CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Monday, 20 February 2017

setahun yang sibuk



Assalammualaikum..

Lamaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaanya tak jumpa korang hhhhaaaa..alhamdulillah masih dipanjangkn usia oleh Allah :)

Tak rajin nk berblog dah skang, rajin melayan insta je korang..lama tak menulis rasa kekok nau nk buat ayat :P

Thn lepas sibuk jgn ckp la, anak makin membesar, nak masuk sek men uols..itulah sibukkn abg hadi dgn upsr, upkk, exam itu ini..siapa yg follow ig tau la kisah hidup aku wahhhh..

Harini just nk borak2 pasal abg hadi je..citer mmg dah basi ya amat tp inilah antara kenangan yg paling seronok utk kami ingati :)

Alhamdulillah result upsr dia agak ok 5A 1C..agak frust jugak dgn C tu tp aku tau ketidakupayaan dia dlm BI penulisan tu, lgpun exam baru utk thn lepas, nk kena score 6A..

So bersyukurlah dgn 5A yg Allah bg tu, nk capai 5 tu pun penuh dgn tangisan, keletihan, dugaan, cabaran..kesian aku tgk anak2 upsr 2016.

So after result upsr, aku sibuk pulak isi borang online utk sbp & mrsm..pengalaman pertama so mmg banyak faktor kena ambik kira, tu yg berteleku depan pc berminggu2..hhhuuuuu

Then isi juga borang utk sek agama since result upkk 8A, upsra 5A1B..cuba aje lah mana tau ada rezeki sbb mmg niat aku nk masukkn dia ke sek agama.



Masa menunggu tawaran tu mcm2 dugaan jugak utk dia..bukan terus senang Allah nk bg tp alhamdulillah bila kita sabar dan bertawakal segalanya akan selesai..yg penting bykkn berdoa..so mana tawaran yg dpt dulu, itulah yg akan kami pilih (istikharah dulu)

Alhamdulillah..abg hadi dpt tawaran ke SBP, once dah terima sbp, otomatik mrsm tak dpt, menunggu sek agama bukan main lama keputusan, kalo dpt takpe, kalo tak dpt dah buang masa menunggu..

Tp sbnrnya dia dpt sek agama di BOTA dan sek Izzudin di Ipoh, itupun lepas dpt tawaran ke STAR..Allah Maha Mengetahui apa yg terbaik utk dia..bersangka baik dgn Allah..

Akhirnya terimalah apa yg dtg dulu (istikharah), dia dpt Sek Tunku Abd Rahman, Ipoh (STAR)..premier school..tak jauh sgt dr kuala kangsar, dlm 1/2 j perjlnn jugak..mmg laki aku suh pilih sek dekat2 senang dia nk pantau anak lelakinya yg sorang ni..maknya tak kisah sgt sek jauh..

Katanya nk jaga anak lelaki ni lain, dia je faham apa yg lelaki faham (dia penah duk asrama)..ye lah bang..lantaknya!

Bermulalah episod belanja BESAR bila masuk boarding school..tp alhamdulillah laki aku ni jenis bersedia so duit tu mmg dah asing utk segala yuran & perbelanjaan dia kalo dpt asrama penuh, dlm 6k jugak habis..so korang yg ada anak upsr thn ni bole mula menyimpan dah sikit2, mana tau thn depan harga brg lagi mahal kan..

Mmg selagi belum masuk sek, selagi tu la mcm2 benda nk dibeli,..ada je yg tak cukupnya..belum masuk brg2 nk dibeli kt koperasi..but its ok, itu semua pengalaman yg menyeronokkn sbnrnya :)

Lebih kurang sebulan lebih dah abg hadi kt asrama..masa mula2 tu risau gak aku, takut homesick seret2 kaki nk balik, tp sbb takutkan baba dia marah maka menahan la perasaan hhakkkaa..tp alhamdulillah sepanjang orientasi tu dia ok..cuma masa cuti hujung bln 1 tu masa nk hantar balik ke asrama turun jugak air mata jantannya..kami biarkn aje sbb mgkn lama dah pendam perasaan homesickkkk tu..

Tp skang alhamdulillah bila bawak outing, hantar balik asrama dia npk ok..sepatutnya kena ok la kan sbbnya ibu baba tak mintak apa pun just blajar bersungguh2, palingggggggg utama al-Quran dan solat jgn sesekali tinggal..

Nak berjaya, hak Allah kena jaga dulu..itu yg aku selalu pesan dr kecik sampai la besar sampai la bila2 selagi umur panjang..ibu dah takde nnt lain citer..

Ok tu je yg aku nk kongsi..

Buat kawan2 yg anak ambik UPSR thn ni..good luck!! pengalaman pertama ni mmg manis sgt dikenang sampai bila2..

Sentiasalah bersama jatuh bangun mereka, jgn mengalah selagi belum habis..yg palingggggggggggggggggg penting DOA..jgn putus doa ye kawan2..

doa yg baik2
ckp yg baik
fikir yg baik
yg dtg baik2 jugak..

okkkkkkk..jumpa lg beberapa bulan akan dtg kkkkaaaaaaaaaaa






2 comments:

aisyah timah said...

Tahniah2

LYAfrina said...

Longgg timee no seeee....
Still nak kak wa update bloggg walaupon dh jumpa ari2 kat ig.. Hehehe

Alhamdulillah utk abg hadi.. Moga dipermudahkan segalanya..

Wowww.. Jd lya pom mmg kna myimpan dr awal la.. Byk jgk belanja tu.. Zaman skarang mmg nk kena sntiasa stbdby duit kan..

Tq ats peringatan tu..
In shaa Allah akn cuba jaga hak Allah dlu..

Moga dipermudahkan sgalanya utk kt smua.. Dan y datang smua y baik2 saje..

aamin

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...