CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Monday, 30 April 2012

apa2 aje lah ye..

Assalammualaikum..

Korang sambung cuti ke arini?jeles mak ok!

Aku tak ambik cuti pun sbb anak2 sekolah..cuti pun rutin tetap sama mengambik dan mengantor anak2 ke sekolah hhhuuu..

Tadi ke klinik, awatif tak brapa nk sihat..demam smalam..batuk selsema lagi..tak boleh jadi kena ambik ubat nampak gayanya hhhuuuu...

Atif ni kalo sakit mmg makan hari jugak..lamaaaaa..bila dah start jangkit virus dr kakak ke abang ke mula ler..

Haiiii la agaknya kurang vitamin C kot bebudak ni hhhuuuu...takpe nnt ibu beli vitamin :)

Esok cuti..kemana2 kah?

Aku tak tau lagi..mgkn duk umah aje kot :)..ingat nk brainwash hadi sbb minggu depan dah start exam..hhhhmmmmm mood adalah riso :)

Ok..tu je nk hapdet.. SELAMAT HARI PEKERJA!!

Sunday, 29 April 2012

ahad pun masih di rumah


Assalammualaikum...

Aku tak brapa nk sihat due to cirbir since tgh malam smalam hhhuuuu..cirit start dr pukul 1 pagi, 3 pagi, 5 pagi, 7 pagi dan last pukul 12 tgh tadi :(

Terus feeling kurus padahal perut kembong buncit tak bole blah!

Ntah hapa yg aku silap mkn tak tau lah..lauk kenduri ke? satey ke? laksa ke?..hhhmmmm

Mujur la anak3 tak cirbir sama..eh hadi je kot sbb ntah pukul brapa dia bangun ke toilet..bila ty nape..berak katanya hhheee..

Alhamdulillah dia tak teruk pun, cuma aku rasa mcm lemah lutut sket hhheee..

Pagi tadi tak masak b'fast pun, smua kemalasan..b'lingkor2 kt tempat tido sampai pukul 9..sudahnya raof ajak makan kt luar..siap2 smua dlm kul 10 lebih baru pegi cari b'fast..

Punya la ramai org..dlm pukul 11 baru dpt makan..nasib la oder nasi goreng..perut kemain lapor wehhh...

Then hantor raof umah kawan dia sbb nk pasang bendera..aku balik sendiri sbb confirm lambat lgpun awatif dah mengamuk mengantuk..aku plak dah sakit perut hhhuuuu

Sbbkn masing2 still kenyang pukul 2 baru aku masak t'ari..masak simple aje..telur dadar dgn sambal sotong..mlm kang pikir lain :)



Eh jemput makan smua...

Saturday, 28 April 2012

sabtu kami

Assalammualaikum..

Mlm smalam tido ngan anak3..raof ke KL..mlm ni pun anak3 still meneman..raof mgkn tgh malam sket baru sampai kot..i'Allah jika tak ada aral melintang :)

Hari ni pagi2 aku dah bangun settle smua keje umah kasi BERSIH sket, nnt suami balik tak best plak umah b'sepah..

Nasib la baju bajan dah settle mlm smalam..

Then aku goreng kuewtow utk sarapan..tengahari tak masak sbb dah janji ngan mak nk bawak dia pegi kenduri so i follow :)

Balik kenduri rehat2 jap umah mak, dlm kul 5 baru balik umah..singgah pasar malam beli laksa ngan satey je utk malam :)

Settle masuk brg2 dlm umah, bagi anak3 main kejap kt luar..boring dan panas duk dlm umah je hhhuuu...


Mcm biasa sambil depa main sambil lah m'bersihkn depan tu..dgn pasir, habuk, sampah..bunga2an pun dah kering..kesian tgk :(..meh kita siram ye..nanti tuan balik tgk dah kering kontang tak syok plak!


Parking kete luar senang nk buat keje :)

Dlm pukul 6.30 smua keje dah siap!anak3 pun dah kotor giler so sila lah mandi ye!nk bagi anak3 happy sket so aku pun mandikn kt luar..bole cuci lantai skali :)


Bukan main 'kehappyan' lg bebudak tu ha! 

Maklum la pertama kali..eh esok lusa sila mandi dlm toilet ye..koser mak ok!

Kemain debab anak teruna ku itu mcm ikan buntal hhhhaaa...adik2 ikan bilis..nak2 si atif ikan kering kkkekeeee...

Wahhhhh kemain hover nak..siap berenang!

 abaikn bontot ati hhheee

Abis je mandi smua kelaparan pun..satey tak cukup sbb aku beli 10 cucuk je..ingatkn tak abis rupanya awatif je makan sampai 4 cucuk..heran aku kemain gemo plak dia..sudahnya aku makan 1 cucuk je..kesian anak3 :)

Laksa beli 2 bungkus je..kongsi2 udoh!

Abang kongsi ngan kakak..ibu ngan adik tp sudahnya dia je conquer..aku nk suap tk bagi, dia sendiri nk suap..tension!

Mana taknya..direnjis2 dipilis2nya laksa tu..makan 2-3 suap sudahnya main..gggggrrrrrrr...

Baju jgn cakap, sblm tido mmg konpem salin lain :P

Hhhhhmmm..ok tu je aktiviti kita di hari sabtu..

Eh astro ni kemain byk channel free sampaikn tak tau nk nengok yg mana hhhhhaaa...

Sudah le perut lapor ni..hhhuuuuu..abanggggg...NAK BURGER!!!!

Friday, 27 April 2012

gadget

 diam le sesaat dua..

Budak2 skang celik aje dah nampak tepon, i pad, u pad, laptop, dan segala mak nenek gadget..awatif pun tp stakat ni dia ske main h'set aku je :)..ate aku punya je yg depa berani nk usik..h'set murah kata ko :P

Siap pandai ambik dlm beg!

Pastu kemain la gerak2 jari konon2 touch screen..nasib la dik..hset ibu ni jaman jepun punya..apa yg nk ditarik2?kkkeee..

Biasanya nk bagi dia diam, aku pasangkn apa2 video rakaman..kemain kusyuk..paling dia suka bila tgk video kakaknya nyanyi tanpa rasa bersalah pun ;P

Kalo pasang laptop, bukannya kusyuk tgk pun, baik la ditekan2 ditepuk2 keyboard tu!lg best ditelangkupnya trus..bagussss dik!!!

Ibu kome dulu umur 20 baru jumpa h'set..tu pun tok yg bagi..yg murah saje..eh dulu murah tak murah la kan..senang nk tepon katanya..

Kalo tok tak bagi rasanya tunggu dah keje baru beli kot, kalo rasa mcm tak reti nk beli tunggu kawen je kot..kot..kot..kot..

Laptop langsunggggg lah...dah kawen baru mandang :P

Advance budak2 skang..hhhhmmmmmm

Thursday, 26 April 2012

kain dan design pilihan utk raya 2012..i'Allah

Assalammualaikum..

Alhamdulillah urusan menyediakn kain2 raya dah selesai tinggal nk menempahnya je lagi hhhuuuu...

I'Allah utk raya pertama..kain2 lelaki (anak dan bapak) kita dah beli kt riamoda aritu kan..gegurls dan maknya plak kita beli online sajo senang..

Aku search kt fb..melambak2 kata ko..pilih aje :)..tp mcm biasa la siapa cepat dia dapat kan..stok cepat cepat nau abisnya :)

Presenting our kain and theme :)...waahhhaaaaaaaaaaa..

v





v





v






v








v








v








v









v






v







oooiiiii...mengada2 




v





v





v






v





v






v






v





v







v




saja..nk kasi bengang


 v





v






v





v




v






v







v






v






ooiiiiittttt




v







v





v






v






v






v






v







v




tanjat gegurl tau!



v







v







v






v






v





v






v




ye lah..




v






v





v






v






v






v



kemain jauh...



v




v



v


ni ha...kekeeee


Agak2 kaler apa ye this yr hhhheee...of crosss KUNING bersih dan ijau dan itam :)..kemain banyak warna tema kkkeeee..ko ado? takde kan..hhhmmmm

Actually the main colour yellow! yet aku rasa mcm nk buat lain sket thn ni..cari kain2 yg lain warna but still bole pakai dgn tudung kuning..

So decided utk pilih tanah ijau dan itam..kali ni ibu ngan gegurls beli warna lain2 :)..ok la kot kan :)

Thn lepas dah pilih polkadot/stripe tp tahun ni kita pilih LOVE plak..pilihan tetap cotton..sejuk dan selesa dipakai :)

Design belum ada..blur sesaja :P..susah2 sgt kang baju kurung biasa gak aku buat..hhhhmmmmm..

I'Allah raya ke2 pun aku nk buat baju baru gak..kalo thn2 lepas pakai aje apa yg ada..aritu pegi riamoda kemain byk kain cantik2..grab jugak la sepasang dua utk aku dan alya :)


Yg kaler pepel tu ha..ingat nk buat dress :)..gara2 menengok dress Yasalma dlm pa&ma trus b'kenan nk buat huh!..

majalah pa&ma dress dr yasalma

Dah design baju aku dan alya, hopefully tailor tu buat menjadi lah ye..takut Yasalma ke mana Yasalam plak yg aku dpt nih!

gigih melukis w/pun lukisan ya ado!!!

Eh jgn tiru nnt sama, aku tiru orang takpe kkkeeeee..

Ek eleh gurau sajo..kalau b'minat silakan lah..kalo nk tgk design lain bole beli buku pa&ma ye..

Si alya pun nk jugak kaler pepel..jenuh suh pilih kaler lain, nak jugak pepel mcm ibu katanya..dah tu bila ibu nk buat dress, dia pun nak..

I: ok ibu buat baju kurung nak? 

A: bu, tak nak..alya nk baju pincess labuh bawah tak nampak kaki

**bg dia princess mesti pakai baju labuh, kembang2, rambut panjang gitu**

Kemain kau nak..

Eh ada 2 pasang kain lagi tu pun nk ditempah jugak..yg tu aku suh adik aku yg blajo kt KL beli kt jalan TAR..murah katanya..murahhhhhh la sgttttttttkan!!!

Coklat tu utk aku, yg bunga2 kuning tu utk aku dan alya gak..kalo ada lebih buat kt awatif ngan aulia (my niece)..

Eh sian awatif kan, takde dress utk dia pun hhhee..oh adik tak payah byk2 sgt baju kurung/dress ni sbb pakai tak selalu, nnt kecik dlm almari je hhhuuuu...

Eh korang dah siap baju raya?tema apa?share la sesama :)

**menempah baju seronok..hasilnya belum tentu seronok :P**

Wednesday, 25 April 2012

check-up


Smalam bawak anak2 ke klinik, hari ni bawak ke klinik kesihatan tp utk check-up bulanan depa :)

Eh hari ni baba ada teman..kalo tak macam biasa la ibu sorang je hhhuuuu..biasa ler tu..tak payah nk harap suami ada sentiasa disisi ye :)...laki mak sibuk sesaja hhhuuuu

Appointment pukul 9-10..nasib la org tak ramai time tu..sekejapan saja menunggu..

Kakak alya tu sepatutnya check-up bulan 2 aritu tp ntah camna aku bole lupa plak so terpaksa bawak hari ni skali ngan adik!memonteng lah sekolah ye kakak..

Progress mcm biasa aje yg penting berat naik elok..kalo tak meroyan aku kt situ hhhuuu..

Adik atif alhamdulillah sihat dah dr demam..rupanya nk selsema..tak ambik ubat pun sbb tak teruk sgt..biasanya aku sedut je flu tu..

Eh..awatif agak lambat sket bercakap la..tak banyak words dia bunyikan lagi..huh riso mak ok!nurse kata ok sbb ada beberapa vokal yg dia bole sebut cuma lambat..

Tu pun nasib la arahan orang dia paham..ambik towel, bukak baju, pakai shoes, ambik air, duduk, diri, sleep, salam, flying kiss, wave, hug, etc...

Cuma nk kluarkn words tu macam lambat plak hhhuuuu...

Takpe la dik..take ur time ok!

Kakak nasib la timbang arini naik w/pun tak banyak :)..alya ni makan tak banyak, tu pun kdg2 kena paksa, kalo dia lapor baru mintak..bila dah sakit ni lg la tak b'seleranya..

**sayang semua ketat2**


Tuesday, 24 April 2012

apakah, mengapakah, kenapakah, ye kah..kahkahakaaaktuii

Kau kenapa??????

Tajuk mmg mcm nk makan penampor..:)

Tuan tanah dah baik dr sakit kepala..

Sekarang anak3 plak yg kesakitan hhhuuuu...

Smalam awatif pukul 2 pagi dia demam..dia t'jaga then aku rasa kepala panas..bila check suhu 38'..alahai demam rupanya anakanda..

Then aku jelum dgn air kepala..dodoikn..still dia takmo tido, sakit kepala gamaknya..aku pun tido2 ayam sambil picit2 kepala dia..


Nak ditambahkn lagi cerita, si alya plak smalam batuk2 selang sejam tak b'henti2..sebelum ni pun mmg dia batuk selsema tp mlm semalam paling teruk..sampaikn tak bole lena :(

As usual mmg bapaknya yg ambik alih..bagi ubat, sapu minyak angin, sapu vicks, bagi air...sambil2 jaga sambil2 m'bebel aku dengo kkkeee...

Mana tak bebel, bila dpt ais tak hingat dunia..kita dah larang pun still nk minum..setakat minum tu bole tahan lagi, ni siap kulum2 ketul ais..tak histeria ko kt situ!!!

So pagi tadi aku bawak depa ke klinik, ubat mmg dah abis pun kt umah..raof plak bawak hadi ke hospital..terpaksa separate tugas mcm biasa..dan aku pun dah biasa :)

Crite pasal hadi, suppose tangan dia kena bukak balut arini..tadi masa raof antor umah opahnya aku tgk tangan still b'balut..

gigih menulis jugak walau berbalut :)

Apa ni??????

Doc cakap lg 2 minggu baru boleh bukak..cukupkn 6 minggu katanya..apasal tak cukupkn setahun terus doc??????ggggrrrrrr...

Aku dah naik runsing dgn tangan b'balut si hadi tu..tangannya alhamdulillah dah ok pun..tulang dah elok..aku rasa kalo tak balut pun takpa dah kot..bulan depan dah la nak exam..mana aku tak migrain :(

Kesian dia...semalam bukan main seronok lg siap cakap..

'ibu..esok adi dah boleh makan!!!yey!!!yey!!!'

Alahai anak..selama hari ni tak makan ke kau..*wink*wink*...gemuk boboyot gak even tangan kiri pun hhhhhhaaaaa

**semoga segala urusan dipermudahkan Allah**

Saturday, 21 April 2012

ahad di rumah mertua..


Petang smalam gigih jugak ke riamoda kt ipoh ni ha..

Selamat dah cari kain kayan utk raya :)..warna apa?design apa?kain apa?hhhhee..kesah ke?

I'Allah..nnt kita crite lain plak kisah kain tu ye..

Hari ni makan t'ari umah mak mertua..aku dah siap2 masak..kari ayam ngan sambal udang...sonang :)


Eh jemput makan smua..

sabtu di rumah

Hari ni tak bawak ank3 ke padang sbb masing2 mood malas..:)

Aku sakit perut, perut buncit mcm peknen 3 bulan..hhhuuu...tengah menyapu kt luar tiba2 'cik P' dtg...ooooo patut ler mood kelaut je 2-3 hari ni hhhheeee..

Anak3 sila jgn buat perangai...haiiippp!!!

Sbbkn tak kemana2 makanya pagi tadi sempat la aku buat b'fast mee goreng saje..


Bagi budak tecit ni makan dulu..kejap lagi nk bagi tido :)..saja tak pakaikn baju, badan b'peluh2..bagi kotor2 dulu baru mandi!


Badan tak larat sgt rasa hari ni..nak masak t'hari pun tak tau menu hape..hari ni raof beli ayam, ikan keli, sayur2..ingat nk bakor keli tp bila buka petiais tiba2 nampak tempoyak plak..

Elok benor le tu..kita buat gulai tempoyak ikan keli senang...pastu ayam goreng berlada dan sayur sawi tauge..

Eh resepi ayam berlada tu dah penah buat sekali..so ni 2nd time..ni pun resepi orang so kita try aje, dia bagi :)..kalo sapa2 yg nk try bole ambik resepi disini..eeewwwahhhh..






Lauk2 smua dah abis pun..malam kang biasanya aku masak sempoi aje..nasi goreng sudah..kalo malas pegi je pasar malam kkkeee...

Jap gi ingat nk ajak raof gi KAMDAR..cari kain la apalagi tp rasa mcm tak larat plak..actually dr aritu tak dpt2 lg kainnya pun..heran aku payah beno nk jumpa!

Aku ngan gegurls dah ada, lelaki2 itu je belum ada..pastu ingat nk tambah 1-2 lg kain utk alya..sbbkn dah sekolah so boleh lah tambah koleksi baju kurung utk dia :)..

Mmmmmm...apa aku nk bebel lg?

Oh ye skang aku duk dlm bilik hadialya sorang2..layan blog..anak3 ngan bapaknya..aku dengo dah mcm tarzan dan anak3, t'jerit2..marah pun jerit, b'lawak pun jerit..ate canne???

Last aku dengo dia pasang C106 oasis..suh anak3 b'zikir..hhhhheeee..bagussss...aku malas nk layan kata takde mood kan hhheee...

Lantak kome lah ye..

Eh bole ending camtu??????????


Thursday, 19 April 2012

saja nk bermanja mintak pelempang!


Kkekeeekkee...dush..dush..

Sesuatu dari si suami buat si isteri yg sentap sesaja sambil t'tonggeng-tonggeng buat kerja umah hhhhheeee...

Thanks my dear raof...walaupun lastttttttttt mmg dpt ke anak3 aje bear tu :)

**peluk bear ketat2 :)**


cuti

Perak cuti sempena b'day sultan kata ko..

Bagussss..makanya aku pun cuti...

Menyental dapur yg berdaki dan b'lumut..

 Toilet pun sama naik jugak daki dan lumutnya..

Masak 2 jenis lauk je..ayam kicap dan stim ikan talapia

So i need some rest....zzzzzzzzzzzzzz

Tuesday, 17 April 2012

kan dah..


Terbeli lagi!hhhheee

Maroon dan ijau!

Dan hari ni kita look green :)

I luv green :)


skodeng sket :)

Lama tak crite pasal awatif kan..kan..umur i'Allah dah dekat setahun 3 bulan dah..banyak akai skang..tak diam sesaat pun..ada je benda nk dibuatnya..

Paling suka main TV..elok2 kita tgk TV ditutupnya..tak histeria kt situ!!!muka slumber..blah gitu je..ggggggrrrrr...

Ni meh kita tgk apa yg dibuatnya tu????


Buat pe tu dik???
 









apa ni?











apanya?











apakah?












eh..eh..












hhheeeee...















ooooooo...

happy sbb bole tumpah nasik kan :P..

 Nasib tgh makan ok..budak bertuah ni kalo tak mengarut mmg bukan dia lah ye..ye..ye..

Eh..skang dia makan takmo bersuap..nk makan sendiri..bila kita suap paling muka..mengada2 ye kamu awatif!!

Banyak yg jatuh dr masuk mulut, pastu kutip yg jatuh tu masuk mulut balik..bole???bagussss dik!

soka ati dia nk landing makan kt mana..

Kalo makan bersudu pun gitu..nk suap sendiri..mmg confirm ke lain..

Datang merepeknya tu ditelangkupnya pinggan tu ha..kdg2 dibuatnya 'bunga rampai dipilis2'..apakah???

Awatif skang tak makan bubur sgt dah..banyak makan nasik..kdg2 aku buat sup dan nasi, kdg2 makan je lauk yg kita masak, mee, bihun, kuewtiow, laksa..pun bedal jugak..

Tadi dia suap nasi daun lengundi (betoi ke ejaannya) dgn ikan masin..**nasi ulam utk org dlm pantang tu**..abis sesenduk..jgn cirit pasni dah adik ooiii!!!

Kuih muih tak brapa layan sgt..roti pun tak brapa suka..biskut ok..

**tiap2 hari mesti kena sapu lantai dan kapet, kalo tak mmg semut dtg!**

Monday, 16 April 2012

my sleeping beauty :)

Eh nak critenya pasal katil dan tido alya lagi ni ha..matiklah mesti ada yg muntah tak abis2 crite pasal benda alah ni hhhhaaaaaa..bg chance ke mak budak ni lah ye..xcited dan sedih bila anak dah bole tido sendiri kkkeee...

Ni last..janji!!!


Katil alya dah sampai..raof tempah sama pattern mcm abangnya..kalo bole nk pakai sampai dia besor :)..

Mula2 ingat nk beli double decker senang nnt share ngan adik tp aku tak bagi sbb awatif lambat lg pun nk dilepaskn..baru setahun jagung kkkkeee,,space pun sempit so forget!...nnt la kalo ada rezeki dia plak merasa :)

Ntah kt mana plak nk disumbat ye kalo katil awatif dimasukkan kkkkkkaaaaaaaaaaaaaaa..alamatnya sorang kena tido kt dapur..sapa nak sila lalalitamplum..bole????kkkeeee..

Itu pikir lain lah..rezeki masing2..mana tau esok2 tiba dpt banglo sebijik..ha time tu nk tido dalam bilik air pun sila lah...wwwahhhhaaaaa kelassss berangan ko...banglo..bangla banyak **ngee~~ngee~~**

Bukan main excited si alya..ye la benda baru kan..katil baru, bed set baru..hadi kemain jeles sbb katil adiknya tu tinggi sket dr katil dia hhheee..apa kejadahnya kau nk m'jeles???ggggrrrr...
tuannya kecik je..katil bole muat 2-3 org lg kkkeee

Last aku bg dia pakai bed set baru...kang sentap!

Alhamdulillah senang training alya ni tido sendiri..selesai je gosok gg kencing dlm kul 9 trus aku halau masuk bilik tido..dgn abangnya pun skali kena halau..nak sekolah kan hhheee..

Ada aritu dia suh aku temankan kejap so ok la..baca buku ke dia then tepuk2 tido gitu..

Raof plak macam biasa la, buat loghat dah..penyakit rindu serindu rindunya..tiap2 malam m'jenguk..lepas tu..'kesian alya'

Dulu si hadi pun rupa tu la..lg teruk!tu sbb budak tu umur 6 thn baru reti tido sendiri..itu pun jenuh aku disiplinkn!

Alya plak aku dah nekad..nasib la raof setuju..:)

Alhamdulillah..alya smuanya berjalan cepat dan mudah :)

Awatif tak tau lg..cepat atau lambat..budak ni tak makan saman..kang lain yg aku ajor, lain yg dibuatnya..bengkek hati mak nak!hhhuuuuu


I'Allah ujung2 tahun ni kita start dgn potty training k :D

Finally abis dah crite pasal alya dan tidonya ni..ada korang kesah ke??kkkeee..

**mmmmm..puas**

mari kita raikan...

Arini hadi start sekolah setelah 'bertapa' lebih kurang sebulan :(..actually MC dia sampai minggu depan tp kami decided suh pegi sekolah jugak sbbnya byk sgt dah buang masa..

Simen yg ke2 ni m'bolehkn hadi menulis dah..tak ganggu p'gelangan tangan..

Retaknya dah ok bersambung tinggal lg takut dia melasak then sakit balik..tp takde maknanya sbb kalo dpt main tak hingat, kalo tido pun tangan pun dah ke atas mcm nk terbang...ggggrrrrrrr


Makanya mari kita raikan dengan nasik lemak, ayam goreng dan telur 2 version (si anak dan makpaknya) :)..pepagi hari dah bangun ok..sambal masak semalam, yg lain2 tu kita masak pagi2 buta lah!

Last but not least, kembali la tugas aku menguruskn anak3 bertuah ni!

Sunday, 15 April 2012

jom tengok hasilnya..

Lepas b'hempas pulas sampai sakit 1 badan gini lah hasilnya :)..

W/pun tak la brapa cantik janji kemas dan bersih :)

Ini bilik belakang..smua almari pakaian dan brg2 mainan anak3 dah transfer ke sini..yg lain2 just kekal..


Bilik hadi pun dah kosong tinggal katil dia dan rak buku..

Malam tu alya tido ngan abangnya..dia nak..katil tak dapat lagi so tido lah atas tilam tu ha..eh tilam tu turun temurun since hadi 3 bulan :)

Bila abang dah ada katil sendiri, baru alya pakai :)..lepas ni awatif plak hhheee..

Banyak jasanya :D


Bilik hadi tak banyak decoration lagi..kapet hantor dobi so tak masukkn lagi..dinding pun still tak deco apa..tunggu katil alya dulu la senang :)

** rumah kecik, penat memikirkn ubah suai yg sesuai hhhuuu**

Friday, 13 April 2012

seminggu dah planning projek ni :)


Arini baru start keje..

Lepas buat projek besar2an ngan raof trus badan sakit2 aaauuuwww..

Eh..korang ingat tak pasal tidonya alya ?

Tak hingat? klik saja situ :)

Smalam aku ambik cuti sbbkn nk merombak bilik hadi, nk masukkn katil alya..ni la projeknya pun..dulu hadi pun projek p'bersihan besar2an jugak hhhuuu..

Ini adalah gambo bilik sblm kejadian..sebelum pun bukan main semak, selepas kejadian merombak lg haru!..bukan tau nk mengemas budak3 ni hhhuuu


Kami mulakan dgn bilik belakang..kosongkn segala benda sbb nk masukkn almari pakaian dan mainan anak3..


Ini la rupa bilik blkg..semak jugak..mengalahkn stor hhhuuu..so segala mak nenek dikeluarkn letak depan hall TV dulu..tilam, bantal, baju bajan, kabinet, kipas, kapet, toys, comforter..

Mostly brg2 raof je dlm bilik ni..peel si suami ni ske beno menyimpan segala benda yg tak akan guna dah cth kotak2, wayar2, beg2 (bykkkkkk)..



Brg2 tu mmg dia tak guna dah..ada yg elok simpan memolak, mana yg dah rosak sila buang bang oooiiiii!!!!

Dari hall membawak ke dapur..ko mampu tengok semak2 gini..hhhuuuu

Lepas vakum, mop baru masuk almari pakaian budak3..letak TV kecik, kapet, brg2 mainan smua baru kita hadap bilik hadi plak :)


Kemain banyak habuk bilik si hadi ni, kapet dikeluarkn, basuh...cadar2 smua cuci..tilam bantal smua letak dlm bilik aku..

Patut ler anak3 sakit aje hhhhhhhaaaaaa...maknya lama beno tak vakum umah, selalu main sapu je..mop pun kdg2 kalo rajin...bole???

Serius sampai skang hidung rasa ketat aje..maybe byk habuk..raof jgn cakap la..tgh buat kerja bersin sesaja..dia mmg alah habuk..resdung kuat!

Punya la banyak brg yg kena buang..ada dlm 10 beg plastik sampah..yg nak disimpan pun banyak jugak!

Aku yg mengemas pun rasa macam 'apasal la tak abis ni?kenapa la brg tak luak2 lagi ni, banyak dah buang ni, nape ada lagi!!!..**pitam**

Yg bestnya jiran2 aku naik heran..'eh wa nak pindah umah ke?nak beli perabot baru ke?'..wahhhhhhh kipochi tau!hhhaaaa..ye la bila b'jiran bila npk benda2 pelik trus 'concern' kan hhhee...**alhamdulillah jiran2 saya baik :)**

Dari pagi sampai ke petang akhirnya settle jugak :)..b'henti sat utk makan dan solat..itupun dapur still tak b'kemas lagi..hari minggu nnt buat :)..

Eh anak3 terpaksa suh mak jaga kejap..adikku yg cuti sem tu ada so ok la..kalo mak sorang je mmg aku batalkn projek ni :)

W/pun badan sgt2 letih tp puas hati bila rumah kemas dan bersih dr habuk..tp tu la setahun sekali je kot hhhhhaaaa...takpun kalo tiba2 ada projek baru..baru t'hegeh2 nk all out kemas :)..

 Mmmmmm...apa aku nk bebel ni...oh ye..tgh siap2 tiba2 jumpa balik puzzle lama yg kami buat tu..yg aku ceritakn aritu..sentimental value ni!


Tapi banyak yg tercabut tu..nak kena betulkn balik then kita gantung ye :)

Eh..eh..nak tengok ke hasil rombakan tu???hhheee..tak payah nak tunjuk sgt pun takpe kot hhhheee

Nanti kita buat N3 lain lor..banyak2 kang korang tido plak..sentap mak kang, penat putar belit mengarang ni!hhhhaaa...kesah ke???

**setahun baru berani buat keje berat2 ni..mudah2an badan sihat2 aje..i'Allah**

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...