CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Friday, 31 August 2012

merdeka day..masak jugak..

Assalammualaikum..

Salam Jumaat :)

Lama tak masak t'ari :)..pagi2 lagi raof bawak balik bahan2 mentah..suh i masak la tu uolssss...

Bahan2 mentah yg sama setiap kali beli..ikan keli, ayam, sayur mayur/cendawan (banyak padahal aku ngan alya je), bawang putih/merah dan halia..mujur takde kentang, kalo tak melambak hhuuuhhh


Tadaraaaaaaaaaaaaaaaa...siap sudah menu utk hari merdeka kami uollsssss..

Ikan keli goreng, ayam masak merah (peberet raof), gulai tempoyak (peberet hadi) dan sup cendawan..


Masak banyak sampai ke malam sbb aku ngan raof puasa so simpan utk berbuka kan :)

**puasa ke 5..alhamdulillah**

Thursday, 30 August 2012

princess alya - 4 tahun :)


Assalammualaikum...

Citer raya dah abis kot..eh dlm malas2 tu abis gak citer aku ye..**sambil kipas2 rambut ke belakang wahhhaaa**

Pada 22/8/12 aritu b'day puteri sulung kami alya yg ke 4 tahun :)

Dah besor ayang2 ucuk2 anje2 ibu ni ha tp tetap bb dolls di mata ibu ngan baba ye kakak kan :)

Pagi2 tu just aku, abang ngan adik (versi alien) wish siap 'menyumbangkn' lagu b'day kan..bapaknya lepas balik masjid dlm pukul 10 lebih kot baru tringat nk wish alya..lupe lettew!!!

Itupun lepas baca status fb aku kottttttttttt **dia mmg addicted dgn fb**


Alhamdulillah tahun ni b'day dia dlm bulan raya..tahun pertama, tahun kedua, tahun ketiga smua dlm bulan pose, tp tetap raikan bersama :)..w/pun simple tapi rasanya itu pun dah cukup happy buat dia :)

Sbbkn raya kt kedah so aku buatkn sebiji kek (rainbow cake) utk dibawa ke sana, kengkonon early celebration lah..lgpun malam raya pertama tu kan ada Bbq so sedang elok lah kita menumpang :)

Dekat sini plak kita raikn masa open house aritu tp kesian kakak, ibunya tak sempat sgt2 nk buat kek hhhuuuuu...

Alhamdulillah 4 tahun dah Allah pinjamkan kakak alya kpd kami..semoga dipanjangkn umur dan dimurahkan rezeki dpt tgk dia terus membesor depan mata :)

Dah 4 tahun ni makin cerdik cara budak la kan..mulut pun dah mcm org tua2, dah mula kenal doa, abjad, huruf, solat, pilih baju, mencantikkn diri etc..

Mengada2 pun ye..nangis pun selalu..dah pandai jeles menjeles dgn adik jugak fuuuhhhh!!!

Buat kakak alya: semoga menjadi anak yg solehah dan berjaya dunia akhirat..i'Allah..baba, ibu, abang adi dan adik awatif sayang kak alya ketat2!!!

**alhamdulillah pose ke4**


Tuesday, 28 August 2012

seminggu..

Assalammualaikum...

Hari ni kita teruskn dgn raya ke 2-8 ok tak?

Raya ke2

Balik je dr Kedah singgah umah dulu..kemas mana yg patut, masuk baju dlm mesin, sapu2 sampah, isi biskut kerepek dlm bekas smua, ptg sket baru pegi umah makabah..

Aku tido sana sbb malam tu raof gathering dgn rakan2 sekolah dia kt umah..antara geng2 Tak Takut Bini katanya..amboi kemain depa parti bujang la malam tu..jgn tetiba sesat sorang pomp menari2 sudahhhh puuuiiii..ntah sampai pukul brapa melepaknya..lantak kan!


Aku buatkn bihun goreng je, the rest depa bawak sendiri..KFC kot..pandai2 lah raof nak layan..smua benda dah ada :)..makan pun kt luar aje..maklumlah umah kite tak besor :P

Biasanya begitulah raya ke2 raof akan tinggalkn aku dgn family aku..dia plak lepas jenguk2 makan2 trus beraya dgn kengkawan :)

Kalo dah melepak dgn keluarga sendiri mmg terbaek lah kan..maklumlah susah nk jumpa :)..tahun ni smua adik bradik aku turn beraya kt Perak..

Bila yong ada makanya wajib request mee kari kt dia hhhheee..mak dah pencen dr buat laksa..hhhhmmmm rindu plak dgn laksa mak :)

Raya ke3

Adik aku yg baru kawin tu subuh2 lagi dah balik ke johor..beraya sana plak lgpun laki dia nk keje dah..tinggal yong, mak si kembau dan adik3 lain..

Tu pun yong petang dah balik ke Bota umah mertua plak :(

Aku plak pukul 11pg balik umah sbb raof nak bawak anak3 ke klinik pakar..bebudak ni time raya ada je tak sihatnya..sampai klinik doc takde still beraya..padahal doc cina je pun..ngok ngek tul!

Makanya trus ke Tesco b'shopping brg dapur sket..pastu balik umah :)

Raya ke4

Hari ni harijadi alya yg ke 4 thn **nnt kita buat n3 khas**..dah besor anje2 ucuk2 ayang2 ibu tu ha :)..kami still tak beraya kemana2 just pegi balik ke klinik pakar sbb doc dah ada..
ibu dan si becok :)

Punya la ramai manusia yg sakit, pegi awal pagi pukul 1 lebih baru selesai..lepas makan dan solat baru bawak anak3 berjalan..

B'day girl dpt la jam pincess sepuluh hinggit sbg hadiah :)

Petang baru pegi open house cousin raof..

Raya ke5

Bercadang nk buat open house skali menyambut b'day alya..alhamdulillah terlaksana w/pun byk kekurangannya hhhuuuu...

Kek tak sempat sgt2 nk buat..kesian alya..

Main menu aku masak nasik lemak ayam berempah, pastu buat menu sampingan bihun sup..buat yg sonang2 aje :)..

Syukur ramai gak tetamu yg dtg dr petang sampai ke malam pun ada..smua makanan habis **itu yg kita nak**

Mengemas rumah dr pukul 9 sampai 11 mlm..

Raya ke6

Still tak kemana2 pagi tu sbb penat melampau, lgpun kawan raof dtg nak baiki aircon..petang tu plak kita just terima tetamu..cikgu Pasti alya dan keluarga datang umah..

Aku masakkn mee kari *bosan dgn mee goreng*, mujur la smua bahan2 still ada so kita main redah aje lah..alhamdulillah habis siap tapaukn utk mak sedara cikgunya yg puasa :)

Raya ke7

Hari ni kita pulun makan kenduri aje..jemputan lebih kurang 5 kenduri..acaner tu?

Dari 5 tu dpt pegi 3 aje :)..serius tak larat wehhhhhh...

Petang tu lepas pegi kenduri terakhir *kawan raof* trus singgah umah cikgu alya beraya plak..lepak2 dekat maghrib baru balik huh!

Raya ke8

Hari terakhir bercuti so raof decide nak berkunjung rumah ke rumah pekeja dia dan mak sedaranya..itupun tak smua rumah dpt pegi dek kekangan masa hhhuuuuu...

Itu pun kenyang dan penat melampau wehhhhh..

I'Allah tahun depan kita planning elok2 k..

Gitulah raya seminggu kita..tak la meletop sgt kan..gambo pun nan ado..koser betoi aku nk menangkapnya..takpe korang bole imagine kan..kan..kan...heheheeee...

**syukur harini puasa ke3**

raya 2012 saye :)


Assalammualaikum...

Hari ni kita rajin :)..nak update pasal raya bole?jeles eh tgk kawan2 dah update raya hhhiiikkk..macamkn meletop raya kau dik non hhhhaaaa..eh ada aku kesah? *sambil betulkn koset*

Aku ingat nk citer seminggu terus bole?aku kan pemalas, nk citer day by day pun malas jugak hhhheee..ok la ok la jgn tamak sgtttt..citer satu2 senang kan..raya pertama ngan kedua je dulu :)

Takpe aku buat karangan darjah 6, ada perenggan bagai, korang jgn fenin2 hhheee

Gambo banyak tp malas nk load dr kamera raof so mana yg ada aje lah..nnt kalo rajin kita tunjuk lain ok? **pemalas sesaja aku ni ha**
 
Sehari sebelum raya

Banyak kali kot aku mention tetiap tahun mmg kami beraya kt Kedah kan? ingat tu ye kengkawan, thn depan takmo kabo dah wahhhhh..kami takde sistem giliran, bg aku mana2 pun best :)..

So a day b4 (sabtu) dlm pukul 10pg dah bertolak..sblm tu singgah umah makabah jap..jumpa adik bradik yg dirindui..salam2 peluk2 cemolot sket baru bertolak :)

Sampai sana dlm pukul 12tgh gitu..lepas tidokn awatif trus ke dapur menolong apa yg patut, nak berbuka kan..smua sedara mara balik berkumpul so menu adalah banyak melampau hhheee..mabeles!!

Malam plak depa main bunga api dan mercun..aku malas nk join..letih noks..sudahnya pukul 9 gitu dah bawak anak2 masuk tido..tinggal si hadi tu je ha yg lupa diri bila balik kg..lantak kau!

Raya pertama
Dalam pukul 7 bangun **lambat bangun aku kan dah 'selamat hari raya' awal 2 hari hhhuuu** siapkn anak2 dulu..depa kena siap awal sbb nk pegi kutip duit raya :)..

Tahun ni hasil kutipan boleh tahan lah..hhhheee..jadi lah kau nak banyak mana lagi kan..duit belanja pun bapak kau yg bg nak ooiiiii

Bila smua dah balik dr masjid so meh kita salam2, peluk2, cemolot2 sket :)

Lepas makan2 smua, lelaki2 yg gagah tgh menyusun kerusi, setting camera smua sbb dah jadi acara tahunan kot (baru 2 tahun), sesi b'gambor beramai2..



Tu dia meriah tak meriahnya bila beraya kat Kedah kan hhhheee..makpak, anak2 menakan  smua ada :)..jenuh nk setting kamera elok2, ada je yg tak masuk gambaq kkkeee..

Kalo nak terang lagi korang bole tengok dlm paper Kosmo..berita hari Rabu minggu lepas :)..kalo terer cer cari kite yg mana?hhhheee


Pastu sesi bergambar2 bersama kluarga masing2 lah ye..kitaorg kali ni photoshoot dlm hutan plak..lebih santai katanya :P

Maka dgn rasminya tema kami tahun ni KUNING bersih dan HITAM menawan gitu..

Tahun depan kita buat kaler lagi terang hhhhhaaa...auuuwwww belum abih raya tahun ni dah pikir tahun depan..mmg pelempang je makannya kuiiikuiii



Cukup la 2 gambo raya ni kot ye..aku kan pemalas hhheee..abih je b'gedik kt luar, kita b'gedik kt dlm plak..kali ni gambo bersama PIL kite :)

 tema: kelabu, ijau petronas dan kuning hitam :)

spot us? nampak kan hhhee

Mak ayah bersama 4 org anak (3P 1L), 2 menantu dan 7 cucu's..sorang lagi menantu laki takde dlm gambo..ntah kemana :P

Abih je sesi b'gedik2 itu, makan2, wash up smua, bagi anak2 tido *hadi je tak tido, dia kan lupa daratan*, makpak rest jap baru b'kunjung umah sedara mara terdekat :)

Whole day mmg makan dan makan dan makan..tp mmg t'baek lah bila dpt mentekedarah kan hhhhaaaa..*pastu nangis tgk perut dah buncit*

Malam plak mmg rutin tahunan jugak depa buat BBq, ada je yg sponsoring..t'baekkkk!!! ada udang, ayam, sosej, nasik goreng dan kek..

Eh yg tu kita citer lain bole? sbb mlm tu sambut harijadi alya skali pun :)

Tunggguuuuu...

Raya kedua

Tak banyak citer sbb pepagi hari bersiap2 nak balik Perak dah..beraya umah makabah plak :)

Yg ni pun story lain eh..hhheeee

Bole ending camtu..hongeh dah rasanya mak ni nak!

**harini puasa ke2 bersama raof..i'Allah**

Sunday, 26 August 2012

mana mood?

Assalammualaikum..

Dah seminggu bercuti ingat senang nk ambik mood bekerja..ohhhhhhhh tidakkkkkkk kkkkeee

Nak update blog raya pun kemain malas wehhhh...ntah bila nk rajin tak tau!

Awal2 raya tu sibuk sesangat sampaikn TV pun tak sempat nk tgk, sudahnya main rekod je citer *macamkn takde ulangan kkkeee* pastu ntah bila plak nk menengoknya pun tak tau..

Memalam plak selesaikn baju kain, kemas umah yg tak abis2..

Dah ujung2 tu slow sket, just menunggu 2-3 org tetamu yg datang umah :)..pastu smalam baru dpt terjah ke rumah2 kawan2 dan sedara mara :)

Hari ni aku just nk berjalan2 di blog kawan2 dulu..sonok eh diaorg smua dah update pasal raya..esok lusa tulat tonggeng baru aku plak update aci tak?hheee..

Alhamdulillah hari ni aku dah start puasa :)..mentekedarah dah seminggu, perut dah buncit, pipi dah melayut2, peha dah bertemu...abih tak reti2...**sambil betul2kn koset**

Raof i'Allah esok baru start pose sbb tadi t'lambat telan ubat so tak leh pose katanya..

Ok tu je buat masa ni..bole?

Esok2 eh :)

**abis je puasa, bau rokok pun menjelma huh!!!!**
 


Thursday, 23 August 2012

update slps seminggu beraya

Assalammualaikum..

Salam Jumaat..


Ada yg dah start keje?wahhhh soalan mengundang kemarahan hhheee...kita cuti lagi noks..isnin depan baru keje..sonoknyaaaaaaaaaa...

Bila cuti panjang sgt sampaikn dah tak tau nk buat apa dan tak tau nk gi mana..raof kemain malas berjalan plak hhhuuu...

Adik bradik pun smua dah balik..makanya tinggal aje kita kt umah menyiapkn keje2 umah yg tak penah abis tu kan...

Kalo bulan biasa rasa mcm tak cukup masa aje..ada je benda nk di buat, rehat pun tak sempat okies hhhhuuu...

Eh smalam kita buat open house..main menu nasik lemak, ayam berempah dan sup ayam je..homemade..gambo takde sbb serius tak sempat hhhuuuu...

Terima kasih pd smua yg datang..i'Allah tahun depan kita buat lagi ye..ye..ye..

Hari ni keletihan, sakit belakang, sakit kaki so duduk umah aje..esok baru start aktiviti beraya..bole?

Hhhhhmmmm minggu depan baru aku update penuh pasal raya dan b'day alya ok!

Kalo rajinnnnnnn hhhheee...

*i'Allah minggu depan baru start pose :)**

Thursday, 16 August 2012

entry terakhir sblm kita beraya :)..i'Allah..

Assalammualaikum...

Mesti ramai yg dah bercuti kan..kan..kan..

Aku jugak still duduk di opis ini tp takpe hari ni halfday..satgi nk terjah ke pekan m'cari brg2 utk raya lagi..hai la tak sudah..sudah.. hhheee..

Aku dah 'beraya' uolsss so tak la penat sgt kkkee...kecewa tau, tp dah jangka pung!

Smalam gigih m'packing baju bajan..punya la fenin nk bawak baju hapa padahal ambik saje dlm almari tu kan hhhheee


Baju aku ngan raof pun dah settle..

Hari ni banyak keje lg nak kena settle sblm balik kampung..
  • mengemas umah (balik nnt tak penat dah)
  • basuh baju
  • cuci toilet
  • buat kek
  • packing towel, toiletries, pampers, accessories etc
  • himpun toto, selimut, bantal
  • masuk kuih muih/kepek dlm bekas
Antara yg aku ingat nk buat lah..kang mesti ada je benda/kerja yg kena tambah tu hhhuuuu...tu pun toilet pagi tadi baru cuci, baru dlm bilik aku, toilet belakang belum lagi hhhhuuuaaaaaaaaaaaa..

Ok kang p'lahan2 kita buat aje lah ye..

Spt yg korang tau kami setiap tahun mmg beraya di kedah, raya ke2 baru balik perak :)..kami tak ada giliran, main redah aje..hampir 9 thn alhamdulillah ok je :)

Lgpun kt sana lebih meriah dgn sedara mara, kt sini kalo adik bradik aku ada seronok la tp bila masing2 dah kawin, komitmen pd suami2 lah ye :)

Ok lah di hari Jumaat yg penuh kemuliaan ini che'wa & co ingin menyusun sepuluh jari memohon keampunan di atas segala ketelanjuran kata dan perbuatan sama ada disengajakan atau pun tidak..

Saya cuma manusia biasa :)

raya tahun lepas..

Kepada smua adik bradikku, sahabat2ku, rakan2 mayaku dan seluruh umat Islam tersayang Selamat Menyambut Hari Raya Maaf Zahir dan Batin..bergembiralah dimana jua anda berada :)

Ikhlas dari kami: Abd Raof, Salwana, Abd Hadi, Nur Alya dan Mya Awatif :)

Oh ye kita cuti seminggu so kalo rajin kita update blog..eh ada ke org nk baca?baik la korang pegi beraya ye dak?hhhhaaaaaaaaaa...

**Berhati2 di jalan raya**

hadi pulok..

Assalammualaikum..

Semalam adik, hari ni bawak abang plak gunting rambut :)

Lepas balik je dr sekolah trus bawak kedai gunting, mujur hari ni tak ke sekolah petang so tak la t'kejor2 sgt nk menguruskn dia :(


Bawak gi kedai hindu, tempat biasa dia pegi kemain ramai bebudak yg nk m'gunting..malas aihhh nk menunggu dgn kepanasan dgn mengeluhnya si hadi dgn b'zikirnya dia kt telinga aku ni ha..

Silap haribulan rambut tak b'gunting, mulut dia aku gunting heh!

Ingat nk suh raof bawak tp aku kan gemo tak menyempat, kalo dah t'detik nk buat tu kena buat..kalo tak mmg confirm bawak dlm mimpi bole????

Ok..urusan diri anak3 dah siap :)

**malam ni nak start packing baju bajan..nak balik kampung uollsssss**

Wednesday, 15 August 2012

kasut raya la sangat..

 Assalammualaikum..


Ujung2 pose ni ramai yg dah post pasal baju raya la, kasut raya la, kuih raya la..kemain suka aku tengok..dah la cantik2 belaka..

Meroyan2 aku baca..nak jugak..nak jugak mcm tu.. kat mana beli..kat mana beli..wahhhh gitu..

Aku punya takde la havoc sgt tp nak jugak follow org lain kkkkeeee..eh ada aku kesah?

Ok kali ni nk tunjuk kasut raya bebudak3 ni ha..nk kata baru tak baru jugak..dah selamat lenjan kasut2 tu pun heh..


Kali ni nafsu nk beli kasut raya tak mari lah..pakai aje lah apa yg ada..harga jgn ckp smua bawah RM20, jenama langsung takde..eh lantak lah..janji ada kasut utk dipakai ye dak?

Alya ada sepasang kasut sport, sarung dan selipar..awatif pun sepasang sport, sarung dgn selipar beluncas...hadi lagi best 2 pasang selipar saje..

Hadi tu kami malas nk beli kasut sport sbb dulu2 beli bukannya rajin nk pakai pun..last duduk je dlm almari kasut..rugi..rugi..dah la mahal plak tu..skang kau pakai je selipar cap ayam sepuluh hinggit!tu la tak tau lagi bersyukur kan..

Tahun ni pun aku tak la ghairah sgt nk beli kasut sbb kasut2 yg ada pun still banyak :)..cuma aku nk cari sepasang selipar je lagi sbb yg ada dah tak brapa nk elok..

Bapaknya pun tak beli baru jugak..kasut2 dia yg lama pun still elok..

**kasut korang mesti meriah kan?**

Tuesday, 14 August 2012

selesaikn mana yg tak selesai :)

Assalammualaikum..

Masih ada ke korang?hhheeee...

Mana tau kot2 dah ada yg start cuti, ntah2 dah start balik kampung pun..huh..jeles i ok!

Kita kerja..kerja..kerja..sampai hari jumaat lor..so takmo wish hari ni..tunggu jumaat nnt ye hhhhaaa..kalo dipanjangkn umur :)

Alya esok dah start cuti, hadi jumaat baru cuti kot..dia baru la berangan2 nk cuti esok padahal sekolah kau tak ambik cuti ganti pun nak!..bagusss pegi sekolah :)

Hari ni kepenatan seharian menguruskn beberapa hal yg tak abis2 ni ha..

Memula settle segala mak nenek barang kemas yg ada, pastu bawak si kakak pegi gunting rambut..


Kali ni bawak ke saloon cina sbb nk suruh alter fringe dan gunting rambut..takmo pegi kedai aritu (akak melayu)..aritu pegi pun sbb aku nk potong rambut sama..pun mcm haremmmm je..

Punya la tak cantik dia potong..fringe depan alya tu main potong je herot berot..belakang pun sama..w/pun rambut budak tp aku bayor suh potong elok2 kan..sudah la harga mahal nk mam RM10!trim je pun..

Aku ske chinese potong fringe sbb depa ada skill lgpun kebnykkn rambut depa kan fesyen gitu je kan..

So kita trim balik fringe dan buat fesyen sket rambut alya :)

Kali ni kita potong layer je, still takmo potong pendek :)

'u potong layer tp i nak rambut tu panjang'

Fenin la member nk potong..achaner potong rambut tp panjang?..mmg kena pelempang je jwbnya hhhheeee..

Last ikut je la camna pun dia nk buat janji layer :)..harga RM7 saje..

Ini kali ke3 alya ke saloon, nasib kali ni tak menangis sbb aku dah ugut..kalo nangis takmo potong rambut ibu takmo beli air Milo..hhheee giler kejam ibu ugut dgn Milo sajo :P

Nak tengok alya rambut baru?eeccerrrr...tunggu raya lah!potong layer je pun hhhaaaa..

Eh sambil menunggu sambil melayan pa&ma..gigih beli sbb nk tengok si comel mata bolat dayyan..sapa lagi anak blogger kita yg vouge lieyalatif itu :) 


**Giler terharu aku baca kisah ko lieya..mcm aku plak yg duk dlm labour room tgh menahan sakit tu padahal doc toreh perut pun aku tak rasa hhhuuuu**

Lepas settle smua pegi ambik baju raya gegurls yg baru siap hari ni..


Wahhhhhh tiba2 blur..konon nk suprise sgt la kan hhhhaaa..padahal kamera aku kalo buat ngok ngek kang apa pun tak bley hhheee..

Takpe tunggu raya nnt lah ye kita show off satu families gitu :P

Esok ada lg benda nk dibeli, nak dibasuh, disimpan, nak diambil sblm balik kampung ni hhhuuuu..lotih!

**start hari ni aku dah gantung kuali, periuk belanga :)**

Monday, 13 August 2012

sekut, kepek raya

Assalammualaikum..

Dah dekat nk raya ni, perasaan tu susah nk gambarkan..kan..kan..dulu opah aku ada cakap, org alim ulama sedih nk tinggalkn Ramadhan tp kita *aku le tu* sedih jugak tp perasaan gembira nk raya t'lebih2 plak hhhuuuuu..

Camna persiapan korang..aku belum 100% sbb baju gegurls still tak siap :(..yg lain2 alhamdulillah dah settle..

Tahun ni aku tak rajin nak buat bisut raya..**penah ke kau rajin kkkuiiii**..aku tak buat, tak beli dan tak tunjuk pun..

Rezeki dr bos bagi free utk smua pekerja..dapat la 3 jenis biskut, segala mak nenek kepek dan air b'botol2 :)..bagus jimat kan!


Nasib la sapa yg dtg umah aku, makan aje lah 3 jenis biskut dan kepek tu ha..no variety hhhhuuuu...*eh ada org nk derma kilat tak?derma takde lempang sedas ada kot ye**


Eh takpe nnt ada rezeki aku masak2kn utk korang..cakap nak makan apa aku masak wahhhhaaa..ye aku rajin..**mmg pentipu :P**

 Mmmmm kalo ada bajet lebih baru aku buat kek kot..buat kek yg simple dan jimat kos gitu..

Duit raya dah asing siap2..smua utk anak9 sedara dan adik3 saje didahulukan..the rest singgit sorang cukup..


Hai la duit skang mengalir mcm air je..dlm sejam pun boleh abis RM50, tu belum sehari hhhuuuu

 **i'Allah raya nnt alya dah masuk 4 tahun..dah besor anak dara ibu ni!mmmm...belum t'pikir apa2 utk celebrate b'day dia :)**

Sunday, 12 August 2012

kita kasi bersih habis2an..

Assalammualaikum..

Camna hari minggu korang aritu?

Nawaitu aku aritu nak mengemas umah sahaja besar2an..ate minggu ni je last nak mengemas, m'bersih, m'deco bagai katanya hhhee..


Firstly tukar cadar raya..auuuwwwww..stripe lagi! dlm bilik mmg habis2an aku bersihkn, pastu kt hall, hall tv, bilik belakang, bilik anak2 baru dapur..

Nasib la umah kecik aje, bilik tak banyak sgt tp jgn tak tau start mengemas dr lepas subuh hingga 1.30 ptg..uuuiiiihhhhh letih jgn cakap la noks!

Abis kaki tangan 4 kerat ni aje yg buat keje, satu umah plak tu..laki kita mengemas dan m'bersih kt bahagian luar..pastu dia offer nak bersihkn kapet..bagussss..


Aduh lega bila tgk umah dah bersih dan kemas..tinggal nk m'bersih bilik air aje..tak larat sgt dah rasanya..langsir tak sempat nk basuh tp aku tgk bersih lg..hhhhmmm takpe la kot..

Ada ke org yg rajin sgt nk belek2 langsir?hheee

Rumah aku tu habuk jgn cakap la..ada aje pun..dlm banyak2 keje bersihkn habuk la paling menyampah..mana yg ada depan mata aku buat, nak korek celah2 bedah tu mmg aku malas huh!

Kalo lah kaya aku suh gajikn bibik utk bersihkn habuk je, cuci lain, bersih lain, menyapu lain...wahhhhhhhhhhh hover..mmg tak dpt la sampai bila2 kalo gini malasnya hhhhhiiiikkkk

Settle smua, aku bagi peluang dekat hadi ngan alya m'deco kepala katil depa..ingat tak benda2 yg aku beli beberapa bulan lalu? ha baru ni la b'kesempatan m'deconya :)

 
Alya punya simple aje..letak gambo dia masa umur 3 thn (rindu ngan pipi yg tembam tu!)..hadi plak mcm biasa la mesti nak ada kaitan ngan bola jugak tu..lantak lah kau nak!

Hari ahad plak baru rest sket..sempat la raof bawak berjalan2 kt ipoh, kebetulan nk pegi ambik kerepek so jln2 kejap cuci mata..

Hambik bila b'jln di ujung2 pose dlm bulan pose mmg sgt2 la menguji kesabaran ok!

Gatai lg nk pegi kan..org punya la ramai..ntah dr mana wujudnya aku pun tak tau, dgn b'panas, dgn b'himpit..uuuuiihhhh..

Mmmmmmg ramai giler org yg shopping last minute..mujur la kami awal2 dah abis shopping :)..lega di situ..

Dalam b'panas, b'himpit tu sempat gak la aku merembat 2 pasang baju moden awatif hhhheee...dasar pompuan kan hhhheeeeee...

**banyak benda tak settle lagi ni :)**

Thursday, 9 August 2012

b'4 smalam dan botol baru lagi..

Assalammualaikum...

Hari ni bermula malam 21 Ramadhan..semoga kita bertemu dengan LAilatul Qadar..banyakkn amalan dan berdoa kpd Allah *p'ingatan utk diri jugak*

Semalam pertama kali berbuka dgn anak3 syurga :)..

Raof tak ada, smalam moreh dia dekat markas PAS so kena attend la :)..raof ajak b'buka skali tp bila fikir ttg awatif trus migrain datang hhhhuuu

Ayyyooo budak bertuah tu time berbuka je trus jd hyper..kang ganggu plak makcik2, nenek2, opah2 nak makan..

Sblm dtg amarah org baik kita berundur wahhhhhh...

So better duk dendiam je kt umah w/pun perangainya sama je kt mana2 pun wwwahhhaaaaaa...

Ni la ha anak3 syurga itu..


Tetiba jadi entiti plak depa kkkkeeee...kamera aku tu time smua dah ready tiba2 ngok ngek..banyak kali snap banyak kali la blur..

Sampai si hadi sound aku.. 'bu, udah la tangkap gambo, dah berbuka ni, tak baik melewatkn berbuka'

Amboiii nak masuk blog tak?nak masuk blog tak? duk diam2 hhheee...*bajet blog femes puuuiiii**

Ok yg kiri tu hadi, yg kecik duk dlm bb chair tu awatif dan yg npk rambut hitam panjang tu alya..aku takde la sbb cekci sgt hhheeee...

Smalam masak simple aje sudeyyy..dlm bulan Ramadhan ni mmg teringin nk buat nasik lemak *requested by raof jugak* tp mcm tak b'kesempatan lg..so smalam buat jugak la tp versi simple..

Raof takde so malas masak beria..tak syok plak rasanya..

Buat sambal ikan bilis, sotong goreng kunyit dan ayam masak tomato (ni abah bagi)..telur timun smua yilek..raof tapau ikan bilis bawak ke markas :)

Eh smalam awatif diam sket mgkn sbb lapor kot..lepas bangun tido petang tu saja aku tahan tak bg susu ke nasi ke biskut ke kuih ke..

Bukan apa kang time b'buka dia concentrate sket makan, kalo dah kenyang kang nasi tu dipilis2kn aje...ggggrrrrrrrr...

Ok tu je..

Eh smalam kita beli botol raya awatif hhhhaaaa..kemain raya pun nk b'botol baru :P..

Actually saja nk menambah *aritu dah beli* , lagipun dia dah minum susu banyak..skang baru ada 2 (1 umah mak 1 umah aku)..

Brand yg sama MAM cuma beli kaler biru dan pink dan teat skali :)


Beli tru fb dr org yg sama..murah kot dekat dia..

So total botol awatif ada 4, smua kaler dah ada..kalo MAM kluar produk, design dan warna baru sure aku terjah lagi hhhheee..

** hhhmmmmm banyak kerja nk dibuat cuti ni :(**

Tuesday, 7 August 2012

tag baju

Assalammualaikum..

Lepas shopping raya je perkara pertama aku buat mengumpul smua tag baju2..yup i'm a tag collector..hobi jugak kot :)

Smua tag aku simpan memolek dlm album..


 Serius super duper kiut tag baju kan..nak2 baju2 bebudak..tp byk yg dah hilang dibuat dek anak3 syurga i tu hhhuuuuu

Eh korang kalo tak suka jgn buang sedekah kt aku bole? **peace!**


Monday, 6 August 2012

untuk dia :)

Assalammualaikum...

Lagi tak raya lagi tu tak abis kisah shopping raya kkkeee...

Eh..dah Ramadhan 18..alhamdulillah :)..kurang lebih seminggu kita nk beraya..jika diizinkn Allah..

Hari tu aku belikn raof baju beraya katanya..kesian sibuk menguruskn persiapan ibu dan anak3..diri sendiri tak ada..


Actually tetiap tahun begitu raof ni ha..nak kata suka shopping last minit tak jugak sbb bila outing sama2 beli keperluan anak mmg dia jarang beli utk diri sendiri..

So aku pun suprisekn dia..siap bawak baju cth, pastu letak memolek atas katil kang dia balik mesti t'kejut kan..kan..kan..

Sekali mmg terkejut sbbnya baju tak muat lepas testing kt badan...auuuuwwwwww nak lagi suprise kan!eh sila salahkn baju cth..menipu i aje huh..

Takpun raof yg telah m'besor kah kahhhakahaaa..**ok ni kalo tau aku kutuk mmg kena lempang sedas**

Mujur la beli kt store kuala ni aje, kalo ipoh, taiping jenuh plak nk drive ke sana hhheeee

Setakat ni 3 helai t-shirt baju raya je dia ada, kalo ada duit lebih aku belikn lg selai kot..jubah ada 1, baju melayu 1..alahai kesiannn..

Seluar bior dia cari sendiri lah, aku pun bukan reti sgt nk ukur sluar, kang sendat la, longgar la..

**menunggu rezeki duit raya dr bos..mudah2an ada rezeki utk makabah dan adik3 pulak!**







Sunday, 5 August 2012

manik dan shopping raya

Assalammualaikum...

Hari minggu aritu sibuk mengemas, m'cuci, mengemop, menyapu (vakum rosak) umah..rupanya letih jugak ye buat keje2 gitu time puasa nak2 kita sorang je yg buat hhhuuuu..

Bapaknya dr subuh ke masjid tak balik2 umah, pukul 3 baru nampak bantang hidung..bebudak plak mcm biasa la aktiviti main gaduh main gaduh main gaduh pheeewww!!!

Ari minggu masa utk aku m'habiskan keje2 m'jahit manik lor!matiklah tak abis2 pasal baju dan manik kkkeeee

Korang mesti nk muntah kan, aku ni ha yg mengadapnya wwwahhhaaaaa...alhamdulillah dah siap pun!nasib la aku buat simple aje..

Taburkn aje manik2 tu ha..kalo buat lagi banyak awalarat gamaknya raya haji tahun depan pun belum tentu siap hhhhiikkk


Utk org yg kerastangan mcm aku ni ha, simple mcm tu pun rasa migrain nk abiskn..aku manikkn kt tangan dan dada je, tak payah nk meriah sgt sbb bila dah pakai tudung sure tak npk pun..tp ada haku kesah :)

Pastu settlekn manik utk baju alya plak..aku buat senang2 aje janji ada sudah!mak dah malas nak oiii..dia ok je :)


Petang ahad smalam jalan2 cuci mata lagi kt bazar Ramadhan..raof ajak menemannya beli jubah dia, tp nan ado..aku gak yg 't'beli'..achanner..


Merembat 2 t-shirt muslimah utk diri sendiri dan 2 t-shirt muslimah utk alya jugak :)..buat basahan di hari raya nnt kkkkeee...

Mmmmmmm lepas ni nk alter jubah raof plak **jubah kiriman kawan dr mekah, saiz pak arab korang tau lah**

pahala di bulan Ramadhan :)

Assalammualaikum..

Sahabat saya minta sebarkan mengenai Sumbangan Pembinaan Surau As-Solihin Bandar Puncak Utama, Kajang

Mudah2an kita sama2 dimurahkan Allah pintu rezeki hendaknya..


Assalamualaikum

Dengan segala hormatnya perkara di atas adalah dirujuk.
 
Tuan/Puan, 


MEMOHON DERMA/ SUMBANGAN UNTUK PEMBINAAN SURAU AS-SOLIHIN BANDAR PUNCAK UTAMA KAJANG.

NO. KELULUSAN JAIS : JAI.BPM/01/015/7 Jld 1 (3)
NO. KELULUSAN MAIS: (2) MAIS/SI/BHB/01-3/009/4/2-92

Dengan segala hormatnya perkara di atas adalah dirujuk.

Pihak Jawatankuasa Surau As-Solihin sedang mengumpul dana untuk tujuan membina sebuah surau seperti yang tercatat di atas. Kos bagi pembinaan surau tersebut dianggarkan sebanyak RM400,000.00 [Ringgit Malaysia : Empat Ratus Ribu Ringgit].  Sebarang sumbangan dan derma ikhlas adalah amat diharapkan untuk menjayakan projek ini. Sumbangan boleh disalurkan melalui Ahli Jawatankuasa Pembinaan Surau atau secara Bank-In/Online ke akaun berikut:

Nama Pemilik Akaun                : Surau As-Solihin
Nama Bank                                : Bank Muamalat
No. Akaun                                  : 1210-0000534-71-9


Dilampirkan surat kelulusan Majlis Agama Islam Selangor, Pejabat Agama Islam Daerah Hulu Langat dan Senarai nama Ahli Jawatankuasa Surau untuk rujukan pihak Tuan/Puan. Jika pihak tuan memerlukan salinan resit pembayaran derma, sila SMS, e-mail atau hubungi Ahli Jawatankuasa Pembinaan Surau As-Solihin

Semoga Allah memberkati dan melimpahkan Rahmatnya di atas sumbangan derma ikhlas pihak tuan dan puan.  
Amin.  Sekian terima kasih.
 
Yang benar,

SHAMSUZLAN

Pengerusi Pembinaan Surau As-Solihin
Bandar Puncak Utama, Kajang, Selangor

Ahli Jawatankuasa Pembinaan Surau As-Solihin:

Pengerusi                  : Shamsuzlan (013-6357272) - shamsuzlan@upkkl.com
Timbalan Pengerusi  : Ust. Tarmizi   (012-6879149)
Bendahari                  : Syed Ahmad (012-3225796) - mrzali@gmail.com
Setiausaha                 : Zailan            (013-3530105)




" Bandingan (derma) orang-orang yang membelanjakan hartanya pada jalan Allah, ialah sama seperti sebiji benih yang tumbuh menerbitkan tujuh tangkai; tiap-tiap tangkai itu pula mengandungi seratus biji dan (ingatlah), Allah akan melipatgandakan pahala bagi sesiapa yang dikehendakiNya dan Allah Maha Luas (rahmat) kurniaNya, lagi Meliputi ilmu pengetahuanNya." Al-Baqarah, Ayat: 261.
 
"Katakanlah: Sesungguhnya Tuhanku memewahkan rezeki bagi sesiapa yang dikehendaki-Nya di antara hamba-hamba-Nya, dan menyempitkan baginya; dan apa sahaja yang kamu dermakan maka Allah akan menggantikannya, dan Dialah jua sebaik-baik Pemberi rezeki."Al-Saba, Ayat:39

Terima kasih.



Thursday, 2 August 2012

kenduri part2 - confirm kali ni abis..

Assalammualaikum...

Salam Jumaat yg penuh barakah..semoga hari ni kita masih dipanjangkn umur dan sentiasa dlm rahmatNya :)

Smalam kita tak merepek dlm blog sbbbbb bz jait manik hhhhaaaa...bole???

Dah 60% siap..wahhhhh mcmkn banyak org nk menempah :P..

Hari tu ada sorang membe aku duk tanya bila nk citer kenduri part 2..ok hari ni kita baik so kita crite ye :0...lgpun gambo2 kawen baru je siap so meh kita share sket..

Ok zanie..utkmu..wahhhh

Hambik dah 2 bulan kenduri baru nk up citer, ntah kan ingat ntah kan tidak kkkeee..kita buh gambo je lah ye, biaorkn gambo b'kata2 bole?

Ecehhh korang mesti nk tgk gambo je kan, malas nk dengo aku m'bebel kan..kan..kan... hhhhheee..eh kali ni gambo2 superb cantik la maklumla ehsan professional photographer, kalo guna kamera cikai kami mmg tak dpt la gegambor cantik gitu kan :)

Hari nikah..eh aritu dah ada kan..gi baca sana :P


Firstly, kita letak renungan geram seorg ibu kat anaknya yg asyik meragam hari nikah tu..mintak perhatian lettew..jap la sayang..nak ayah tak?


 The hantarans..jgn tanya aku berapa balas berapa..ada aku kesah wahhhhaaa..smua hasil kerastangan si pengantin, aku buat kek je..eh nk kena mention kah?hhhhhaaa


Bersama anak masing2..kemain monyok akalil muka mgkn sbb letih pun ye..hiasan bilik oleh perantin gak..simple je, kata kawen kali ke2 kan hhhiiiiii


suraya dan akalil sofiyyah..miss them much!


The sepupu's..akalil ngan alya..abang hadi ngan abang is..si kembau takde, si zara pun takde..


geng marhaban dan geng kompang..**permintaan perantin**


 nak menyambut suami lettew..


eh..tetiba nk naik umah dah hhheee

again..families picture kt pelamin yg simple and sweet :)..monyok lg si akalil tu..meragam ok!


 bergambo dgn keluarga bapa dan mak mertuanya


bergambo plak dgn mak abah..mak kita tu tiap kali anak kawen ke, b'sunat ke, periksa ke, t/duga ke muka sedih, nangis sokmo..mak..mak..mak..



Dah bergambo dgn mak dan bapak masing2..perantin turun makan beradab..perut lapor tapi tak lalu makan..betoi dak??

Antara tetamu yg hadir..

Petang tu lepas abis usai smuanya..org pun dah reda..tibalah sesi m'gedik..ye gedik itu penting bila bersama keluarga hhhhhaaa...


Memula gambo reramai..ipar duai, adik bradik, mak abah, anak8, tok opah :)..keluarga kecik kami :)


 Then anak menantu tanpa anak8 syurga :)

Biasa lah bila gambo keluarga kena sopan santun dulu..kang ada je kena lempang, dgn panasnya, dgn gediknya T______T


Pastu dgn keluarga memasing :)..sbb yong yg tua sulung so sila ambik tempat kkkeee..iskandar, yop, yong dan zara..

 raof, me, hadi, awatif, alya

Sbbkn aku muda sket dr yong makanya yg ke2 ambik tempat hhhiiiiikkkk..laki aku tu mmg ske lari dr tema..soka ati dia pakai baju HUDUD gitu..dr jauh org nampak dah tp ada dia kesah?hhhaaa

Dlm 4 keluarga, keluarga aku la paling trouble..korang tgk aje lah awatif tu ha..bukannya nk duk diam seminit, cubaan meloloskn diri sesaja..tp takpe aku tetap gojes dr adik bradik...wahhhhaaa nak jugak!

Pastu yg ke3 keluarga perantin..eh nk kena letak ke?tak payah le kot..korang kenal dah kan..nk tgk scroll je kt atas tu ha..bole?


Ke4 keluarga si kembau :)..w/pun ko paling tinggi antara adik bradik, ko tetap anak ke4 hhhhhaaaaa...ala tomei2 lah anak2 bonda tu..salehin, safinaz, haninda dan huzaifah :)

solehah, syabeel dan syafiqah

Anak dara dan teruna yg ada t'kontang kanting kt umah tu ha..smua tak laku lagi sbb tak gojes...hhhhaaaaaaaaaaaaaaaaaa..eh brani marah kakakmu ini!puuuiiiii


Then gambo adik bradik saja :)..kami b'7..syafiqah, solehah, suraya (hover kau aya!), safinaz, salwana, syabeel dan suryani :)..luv them so much!

Tu pun masih b'sopan..bila kegedikan dah datanggggggggggggggggggggggg...trus jadi cacat smuanya hhhhaaaaaaaaaa

Tapi sbb dah make up cantik2 w/pun panas giler kt umah tu trus tak kesah sbb nk b'gambo punya pasal kan :P


Antara gambo yg melepasi tapisan..yg lain buruk bebenor tak bole masuk blog :P

Eh nak tgk anak8 syurga plak?ooooooo yg ni mmg m'cabar jiwa raga, dgn panasnya, dgn peluh ketiaknya, bebudak plak 'baik' belaka..


Kami yg kt depan ni ha dgn meloncat m'jerit dah sebijik beruk, tinggal tak penuh bulu je hhhaaaaaa


Alhamdulillah dpt gak aku abadikn cerita kenduri ni dlm blog :)..enjoy reading ye kawan2..

Oh ye buat kawan2 yg tak tau, ini wedding adik saya suraya anak ke 3 buat kali ke2..dah 4 tahun menjanda dgn seorang anak pompuan..bertemu jodoh di usia 30thn dgn duda anak pompuan sorang jugak, skang adik saya menentap dan bekerja di Johor bersama suami barunya :)

**we're waiting to hear a good news from u suraya :), cepat2 bg kawan kt akalil..kesian dia**


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...