CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Wednesday, 3 September 2014

Mashed potato & Coleslaw - RESEPI

Assalammualaikum..

Srpt yg korang sedia maklum, aku ni tak berapa pandai masak barat2 ni, tak payah barat, timur pun terkial2..acanerrr???..serius mmg tak pandai dan tak penah masak pun dr sblm kawin..

Aku rasa mcm alahai susahnya nk buat padahal masakan barat ni kebanyakknnya mudah cuma nk dptkn bahan2 tu mcm susah sikit pastu banyak pulak pastu mahallllll pun ye..amboi banyak sgt komen pppfffttttt!!

So amatur mcm aku ni bahiklah buat yg simple2 je dulu..makaroni ke, spageti ke, pasta ke, lambchop ke, chopstik ke, lipstik ke...eh???tolak tepi dulu ye..

Tahun ni mencabar diri buat western..tp harini nk share resepi mashed potato dan coleslaw je dulu..ye kawan2 kentang lenyek dan coleslaw je pun hhhaaaaa..

W/pun begitu..keyakinan kena ada nk bg resepi wwwahahahaaaaaaaaaa

So sesapa yg baru blajo meh buat, yg dah terer jgn la gelakkn iols ye uols :P

Mashed potato
 
 

Bahan2
Kentang (ikut suka)
Susu segar / whipping cream
Lada hitam
Mentega
Lada sulah (option)

Cara
1. Rebus kentang hingga empuk
2. Lenyek2 sampai lenyek la..eh???guna mixer tangan tu lg senang..
3. Dah yakin lenyek halus, masukkn susu segar / whipping cream..adjust la nk byk mana, lg banyak lg lemak la kentang tu..
4. Masukkn mentega dlm 2 sudu camtu
5. Renjis2 kan aje lada hitam (make sure dah hancur) dan lada sulah

Siap!

Colelaw 1 (resepi dr blogger Filla)


Bahan2
Kobis bulat ijau/ungu yg kecil mampat tu (kt p/raya banyak)
Carrot (sagat)
Bawang besar sikit (potong halus)
Dressing utk coleslaw jenama ladies choice


Cara
1. Potong halus2 kobis
2. Sagat lobak, jgn banyak sgt, kasi kaler je
3. Bawang merah potong halus pun jgn banyak
4. Dressing dgn sos salad, kalo pekat letak air sikit ok..jgn bebanyak kang dah mcm sup sayur pulok! just nice gituuuuu


Resepi colelaw yg kedua ni kalo malas nk beli sos salad tp yg ada mayonis je ataupun korang nk buat ala2 KFC kan..

Coleslaw 2 (ala2 KFC)

Bahan2
Kobis (potong dadu kecik2)
Carrot (pun sama)
Mayonis biasa
Susu segar
Garam

Cara
1. Potong dadu lobak dan kobis
2. Masukkn mayonis ikut suka
3. Letak susu segar
4. Perasakan dgn garam sikit
5. Sejukkn dlm peti ais sehari semalam lg sedap :)

Siap!

Anak2 aku utk mashed potato, lg berlemak lg suka, coleslaw pulak semua pun suka, tp hadi suka resepi yg pertama, alya mana2 pun ok, awatif langsung tak pandang bbbahahaaaaaaaaaaaaa...

Nanti aku share ayam pastu gravy utk potato dan ayam ye..amboooiiiii tak nak kalah!

6 comments:

LYAfrina said...

Mashed potato tu febret asya.. biasa bli kat kfc je.. lps ni blh cuba wak sdri ut asya

salwana nordin @ che'wa said...

ha'a pasni bole buat sendiri je lieya..senang sgt :)mesti asya suka

Nad MamaZN said...

mashed potato tu makan gitu je ek? kuahnya?

lieyalatif said...

aku ni kan selalu buat bbq..kadang2 terpikir nak buat mashed potato ngan koslow tu...tapi tu laa mcm tak konpide nak buat...tgk resepi ko senang la plak...nanti leh laa try buat.....aku suke lemak2 mashed potato tu...kene boh extra susu la kan.....tapi serius wey tgk ko buat terus terliur...terus rase esok nak gi mkn kfc sedangkan baru pekena kfc hahaahahaha

salwana nordin @ che'wa said...

ada kuahnya nad..esok lusa kita update na hhhaaaaaaaa

salwana nordin @ che'wa said...

ha'a betul la lieya..dgn bbq sesuai sgt :)

aku pun selalu buat mkn dgn ayam bbq..ok je..kalo tak nak coleslaw, ko buat salad lg senang..

mashed potato tu kalo nk berlemak lg mmg letak extra susu..

ko try resepi aku ni senang je..bole buat punya..ko setakat memasak pejam mata je lieya..sure bole punya!

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...