CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Wednesday, 28 May 2014

Mangkat

Umum tau kan sultan perak..Almarhum Sultan Azlan Shah mangkat?

Esok berkabunglah rakyat..cuti sehari..istiadat perkebumian dan penghormatan terakhir pun esok jugak..

Confirm pekan kuala jam..

Mmg tak kluar rumah la kami..

Sedang elok la awatif tak sihat, esok jugak nak punggah brg kt bilik blkg sbb nk bina almari...aduhaiiii malasnya..

Ok tu je nk ngadu..

Takziah dan Al-Fatihah

Monday, 26 May 2014

Memanik

Assalammualaikum..

Lama tak bermanik..setahun sekali kottt hhheeee..

Ni beli manik campur2..beli online rm5 sepaket..postage rm6..total rm11..'bijakkkkkk sgtttttttttt'..postage lg mahal dr manik sebungkus..bole???

Dah siap2 bungkus senang..smua kaler ada..sonang kojo den..


Pejam mata je lah sbb tak sabar nk memanik baju raya kekdahnya..ingat nk touch up sket baju alya ngan awatif je..kalo sempat baju aku sekali..

Tapi ntah bila nk buatnya baju raya pun tak siap lg oooiiiii

Tempahan smua siap ujung2 bulan 6..ntah2 lajak sampai bulan 7 hapa..kalo dah masuk pose mulalah kemalasan..letih mengalahkan kojer angkat berat..ppppfffttttttt!!

Amatur ginilah..memanik sikit letihnya lebih..tp serius berpinar2 mata aku..bukan sehari siap..berminggu2 baru sudah..no wonder mahal upah memanik ni kan :) 

Eh..korang dah siap baju raya???

Sunday, 25 May 2014

Make up

Assalammualaikum..

Tetiba kau nk citer pasal make up mmg sesuatu..misteri sgtttt niii!!

Aku dan make up mmg tak kawan sbnrnya hhhaaaa..aku bukanlah penggila brg makeup sbb mmg jarang bermekap bagai ni..

Last makeup bagai nk giler time kawin...ehsan dr yong (my sis) yg touch up..itupun asyik pesan sesaja 'yong jgn tebal sgt, jgn over..bla..bla..nk kawin tak nak?eh??'

Aku bukan apa rasa mcm tak cantik bila bermakup, rasa berat muka *org lain lawa je*..kulit muka tak berapa cantik pulak gitulah jdnya..so kalo tak makeup apatah lagi..ngeriii kau..

Tp aku fedulik hapa..keje kilang je kot tak payah cantik2 sgt la..sudahnya mcm mayat hidup bergerak..apakah???..hhhhaaaaaaaaaa..*eh ntah nape gelak*

Tapi dlm tak nak bermakup, aku ada je pakai brg makeup..actually tak banyak, smua basic dan benda yg aku nak pakai dan akan pakai ye..


Ni je yg ada..sedih tgk kkkaaaaa..

Ada compact powder, foundation, lipstik dan eyeliner..lipstik tu pun kdg2 tak pakai punnnnn..sudahnya patah dikerjakan di awatif je..

Maskara ke, eyeshadow ke, penggaris bibir ke, penghitam kening ke, pemerah pipi ke, pemancung hidung ke..hapa smua takde..

Jenama pulak kalo tak maybelline, silkygirl..jgn ditanya aku brand lain..brand yg mana plg best smua aku tak tau :P

Korang pandai makeup??
 

Friday, 23 May 2014

bekerja dihari sabtu dan shawl..

Assalammualaikum..

Tajuk poyo sgttttt kennnn...org lain yg keje hari Ahad pun relax je kan..*rolling eyes*

Aku ni kalo weekend bekerja mmg malasnyaaaaa w/pun bukan banyak keje sgt...*hari2 kau malas sbnrnya pun*..harini kena keje ganti utk cuti raya nnt..

Curlasssss sgt dah mcm sekolah hhhiiiii...

Aku mmg tak suka keje weekend sbb time tu la kita nk berehat sbnrnya..time tu la jugak banyakkkkkkkk keje rumah yg kena buat..padahal tiap2 hari buat tp tak abih2..felikkkk..

Sudahnya semalam gigih mengemas, menyapu, mengemop, melipat dan menyimpan baju bajan smua..banyaknyaaaaaaaaaaaaa baju kain..sampai 3 laundry..

Budak2 ni pun tak tau nk letak mana..nursery tak bukak sabtu..sudahnya terpaksa letak kt umah mak..terpaksa la mak jaga 3-3 org tu ha..*terpaksa ye..terpaksa..*

Serba salah pulak since depa mak tak jaga dah..aku tak risaukn 2 org yg besor, si kecik tu la.. kt nursery suara pun tak kluar, kt umah mak mcm lipas kudung pppffftttt!!

Ok..settle..

Eh..harini aku pakai shawl dgn jubah mekah mil bagi..melawa sikit **buh celak & lipstik** sbb nk pegi kenduri kawan sekolah jap lagi..

Post kt pesbuk kemain org mengomen, muda le, comel le, lawa le..akak dah nk masuk 34 thn dik :)..dah semakin tua yg dewasa..ehhh???dah kenapa????

Tipah tertipu je smua tu..trima kasih 360 krn membuatkn diriku begitu berharga..eh tetiba..


Ada sorang budak kilang ni lg best..'lain macam npk cwa harini'...vavavaaaavaa..hambik 'lain mcm kau'...npk weird ke?hhhaaaaaa

Aku jarang pakai shawl sbb lambatnya bersiappp..nk kena pin sana sini, nk lilit2 lagi..bila rasa nk melawa baru pakai, kalo tak selekeh je la kau chewa ooiiii...

Tapi shawl ni best, lembut dan terletak..sepuluh hinggit je beli kt mydin..long & wide..i loike..ruginya tak beli 2-3 helai lagi..

Ok..tu je nk cerita..

Wednesday, 21 May 2014

borak kosong kisah semalam..

Assalammualaikum...

Semalam pergi hospital nk ziarah mak sedara raof yg nk buat operation ptg tu..lepas keje dlm pukul 5 lebih camtu baru pegi..

Sampai je mak ndak dlm operation room lagi..baru masuk dlm pukul 6..

Nak balik malas..menunggu la sekejap..sudahnya bawak hadi buat treatment kt situ jugak sbb sedang elok la tak sihatnya..


Batuk selsema..ada lelah sikit dan tonsil..patut la kong kong kong batuk mcm nk semput..mujur tak demam :)

Tapi mcm biasa terpaksa ambik neb la kau hadi kan..
 

 Ha kena touchier dgn doktor la..kurangkn mkn berlemak dan berminyak, ais jgn minum, minum air suam, mkn sayur, mkn buah...

Sekejapan je insaf tu..esok2 buat balikkkkkk..kami dah warning, tak jaga diri pasni mmg terus operate je..**mslh sinus dan tonsil dia agak teruk**

Abis rawatan, solat maghrib then jenguk makndak..alhamdulillah dlm pukul 8 lebih dah selesai dan sempat la kitaorg jumpa..


Dah sedar tp mamai2 lagi..then aku bancuh susu dan oat sbb dia lapor katanya..segelas kecik abis tp muntah balik..

Mmg badan tak bole terima lagi agaknya..bius penuh mmg selalunya begitu..

Harap2 harini dah ok..

Dlm pukul 9 baru balik..kemain lapor perut...awatif dah merepek2 la dah lapor..singgah kedai makan..abih sepinggan char kuewtiow dia makan padahal aku yg punya..

Balik umah..washup dan tidooooo..kain pun tak sempat berlipat melambak2 tu..hhhuuuuuuu

xoxo
 

Nasi goreng (RESEPI)

Assalammualaikum..

Tetiba nasi goreng..macamkan korang tak penah makan apatah lagi buat ye dak hhheeeeee..siap nk bg resepi..dah kenapa???

 

Actually ni nasi goreng feberet minggu ni..jgn tak tau tiap2 mlm aku buat utk makan malam..ko mampu??

Punya pemalas nk masak lauk..hhhiiiii..

Namanya nasi goreng kampung...kampung lebih..*rolling eyes*

Eh..kita nk share resepi bole??mana tau nk try kan..nasi goreng versi Che'wa Nordin :)

NASI GORENG KAMPUNG LEBIH *nk jugakkkk*

Bahan2
 Nasi (better yg dah masak smalam)
Ikan bilis segenggam
Belacan sikit
Bawang merah (mayang halus)
Bawang putih (ketuk)
Cili padi (ikut suka, diketuk saja)
Kiub bilis
Garam
Telur (digoreng pecah)

Cara2
1. Tumbuk ikan bilis bersama belacan..ketepikan
2. Tumis bawang putih, merah dan ikan bilis tadi sampai agak2 garing, masukkn cili padi..
3. Goreng garing jgn sampai hangit, masukkn kiub bilis dan garam
4. Masukkn nasi..masak rata
5. Masukkn telur yg dah siap di goreng tadi
6. Ratakan sekejap, tutup api, boleh dihidangkn.

Senang giler kan..hadi siap request nk bawak ke sekolah tiap2 hari..pppffftttt..kalo ada nasi lebih aku buat la, kalo tidak sadakallahulazim la..*femalas betoi mak kau!*

Eh tang mana yg kampung lebihnya????

Tang ikan bilis la..segenggam..aku tumbuk sbb anak3 tak suka ikan bilis sekor2 tu sgt sbb keras katanya..aku ok je..siap ratah..whatever korang!!

Ok..tu je nk share T____________T

Monday, 19 May 2014

Meroti...

Assalammualaikum..

Tiba2 meroti pulak smalam uolssss...eh sblm ni meroti jugak tp tak menjadi..doh keras, roti tak lembut, adunan tak naik..

See..kemain byk kesalahan..actually aku dan roti mmg tak serasi la..tp sbbkn tringin nk rasa 'beehive buns' yg tgh IN ni punya pasal ku gagahi jua..

Sudahnya mlm ahad tu tangan lenguh, semua urat sakit, tak lena tido aku uols..seriously..over nau la..uli roti je pun pppfffttttt...

Jadinya tidak jugak..*rolling eyes*

Sbbkn geram sgt tak menjadi..mlm smalam try lg sekali..kali ni bancuhan lembik beno pulak..

Kalo ikutkn resepi mmg lembik katanya tp ini lembiknya sampai melekat abih kt jari aku..tak turun2 dah..hhhoooiiii la..

Last...aku tak uli2 dah..sebatikan aje..tumbuk2 sikit..aku biarkn sampai naik 2kali ganda..eh naik jugak dia hhheeeeee..
 
Dah npk naik tu lega la sikit sbb kemungkinan dia akan lembut dan gebu..


Kluar dr oven pun nampak naik elok..terus curah dgn sos butterscotch..tak sempat nk sejuk terus ambik makan..

Alhamdulillah..akhirnyaaaaaaaa..lembut jugak rotiku..***lompatbintangbintang***..ambooiii kemain byk bintang!


Ok..jgn la korang salah sangka pulak mcm riak je bunyinya tu kan..gembira sgt sbb aku kan tak pandai meroti, so bila 2nd time mencuba dan menjadi haruslah kembang2 hidung sikit...bole???kkkkaaa

Eh..nk resepi tak???..benda sedap wajiblah aku kongsikan :)..cuba tau jgn tak cuba..in syaaAllah sedap bila mkn dgn sos nya tu..


ROTI SARANG LEBAH
resepi: Lydia Honey
by: Izahdaut


DOH
2 cawan tepung gandum 
1/2 Sudu teh dry yeast
1/4 Sudu teh garam
½ sudu teh baking powder
1 sudu besar gula pasir
¼ cawan plain yogurt, suhu bilik 
¼ cawan minyak jagung

1/2 cawan air suam

**Almond flakes, pumpkin seeds n butterscotch jika suka (aku letak badam je)

1. Larutkan yeast dan gula dalam air suam dan biarkan berbuih.
2. Dalam mangkuk adunan, campurkan, garam, tepung gsndum, baking powder dan kacau sebati.
3. Masukkan campuran yeast dan yogurt ke dalam mangkuk adunan dan kacau sedikit dengan sudu supaya kurang tahap melekat kat tangan
4. Uli dengan tangan sedikit dan masukkan minyak sedikit demi sedikit dan teruslah membelasah doh sehingga tak lekat di tangan.
5. Uli sehingga elastic.. Lagi lama lagi bagus dan lagi gebus roti kita nanti.
6. Bila rasa dah puas uli, biarkan doh naik 2x ganda di tempat sikit panas atau tertutup.
7. Bila doh dah naik, tumbuk2kan supaya keluar anginya
8. Sapukan tangan anda dengan minyak dan ambil doh sebesar buah langsat atau mata kucing dan susunkan rapat di dalam loyang yang telah di sapu dengan sedikit minyak.
9. Buat sampai habis. Memang doh lembik tapi dont worry kalau melekat sapukan tangan anda dengan minyak je.
10. Taburkan dengan pumpkin seeds dan almond flakes jika suka dan biarkan doh rehat naik 2x ganda sekali lagi.
11. Sementra menunggu doh naik ON kan over anda.. Setting 180-200C api atas bawah..(ikut oven anda gak ye..my oven suhu ni).
12. Make sure oven panas giler baru masukkan loyang. 10 minit pertama guna api bawah jer, 5 minit terakhir pakai api atas bawah. (aku just bako je sampai 15m)
13. Time bako dalam 10-15 minit.
14. Keluarkan dari oven dan cepat2 tuangkan butterscotch di atasnya.
15. Sedia untuk dihidangkan.


NOTE:-

1) doh memang lembik.. Jsngan tambah tepung, cuma sapukan tgn anda dgn minyak masa nk bahagi2 doh kecik2.
2) No need perfect bulat sgt just lebih kurang sbb nanti dia akan bulat sendiri bila naik.
3) Make sure oven benar2 panas supaya ia lembut bak cotton.
4) JANGAN bakar terlalu lama kerana nanti keras
5) Kalau tak abis makan tu simpan roti dalam air tight container atau balut pinggan anda dengan plastic kemas2.

BUTTERSCOTCH SAUCE

1/2 cup brown sugar (gula perang)
1/2 cup whipping cream (kalau tak de boh jer susu cair)
A pinch of salt
1/2 tsp vanilla essence
25g butter

1. Cairkan butter dakam periuk kecil, Masukkan brown sugar, kacau selalu sehingga gulanya cair@larut sepenuhnya dan berbuih.(jgn sampai hangus dan hitam)
2. Tuangkan whipping cream perlahan2 sambil mengacaunya.
3. Masukkan vanilla dan bila semuanya sebati off kan api dan tuangkan dalam bekas tahan panas, sejukkan sedikit dan sedia untuk digunakan sebagai topping.

NOTE:-
Make sure semua bahan tersedia dekat dapur anda kerana sos ni cepat hangus kalau di tinggalkan.
Awas masa nak tuang cream tu sbb gula ni panas sangat.. Berhati2, baik guna senduk jangan guna sudu takut malang tak berbau .

T__________________T

Wednesday, 14 May 2014

Nampak sama tp bukan dia

Assalammualaikum..

Nampak mcm apa ha??????

Mcm PANDORA tak??..tak agak2 nak berpandora tp cap ayam punya pastu nk up entry.. *rolling eyes*

Eh..jadilah utk bebudak..dah kenapa nk memahal..baik terus beli emas kan..untung2 mak kau bole buat pelaburan di masa depan...ehhh???

Aku tau ramai kwn2 blogger suka pakai Pandora..cantik2 smuanya..aku pun suka sgt sampai menangisi dlm hati je lah sbb iols tak mampu uols..hhhaaaaaaa

Yg tak ori ni pun si kakak dah pandai pilih charm, design, kaler sendiri..sekali pilih2 total RM40>..gguullppp telan air lior mak jap!


Agaknya kalo ori terpaksa mak kau gadai segala bulu yg ada *oh ok tak klako*

Adiknya tu tgk kakak punya, dia pun nakkkkk *urutdada*..sudahnya aku pilih charm murah2 je sudoh..

Actually bg aku price reasonable la..cap ayam kan..jgn korang bijak2 nk compare dgn pandora yg ori..mmg pelempang makan dia!hhhhaaaaaaaaa...


Ingat nk simpan raya tp nampaknya mcm tak sempat je..lantaknya malas nk bergaduh..pakai la..pakai la...pppfffttttt!!

Aku beli bracelet ni kt junior sekolah dulu..mcm2 dia jual, brooch, pin, bracelet kanak2 dan dewasa, keychain..smua pun shomel :)


Sapa berminat tp takde bajet mcm aku bole terjah dia hhhiiii..tak byk cth dlm fb, korang kena pm dia utk request design..in syaa Allah nnt dia layan..


 p/s pasni nk beli utk diri sendiri pulak, tringin jugak nk berpandora..jadilah nampak sama tp bukan dia waaaahhhaaaaaaaa...
 

Tuesday, 13 May 2014

patut la..

Assalammualaikum...

Patut la kakak demam on off..

Rupanya nk kena chicken pox, patut la kelmarin dia ckp..'ibu badan saya ni ada bintik2, kt punggung ada satu ni'..bole pulak maknya buat bodo je sbb ingat kena gigit nyamuk..*ketuk pale sikit*

Mujur la pagi tu baba dia tgh nk check suhu demam terperasan kena chicken pox..aduhaiii maafkn ibu ye nak ooiiii...

So skang tgh giat menunggu naik bintik2 tu dgn jayanya hhhuuuuu..


Tapi belum sampai kaki..org tua2 kata kalo dah sampai kaki tu kira dah abis kluar la ye?wallahulam..ikut je lah..

Skang ni mcm biasa rawatan tradisional je..mandi air daun semambu..eh betoi ke?blender sikit sapu dgn bedak sejuk..kdg2 sapu dgn ubat sapu yg doc bagi tu ha..

Air kelapa pun ada bg utk sejukkn badan takut demam..makan pun berpantang jugak..tp alya ni alhamdulillah mkn ok je, kalo kita tak bg mkn dia tak makan..

kt leher, tengkuk banyak..sakit katanya...
 
Cuma skang dah start gatal2 miang..asyik nk menggaru je..mmg kena marah la.. 

Susah hati jugak ni sbb next week nk exam..hopefully speedy recovered sblm exam..td jumpa cikgu bgtau dia tak dpt dtg sek, rupanya tgh musim..ada je kwn2 yg dah kena kt sek tu..

Its ok la..benda ni mmg setiap org akan kena kan..cepat lambat je..

Harap2 nothing serious..jgn sampai bernanah dan berparut sudah kakak..nnt tak cantik..eh???

Sunday, 11 May 2014

10 tahun itu..

Assalammualaikum..

Sapa2 yg dah cuti ke harini?maklumlah esok cuti kennnn..menyambung la korang ye...aku jugek yg keje..keje kilang gitulah hhhuuuu...

Selain hari ibu *w/pun hari2 aku rasa hari ibu*, bulan 5 jugak hari istimewa utk aku sbb pertama kali menjadi IBU!

Satu pengalaman yg bermakna la kan :)

Alhamdulillah sbb berjaya melahirkan seorang anak lelaki setelah bertarung nyawa jugak lah kami berdua :(..aku dah pitam, dia dah lemas kan..

Lahir 3 kilo lebih je tp skang dah 30 kilo lebih dah pun hhhhhaaaaaaaa..

 

Dah besor pun anak ibu ni..tak penah kecik pun hhhaaaaaaaaaaa...seriously ok badan maintain gemgem..tp takpe dah besor nnt sila kuruskn badan nnt takde awek..eh tetiba!!!

Tak sempat nk buat early celebration pun ari minggu aritu sbb kemain bz dia..hari sabtu dah sekolah, ptg dah latihan nasyid, esok pertandingan sampai ptg..sudahnya DEMAM..

In syaa Allah ada rezeki ibu buat kek minggu ni..

Alhamdulillah..terima kasih Allah atas pinjaman selama 10 thn ni..semoga diberkati Allah umurnya, dirahmati Allah hidupnya dunia akhirat..

Teruskan berjuang ke jln Allah!Hidup dan matilah krn Allah!..pedulikan apa org nk kata sbb biar kita dipandang elok oleh Allah dr pandangan manusia :)

Ibu baba yaya dan wawa sayang abang adi sangat2..

Alhamdulillah.. 

Friday, 9 May 2014

hindustani

Assalammualaikum..

Tetiba kau nk bersembang pasal hindustan di hari Jumaat yg mulia ni..dah kenapa???

Gini..smalam terpasang channel prima *jarang*..tetiba jugak tertengok citer hindustan..dil to pagal hai ok..aku ni bukan bole..kalo citer tu mmg aku suka mmg gigih la aku tgk..

Menguap la 100 kali pun ku tahan jebat!

Actually bukan nk tgk apa sgt..suka tgk depa menari, lagu2 best, tgk baju bajan cantik dan colourful, terus terpikir2 nk tema raya warna camtu..bole??..

Tgk sampai pukul 1 lebih ok!Raof balik pukul 12.30 tgk aku tak tido2 lg..mmg b'hai2 la dgn aku...dia tak minat hindustan nak2 shahrukhkhan..mmg tak la!

Aku ni nk kata peminat shah rukh khan tak jugak..cuma suka sgt tgk dia menari, ada style..antara actor yg pandai giler menari..goyang sikit pun style..serius!!!rajin korang search...


Kalo actress pulak..ramai...rani, kajol, madhuri dan ashwariya rai..rani dan kajol mmg pandai menari..bezanya rani lemah gemalai sikit..muka sweet..

Kajol pun pandai menari cuma kdg2 npk kasar skit..

Madhuri pun best tp body dia tak berapa cantik tp takpe muka cantik sgt..wahhhh

 nampak kemain melentik aish

Ashwariya pulak..body mmg meletop la..muka pun lawa..aku suka rambut dia..kalo menari, tak melentik2 punggung tak sah dia..nak2 bila menari tradisional...bestttt..tp skang dah gemok skit kan ke byk..eh???

Almost pelakon hindustan mmg kena pandai menari..muka cantik, badan lawa..tu smua package je! 

Skang aku tak layan sgt hindustan sbb ending dah bole agak..cinta..cinta..cinta..dulu2 zaman 90 an pun pasal cinta tp citer best, lagu best, pelakon best, menari best..

Aku sbnrnya prefer citer tamil, same goes to raof..sbbnya ending mmg kau tak boleh nk jangka..part cinta seminit dua je selebihnya pasal real life!tu yg kita nk tgk...


dont play2 arrrr..

Tapi bila bab berlawan tak nak kalah..siap ada sound effect bagai..pukul sikit melambung mcm kan tak turun2 dah..*rolling eyes* 

Tp lagi bodo lagi kami nk tgk..dah kenapa???

Pelakon? jgn di tanya..selain rajini, ajay yg lain2 aku tak tau!aku kan muka tak brapa ensem takpe janji bila berlakon ada class gituuuu...tp heroin kena lawa...eh psiko ke hapa!

Dah..dah.. pasal hindustan tamil..hhhheeee..

Eh nak ngadu..

Next 2 weeks dah mula sibuk dgn alya dan hadi...bole pulak exam minggu yg sama..masaklah mak kau nk monitor blajo..tp takpe senang sekali harung...

Aduhai anak nk exam mcm biasalah mak yg nebes..

Eh..minggu depan bday anak laki sulungku..hadi lah..hari isnin bday dia..dah request nk kek apa, nk bg kawan apa, nk hadiah apa...dah kenapa kau?????

Celebration???wallahulam..tak tau la lagi..esok dah sekolah ganti..ahad tak tau lg...nk prepare goodies utk dia bawak ke sekolah lg..

Tengoklah camna..kita merancang Allah tentukan..kita celebrate b'5 pun dah memadai kan..meriah jugak nak :)

Ok..itu je nk citer...

Besttttnyyyaaaaaaaaa...weekend :)

Wednesday, 7 May 2014

Makanan - makanan

Assalammualaikum..

Aduhaiiii malas..malas..malas...malas...ssssssssssssssssssss..

Teruk sgt kemalasssssssssannya tu..

Dalam malas2 tetiba gambo makanan kan..dah kenapa?bab makan mmg rajin aje..penah malas ke??rugiiii hhheeee

Ni aje la menu yg aku duk ulang alik ulang alik masak since laki aku takde aritu..banyak permintaan anak3 ler..

Berminggu2 menu yg sama..kau mampu?naik muntah aku tgk tp demi anak3 ku buat jugak tanpa jemu..ecehhh td kata nk muntoh!pang kang..


Menu 1: Pasta Carbonara
Aritu ntah saka apa yg masuk, bebudak nk western..depa nk 'skru' ni ha..ntah hapa ke namanya pun..makan dgn kuah putih..juling2 bijik mata maknya gugel resepi..aku kan tak reti masak barat2 ni..

 

Tapi sekali lg demi anak2 ku buat jugak ahaksss..padahal dah warning siap2, kome kalo tak makan abis esok ibu rebus skru betul pulak!bole???

Benonya takut bebudak ni muntah dan muak, kan dah membazir hhhhaaaa..tp ok la dan abis plak tu kira ibu lulus la ye..


Menu 2: Nasi lemak
Nasi lemak..ni antara feberet hadi..bole bertambah makan..biasa menu pagi, aku buat sampai mkn ke tengahari..jimat kkkeeee

 


Menu 3: Puding roti sos kastad
Puding roti ni kebetulan roti nk expired..tgk dlm almari peti ais segala bahan nk buat cukup so letssss...hadi ngan alya suka, awatif kurengggg skit..

Resepi ada aku share..kalo rajin korang search ye..ye..ye..aku malas harini hhheee



Menu 4: Ayam Kari
Antara menu pilihan..memalam pun kdg2 terpaksa mengari..demi anak3 kennnn :P..

  


 Menu 5: Bihun goreng kering
Antara kesukaan jugak kot dan di kala kemalasan utk masak nasi dan lauk hhheeeee..tp make sure bihun digoreng kering2..ntah nape depa tak berapa suka basah2..biasanya pengomen tegar hadi la..yg lain menurut perintah je..




Menu 6: Sardin tin
Ha..dalam banyak2..gulai sardin tin ni paling terlajak laris...kalo ikutkn tiap2 ari request..oooiiiii la dah bau sardin sorang2 aku cium!

Awatif pun kemain, siap hirup kuah.. aku tak buat pedas sgt dan make sure masam sikit..kalo tak rasa hanyor kata org perak *hanyir bahasa bakunya lah*

Begitulah..bila dah jd mak2 budak ni, memasak bodo2 pun rasa nikmat sgt bila anak3 selera je makan kan..

Tak sedap pun?

Fedulik hapa aku janji kenyang...bbbuuurrrppp...alhamdulillah :)

Tuesday, 6 May 2014

what a life

Assalammualaikum..

Kemain malas wehhhh..biasa arrr ayat klise bila takde idea..hhhheeee

Ntah nk citer apa..kehidupan org biasa2 gitulah..balik keje, kemas umah, basuh baju, masak, bagi anak makan, lipat baju, sidai baju, tidokan anak, hik hok hik hok kt dapur then baru tido..

 24/7..what a life!pppffftttt!!!

Since raof balik umrah tak jln kemana2 pun..dia pun on off sakitnya..skang ni batuk tak abis2 lagi..

Aritu buat check-up kt hospital alhamdulillah takde la kena virus tu ha tp ada kawannya warded..tu yg risau


Weekend aritu baru keluar rumah..tu pun gi kenduri je..sampai 3 kenduri pulak tu..melampau pulak dah makannya..rasa nk pecah usus melantak!

Dah smua benda kau nk rasa pun...bole????

Eh abg adi takde kan? mmg takde pun..kemain sibuk dia skang..baru darjah 4..dia ada kem kepimpinan..dr hari jumaat sampai ahad..

Minggu depan pun ada lagi aktiviti..dia seronok aje as long as dgn kawan2..cer duduk umah bergaduh aje dgn adik2 kennn..*urut dada*

 

Hari Ahad langsung tak kemana..memasak je lah aku..dr pagi sampai ke mlm..menunggu hadi pun ye..

Ok tu je kot..bole stop gitu..

Jadiklah mukadimah minggu ni..bole???

XOXO


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...