CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Wednesday, 29 January 2014

bday bash yg ke 3

Assalammualaikum..

Mari kita menghabiskn kisah bday awatif minggu ni..bole??

Minggu depan dah masuk bulan baru kan :)..ada yg dah start cuti ke?mesti ramai yg balik kampung..aku pun esok baru balik kebetulan ada kenduri..

Ok jgn melalut byk sgt..

Ahad haritu 26/1/14 aku decide nk sambut bday wawa, 2 thn lepas sambut sendiri je tp seronok jugak..aku buat kek, buat makan2 sket..

Kali ni nk sambut dgn families..wawa pun dah beso sket, dah bole nyanyi lagu bday hhhheeee...buat tak la besar manapun..kecik2 aje, dgn family mertua dan makabah :)

Tapi tetap seronok sbb meriah dgn anak2 sedara dan makanan :)

Tqsm to my mertua sbb pinjamkn umah nk sambut bday hhheeee...bukan apa senang makabah datang :)

Aku dlm fikiran dan cadang nk buat lasagna sbb lamaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa gilerrrrrrrrrrrr beli kulit dan sos spagetinya..dah dekat nk expired ko..

Asyik la bertangguh2..last cekalkn hati jugak try buat...


Akhirnya...ntah menjadi ntah tidak..aku pun bukan penah makan lasagna..honestly, kalo mkn benda ni make sure perut tak penuh, kalo tak mmg muak giler..

Ntah la tekak kampung mcm aku ni smua pun muak kkkeeeee

Pastu buat kek..mcm benda wajib plak kena ada kek bila bday kan hhheee...tp aku suke je..kali ni try buat black & white russian cake..


Wwahhhh omputih  sgt bunyinya kan tp dont worry kek ni tak la BOOM sgt tp adik beradik indulgence juga tp kasta rendah sket la hhhhaaaaaaa..

Rendah tak rendah la..kos jugak weh nk beli cheese hhuuhuuuu...

Wawa plak nk 'pincess toyya' a.k.a princess sofea..tak agak2...mak belum pro lagi anak nk deco princess bagai so aku print out je gambo sofea then lekat..

Then deco2 sikit2 bg sweet nampak utk anak dara kan :)

So menu of the day almost western kau..adik ipar aku pun buat spaghetti bolognise katanya..mak mertua pulak mmg terer buat Pizza..


Then aku mintak tlg makndak masakkn bihun, kang takut makabah tak mkn western..tekak kampung mcm aku jugak hhhaaaaaa..

Utk dessert adik ipar jugak buat..puding karamel, ciskut dan jugak karipap (makndak buat)..

So dah ready smua mulalah nyanyi dan cake cutting..kemain seronok bday girl tp muka blur ke malu dik oiiii..T_____________T


Hadi kalo bab makan mmg dia barisan hadapan..lantak la bday sapa pun kan!dah kenapa mcm bday kamu pulak ha...#akunkmentekedarah
 

Alhamdulillah majilis berjalan dgn baik dan sprt yg kita nak..walau tak besar mana tp tetap meriah bila bersama keluarga tak kira keluarga sendiri atau mertua..

Mereka juga a part of our life :)

Jgn dengki2..jgn byk berburuk sangka ok..takmo..takmo..takmo... 

**yeyeyeeee..arini separuh hari keje, packing baju kain, bersihkn rumahtangga segala..selamat bercuti uolssssss**

Tuesday, 28 January 2014

contest + menang = hadiah harijadi


Assalammualaikum..

Bday bash kita tangguh dulu na..

Bagi laluan hadiah kemenangan katanya hhhaaaaaaaaaa...


Ingat tak aritu aku ada join contest raya pastu rezeki wawa menang first prize? ingat tak? tak ingat? sampai hati uols ye *mcmkn org kesah hhhaaa*..ye la ye la bole tgk entry disini..

Hadiah yg ditunggu dah tiba minggu lepas..ngam2 lg 2 hari b'day dia :)

Dpt colourful drawer..comei sgt!

Seronok la kami..tak susah2 nk beli bday present..kira terus jd hadiah harijadilah ni...bole???

Drawer ni dpt2 aje terus dirasmikan dgn menyimpan segala mak nenek brg mainan, doll, sikat bedak..memandai-mandai je kome ye!


Sunday, 26 January 2014

Alhamdulillah 3 sudah..

 
Assalammualaikum...
Hambik close up!nampak berkepuk2 bedak kt muka atif hhhhheeeeee..


Ok..straight to the point...

Semalam b'day awatif!!! 

26/1/2011

''SELAMAT HARIJADI..SELAMAT HARIJADI..SELAMAT HARIJADI AWATIF..SELAMAT HARIJADI!!!!''

Dah 3 tahun pun anak bertuah ni!sekejap je kan..*klise sgt hhhaaaaa*

Makin besor dah makin cerdik tp belum matang...aktif jgn ckp la..mengusik abang ngan kakak sesaja..stresssss aku bila kakaknya yg lemah lembik tu tau2 dah nangis!abg jarang nangis tp dah pandai belasah adik balik..geram sgt lettew..

Ada je perkara2 merepek yg dia akan buat..main masak2 dgn sebotol minyak rambut, apa yg kakak pegang, dia pun nak, smua brg kakak milik dia, sepahkn tudung kakak, susukan sebotol air dekat doll so habis tilam..bila bab pilih baju lagi maknya streeeesssssssssss..banyak nau kiranya!

Kesian kdg2 tgk dia ni..badan kurus meninggi, asyik kena marah je hhhuuuaaaaaaa...

Dlm notty2 tu ada baiknya jugak..mandi, kencing berak sendiri, blajo basuh sendiri tp aku tak yakin sgt..jugak penenang bila kita bersedih, kira 'a shoulder to cry'

Suka berkawan dan suka sgt dgn baby..kesian tgk..adik takde lagi..baba tak confident lagi kalo dia beradik..hhuuuaaaaaaaa

Dan masalah paling ketara PELAT! ye masih pelat..kdg2 bila dia b'cerita 1 butir pun aku tak paham..#aptb 

Cukup kot serba sikit pasal 3 thn ni..ibu baba sentiasa doakan mudah2an awatif menjadi anak yg solehah berjaya di dunia dan di akhirat..in syaa Allah..

Ibu baba abang adi ngan kakak yaya sayang sgt2 kt atif!

Ok la..nnt kita update pasal bday bash dan hadiah utk dia..in syaa Allah..



Thursday, 23 January 2014

JAMU

Assalammuaalaikum..

Salam Jumaat..pagi ni sejuk sprt selalu kan..aku sukaaaaaaaaaa sgtttttttttttt hari sejuk tp menangis bila nk mandi pagi hhhaaaaaaaaaaaaaa..

Rumah takde water heater so pepagi rutinnya memasak air panas utk anakanda3 tercinta..utk makpak dah tak cukup, nk jerang balik dah malas hhhhhaaaaa

Harini tak ada apa nk dibincangkan...wahhhh bajet blog forum ker???

Meh borak2 pasal kesihatan aje harini bole???

Minggu ni anak2 tak berapa sihat, selsema dan batuk..kelmarin atif demam, terpaksa la maknya ambik MC..tak adil pulak nk letakkn jugak kt nursery time dia sakit..

Lgpun ada bb kt situ yg flu jugak..tak tau la sapa yg berjangkit atau menjangkit kan...

Sedang elok jaga anak sakit tetiba dlm masa yg sama pulak aku pun tak sihat..sakit urat2 belakang jgn ckp la..raof nk urut pun aku tak bagi sbb sentuh kulit pun sakit..

Dalam sakit2 tu pun urusan anak3 tetap diteruskn..bawak kete pun dah mcm tak bawak sbb diri je pegi, fikiran melayang2 hhhuuuuu...

Malam tu aku demam, tak lena tido, sakit bawak sampai ke dada pulak..telan uphamol 2 biji..alhamdulillah harini dah ok cuma dada kalo tekan sakit...

Tak tau la sakit apa sbb tiba2..mgkn angin..ntah silap makan atau cuaca sejuk sgt kan..

Dah tua2 ni mmg mengundang mcm2 penyakit yg tiba2 lah kan..jamu, ubat, vitamin, supplement jarang aku makan..mendapatlah kau kan hhhheeeee..

Ok takpa harini kita start balik repair badan hhhhaaaaaaaaaaa...

Skang 2 jamu dlm simpanan...






Botol pink tu Jamu Sri Pengantin, aku beli online..tgh IN skang kt fb kan..geram pulak aku tgk testi org yg dah cuba kan..so haruslah mencuba bg merapatkn hubungan suami isteri katanyaaaaaaaa...

Kotak ijo tu Makjun bawang Putih keluaran Afiat Sdn Bhd..khasiat dalaman jugak utk buang angin, lancar darah dsbg..

Kalo nk cuba makjun tu boleh email aku : chewa1980@gmail.com..kalo nk tgk barang2 lain dan oder bole masuk dlm laman web www.afiat.com.my

Moh kita sama2 menjaga kesihatan luaran dan dalaman ye..pesanan ikhlas dr ibu beranak 3 yg masih lagi gemok kkkkaaaaaa...

**otak melayang2 mcm2 pikir, hopefully segalanya berjln baik :)**

Monday, 20 January 2014

inner magic

Assalammualaikum..

Habis je kisah hotspring datang dah pemalas kau kan...hhheeee..

Actually keje ada nk disiapkn ni tp tu la bila pening kang  seronok pulak blogwalking menengok cerita kawan2..

Bila sampai tahap boring giler kang duk usha2 shopping online pulak..yg tu mmmmmggggggggg tak penah boring hakkhakkkkk...

Minggu sudah merembat inner magic sampai 10 helai..

Beli dgn floormate U dulu..bole pulak dia perli aku katanya 'awat beli byk, nk pakai 2 skali atas kepala ka?'

Ambooiii ang kalo takdak customer mcm aku tak laku jap gi inner hang hhhheeee..

Actually aku ada 1 tudung hitam syria so boleh tukaq mcm2 kaler..bijak tak???bijak ke bodo tak tau la aku..tu ajelah tudung syria yg ada..bole????

Takpa satgi kita tempah kaler lain pulak na...







Kali ni beli mcm2 kaler..senang nk pakai dgn shawl dan syria..mix and match sajer..

Ye..ye..ye fesyen syria dah out to date tp apa ada hal...janji aku senang sarung, selesa dan menutup aurat...wahhhh gitu...


Aritu pegi bercuti bawak 1 tudung je..syria hitam ni je lah..tukar inner je..femalas dah aku tua2 ni oooiii T_______T
 
*wawa request nak kek incess toyya a.k.a sofea...aduyaaaiiiiii takde yg 'susah' lg ke nak????hhhhaaaaa*

Wednesday, 15 January 2014

last day-hotspring

Assalammualaikum..

Harini nk abiskn last day cuti2 haritu..

Bertabahlah korang ye hhheeee..aku ni pun malas, keje banyak, rehat otak jap..pening arrr!!!

Last day..no mandi2 ok!..mak kau dah malas nk uruskn baju2 basah..pagi tu sarapan mcm biasa..kali ni mandi siap2 sbb nk sightseeing katanya...

Tak kemana sgt pun..jalan2 dlm tu padahal berapa kali lalu ulang alik kt situ pun...bole??

Kali ni byk gambo sbnrnya tp letak mana yg patut aje udah..



Lepas sarapan bergambo depan lobi..jgn ditanya kenapa aku peluk tiang..krisis identiti kot #takpandaipossing..

Tu pun nasib peluk tiang, kalo aku nari kt tiang tu lg npk hamjaddunya kan..kan..kan..


Laluan nk ke kolam air sejuk..
 

Private Jacuzzi kt dlm tu..jgn ditanya camna rupanya sbb tak masuk pun..bergambo saja udoh..
 

Ni tempat merebus telur..kami tak merebus pun..mcm tak koser nk buat pun..dah la kena beli kt situ..tak silap RM5 utk 6 biji kot..apa citer???
 

Ok..motif tunjuk telur abang????


Sepanjang dlm tu ada byk kolam kecik2 ni..biasanya org duduk merendam kaki je sbb ada tulis suhu kepanasan air kolam masing2..

Aku tak merendam pun..masuk 1 jari pun dah rasa mcm kena seterika..itu aku..mengada lebih hhhaaaaa..korang tahan silakan :)

Elok utk saraf2 dan saluran darah kot..


Belakang bebudak tu air mmg panas giler..siap berasap2..airnya berpusing2, jgn ditanya camna panas..kuasa Allah atau buatan manusia..wallahulam..

Dah tu boleh hadi ckp:

'ibu..kalo takde air panas kt bilik, boleh ambik buat susu adik'

Bole???nk gelak ke nak nangis???

Lepas buat lawatan2 yg tak berapa nk lawatan tu ha, kita balik bilik lah..rehat2 jap, packing mana yg patut..dlm pukul 12 lebih baru check out..


Habis gak cerita cuti2 ke Felda Residence Hotspring Sg Klah tahun lepas..

Sapa yg teringin nk bawak anak2 pegi mandi manda silakan..tak bermlm disitu pun boleh, nk bermlm di situ pun boleh..

Tapi pastikan kalo tido situ:
  • bawa toto/tilam/selimut/bantal spare..lebih selesa..
  • stok makanan ringan2 wajib bawak..nk beli kedai jauhhhhh...
  • bawak duit lebih sikit sbb belanja utk makan agak mahal..
  • minum air kosong banyak sbb tempat mandi manda byk benda tercemar kan..
Itu je la tips yg boleh bagi..yg lain2 in syaa Allah ok..

Eh..rindu pulak nk pegi lagi..:)

**menghitung hari utk bday anakanda mya awatif..lebih kurang seminggu je lagi...in syaa Allah..**

Sunday, 12 January 2014

hari kedua di Hotspring

Assalammualaikum...

Nak abiskn citer hotspring ni ha..

Dont worry sat je..

Hari kedua..bangun pagi..dgn tak mandi terus turun bfast..bebudak siap2 pakai baju mandi..kali ni aku dpt join!yeyyy..nasib la baru je lepas period ko..kalo tak menganga lagi la aku tepi kolam tu!

Pegi berendam kolam air sejuk dulu..mcm biasa semua pun tak nak air panas kecuali raop hhheeeeee...

So aktiviti hari tu MANDI aje!

Sbbkn semalam tu teringin nk naik slide so kali ni kami bawak bebudak naik..


Boleh tahan dalam jugak air nk naik ke atas batu tu..alya ngan awatif kena dukung..hadi kena pimpin..ngeri aku!

Memula semangat nk naik slide ni, sampai atas dah kecut perut aku..mulalah..'awak dulu..awak dulu'..

Ok..raof pegang hadi ngan alya..kena pegang kuat2 sbb sampai je bawah tu mmg tenggelam ke bawah..lagi kecut aku!

Org berpusu2 turun, aku still dukung awatif duk tepi..si wawa dah bising2..'ibu..pat la..pat la'..eh budak ni kang, aku lipatkn jugak, mak kau dah ketor2 kt atas ni..

Raof pulok dah panggil2 suh jugak turun..aku suruh dia tunggu depan slide tu sbb nnt senang sambut je aku ngan awatif!

Lasttttt..aku terjun jugak..terjerit2 mcm org histeria jugak la..kau dah kenapa kan??awatif relax je..

Pehtu bole pulak bebudak nk naik lagi..uuuiiiihhhh tidak...mak kau dah psiko rasa ni!

Bagi berendam lelama ni pun dah 1000 rahmat ye :)..mandi dlm sejam lebih terus pegi kolam air panas pulak..

Tak tahan ok..sejuk sgt..awatif pun nk aku dukung je menahan sejuk sampai ketor2..

Berendam kejap dlm air panas then balik bilik..siap2 la nk cari makan tengahari pulak!lapor weiiihhhh...

Makan dekat gerai yg sama..malas nk cari dah..balik makan berehat aje dlm bilik sudah..

Lepas bagi awatif tido, aku bawak hadi ngan alya berendam lagi utk kali terakhir hhheeee..


Bapaknya tido, elok la jaga anak sekali ye..

Ok..itu ajelah aktiviti hari kedua..tak best ke???abis dah nama pun Hotspring Sg Klah kan..what to expect??panjat gunung, berkayak, snokelling..eh??

Esok last day..kali ni kita tak mandi just sightseeing..wahhhh gitu..last day baru nk meronda..hhheeee

Jumpa lagi..bertabahlah kejap ye..hhheeee

Wednesday, 8 January 2014

first day - hotspring

Assalammualaikum..

Hari ni ingat nk start pasal year end vacation kami aritu..28-30 Dis 2013...

Tak pegi jauh mana pun still dlm Perak..dah ujung2 tahun biasa lah..bajet banyak utk persiapan anak3 sekolah..tambahan awatif pun dah masuk nursery so belanja lebih sikit thn ni..

Bebudak3 ni tak kisah nk pegi mana pun janji tempat tu ada kolam..tempat shopping2 maknya je yg suka..#aptb

Kali ni bawak depa pegi Felda Residence Hotspring Sg Klah..dekat Sungkai..jgn terkejut jika kiri kanan npk kelapa sawit..dah nama felda maaaaa..


.
Booking tru agoda..rate cuti sekolah jgn ckp la..booking awal pun tatap mahal kan.. 

Kami pegi 3H2M..

Aku try cerita seringkas mgkn..kang muntah pulak korang baca, aku ni nk mengingat, nk mereka, nk menaip ni apa tah lagi kemalasannya..

Lagipun aku bukanlah travelling blogger so nk baca sst yg gempak dlm travelling aku mmg bukanlah kan, aku bercuti ni pun dah kira bagus hhhaaa #bajettakde..

Ok dah melalut sgt niiiiii...

Pagi sabtu dlm pukul 11 baru bertolak dr umah..singgah R&R segala..dlm pukul 2 lebih baru check in..kalo dr kuala kangsar ni tak jauh mana la dlm 2j dah sampai..



Ini hotel kami..cantik jugak..dapat bilik bawah..senang nk usung beg tp kurang privacy la sket sbb bukak curtain nampak org lalu lalang kan..




Masuk aje bilik, bebudak3 dah start aktiviti jakun memasing..melompat, masuk bilik air sesaja, bukak laci main tepon *itu biasa*


 

Aku pun hhhaaaaaaaa..tak la jakun sgt, cuma ambik gambo aje..selfie jap..ate kang takde gambo camna nk citer kan..#poyo..

Kekaguman sekejap sbb biliknya luas..bole muat 1 family lagi..



Katil queen bed..anak3 tido atas, aku ngan raop kt bawah..dah la toto apa tak bawak, terpaksa oder extra bed..dpt la 1 tilam yg beso sket dr raop..


Bole bayangknlah aku tido berdua ngan raof? mmg esoknya atas kapet..tak aku, dia hhhheeeee....

Ok settle bab tu..

Rehat2 jap..bebudak3 dah berzikir nk mandi kolam ni!lepas solat smua jom lah kita!

So aktiviti harini MANDI saje..kami jalan kaki je dr hotel tu, dekat je tp boleh tahan mengah jugak *dasar badan dah gemok hhhheee*



Tgk kemain jauh kena tinggal..

Memula bawak anak3 gi kolam air panas dulu..sbb tak ramai sgt org..dah tu tak meriah sgt, takde slide bagai..ate air panas kan..giler apa nk letak slide kan..dah kenapa???hhheee



Disbbkn aku tak join depa hari pertama ni so terpaksa jd bibik menjaga segala harta2 yg ada, locker ada..dptkn kunci kt guide kt situ..RM3 rasanya..

Hari kedua tak bawak apa, just bawak diri..senang...




Kolam ni kalo kita pertama kali masuk mmg terasa panasnya..lama2 bila dah berendam, suhu badan dan serasi dgn suhu kolam tu so lepas tu rasa ok..

Tp depa dah warn..jgn berendam lebih dr 30minit..kalo lebih gamaknya masak la ko dlm tu..

Hadi tak suka kolam ni..muka kelat pastu potpetpotpet hhhaaaa..adik2 ok je..elok je berendam tak bising apa pun..

Lepas 30m kena keluarlah..then mandi dr air sejuk dlm 2 bekas tempayan beso depa sediakn..

Then bawak ke kolam sejuk pulak..kena berjalan jauh sikit tp dlm tu jugak..uuuiiihhhh kemain terkinja2 la depa tgk kolam besor ada slide bagai...



Aku menahan nafsu je ni..maklumlah jd bibik kan..*ngeengee*..nasib la bior raof handle 3-3 dlm kolam tu..

Hari pertama kita warm up dulu..main ajelah tepi2 kolam tu ha..tak payah berslide bagai lagi..

Kolam ni kalo berendam lama2 mmg sejuk giler..serius..awatif siap gigil2..bila org suruh naik takmo..lantak!

Hadi siap berenang2 konon2nya padahal aku tgk dah mcm pelampung bergerak2 atas air...

Dah berendam dlm sejam gitu baru tau nk balik..itupun raop nampak aku menguap2 tepi kolam tu ha..kalo ikutkn bebudak ni..mlm kang baru reti..

Then..baba dia bawak masuk dlm air panas balik..aduhaiiii..dah..dah..dah..

Balik bilik, siap2 kluar cari makan..perut lapor la berendam..terpaksa keluar dr  situ cari kedai mkn..kemain jauh..

Actually depan entrance tu ada kedai makan tp raof plak tak nak..katanya mcm kedai pak jabit je...bole?? *pakjabithantukaklimah* 

Cafe ada dlm tu tp mahal nk mam!mcm tak berbaloi nk beli sepinggan bihun sampai berbelas2 ringgit..

Mujurlah kedai yg kami jumpa tu boleh tahan makanan dan harganya..dlm RM28-38 utk 5 kepala kan..

Tp menu sama je lah no variety..ayam..ayam..ayam..

Tapau bawak bilik, solat, siap2kn diri smua...tidooooooooo...

Habis hari pertama..............

Tuesday, 7 January 2014

ww - kek akhir tahun


 Assalammualaikum

Kek penutup 2013 ni..


Choc cake 8' filling choc buttercream

Buttercream with m&m

TQ

Sunday, 5 January 2014

hari pertama sekolah adalah hari yg penuh emosi..setuju??

Assalammualaikum..

Mulalah penyakit M aku ni datang tp tajuk kemain panjang..npk no mcm terdesak je tu hhheeee

Org lain dah ada penutup pembuka entry tp haku #aptb

Ingat nk citer pasal sekolah bebudak ni tp gambo tak byk pun, tak ada yg baru masuk sekolah kecuali wawa yg pertama kali anto ke nursery :)

Meh kita cuba perlahan2, kot2 dpt jadi 1 entry kennn...hhheeee

Sprt biasa aku mesti ambik cuti..selain dr buat2 sibuk, saja nk ambik feel hari pertama sekolah kan...

Memula abg adi..adi dah darjah 4..makin membesar dan membesar..tak penah kecut pun aku tgk hhhaaaaaaaa...






Tahun ni pun tak ada drama pepagi..cuma liat sikit aje lah..ate biasa hari cuti bangun subuh lepas tu kau tido balik, lg tak kejut tak reti nk bangun kennnn..

Skang kena bangun terus mandi..tp takpe ibu maafkn selagi tak ada tumpahan air mata!

Tahun ni jugak dia dpt jd pengawas sekolah, tu yg beria2 b'lengan panjang..dah menambah keje mak kau plak kan..getiknya nk iron baju kemeja lengan panjang wehhh ppppfftttt!

Tp kalo tak jd pengawas pun sekolah dia thn ni smua wajib b'lengan panjang, katanya sek dah naik taraf SBT (sek b'prestasi tinggi)..

Ntah apa kaitan naik taraf dgn baju pun aku tak tau!kesian aku menengok bebudak dgn hangat b'peluh2..#aptb

Alya..kakak yaya ni penuh dgn emosi..anak no2 gitu agaknya *ehemehem*..suka b'emosi dan memendam rasa..kalo tak kenal maka tak cinta *ok ntah apa kaitan* hhhaaaaaaaa


Kakak dah kita transfer ke sekolah lain tp still PASTI..sbbnya kt sekolah tu je ada daycare..mak tak jaga dah..so makan minum mandi dan ada pengajian kt situ...

At least ada benda nk buat petang..kt umah opah pun mengadap katun..makan minum depan TV..kalo bole TV masuk toilet skali, kencing berak mandi depan TV..

Hari pertama baba dia yg anto masuk kelas..aku anto adiknya ke nursery..dah salam peluk cium baba turun nak balik menangis2 dlm kelas..

Bapaknya tu npk keras tp hati lembut tu..aku dah warn..lepas anto terus balik jgn pandang blkg dah hhhaaaa..aku dah biasa drama bebudak2 ni ke sekolah *aku yg uruskan*

Mmg berdrama sampai ptg si alya ni..babanya bawak balik umah ptg tu aku tgk mata dah bengkak2 menangis..trauma je rupanya hhhhaaaaa..

kesian..suasana baru, kwn baru, live baru..susah nk adapt..ok ibu maafkn :)

Tapi maknya tatap menasihati sambil mengugut secara lembut dan b'hemah..ugutan wajib ada..bole??hhheeeee

Esoknya dan seterusnya ada lagi tangisan tp lite2 aje..just mata berkaca2 gitu :)..tp ada mak kau kesah..sila pergi sekolah ok!

Awatif...1001 kisah dia ni..thn ni terpaksa anto nursery..tak bg mak jaga dah..byk sbb, byk faktor..mak pun dah tak berapa larat so berehatlah..


nangis sbb aku tak bg ikut kakak

Tawakal je sbb tak penah bg org jaga anak, tp takpe dah tiba masanya..actually dr umur dia 2thn dah nk anto nursery tp itulah 1001 cerita yg susah nk diceritakan...biarlah rahsia..#wahhdatoctsgt!

Hari pertama aku anto, dia punya meraung jgn ckp, 2 kemungkinan je, takut dgn suasana baru atau nak ikut kakak..

Dia mmg nk gi sekolah, ikut kakaknya tp biarlah dia enjoy dulu 3 thn usia dia..lgpun kakak pegi sekolah, bukan pegi playground..kang mengganggu pelajar lain..awak dah la tak diam!

Lepas anto, tak pandang blkg dah..terus masuk kete..diam seribu bahasa sampai mkn pagi dgn raop pun tak lalu..telan je mee tp otak duk pikir 2 beradik tu..

Kali ni berjaya tahan air mata..kunun2 cekal la padahal blk umah, berdramalah aku..ada aku kesah..mak2 kan biasa begitu..raof diam je, dah faham sgt peel bini dia ni..over!

Hari kedua dan seterusnya..alhamdulillah..awatif ok..aku pimpin tangan terus aje masuk dlm nursery..takde nangis langsung..

Lagi la aku sebak sbb baik sgt..bole??

Awatif ni jenis yg kdg2 kita rasa mcm boleh ke tak dia ni, ok ke tak dia ni, padahal dia lebih ok dr abg ngan kakaknya..serupa masa potty training aritu..lebih cepat belajor..

Sebenarnya..aku selalu bg aura -ve kt dia which is tak elok utk dia..tp abg ngan kakak dah imun kot..aura apa pun smua tk jalan nak2 si kakak hhhaaaa...

Harap2 dlm seminggu ni lebih teratur dan mudah..maknya belum selesa lagi ni..maklumlah baru2 lagi kan..tp malas nk pikir sgt..

Buat kata raof..'kita dah buat yg terbaik utk anak3, selebihnya serah pd Allah utk jaga'

Seorang ibu mmg begitu.....penuh emosi....
*mak aku a.k.a opah depa lg teruk beremosi dr aku..hhhuukkkkk*

 

Thursday, 2 January 2014

permulaan 2014

Assalammualaikum...

Harini baru iols start keje uols..kalo ikutkn minggu depan baru nk start keje tp mcm melampau sgt pulak rasanya..baik kau terus berenti keje kan..kan..kan...

Masuk opis meja berselerak so skang dah kemaskini segala keje baru nk tgk blog..

Banyak benda nk dikongsi ni tp nak mencari mood menulis tu berjam2..ntah2 berhari2 gamaknya..buat masa ni meh kita blogwalking dulu na...

List yg menunggu minta di update:

1. vacation - Hotspring Sg Klah (berepisod kot)
2. hari pertama sekolah dan daycare
3. kisah dikampung

Heeeeeehheeee...3 cerita je pun tp kecoh nk mam kan!

Next week la kengkawan ye..:)

XOXO...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...