CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Wednesday, 31 July 2013

kisah baju raya

Assalammualaikum..

Baju raya utama (first raya) lama dah siap..:)..mcm biasa baju aku mesti ada prob sket, nk alter tak sempat so redha ajelah hhuuuu..mujur baju anak3 ok kalo tak mak kau meroyan kt situ jugak!



Siap bergantung, basuhnya belum jugak tu hhhheee..ujung minggu ni jugak la kasi settle..

Warna apa?tunggu raya lah hhheeee..

Tahun ni aku tempah dress, tu yg gatai mencari lace bagai haritu..alya ngan awatif pun sama aku tempah dress sedondon dgn tudung :)

Raof dgn hadi tentulah baju melayu kan..raof pakai sampin lama, hadi tetiap tahun mmg kena beli lain..nak tau, kami beli saiz palingggggggg besor XL pun dia tak muat!

Sudahnya terpaksa aku alter..baru tetas benang, belum jahit apa pun lagi tu..nak kena cari pencangkuk baru lagi..hadi oh hadi..montel gemuk sgt!

Malas nk beli sampin kain tu sbb pakainya tak lama..hari pertama je..tp thn depan mmg confirm kami kena beli sampin kain dah..hadi..oh...hadi :)

Baju2 raya kasual anak3 smua dah ada..tp still duduk dlm beg plastik lg..belum bergantung lg ha..nnt lah ujung minggu mak kasi settle ye..in syaa Allah..


Baju bajan babanya pun dah siap kot (beli sendiri)..baju2 dan tudung2 aku smua dah ada..alhamdulillah ada rezeki berbaju baru lagi thn ni :)

Alhamdulillah settle bab baju, kasut (ada baru, ada lama), duit raya (utk makabah,adik2,anak sedara & tokopah didahulukan), kopiah (pakai sedia ada), tudung (ada yg baru, ada yg lama), sampin..


In syaa Allah nnt kita update pasal sekut2 dan kepek2 raya pulak...bole?

**ada rezeki belanja lebih, kalo tak ada sederhana saja sudah :)**

Tuesday, 30 July 2013

ww..menu

Assalammualaikum..


Ntah zaman bila punya menu..

ayam percik


sambal tumis udang petai..best oooo petai :)


sotong kari



Ok itu je nk show off..bole??? hhheeeeee


Monday, 29 July 2013

kisah hari minggu

Assalammualaikum..

Syok betul cuti 3 hari kan..mcm2 benda boleh settle :)..korang balik kg ke? aku raya nnt baru baliklah..duduk rumah aje, byk benda nk buat ni :)

Jumaat aritu raof ajak buka puasa kt luar so pagi2 tu dptlah aku mengemas, mencuci rumahtangga..ubah sana sini sinun sikit cukuplah..

Petang tu aku rancang nk buat biskut raya..percaya tak?silalah percaya..i tak tifu bulan2 pose ni..kkiiiiiii...

Tahun ni kilang tak sponsor so terpaksalah aku buat jugak..actually aku ni tak berapa nk pandai buat sekut2 raya ni..selalu mesti tak menjadi!

Tapi sbbkn anak3 bertanya jugak so gigih la maknya cari resepi w/pun rupa ya ado!yg penting ada rasa gitu...:)

Alhamdulillah dpt la 2 jenis biskut..cornflakes rangup dan sarang semut (sarang tak menjadi)..






Sama je cup utk kedua2 biskut..lantaknya..jgn membazir tak baik hhheeeee

In syaa Allah minggu depan ingat nk buat nestum popia dan kek biasa sebiji sudah :)..jadilah nnt kalo tak cukup kita beli sekut 'tunjuk2' aje...

Next week pun baru nk cari kepek2..harap2 ada la jumpa kepek pisang (feberet) yg sedap hhheeeee


Rata2 cuti aritu semua org kluar shoppping kan..kt blog smua pun update apa yg dibeli..seronok aku baca :)..aku pun tak kalah jugak hhhaaaa..nak merasa shopping dibulan puasa katanya..

So gigih hari sabtu tu keluar bawak anak3 sekali..terpaksa jugak bawak hadi tu memandangkn malas nk tinggalkan dah..

Raof kata bawak ajelah..malas nk pikir2 pasal org kata depan belakang sindir menyindir bagai dah asyik tinggalkn anak..ye lah abang saya menurut perintah :)..no hal pun bawak anak3..

Si hadi tu aku bg izin bawak game takut2 dia boring menunggu kan..bg warning siap2, jgn cari pasal, ikut je arahan ibu ngan baba, kalo tak no more game!

Shopping kali ni sbnrnya utk ibu ngan baba aje, aku lah nk kununnya nk cari sepasang lg baju raya ke, tudung ke, tp bila bawak bebudak3 ni nan hado! 

Apa pun tak dpt beli, sibuk mengejor, sibuk menengok takut2 hilang..nk pilih apa pun tak senang :(

Si wawa tu lah selalu yg buat onar..:(

Dgn ramainya umat manusia..ntah dr planet mana dtgnya huh!nak2 bahagian kanak2..mujurlah kami dah shopping awal2, kalo tak muntah darah kt situ memilih baju bajan :(

Dalam pening2 tu sempat jugaklah merembat beberapa brg2 bebudak3 ni ha..tak tahan pulak menengok sale sana..nafsu shopping mengalahkn nafsu makan hhhhaaaaaaaa






Pastu baba nak beli kasut raya pulak..kasut sport utk kakak ngan adik..kasut utk belasahan guna yg lama aje sudah..still elok, ibu dah basuh pun..

 kasut princess...

Cuma hadi je berkenan 1 kasut tp tak ada saiz..takpelah nak sandal yg lama still elok..pakai ajelah ye nak :)

Nampakkkkkkkk...sudahnya brg2 kami tak berbeli jugak..anak3 jugak yg diberi keutamaan kan..rezeki bebudak3 ni ha..

Sudahnya ahad tu aku mencari baju kt pekan kuala aje..kasut pun pakai yg lama hhhuuuuu..tudung2 mana yg elok pakai ajelah..nnt kalo teringin baru nk rembat sehelai dua shawl hhheeeee

Begitulah kisahnya..lagi tak raya lagi tu la ada je benda nk dibelanjakan hhhuuuuu..nasib la setahun sekali beraya ye :)

Alhamdulillah utk mak abah pun adik beradik yg lain dah banyak tolong..beli baju, beli biskut, beli itu beli ini..semua pun memberi sumbangan kan :)..kome mmg the best lah!!!sayang kome ketat2 :)!!!!!..TERIMA KASIH banyak2 :)

Wednesday, 24 July 2013

check-up

Assalammualaikum..

Not mine but hari ni aku bawak alya ngan awatif check-up kt hospital..checkup utk 5thn dan 2thn 6bln gitu...oohhhh dah makin besor anak2 dara ibu ni :(

 kakak tu nk bercelak pepagi hari ni ha..

Kakak next month b'day dia dah tp lately asyiklah menanya aku:

'esok arijadi saya kan ibu'
'nak dekat harijadi saya kan ibu'
'bulan 8 tu esok ke ibu'
'harijadi saya hari raya kan ibu..esok ke raya?'

Alahaiiiii pedih telinga mak kau nak ooiii!!

Adik pun dah makin besor jugak, next yr in syaa Allah dah 3 thn..how time flies~~~~ kira dah bole beradik dah tp tu la baba tak bagi beradik lg sbb awak hyper aktif sgt nak..


In syaa Allah ada rezeki adalah ye :)..doakan..

Ok back to klinik, harini checkup biasa aje..timbang berat, ukur tinggi tu lah..

Semua buat sendiri ikut arahan nurse..ibu duduk tgk dr jauh aje..


Memula kakak..then turn adik plak..



Then menunggu lagi beberapa jam sblm masuk dlm jumpa nurse utk briefing pasal anak2 :)


Alhamdulillah berat masing2 ok..paling aku risau wawa la..dia kan tengahari puasa, mlm kang baru makan..

Badan dah la kurus, tp tulang berat tu hhhheeeeee...lasak mengalahkn lelaki..tak paham aku!

Then ambik ubat cacing dan vitamin terus balik umah opah..ibu nk masuk keje ye :)

**yiihhaaaaaaaaaaa...esok cuti..raof kata nk shopping..ok jom :)..suka ye..**

Tuesday, 23 July 2013

haiwan peliharaan

Assalammualaikum..

Tetiba pasal haiwan peliharaan dibulan2 pose ni kan..tanjat gegurl!

Ok ini bukan haiwan utk dimasak hari ini ye..ini pet hadi :)..kesian tgk bulan pose ni, depa pun berpuasa jugak hhhheee...tuannya kemain malas nk bg makan apatah lg nk cuci..


Itu tgh tunggu turn nk mandi dan cuci bekas..sapa yg buat???aku jugakkkkkkkkkkkkk kannnnnnnnnnnn...

Kura2 ni dah besor ya amat..lebih kurang besor tapak tangan raof..besor ke tidok..besor le..tak tau nk buang kt mana..kesian tgknya duk dlm rumahnya tu..dah bergesel2 badan pun tu ha..

Kalo bole masak sedap jugak buat panggang ke, kari ke, kicap ke..pastu hidang bg depa makan masa berbuka nnt nak?? nak?? nak??...malas lagi kan!
 
Eeeeuuuwwwwwwwwwwww...

Monday, 22 July 2013

sotong kicap (RESEPI)

Assalammualaikum..

Semalam berbelah bagi nk masak sotong kari atau kicap, then raof mintak buatkn sotong kicap..ok sonang kojo den..

Makanya masakan semalam my mum SOTONG KICAP gitu :)..kenapa my mum?sbb mak suka buat mcm ni lah hhheeee


Rasa mcm nk bg resepi walaupun sah2 lah korang dah terer masak kicap kan..tp apa da hal kan kot2 nk cuba versi my mum ni..silakanlah :)

Sblm tu abaikanlah kuali buruk dan sudip kayu (kegemaran) tu ye :)

Resepi:

Sotong
Kicap Manis
Sos Tiram
Bawang putih/bawang besar/sikit halia (blend/tumbuk)
Jintan halus (tumbuk)

Hiasan
Ubi kentang (rebus)
Cili padi
Bawang besar(potong dadu)

Cara
1. Tumis bawang putih/merah/halia dan jintan sehingga naik bau
2. Masukkn sos tiram dan kicap
3. Masukkn sikit je air
4. Masukkn sotong
5. Gaulkn sampai agak2 sotong dah masak..jgn overcook nnt sotong kembang liat
6. Tutup api dan masukkn segala nenek hiasan tu ha :)

Senangkan..pejam mata confirm korang boleh buat yak hhheeee

Aku pun mcm biasalah main campak2 sampai kluar dari kuali hhhaaaaaaaaa

**harini nk buat ayam paprik je kot sbb daun limau purut dah ada..(sambil kibas2 rambut gitu)..wahhh eksyen ko ye..**

Sunday, 21 July 2013

ayam dan puding

Assalammualaikum..

Alhamdulillah dah hampir setengah bulan berpuasa kan..setakat ni segalanya berjalan dgn baik..cuma dugaan raof pulak yg tak berapa nk sihat :(

Hari minggu aritu tak kemana2 pun, ingat nk bergotong royong membersihkn rumahtangga tp kemain malasnyaaaaaaaaaaaaaaaaaaa...hhheeee

Sudahnya..tangguh minggu depan plak..kalo rajinnnnnnnnnnnnn kkkiiiii

Jom jenguk sat apalah yg kita masak aritu ye..bunyi banyakkkkkkkkkkk padahal 2 benda je pun hhhheeee..

Sabtu tak masak, ahad baru masak..

Eh tp hari minggu tu terlebih rajin katanya..itupun resepi sonang2, main campak2 aje sampai kluar dari kuali lah kkkeeeeeee...

Disbbkn berbuka umah mertua ahad tu, masak 1 lauk aje sudah...itupun buat ayam tomato feberet sepanjang zaman bapak dan anak2nya :)


Dah tu boleh pulak ayam aku suh tokey tu potong kecik2 kononnya senang nk makan, lagi utk penjimatan sbb ayam kan mahal nk m@%$&s...sudahnya kena kutuk dgn raof la..

"itu bukan jimat, itu kedekut namanya"

Fedulikkkkkk!!!:P

Then..tetiba rajin pulak nk mendessert..buat puding roti dan sos kastad :)

Ni pun permintaan dr adik no 5 tu ha..berzikir je kt telinga hakak tau!**bukannya dia tak tau buat**..bahiklahhhhhh..knyh buat..puuiiii!



Nak resepi?

Aku penah share..gi la jenguk kt situ ye..ye..

Sprt biasa, kalo tak cukup bahan mmg bukan akulah..ada je kes2 yg tertinggal...bole??

Kali ni susu segar aku lupa nk beli, sudahnya bancuh susu awatif then simbahkn aje atas roti..pun boleh gamaknya :P

Tp jadi jugak..

Ok..itu aje nk dikongsi..

**petang ni nk masak sotong..KARI / KICAP??????hhhmmmmmmm


Thursday, 18 July 2013

sambil berbuka sambil meraikan...gituuuuu

Assalammualaikum..

Susulan dr bday semalam..w/pun bulan ramadhan tp maknya tatap nak meraikn harijadi katanya walaupun tak sedor diri dah kertu :)

Semalam aku dah bercadang nk belanja makan org2 tersayang kan so marilah kita menuju ke kedai makan yg biasa kita makan ye..

Bulan2 pose ni setakat ni mmg cari nasi je..nk mentekedarah benda lain mcm tak kenyang pulak..biasa arrr perut memasing tong sampah hehheeeee...

Mmg bercadang nk makan lepas maghrib so raof dah siap2 booking, senang nnt tak kelam kabut nk kejar maghrib kan..


Sementara tu kita berbuka dulu dgn air dan kuih muih yg ada ye..lepas maghrib bersama terus pegi :)..parkinson dah rasa ni hhhhaaaaaaaaaa

Lauk simple aje..oder siakap 3 rasa, telur dadar, sup cendawan dan ayam goreng crispy PARAM (dlm plastik dekat hadi tu)..air bawak sendiri, beli kt PARAM jugek..bole???belasah..

 
Memasing dah kelaparan..jgn tak tau awatif sampai 2 kali tambah..tengahari 'puasa', mlm baru selera nk makan..dah tu elok je duduk makan..bagus...

Baru la mak kau boleh makan dgn tenang sambil menjilat2 pinggan..*ok itu tipu*

Nyam..nyam..nyam..dlm 8.30 settle :)

Balik rumah, lepas isya' smua kena halau tido..no TV..makpak nk bertarawikh bersama jap..then raof sambung tarawikh dan tazkirah kt masjid..

Anak3 dah ketiduran..aku pulak cari benda nk dikunyah2..kuih muih dah abis kt kedai makan tadi..

Nasib ada bday cake..oooohhhhhh my favor ever Cappuccino Ciskek :)

  
Lupa nk potong bersama tadi, tp mujur jugak kang berebut2 nk makan, kek 1 slice je, mulut nk disuap sampai 5 kan..aku je dah 10 kali suapan, bapaknya 11 suapan *lebih 1 je dr ibu hhheee*..so mana cukup..:P

Ye lah nanti ibu beli lain nak :)

Alhamdulillah...

Wednesday, 17 July 2013

kelahiran 33

Assalammualaikum...

Pertama sekali syukur alhamdulillah kerana bangun pagi tadi masih dipanjangkn umur thn ni dan semoga Allah lebih memberkati hidup ini :)

Eh..nape happy2 sgt ni???

Sbb hari ni dah start puasa *harap2* dan hari ni jugak BIRTHDAY kita! 18/7/2013

Siap bold dan besarkn..bior npk sgt kegembiraan dan kegedikannya tu kan hhhheeeee

 cubaan mengkuruskn pipi sampai senget benget muka..SENGET betul!:P

Proudly announcing yg ke 33 noks!

Hakak dah tua uolssssss..terbalik camna pun nombor tu tatap 33..tak usah nk tipu2 ye hhhiiiii

Tapi amal ibadat masih begitu juga...hhhmmmmmmm :(

Tahun ni tak ada sesapa yg menyumbang lagu utk aku pun..masing2 dah keletihan berpuasa gamaknya hehheeeee...

Kalo hari minggu sure aku paksa nyanyi sorang!kkkeeee

Tapi semalam sesaja test hadi..

Ibu: hadi tau tak esok hari apa
Hadi: tau..harijadi ibu la 
Ibu: eh hadi tau..ingat pulak..
Hadi: mestilah..terer tak hadi..terer kan..senang je adi teka..

Ok..itu dah masuk tahap keriakan dah tu nak...tak baik..tak baik..

Bapaknya lagi tak best..sudahla anniversary pun tak berapa nk ingat, bday isteri pun samar2 je tarikh yg dia teka..mencik i tau!

Tengah malam semalam dia wish, aku rasa la sbb time tu aku dah tido..dengo berdesing je kt telinga ni, pastu rasa kena cium kt dahi..

Ye lah gamaknya tu, aku pun smalam ngantuk tahap gaban, sampaikn dia balik pun tak sedor langsung!

Lepas sahur tadi baru dengo betul2 dia wish, masing2 dah waras kan hhheeeee...*cemolot sket :P*

Me: ingat pulak..
Him: fb bg reminder *dgn muka slumber*

Hoooiiiiii agak dah!gggrrrrrr...

Anak2 belum wish, karang nk kena paksa sorang2..*ibu dah psiko*

Kawan2 fb ramai dah wish..tqsm..adik beradik cuma yg no 4 tu je yg wish, yg lain2 belum lg..lupa lettew kan..kan..kan..ni pun kena paksa jugek *psiko*

Mak i pun belum wish..kang kena bgtau jugak..*psiko*

Begitulah bila harijadi pertama kali dibulan puasa, psiko je mintak org wish...bole???

Hadiah???

Alhamdulillah tetiap thn ada rezeki dpt hadiah w/pun tak penah mintak, serius tak mintak *mata ke atas sgtttt!!*hhheeee

Actually bukanlah mintak cuma mintak ditukarkn hadiah yg betul2 aku nak guna..kalo tak semedang bg jam kt aku, aku bukanlah penggila jam sgt kan..

Thn lepas aku mintak telekung, thn ni dia belikn sunglasses :)..dan bisanya mesti ada extra hadiah *anniversary present* walaupun dia tak penah dpt anniversary present dr aku pun mihmihmihh..

Selalunya yg xtra tu bunga..tp kali ni tetiba beli purse..wahhhh i loike 1000x :)

 
Eh itu kunci cik putih kita, bukan kete baru..tak ada kaitan dgn hadiah, ntah apa motif letak situ pun tak tau :P

Hadiah2 tu dah beli awal, sblm puasa pun..dan selamat pakai pun :)

Apa planning???

Biasa aku ambik cuti, masak sesuatu dan sedekah pd org tp thn ni tak berkesempatan, byk kekangan masa..

So ingat tak nak masak hari ni, nk belanja org2 tersayang mkn kt luar, tak buat kek, raof janji nk beli kek SR (1 slice je jadilah)

Harap2 semua dipermudahkn..in syaa Allah..

Last but not least..alhamdulillah..alhamdulillah..alhamdulillah..mudah2an berkesempatan lg menyambut harilahir tahun hadapan dan seterusnya..in syaa Allah..

Sayang semuanya :)

Tuesday, 16 July 2013

paprik





 Assalammualaikum..

Semalam buat paprik campur..


Dah tau nk buat paprik tp daun limau purut lupa nk ambik kt pokok mak...bole???

Bolehlah ye..asal boleh makan sudeyyyy..

**harini nk buat ayam masak kicap je requested by hadi tp ingat nk ubah sikit menu tu..wait and c lah apa yg jadi hheeee**
 

Monday, 15 July 2013

sotong bakar bersambal di dalam cooking magic

Assalammualaikum..

Ok jgn takut sgt..tajuk resepi mcm ngeri tp nk buat senang dan mudah aje hhhheeee

Haritu..ntah puasa keberapa kita try buat sotong bakar bersambal..gituuuu

Saja masak yg simple sbb lauk ni nk dibawa ke umah MIL..bukak pose sana so dah tentu mak masak yg sedap..utk tidak membazir kita masak yg simple sajo :P

Maka marilah kita berkongsi resepi kot2 korang nk try kan..macamkn kan korang tak boleh google kan hhhhhaaaaaaaaaaa..

Org lain nk bagi resepi aku pun tak nak kalah padahal resepi org lain jugak kennnn...

Ok..ok..jgn buang masa marilah menyalin..

Benda penting yg kena ada ialah SOTONG..kalo nk guna benda lain korang tukarkn ajelah tajuk resepi itu..kekdahnya..

Sotong tu kita kelar2kn..jgn tanya kenapa sbb aku tgk semua org buat gitu kalo sotong bako...bole???


Bahan2 utk sambal:

1. bawang merah 3 ulas
2. bawang putih 2 ulas
3. sedikit halia (sikit saje ye)
4. 2 sudu cili boh (atau cili kering)
5. 1 batang serai yg gomuks (kalo yg jenis kurus keding tu kna pakai 2 batang la kot)
6. sedikit serbuk ketumbar
7. garam
8. sedikit gula (xnak boh pon xpe)

**ada resepi letak air asam, ada yg tak letak..ikut suka kome ye**

Bahan2 tu aku kisar spy senang nk menumis..





Aku tumis dulu sambal ni sbb takut cili tak masak pulak, dah masak nnt baru curah dlm sotong tu ha..

Ok benda kedua yg perlu ada Cooking Magic dan aluminium foil


Lepas sambal tu dah masak aku masukkn dlm cooking magic..masakkn sikit lg then baru aku masukkn sotong..balutkn dgn foil..

Kalo boleh jgn masak lama2 sgt nnt sotong kecut, dah kecut liat pulak tu..

Kalo korang nk sambal tu kering sikit (air dr sotong), keluarknlah sotong dulu, pastu keringkn sambal..

Dan hasilnya..





Not bad..tp korang boleh cuba lagi resepi2 lain..

Honestly cara pembakaran dlm cooking magic ni tak berapa nk menepati piawaian aku sbb sotong tak garing, kalo bakar atas dapur arang ke lg meleTOP kot..:)

*petang ni nk buat paprik capur aje kot :)*

Sunday, 14 July 2013

10 yrs and counting..in syaa Allah..

Assalammualaikum...

Hari ni 10 thn ulangtahun perkahwinan kami :)..alhamdulillah dpt jugak kami mengharungi 10thn pertama..mudah2an masih bersama lagi 10thn akan dtg..in syaa Allah..

Ulangtahun di bulan ramadhan tak banyak dpt dilakukan hhheeee..nk berdating ber2 pun tak boleh sbb kekangan masa, bulan ramadhan dan anak3..

Tahun lepas adik aku cuti sem so bolehlah tolong uruskn bebudak3 ni ha tp tahun ni dia praktikal pulak so tak dpt la nk mintak bantuan dia..

But its ok..seret anak3 sekali pun no hal :)
 
Nothing much to say..terima kasih abang kerana menyediakan segalanya dr awal hingga kini..susah senang bersama dan hanya Allah dan kita saja yg tau..

Org hanya mengata dan mengeji tp bila berbalik kpd Allah segalanya jd baik je buat kita kan :)

Dari berdua kini berlima..harap2 ada rezeki utk menambah krn anak3 ajelah harta yg paling bernilai buat kita skang..

Kita berubah sedikit demi sedikit dan matlamat kita skang utk sama2 menuju alam akhirat dan berjalan berpimpinan tangan hingga syurga Ilahi..in syaa Allah :)

Awak selalu berpesan berdoalah hanya Allah yg boleh memanjangkn dan memberkati jodoh ini..selagi Allah jodohkn kita cubalah bertahan sebaik mungkin..

In syaa Allah..Allah Lebih Mengetahui Segalanya..

Utk suka2 meh layan music video ni...ini bukan lagu kami, in fact kami tak penah ada lagu bersama pun..actually ini adalah lagu yg paling melayan perasaan aku since dr sek menengah until now..Celine Dion kau!

Ok la sesuai lah utk 10thn ulangtahun ni ye..

Sapa nk layan perasaan silakanlah..siap aku share VT yg ada lirik tu ha!

**tqsm atas hadiah2 itu dan in syaa Allah nnt kita pegi honeymoon ujung tahun ni ye :)**

  

Thursday, 11 July 2013

Puasa ke3 dan gambar2 berbicara..

Assalammualaikum..

Hari ni kita lari sikit dr citer pasal makanan bole?

Semalam berbuka puasa umah mertua kita..kita masak sambal tumis udang sajo buat lauk tambahan katanya..

Mak mertua kita masak kari ikan, sotong goreng dan sayur..air, kuih muih smua beli :)

Lupa nk snap gambo sbb hp tinggal umah..

Eh tadi kata tak nk citer pasal makanan kan..dah kenapa??hhhheeeeee

Ye lah..ye lah...

Hari ni ingat nk berandom photo aci tak?gambo tak banyak pun tp hegeh2 jugak nk letak kkkiiiii...

Gambo 1



Hari tu sementara bershopping kt Parade, cik putih kita ni parking kt tempat cuci utk cuci besar2an  katanya..mintak wap kan sekali bagi segala kaum kerabat lipas serangga mati! amboi kemain seronok berkampung dlm kete aku ye!

Gambo 2




Ramadhan pertama hari tu hujan..aku suka hujan sbb rasa mcm damai sgt :)..masa tu lepak2 dgn yaya dan wawa kejap sementara menunggu raof dan hadi balik..

Gambo 3


Singgah shopping kt Butik Inspirasihana beli tudung raya alya..then hadiahkn sehelai tudung raya kt mak dan mak mertua kita :)

Gambo 4




Minggu lepas sesi mengemas wardrobe bebudak ni ha..mana baju yg tak muat dan tak pakai kita asingkn..dah kemas baru boleh masuk baju2 raya pulak :)

Gambo 5




Hari minggu yg lepas hadi dgn alya tido umah wan depa..kemain sunyi rasa umah, adiknya pun tak keruan..bangun pagi cari kakak ngan abang hhhheeee

Gambo 6


One of my favorite channel CI...stand for Crime Investigation..sejak kecik minat giler dgn sains (skor A jugak), berangan nk jd saintis atau forensik tp hajat mmg tak kesampaianlah sbb bab kira2 otak aku terus lembik hhheeeee...tp kt U ambik majoring financing..sudahnyaaaaaa...

*hari ni ingat nk buat sotong bakar bersambal, nk guna Cooking Magic kita tu, korang masak apa?*

Wednesday, 10 July 2013

kisah hari pertama berbuka yg simple saje :)

Assalammualaikum...

Kemain nk jugek update pasal berbuka di hari pertama walaupun dah masuk hari ke2 pun hhheeeeee..eh semalam tak ada bayang2 nk masak so nk show off lauk pauk pun takde ken..*mcmkn hebat sgt lauk pauknya :P*

Sprt biasa, hari pertama puasa kita berbuka dirumah sendiri..seterusnya berbuka dgn makabah dan mentua kot..

Aku suka bulan Ramadhan sbb banyakkkkkkkkk masa *balik awal*...semua keje umah pun boleh settle waktu siang, mlm dah boleh beribadat :)

Biasanya bulan puasa aku memasak, jarang beli lauk pauk di bazar Ramadhan..fobia dgn keracunan makanan ko..tahun bila ntah penah cirbir di bulan pose..oooiiiiii lembik ok!

Kalo kami je yg kena tak apa lah, kalo anak3 pun sama..uuuihhhhh riso sesgt :(

Kuih muih pun aku mintak raof pilih org yg betul2 jual kuih hari ini, bukan semalam :)

Hhhhmmm...hari pertama, tak susah sgt nk pikir pasal menu sbb aku dah boleh baca feberet hadi ngan raof ni..AYAM TOMATO/MERAH..*hari2 pun mampu telan*

Then tumis sayur kangkung dan goreng telur dadar..


Tak perlu banyak2 sgt lauknya sbb confirm membazir..itupun raof dah beli banyak kuih muih so mentekedarah la kuih muih kalo lapor kang :)

Aku ni perut tong sampah tp bulan puasa tak kuat makan sgt..ntah kenapa..tunggu raya nnt..oooiiiii mcm ada belaan dlm badan!

Ha'a kami mmg makan bersila je kt lantai..nk makan kt dapur tak cukup kerusi, wawa skang bukan nk duduk atas bb chair..melampau tau!nk jd besor sgt, kerusi nk duduk sorang..ggggrrrrrrr

Kain seperah pun ntah mana aku simpan sudahnya raof ambik kain pelikat yg dia tak guna dah buat lapik..ko ada??????

Slumberrrrrrrrr arrrr kan...mmmiiiihhhiiiiii...

Ok..anak3 camna puasa? alya tahun ni baru nk belajar..tak paksa pun dia berpuasa tp bgtau alya kena belajar berpuasa, tak larat baru bgtau nk makan atau minum..

Dannn..semalam awal tak awal dah berbuka umah opahnya..

Ibu: kakak nape berbuka cepat sgt?
Alya: saya makan biskut dgn milo je..tak makan nasik pun

Hhhhhmmmmm...*blur*

Eh..hadi dulu raof agak memaksa jugak *sbb anak lelaki kot*..kesian jugak menengoknya..tp skang baba dia lebih relax sikit so tak la memaksa sgt..

Hadi semalam lembik sikit..first day kot..tp dah kurang sikit berzikir kt telinga aku..kalo bagi main game terus diam..bagus..


Awatif aku suap siap2 petang tu sbb confirm mengacau time berbuka..oooooiiii mmg mengacau jugak!nk telan nasik pun tak tertelan2 dgn perangai dia!

Sbbkn minggu ni aku 'cuti' so tak ada lah solat berjemaah maghrib dan tarawikh..so raof terus ke masjid..

Lepas settle semua, anak3 kena tido awal..esok dah nak ke sekolah kan :)

Aku pun tido awal jugak..esok nk bangun sahur :)

Nak citer pasal sahur tak ada yg menarik pun sbb menu sama je..raof simple makan roti dgn telur, hadi aku buatkn nasi goreng/mee goreng/maggie goreng..then bancuhkn air milo panas..

Hadi pun dah ok bangun sahur..tak ada drama mgkn sbb baba dia yg kejutkn..:P

Alya tak bangun sahur awal..dia sahur lambat sikit :)

Aku pun kalo bersahur simple aje..ikut selera, kalo rasa nk makan nasi, aku masak, kalo rasa tak selera mkn roti aje..

Eh..camna hari2 korang..mesti masak banyak2 dan sedap2 kan :)

**seronok blogwalking time puasa, semua pun update pasal menu berbuka..membantu cari idea nk memasak ni :)**

Tuesday, 9 July 2013

pppsssttttt






Assalammualaikum..

Hari ni hari pertama Ramadhan kan :)

Selamat Berpuasa buat semua..

Psssttttt..saya dan ibu saya je yg tak puasa tau, kakak tu 1/2 hari je..tengahari sure lapor dahaga hhheeeee

Ok..tak sabar nk tunggu unty2 semua update pasal puasa di hari pertama..ibu saya tu pun tak nak kalah jugek..tungggu ajelah :P

Sunday, 7 July 2013

terima kasih

Assalammualaikum..

Kejadian pagi tadi..

Lepas tu aku kemas tempat tido semua..then mintak si kakak hulurkan selimut yg jauh bg ke aku lah..

Dia ambik dan bagi..

Beberapa minit kemudian..

'Eh ibu tak cakap apa2 kt saya ke?'

Errr..errrr..kan dah kena sound setepek kan :P

'Ok sorry..time kasih kakak'

Hhhheeeee..kengkadang ucapan yg pendek dan ringkas tu lah amat susah utk diucapkan..:P

TERIMA KASIH




Thursday, 4 July 2013

sekadar renungan di pagi Jumaat

Assalammualaikum..

Berjumpa lagi kita di hari Jumaat yg penuh berkat ini :)..alhamdulillah..

 Sedikit renungan utk kita semua..

Berhati2lah di setiap percakapan dan perbuatan kita ye..kdg2 apa yg kita lihat bukan spt yg kita fikirkan..makanya jgn terlalu cepat menilai manusia :)





In syaa Allah mlm ini kilang kami akan buat kenduri doa selamat dan tahlil serta menyambut Ramadhan..mudah2an majlis ini diberkati Allah dunia akhirat..Ameen

Wednesday, 3 July 2013

i am a dress lover :)..

Assalammualaikum...

Aku ingat kan nk try beli baju raya secara online lah!tp mcm tak yakin dgn ukuran hhheeee..

Kdg2 tak sedar diri badan tu dah gemuk tp hegeh2 beli baju saiz S sudahnya masuk muzium aje :P..tp melambak2 baju cantik kt pasaran skang kan..

Peplum la, duyung la, fish tail la bla..bla..bla..bla..

Bila ada je org like web jubah/dress..nak jugak like..kata hegeh-hegeh kan..

Semua pun aku suka tp paling aku suka dress/jubah :)..banyak jugak website yg jual dress/jubah berkualiti tp mahal nk m@#*%s!!!

Nama lagi berkualiti ye dak..lg mau demand kah???dasar kedekut ^________________^

Dah usha2..2-3 jenis jubah/dress yg aku suka..ada website yg jual mahal, ada jugak yg reasonable..

Meh aku share ada 3 web yg aku suka dgn fesyen dan materialnya setakat ni..kot2 korang teringin jugak kan..bolehlah shopping sini :)
Ok aku nk tengok2 dulu, pastu kumpul duit belanja dr raof sikit2, tak cukup lagi kita korek2 duit celah2 purse tu ha..bole???



BKC Muslimah..harga boleh tahan..rasa nk sambar 1 baju kt sini


Aisy Butik Muslimah..harga mahal, kualiti best kot..pun rasa nk beli 1 kt sini


EDZ..dress kt sini mmg outstanding bg aku..nampak lembut je kaler dan kainnya..harga murah sikit dr Aisy tu ha..pun rasa nk grab 1 je..

Kan....bila tengok model ni pakai kemain cantik terletak je ye..cer kalo aku yg pakai ntah camna ghomannya aihhh!!!

**korang ada web yg jual dress/jubah yg cantik2 dan murah2..boleh la share link ye :)..tq**

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...