..


Dah grab 2-3 brg, kami balik..PB tutup awal dlm pukul 5-6, tgk keadaan org..kalo ramai lambat, kalo kurang tutup awal la..

Balik tu terus cari kedai makan..pun google jugak, dah jumpa yg sedap & famous tutup pulak haritu..sudahnya mana yg bukak aje la..

Alhamdulillah..jumpa kedai stimbot..RM13/person..kanak2 dlm RM5-10..ha mkn la sampai muntah..stimbot jenis sup dan bakar..supnya biasa je, tawar tp ada 2 sos..yg best bakar ayam bbQ..

Teringat2 ayam bbQnya..sedapnyaaaaaaaaaaa

   

Air dlm 3-4 jenis diaorg sediakan..pilih je..nasi lemak pun ada..aduyaiiiii terbayang2 nasi lemak, simple tp sedap sgt..bebudak3 sorang 1 bungkus mkn..

Esok aku bgtau nama kedai ni..lupa lak, gamba dlm phone raof ada..

Dah kenyang mcm biasa..balik hotel, wash up, solat, tido..

Esok kemana kita ni????

Sunday, 20 December 2015

caliph supplement for kids - recomended

Assalammualaikum..

Harini nk share 1 produk supplement yg bagus utk anak2..makanan tambahan yang mengandungi makanan sunnah..

Alhamdulillah awatif dah consume hampir 2 bulan lebih, dah 2 botol..niat utama sbnrnya nk bg dia FOKUS..being awatif korang tau la..tak penah diam, mmg cergas tp fokus tu takde..

Kita mencuba, selebihnya dgn izin Allah..

Caliph ni mmg kesukaan kanak2 la, awatif ni fussy gak bab vitamin ni..tp bila dgn caliph ok je..siap ambik dan minum sendiri..

Suka beno dia..skang ni beli utk awatif dulu..kdg2 je share dgn alya..

Alhamdulillah setakat ni ada kemajuan utk awatif, apa jugak aktiviti yg dia belajor npk terarah sikit la, tp tak diam tu mmg sikap dia la..tak bole nk buat apa dah.. 

So korang kalo nk tgk testi melambak2 kt fb & ig Caliph Supplement..anak kita, kita tau la apa perubahannya kan..

Nak beli kt siapa pun korang boleh tgk kt ig dan fb ye sbb awatif punya raof beli dgn kawannya kt KL..aku rasa kt kiosk2 Mydin pun ada..
 
__________________________________________________________________________________
 
Jus Caliph-Sunnah Supplement for Kids telah membantu ramai anak2 dalam proses pembelajaran, perkembangan dan tumbesaran mereka.
.
Jus Caliph-Sunnah Supplement for Kids membantu anak2 anda :
1. Meningkatkan antibodi
2. Meningkatkan kecerdasan otak
3. Membantu tumbesaran
4. Mengekalkan kesihatan
5. Menambah selera makan
6. Mengelakkan sembelit
.
Ibu Bapa yang prihatin akan memberikan anak-anak mereka makanan tambahan untuk kecergasan minda dan tumbesaran anak-anak mereka.
.
Namun, produk yang tidak berkesan dan rasa yang kurang enak tidak digemari anak-anak akan menyebabkan kerugian kemudian hari,Cubalah Caliph- Sunnah Supplements for Kids. InshaAllah, anak-anak anda pasti gemari nya dan akan dapat menikmati 1001 khasiat didalamnya.

Jus ini tinggi dengan kandungan Serat, Kalsium, Vitamin dan Minerals yang sangat membantu untuk tumbesaran dan perkembangan otak kanak-kanak.  

Wednesday, 16 December 2015

petua

Assalammualaikum..

Harini aku nk bg petua yg simple dan jimat..bahan2 semua senang dapat dan murah..wahhhh mcm mak2 sgt ni nk bg petua bagai..

Resepi aku ambik dr FB Nurul Diana tu la..dia yg hasilkan rasanya..so masa tgh viral tu screenshot je..tqsm pd tuan resepi yg sudi share petua ni ye..

Murah rezeki awak :)
 


Ok bahan2 korang bole tgk resepi yg dia bagi..cara buat pun dah dia bagi, sonang sgt tu sambil2 lipat kain je bole buat..eh..cuma add on manjakani atau sireh untuk effect lebih mengetatkan katanya..

Ini aku punya..

 

Hasilnya..
 
 

Kalo ikutkan resepi tu ada ibu gula tp aku tak letak sbb tak beli, tak tau nk beli kt mana pun hheee..so aku gantikan dgn madu dlm 2-3 sudu..

Rasa????

Eh sedap je cuma biasalah rasa halia, serai tu kan kuat..tp wangi sgt bila ada bau daun pandan :)..sekali minum je, jgn duk rasa sikit2 kang tak lalu la hapa..chill la kita kan pomp rasa lebih teruk dr ni pun kita lalui kan..wahhhhh psiko!!!

Cubalah ye kengkawan..utk kesihatan dalaman terutama utk rahim kita kan :)

Tak rugi pun cuba :)

Sunday, 13 December 2015

aktiviti anak3 sepanjang cuti..nasib la

Assalammualaikum..

Sihat ka?Alhamdulillah sihat tu pun satu nikmat kan :)

Rajin pulak aku nk update blog..ini satu keajaiban hhhhhaaaaaaa..apa aktiviti korang cuti2 ni? kami duduk rumah je, anak3 je penuh dgn aktiviti 2-3 minggu ni..

Depa ni terpaksa ditinggalkan kt rumah, siapa nk jaga kan?but its ok depa dah biasa berdikari sendiri..inshaaAllah..tawakal je la..suruh duduk nursery alya ngan awatif tak nak sbb abang ada..

So start 30/11 aritu masing2 dah ada aktiviti pagi nk diisi..duduk rumah pun tgk TV je korang kan..

Abang hadi 2 minggu ada kelas tambahan kt sekolah..adik2 kami hantar ke Pogram Jom Ngaji kt masjid..thn lepas pun diaorg dah join so thn ni join lg sekali..


Kelas hadi ngan adik2 dia start pukul 8-12tgh, senang satu jalan je..bukan main kelaparan lg bila balik rumah sampai tergesa2 aku nk masak nasi, lauk pauk mmg terpaksa beli la kt kedai..


thn depan tak tau lg, ingat nk hantar kelas mengaji al-quran pulak..tgk la camna..

 Bebudak3 ni pun kami masukkn ke kelas taekwondo jugak..dgn awatif sekali..lantaknya! dia ok je, nak je pegi..dia apa jugak aktiviti abg dgn kakak mmg nk join..


Ada benda bole lepas, ada benda tak payah la join kan..tak sepadan dgn umur..tp alhamdulillah dia ok dan happy je..

But being awatif..kalo tak fokus bukan dia la, main2 je banyak..ada je aduan dr kakaknya..hhhmmmm..

Kelas ni 2x/7day..nk pegi lebih pun takpe..mcm depa kelas Isnin & Rabu (mlm)..hari minggu Sabtu (ptg)/Ahad (pagi)..masa cuti sekolah ni byk la masa, esok dah start sek tak tau la camna jadualnya..

Hadi tu mcm lambat sgt dah hanto kelas tekwondo, ada sethn lebih je lg..pastu kalo result elok nk anto asrama pulak..adik2 takpe la jauh lg perjalanannya..

Habis kuat pun Sir yg ajar tu kata, hadi sampai tali pinggang biru kot..hitam merah tak sempat hhhuuaaaa..

Takpe la rezeki takat tu kan..babanya la nk anto awal nk anto awal sudahnya ada je alasan..hhhmmmmm

Gitulah..

Anak2 korang camna?
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...