CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Wednesday, 9 September 2015

random photo - food

Assalammualaikum..

Meh singgah tgk menu2 yg kita masak..mana tau kot2 buntu tak tau nk masak apa..kita bg idea dah..padahal masak pun ko terkial2 chewa ooiii!!!fedulik!

Photo1
Sup ikan merah..bawang tu goreng asing, pastu curah je atas ikan..nk masak sup ikan ni kena masam sikit sbb korang tau la hanyir ikan kan..


 Photo2
Sambal tumis ikan bilis dgn petai..favy sgtttt!!!ooiii petai oiii..hadi kalo masak gini dia mkn petai, mentah tak nak.. adik2 mmg tak mkn..
Aku?eh jgn tanya..lg tak perit jamban tu, kita mkn hhhaaaaaaa


 Photo3
Gulai tempoyak ikan keli..nk taruk ikan lain yg sesuai pun suka hati korang la..ni aku masak sbb hadi gemor sgt ikan keli tempoyak..ha'a mmg ikut nafsu dia aje la oooiiii..hhhaaaa

Kuah kena pekat dan pedas sikit..kalo org perak tak letak santan, daun kesum bagai tu..cukup serai, cili, tempoyak dan rencah timun atau tauge kasar..kalo kurang masam letak sekeping asam keping..


 Photo4
Dessert pengat pisang..confirm terer dah korang kan hhhaaaaaaaa..aku buat simple je, takde sagu bagai..kang letak takut terkulat2 budak nk mkn..pppffftttt!
Rasanya berkali2 dah buat pengat pisang ni sbb favy aku sgt2 la..la..la..la..
 

Ok..selamat menjamu selera..chill!!! 

#gengmasak
#gengmakan
#chewamasak



7 comments:

Lea Ismail said...

memang betul2 bagi idea ni.

lieyalatif said...

Aduh lambat dpt bw ko wa....opis aku dah block blog2 ni...hampagas betul....hilang sumber hilang bosan aku kat opis....sedey2...kene tgu lik umah baru leh bw.....

Walaweyyyyy menu semuaaaaa sedap lazatttt terangkat...lagi2 petai tu...aku mmg berhantu petai ni...satu2nye yg leh menjahanamkan diet aku ialah petai huhuhu

Ckp pasal pengat..semalam aku pes time buat...kebetulan ade pisang tanduk...aku masak 1 periuk bawak pi opis...mujur member puji sedap kekekekeek

hainom OKje said...

Masyaaallah.....semuanya faveret ku.....
Jarang sangat buat sup ikan kat rumah ni....
Sup kalau buh bawang goreng cenggitu mmg menyelerakan sungguh ek

salwana nordin @ che'wa said...

lea..silalah buat gituuu...

lieya..aku pun hantu petai dan ulam ulaman..aku kan suka ijau so mana yg warna ijau mmg peberet..eh tetiba kkkeeee..pengat ni kalo pisang tu masam2 sikit mmg sedap..pengat kan manis..apa nk terkejutkan kau mmg pandai giler masak lieya..apa yg ko buat confirm dpt pujian..serius!!

okje..feveret ye?sama tekak la kita :)
saya pun jarang buat tp sbb teringin punya pasal buat jugak la..tp kena masam sikit spy hilang bau hanyir..bwg goreng tu mmg mewangikan okje..

NanyFadhly said...

paling terliur adalah sambal ikan bilis petai itu.....nyumsss!!!! Masak2 macam ni rasenye memang tak leh lawan kat kedai la kan. Sebab 'lain' dari yang lain bila masak dengan air tangan sendrik. Masak dengan kasih sayang gituuu

salwana nordin @ che'wa said...

KANNNNN..sambal ikan bilis petai mkn dgn nasi putih mmg WIN!!!hhhaaa

mmg puas hati bila masak sendiri, rasa mcm mana, banyak mana..semua dgn kasih sayang..true :)

LYAfrina said...

yumm..yumm..semua sedap-sedap ni

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...