CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Thursday, 26 June 2014

SUKAN 2014

Assalammualaikum..

Ok terang2 dah tajuk sukan so harini mmg nk citer pasal sukan aje..sukan hadi la..alya kan dah lepas :)

Kebetulan semalam kebanyakan sekolah kt sini sukan serentak uolss..kalo ada anak sek menengah dgn rendah, bahagi 2 la makayah...


Alhamdulillah setiap thn tak penah miss lagi pegi sukan anak2..kalo takde hal mmg selalu join la..lgpun hadi dah siap2 warning kami suruh dtg jugak tgk!

Bahiklah...tp kali ni pegi asing2 sbb kebetulan ptg tu jugak aku terpaksa pegi ke sekolah alya, sign report card..biarkan baba dia menunggu sampai abis..

Dlm pukul 2 aku hanto dia ke sekolah so terus lepak menunggu kt situ sampai acara mula..baba dia still kt umah ada keje nk buat..

Acara dimulakan mcm biasa perbarisan tabik hormat la..then perasmian, doa dsbg..

spot him?

Kali ni dpt la tgk dia join perbarisan (thn 4-6 je)..as usual bila tgk anak berkawad pun emosi..pppffftttt!!!

Adi rumah kuning HANG TUAH..wahhh berTUAH sgt ni, mcm biasa la paling "comel" kt situ aku tgk..org lain berkawad elok je yg kau terhentak2 kaki..dah kenapa????

Rumah Lekir                            Rumah Kasturi

Rumah Jebat

Amboiiii nama nk hebat je korang ye...waaahhhaaaaaaaaa...tp seronok tgk sbb masing2 habis baik bergaya ni w/pun panas terik..kawad lintang pukang takpe janji tangan kaki berhayun kan adik2 :)

Makcik tak kisah nak hhhhiiii..mmg dtg nk tgk berkawad ni ha..eh??

Cuaca kemain panas tp mujur berangin..aku duk tepi blkg sekali sejuk sikit tp ketiak basah jugekkkk..*rolling eyes*

Tunggu dlm 2 jam jugak, itupun menunggu hadi nk ambik hadiah sbb menang lontar peluru katanya..kau ada??mementang anakku 'sihat' terus bg masuk lontar peluru..


Aku pun tak sangka w/pun dpt no 3 je pun..itupun berkali2 tanya..saja nk ngusik dia..eh lupa, acara ni semua dibuat beberapa hari sblm hari sukan ye..

i: "betoi ke dpt hadiah ni?"
h: "ye..ibu tak caya le tu"
i: "betoi no 3 ni?"
h: "ye la bu..tak caya lagi"
i: "peluru tu melantun pegi tak? ke dgn badan kamu sekali pegi ni hhhaaaaaa"*jahat dah mak kau*
h: "mana adaaaaaaaaaaa"
i: "ni mesti badan gemgem je yg menang kan?"
h: "no 1 ngan no 2 gemuk dr adi"

 Sekali aku tgk anak aku jugak yg paling tembun hhhhaaaaaaaaaaaaaaaaa

Pastu aku tanya lagi masuk apa..

Lompat tinggi (no 4)...whattttt????**gelak guling2 dlm hati ni** mujur tak menang kalo tak mmg obvious la antara pemenang2 lompat tinggi tu bbbahahaaaaa...

Lepas tunggu dia ambik hadiah terus berkejaran ke sekolah alya pulak..tak tunggu dah acara seterusnya, biar bapaknya pulak take over!

Sbbnya dia masuk lari jugekkkkkk..hhhheeeee..passing paten 4x100 kau!

I: "pelari no berapa?"
H: "no 4"
**mmg guling2 lg dah hati ni *

Hai la anak pelari akhir kena laju..

Balik tu terus cerita dia dpt no 2 katanya..mmg dpt medal perak..agaknya pelari 1-3 mmg bertungkus lumus berlari utk maintain no 2 ni..mujur hadi tak spoil hhhhaaaaaaa

Ntah la laju ke tidok..aku tak tgk kan, hanya mampu berdoa dr jauh la semoga kau berlari, bukan berjalan ye nak!!!hhhhiiiii

Macam2 la hadi..balik tu mengadu kaki sakit sbb berlari laju...wahhhhhh laju katanya..

Al-tammat kisah sukan adi :)

*jgn pulak berspekulasi kami ni suka2 pulak kutuk anak, condemn anak, tk bg semangat..semuanya gurauan, dia pun dah masak dgn perangai makpaknya ni ha..bila bab sukan mmg kena usik aje dia..tp lepas tu terus ucap tahiah sbb do the best kan!..dia jarang merajuk, abis2 muncung..kalo merajuk, tak dpt mkn la dia hhhaaaaaaaaa**


Relax la..usik mengusik merapatkn hubungan kita kan :)

Wednesday, 25 June 2014

bambam itu..

Assalammualaikum..

Comei dak budak ni? giler tembun ok!

 Sorry ye unty tepek gambo awak dlm blog sbb comel sgt ni :)
 

Eh..ni bukan hadi..npk sama tapi bukan dia hhheeee..ni kawan kelas dia sbnrnya..nama Ammar..kira org pertama yg "comei" dlm kelas tu..

Anak aku hadi jatuh no 2 hhhhaaaaaaaaaaaaaa
 
Nk kata best friend tidok tp baik la..bab makan hadi kalah sikit sbb Ammar ni lg berselera budaknya.
.
Dulu aku selalu confuse, in fact skang pun..depa ni kdg2 abis sekolah duduk b'2 kt bus stop, kdg2 sorang ada, sorang takde..kdg2 kalo aku cepat sampai pick up confidence je berenti depan dia..

Lerrrrrr...ingatkn hadi..rupanya Ammar...


Dulu rasa pelik napa le org cepat geram, kasihan, simpati dgn anak2 yg kategori bambam ni..bila dpt anak 'sihat' gini barulah terasa semua perasaan tu hhhheeee..

Nak2 tang pipi kan..mmg kena cubit je la makan dia bbbahahaaaaa..

*ptg ni hadi sukan, ptg ni jugak nk kena sign report card alya..terpaksa separate ibu ngan baba nampaknya*

Tuesday, 24 June 2014

Pun bolehhhh

Assalammualaikum..

Haritu mentengok blog CMG (matgebu)..dia masak ikan bilis goreng garing je uolsss..presentation simple tp menarik terus terbayang2 nk buat jugak camtu..bole?? 

Hambik!yg susah2 smua tak nk buat..ikan bilis jugak yg kau layankan..aparaaaaaaaa

Ini salah 1 mknn kegemaran dikala tak selera mkn, sakit, malas ataupun lauk takde uolsss..

 

Selalu goreng mcm biasa..ada bawang, cili padi..kicap letak atas nasi, kali ni renjis2 sikit atas ikan bilis dan perah limau nipis...wahhhh nak jugekkk limau mcm mat gebu..

Eh..sedap pulak rupanya..tak hingat dunia 2 kali tambah memalam hari..lantaknya!!!

Nak resepi?dah jgn mengada2 nk mintak..pang kang..eh garang pulak tetiba!

Sonang je..tak tau jenguk blog cikmat ye..

Sunday, 22 June 2014

Baru je mula masak

Assalammualaikum..

Bila tgk makanan rasa besyukur dgn nikmat Allah kan..masih bole makan minum utk hidup..rupanya masih ada lg insan2 kerdil kt luar yg menunggu2 makanan..ooohhhh

Ramai yg geram pasal kisah menyayat hati anak OKU yg aku bole katakan didera oleh emak sendiri..oooiiiii sakit hati tau..sakit hati..

Sampai tinggal rangka, jd mayat hidup dah rupanya aku tgk :(..jgn cerita pasal kesusahan sbb kalo gini caranya, kalo begitu gayanya awak ada org nk simpati..pppuuuiiii!!

Malas nk ckp byk..korang nilailah sendiri ye..nauzubillah mudah2an kita dijauhkn dr sikap dan sifat begini..Allahhuakbar!

Lama tak post pasal makanan..hr sabtu tak masak makan kenduri doa selamat, semalam memasak mcm biasalah..

Actually lama dah tak turun dapur since keje2 renovation dilakukan..dapur semak uols..jd persinggahan brg2..celah bedah mana nk masak..asyik mengemas berminggu2..naik rimas aku..

Start minggu lepas i'm back..gituu..
Kesian anak3 mkn kedai sesaja..kita mulakan dgn menu yg biasa dan mmg depa suka makan..
 
Masak merah ikan is a must!kalo aku masak tiap2 hari pun sure depa telan tanpa rasa boring..


Aku suka guna cabai masak sbb tak pedas sgt, awatif pun suka, kalo guna cili kering selalunya mesti aku buat pedas..kurangkn cili pun still pedas kt tekak depa..aku ok je hhhiiii *dasar kuat pedas*

Goreng ayam..kali ni buat ala2 KFC..sorang seketul sudah :)


Dan pemenangnya ialah terung rebus dgn sambal belacan limau nipis! tetiba....................................

Ni favy aku ler..mkn ini dgn ayam goreng sudah..kemain bertambah 2 kali hhhiii..

 

Hadi: ibu sorang je mkn sambal tu sampai licin?

Apa ada hal??pastu sakit perut duduk diam2 hhhaaaaaaaaaa
 
 Hadi dia dah pandai mkn sambal belacan tp jenis sambal belacan letak asam limau ni dia kureng..aparaaaaaa

Malam? biasa mlm simple aje..kalo depa nk mkn nasi, lauk takde aku goreng telur, takpun buat nasi goreng, burger, mee ke, bihun ke, kuetiow ke..smua ulangtayang je masak..hhhheeee

Korang???

*semoga adik OKU tu dilindungi Allah & diberi kesihatan yg baik..emaknya pulak biar Allah je yg tentukan*
 
 

Wednesday, 18 June 2014

Completed

Assalammualaikum..

Siapa yg ingat kisah renovation bilik hadi?kembangkn hidung anda..gituuuu..

Tak ingat? ye la takkan korang nk ingatkn aku je kan hhhhaaaaaaaaaa..byk benda penting lain yg korang nk kesahkan..kan..kan..

Ok la..fine..

Aritu kan dah memekak pasal renovation bilik blkg yg tak siap2 tu ha..alhamdulillah every things was completed..*tetiba ckp omputih*

Jenuh menunggunya wehhh..nk sudahkn 1 kabinet pun berminggu2..bole pulak mat indon tu silap potong, terbesar..mujur terbesar, kalo terkecik?

Ni kalo tak cantik, mmg saja le kan..punya la lama..pppfffttt

Tp alhamdulillah cantik dan kemas di mataku..di mataku ye..di mata korang tak tau la T______T

Ini la kabinet pasang siap yg ditunggu tu ha, puas hati sbb byk compartment..luas dan besor pulak tu..mmg menggila jap laki aku sbb lagi banyak la "sampah" yg dia bole simpan..pppffftttt!!!


Ok..jgn ditanya knapa ijau kuning..again dia yg pilih tanpa berbincang..BRAZIL sgt ni kan..tak pun KEDAH sgt kkkiiiiii..

Nasib my favy color..IJAU :)

Yang ini sudut belajo dia..meja study tu bole angkat, kalo tak guna biarkn begitu..senang ada rak, buku kemain banyak sampai berat beg..smua pun nk bawak..tak paham aku!

 

Belum rasmi lagi tempat ni sbb bila aku ty 'ada keje sek?' jwpn std "takde"..amboiiii manjang takde ye..ok mak kau bg chance sbb mgkn awal sek lagi kan..

Besok2 kalo tak guna, aku buat tempat iron baju je..bahahaaaa *ok tak klaka*
 
Ujung katil atas diletakkan para-para..bghn ni utk letak buku2 yg dia suka baca sblm tido..mainan pun setakat lego aku luluskan, tak payah serabut sgt smua mainan nk letak situ..mengundang habuk je kang..


Hiaskn dgn gamba MEKAH yg lama punya..tgk selalu mudah2an dpt ke sana..actually benda ni kalo pasang ada bunyi dan cahaya..jd lampu tido pun ok hheeee...

Tapi lampu tido dah ada, tepi katil je..pakai yg lama sudey..

 Bhgn bawah tempat hang towel, sejadah dan kain pelikat..beli yg pasang siap, lekat je kt dinding, jimat space.. 

Yg ni curtain..mujur tingkap ada 1 je..langsir ni pun kebetulan setahun yg dulu penah beli kt JJ..ingat nk gantung kt pintu pastu mcm tak sesuai pulak..


Sdg elok la bilik ni nk berlangsir, dr membazir pasangkn aje dulu..aku tgk IN jugak la utk bilik ni sbb corak simple, ada kaler ijau oren2 sikit...tp hadi tak suka sbb katanya takde warna..

Kau dah kenapa???buta warna ke hapa..bila ty nk kaler apa?suruh beli langsir kaler merah ke, kuning ke...amboiii ingat masuk pertandingan bilik tido tercontoh ke??

Tp takpe mgkn akan beli lain jugak kot sbb jarang sikit, kalo memalam takut npk isi2 dlm rumah kan..

Tgk la camna bajet..

Last sekali katil..tempah 1 set dgn kabinet aritu, yg lama bg kt adik la..belum pasang cadar semua lagi sbb dia kata mlm ni baru nk tido situ..

Ok mlm ni baru ibu pasang..

Actually nk letak kapet, tp kapetnya still kt dobi..tak byk deco sgt, sbb bilik kecik, lgpun utk boys..simple udah..

Alhamdulillah lega tgk bilik ni dah cantik dan berkemas..kalo duluuuuuuuu dah mcm hapa aku tgk, sakit mata jiwa dan raga kalo masuk..tak sampai hati nk tunjuk..malu T_________T

Berkemas la camna pun tatap mcm stor..malu kt org bila nk tumpang tido atau solat hhhiiii

So pasni sesapa nk menumpang tido, kita dah ada bilik lawa...wahhhhhh..

Budget? again jgn ty kt aku sbb aku pun tak ty raop lagi..tau2 dah siap je hhhhiiii...dasarrrrr..

Ni budget adik bradik *sepupu yg buat* murah la kot..murah tak murah makan ribu riban jugak la kan..bukan sehinggit dua..

In syaa Allah minggu depan sofa sampai..harap2 siap la tempahannya dan sampai ke tangan sblm pose..

Tak sabor nk hias cantik2 :)

*Alhamdulillah atas rezeki dan nikmat Allah ni :)*

Tuesday, 17 June 2014

tanjat gegurl

Assalammualaikum..

Harini nk post pasal awatif je..kt ig, fb dah letak, kt blog pun tak ketinggalan jugak hhhaaaa..TAMAK!

Padahal benda yg sama je hhiii..tiap2 pagi beginilah muka dia..dgn taik mata, air lior basi bersepah, mata bengkak tak surut2..


Puncanya kena gigit dgn cekenik je uols..bawah kelopak mata dlm bulu2 mata tu ha..

Lepas buang terus sapu minyak afiat..esoknya dah bengkak..ingatkn tak teruk, lusa tgk dah makin teruk bengkak, terus bawak klinik..

Doc ckp kt mata mmg senang kena infection sbb berair, bertaik mata..mmg mknn kuman tu la..sampai tahap tu la..

Dpt la ubat antibiotik, gatal, tahan sakit dan ubat sapu mata..

Sudah la nk mencuci mata satu hal dgn awatif ni..siap mintak abg adi pegang kaki tangan, kakak pegang kepala..itupun jerlus jugak..kuat beno tenaganya pun..

Harini dah masuk 5 hari..hhhhmmmmm..

Kalo tak berapa ok lagi kena bawak pakar mata la jawabnya..

Awatif..awatif..b strong dear!

Ada yg tak kenal cekenit ke?adik beradik kutu, pepijat tu smua la..kalo gigit mmg gatal, mmg sakit, mmg tinggal kesan punya!

Menyampah pulak aku nk cerita apatah lg nk letak gambonya kkkkaaaaaaaa

Google sendiri yek!




alteration

Assalammualaikum...

Berhari2 dah entry pasal haters tu..aku pun dah naik menyampah apatah lagi korang nk baca kan hhhiiii..

Actually banyak benda nk kongsi tp tu la cari mood yg terbang ntah ke mana..dgn keadaan rumah yg tak complete lagi..dgn keje umah tak abih2..

Eh..progress dah 90%..10% tu cuma nk cari brg sikit2..touch up sikit2..

Harap2 sblm pose smua complete!

Nak citer pasal baju2 raya..nnt eh fully story..

Ni sambil fikir pasal rumah, sambil alter baju kurung raya..ni la padahnya bila tailor ada je buat silap kan..sudahnya kita jugak yg betulkan..

 

Biasanya yg bermasalah baju awatif la..dia kan tinggi, kurus..dapat baju kecik dan singkat..

Padahal tempah ikut ukuran badan, sudahnya terpaksa bukak benang semua..adjust sana sini, then jahit bagi beso skit..

Jahit tangan pulak pastu..padahnya kalo takde mesin jahit kt umah kan..tu mujur ada jarum benang, kalo takde dah kena petiran dr mak la jawabnya..

''kt umah kena ada jarum benang..kena tau jahit..bla..bla..bla.."

Panas telinga jap..

Thursday, 12 June 2014

haters - aku yg dulu bukanlah yg skang

Assalammualaikum..

Berjumpa lagi kita di hari Jumaat nan indah..semoga segala amalan kita diterima Allah..in syaa Allah..

Ok..npk mcm ustajah2 sgt ni..mmg nk jd ustajah harini, nk bagi nasihat dekat adik2 haters kt luar tu ha..

Rasa mcm harini nk luah perasaan..jarang sbnrnya dlm blog ni sesi2 luah perasaan, me dont loike..korang nk baca silakan, tak nak baca pun its ok for me..

Tp kpd haters WAJIB baca!gituuuuu..

Sethn simpan segala perasaan..

Selama harini korang setakat nk ceroboh blog aku yg kerdil, then nk memanipulasi setiap kata dan tulisan aku..get lost!

Apa sgt la yg aku tulis ni compare dgn life korang yg dah hebat sgt tu!!!

Itu aku tak kisah, tp segala tuduhan2 yg korang buat, bukan setakat aku, dgn suami aku sendiri korang buat fitnah..its too much!

Apa hak korang nk bukak aib org yg belum tentu salah betulnya?

Aku sendiri tak ada masa dan malas nk buang masa cari buruk org, korek kesalahan2 org, tuduh2 sana sini, sebarkan segala fitnah, jd batu api atas segala cerita..walaupun bg korang segala yg korang buat tu BETUL!

Adoyaiiiiiiiiiiiiiii...buang masa!tau tak buang masa!

Fikirlah..fikir...kita ni bijak pandai, org berilmu...fikir!tak kan benda2 bodo nk dijadikan isu yg besarrrrrrr..buang masa!!!buang masa!!!faham!!!

Selama ni aku rasa aku yg bersalah sgt..apa betul ke apa yg aku buat, apa yg aku tulis..

Tpppppppppppppppp slps melihat sendiri dgn mata kepala baru aku faham bahawa mmg dlm hati korang tu sudah ditanam dgn sikap BONGKAK, SOMBONG, PRASANGKA BURUK, RIAK dan paling terbaik DENDAM!

So mana nk dtgnya sifat pemaaf dan memaafi..mmg tak la kan..apatah lagi nk minta maaf!!

Kalo rasa korang betul, berdepan jgn lari, betulkn keadaan, aku tak takut jika benda tu aku tak buat!..ini tidak..lariiiiiii..pastu bole pulak isukn balik benda2 bodo, benda2 kecik spy jadi lebih besar..itulah sifat PENDENDAM!!!

Jgnlah membodohkn diri dgn menunjukkn ketidakmatangan korang!

Skang korang rasa hebat, puas dpt sakitkn hati org, puas dpt bgtau kebenaran KONONYA, puas marahkn org, puas menyampah dgn org..puassssssss..

Tapi korang lupa.. ALLAH ADA!!!

Skang korang di atas, jika sekali ALLAH petik, bila2 masa korang bole tercampak ke bawah..kalo bukan korang yg kena, generasi korang atau sesiapa saja yg bersama korang..ini KARMA

Ingat..korang bukak aib org, esok lusa ALLAH akan bukak aib korang pulak..macammana cara?wallahulam..Allah jua yg Maha Mengetahui..

Aku pun dulu tak baik, tp skang aku cuba utk menjadi baik dan terbaik krn Allah..tp tidaklah aku nk mengkesahkn kisah hidup org lain..nk jaja kisah org lain..bukan sikap dan sifat aku derrrr...

Setakat denga bole tp nk menceritakan balik mmg BUKAN AKU!

Sbb manusia itu mmg melakukan kesilapan..siapa kita nk menghukum????..sbb itu Allah jauhhhhhhkn aku dr org2 begini, tp dekatkn dgn org2 yg baik sekeliling aku..

Aku bersyukur sgt..w/pun keje tak hebat pun, gaji tak tinggi pun tp Allah bg nikmat lain..MAK ABAH dekat spy apa2 jd biarlah aku org pertama yg tau :)

Aku yg dulu bukanlah yg sekarang..dulu rasa lemah bila org condemn itu ini, menangis tak sudah..

Alhamdulillah ada suami yg bole jd penenang disaat kita ditimpa musibah dan ujian..

Mudah je ayatnya..''jgn menangis sbb itu sifat org lemah!org yg lemah syaitan senang damping''

Well u know me..airmata dan wanita berpisah tiada kan tp tu duluuuuuuuu..

Dia sendiri tenang dgn segala ujian dan fitnah, kenapa aku tak bole??

Aku bersyukur ALLAH bg ujian ini, mgkn hukuman atas segala dosa2 yg penah aku buat terutama dgn raop tanpa sedar..

Aku bersyukur Allah hukum aku di dunia, dan berdoa jgnlah hukum aku di akhirat kelak..nauzubillah..

Aku bersyukur Allah tunjuk satu persatu sikap korang tanpa aku minta..

Aku lega..aku tenang..so aku kena keep on moving..berubah dan terus istiqamah..

Aku hidup atas muka bumi utk mencari redha Allah bukan manusia, tp jika SUAMI tidak redha apa nasib aku nnt..:(

From now on, aku mmg dah tak peduli pasal korang, apa korang nk citer, nk fitnah, nk prasangka buruk, nk jaja citer...SILAKANNNNNNNNNNN...

Kpd haters..jgn terus menghukum org, jgn pertikai hak org, jgn pertikai hak ALLAH..dosa dgn ALLAH bole mintak ampun tp kalo dosa sesama MANUSIA???

Korang penah tanya aku apa2?

Tak kan? abis mengapa mengumpat terus jatuh menghukum?

Frankly speaking, aku memaafkan semua salah dan silap korang dan tlg maafkn jugak segala kesalahan yg aku buat tanpa sedar..tp nk jd mcm cwa yg dulu tak kot..

Aku pendiam pun salah, kalo aku peramah pun lagilah banyak salahnya...

Buat haters..simple je, tutup aib org, Allah pasti akan tutup aib kita, cuba memaafkan dan meminta maaf pasti hati akan tenang..percayalah!!

Wallahulam..bergurulah dgn guru yg betul, berilmu dan beramallah dgn ilmu yg kamu perolehi..kalo cara kamu betul, kamu tidak bersikap begini..FIKIR!


Wednesday, 11 June 2014

sudahnya

Assalammualaikum..

Ini ruang tamu..sofa smua dah bagi mak balik..hampir 10 thn pinjam brg org..masih elok cuma kainnya terkoyak sikit..

Jahit sofa bukan mcm jahit baju so mmg tak la aku nk buat..geram punya pasal, raop yg offer nk jahit..sudahnya memburukkn lagi keadaan..pppfffttt!!

 

MMg sampai skang ruang ni kosong je..tak payah kerusi meja, kapet pun aku tak letak..

Aritu banyak kali keluar masuk kedai perabot, tak jumpa2 jugak yg berkenan..berkenan satu hal, nk deal harga jd murah dan berpatutan pun satu hal jugak kan hhhiiii...

Itu takpe lagi..ni nk cari keserasian dlm memilih perabot ni pun satu hal gak hhhaaaaa..

Bila dua-dua dah berkenan, saiz kerusi beso sgt pulak, tak muat rumah..satu hal lagi!

Ada jugak yg bila kita oder, sebulan baru dapat..apa cer??satu hal malas nk tunggu kekdahnya..hhhaaaa

Sudahnya sampai raya takde kkkaaaaa..raop kata duduk atas lantai je la, santai sikit..

Sudahnyaaaaaaaaaaa T__________T

Tuesday, 10 June 2014

rumahtangga

Assalammualaikum..

Matiklah tak abih2 kisah rumahtangga yg tak siap2 kkkeeee..mmg sampai ke harini ke waktu ni masih tak siap2 uolssss!!!
                                       
Apa kebenda lamanyaaaaaaaaa..nk kata reno pecah dinding kiri kanan idok..just kluar masuk barang, cat umah..itu je pun..sabor aje lah! 

Tapi bilik hadi dah npk sikit progress..byk dah siap..dah pasang katil, kabinet segala.. 

Tinggal sikit je nk tukar lampu, wirering, pasang curtain, masuk tilam, meja study dan pasang pintu2 kabinet tu ha..

Eh..tetiba banyak pulak tak siapnya..pppfffttttt!! *mata ke atas*

before                                       after

 Actually bilik ni merangkap stor jugak la cuma lebih organize compare dgn yg lama..so tak npk sgt stor..lebih pada wardrobe room gituuuu..padahal segala mak nenek brg dlm kabinet tu ada ha..

Siap enjin vespa raop pun ada...*rolling eyes*

So ok tak???bilik ni tak bole masuk byk perabot..sempit bebeno..so deco simple2 aje sudah nnt..anak laki tak payah nk over sgt..bukan kau yg mengemas..ibu jugakkkk!!!

Ok..tu je buat masa ni..bertabahlah korang utk seminggu ni ye..mmg takde citer lain dah :)



Wednesday, 4 June 2014

projek bersama raya katanya...

Assalammualaikum...

Nama je bersama tp aku tgk si "dia" je yg conquer planning semua..#sentaphatimak

Tapi bagus jugak sah2 aku tak kluar sesen pun hhhhaaaaaaaaaa...ok sbnrnya tak projek besar2an sgt pun..

Dah banyak kali bgtau kt aku pasal projek ni cuma perlaksanaannya lambat ditambah dgn bajet belum cukup masa tu kot..

kemain banyak brg & 'sampah'
Bila dah ada bajet, sdg elok cuti sekolah & awatif tak sihat, aku mc..mmg ada masa kt umah la aku nk menolong..

Kisahnya gini..raop planning nk renovate bilik blkg (bilik plg kecik) jadikn bilik hadi..sblm ni dia ada bilik tp berkongsi dgn yaya..

Disbbkn semenjak dua menjak ni rajin beno bertanya soalan2 kedewasaan sgt, elok la kau berpindah..umur dah 10 thn..sdg elok la pisah tempat tido dr adik2..

Nasib kau la hadi..anak laki sorang hhhiiii..

Tapi istimewa sgt ibu baba sediakan tau..siap dpt bilik sendiri, adik2 confirm dah berkongsi..ibu dulu lagi la..sebilik berkongsi 4 org, katil ada 2..pandai2 la bawak diri..

Alang2 renovation, terus make over rumah sikit2..bermula dgn buang segala sampah sarap brg tak guna..oooiiii kemain banyakkkkkkkkk *brg raof*

Aku peratiiiii je..jgn disimpannya balik brg2 tak guna sudah..

Kemain semak porch sampaikn jiran2 pun bertanya..'nak pindah ke wa?'


Then let go perabot2, brg2 yg tak nak pakai dan tak akan pakai dah..tak penah jual, smua bg je kt org yg susah..harap2 kita dimurahkn lagi rezeki ye tak?

Nampak mcm berduit je nk beli baru kan?npk permainannya di situ?hhhaaaa..takde makna..kami ni senang je..ada duit lebih beli, takde duit tunggu la sampai ada duit..

Kalo masih takde bajet lagi lantaklah kosong pun rumah tu ha..kkkeeee..

Biasanya brg2 yg let go tu smuanya dah lebih 5 thn..raop la selalu yg buat perangai gini..

Aku pulak perabot susah nk bg org sbb kdg2 masih bole guna, tp kalo brg2 yg mmg tak guna dan tak akan guna silalah buang atau bg org..

 
yg bertampal, bekas sticker

Abis kluarkn segala brg, main thing yg dia nak buat ialah mengecat umah..boring sgt dah warna yg ada, lgpun dinding dah mcm hapa..conteng tu takde tp kesan sticker tercabut..

Dulu2 tu zaman menggila dgn sticker..kalo bole smua ruang nk lekat..psiko ke hapa pppffftttt!!!

Sehari je upah org mengecat..kaler apa?jgn tanya aku sbb again 'dia' yg pilih tp atas nasihat kontraktor umah *sepupudia*  jugak katanya..

Dia tau aku ni membangkang kuat..ada je tak kena katanya..bukan bangkang cuma bg pendapat tp akhirnya mmg dia tau aku setuju je apa yg dia buat! *rolling eyes*

Tapi ok la..cat baru ni umah jd luas sikit..maklumlah umah kecik bebeno..:itu yg suami mampu so jgn berkira sgt lah ye..)

Pintu2 pun smua kaler warna putih..

Mlm tu jugak mengemas mengemop bagi bersih mana yg patut dulu..bilik2 mmg berselerak dan semak dgn brg jgn ckp la..

Hadi ngan alya terpaksa tido dekat ruang tamu dulu..

Seharian tido aritu mmg pening dgn bau cat je..alya siap muntah bagai mlm tu..berapa kali bangun muntah..pening bau cat katanya..

Kesian dan rasa bersalah pulak kt dia :(..what to do nak..

Progress skang?still tak 100% siap lagi..50% pun belum *fenin*..brg2 masih tak bersusun..rumah masih berselerak tp masih berkemas bersapu la..

Semalam baru selesai built in cabinet bilik hadi tu..dinding tak bercat lagi..katil tak masuk lagi..eh banyak lagi la..

Ruang tamu still kosong, ruang tv dah siap berkemas cuma belum mendeco sprt yg kami nak je..

Itu je la laporan buat masa..

Actually ada rezeki lain raof nk reno pulak bilik alya ngan awatif tu ha..nk tambah bilik bghn atas utk jadi bilik menjahit aku katanya..

Tapi itulah..kalo ada rezeki dr Allah..sihat tubuh badan dia buat..in syaaAllah..

Rumah kecik begitulah..anak makin membesar..aku pun nanti tak keje dah..so kalo bole nk jadikn rumah tu sempurna di mata sendiri kan..

Beli rumah lain? kalo banyak duit apa pun bole beli kan..bertabah dan bersabar aje la..ada rezeki raof merasa la kami anak beranak..

Kita ni sbg isteri, ikut kemampuan suami, mana yg mampu dia sediakan, disitulah kita..kalo nk lebih, kita la kena keje kuat..itu je *petikan dr rancangan UStazah*

HOME SWEET HOME kan :)
 

Tuesday, 3 June 2014

Awatif pulak

Assalammualaikum...

Aduyaiiiiiiiiii..malas beno wehhh nk hapdet..

Seminggu otak tepu dek krn awatif demam..chicken pox rupanya..akhirnya kena jugak dia..sah2 la berjangkit dgn kakak kan..


Senang sekali harung..semua dah kena..tu baru 3 anak, kalo 4,5,6 kena sekali tak ke haru hhheeeee...

Hampir seminggu dah ni, kena hari rabu minggu lepas, ini pun tak kering elok2 lagi..terpaksa jugak keje minggu ni..:(

Itupun kemain susahnya nk menjaga dia..mandi dgn air mambu nangis, pakai ubat nangis..

Katanya.."air pedas"

Bila rasa gatal kemain sedap menggaru, dah kering sikit kemain sedap mengopek kulit..

Katanya.."ant gigit saya" 

Tak berani nak hanto ke nursery takut menjangkit kt baby kt situ pulak..sudahnya minggu ni my mak 'terpaksa' jaga..

Aku tak bole ambik MC lagi, tak bole ambik cuti banyak lagi sbb cuti tahun sikit beno..

Itu yg sedih..di kala anak tak sihat terpaksa keje, mmg kesian nk bg mak bela, alya lagi hadi lagi..

Harap2 minggu depan dah bole anto nursery, confirm nangis sgt ni :(..abg ngan kakak takpe terpaksa suruh duduk umah..bertawakal pd Allah je ni.. 

Tak abis pasal anak sakit, sibuk pulak mengemas, mencuci rumah sbb rumah under renovation pulok..waktu2 gini lah raop kan..#urutdada

Ok..yg tu kita up entry lain na..insyaaAllah..

xoxo
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...