CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Thursday, 4 September 2014

#Gravy - RESEPi

Assalammualaikum..

Harini kita share gravy atau bahasa pasarnya sos utk potato pulak..tercekik pulak kang kalo tak berkuah kan :)..

Actually banyakkkkkkkkkk sgt resepi sos utk potato ni tp aku ikut mana yg senang dan yg kena dgn tekak aku la..

Banyak sgt bahan pun kdg2 pelik jugak rasanya tp ikut suka korang eh mana yg suka..

So arini aku baik hati, aku bg 2 resepi ye..satu style aku, satu dr one of the blogger..tak hingat la web mana..tamak sgt semua nk bukak kan hhhaaaaaaaa


Resepi 1 (blogger)
Sos kentang putar

Bahan-bahan
  1. 2 cawan air
  2. 1 biji bawang holland (Dicincang halus)
  3. 1 kiub pati ayam
  4. 4 sudu besar mentega
  5. 4 sudu besar tepung gandum
  6. 1 sudu besar sos tomato
  7. 1 sudu besar sos tiram
  8. 1 sudu kecil serbuk lada hitam
  9. 1 susu kecil kicap pekat
  10. Sedikit garam
Cara-cara
  1. Renehkan air. Masukkan serbuk pati ayam, daun saderi dan bawang. 
  2. Masak hingga memdidih dengan api perlahan. Tapi air ke dalam mangkuk dan ketepikan.
  3. Cairkan mentega dengan api sederhana. Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit. Kacau sehingga sebati.
  4. Tuang air rebusan tadi ke perlahan-lahan dan sedikit demi sedikit. Kacau sehingga kuah menjadi sebati dan likat.
  5. Masukkan sos tomato, sos tiram dan sedikit kicap pekat. Perasakan dengan garam. 
  6. Masak sehingga kuah pekat. Akhir sekali taburkan lada hitam dan gaul sebati.
  7. Sedia dihidang bersama kentang.

Resepi 2

Sos kentang putar (sendiri)

Bahan - bahan

Stok ayam (guna yg dlm botol - cecair)










Air
Susu segar (1/2 - 1 cwn)
Serbuk lada hitam
Tepung jagung (1 sudu)
Kicap (1-2 sudu)
Mentega(2 sudu)
Bawang holand (cincang)
Garam

Cara
1. Tumis bawang dgn mentega dan tepung jagung
2. Dah garing masukkn stok ayam yg telah dibancuh dgn air. Sukatan air ikut nk banyak mana la kuahnya.
3. Dah mendidih masukkn susu segar, lada hitam dan kicap sbg pewarna..nk gelap taruh lebih.
4. Perasakn dgn garam tp jgn banyak, tak letak pun takpe sbb stok ayam pun dah masin.
5. Jika tak pekat, bancuh tepung jagung dan masukkn je.

Ok..dlm kuah ni kdg2 aku letak mushrom, so sedap kalo mkn dgn ayam BBq..kalo tak nak pun tak mengapa..

Ada juga resepi letak saderi..pun sedap jugak nak2 mkn dgn ayam..ikut suka korang..

Lebih kurang je kan resepi cuma aku tak letak sos dan sos tiram..saja buat simple pun sedap jugak aku rasa :)

Siap!

Sesapa nk try silakan ye..

Esok lusa aku bg resepi ayam goreng dan ayam Bbq pulok..ha nampak tak permainannya..dah takde idea ler tu nk bg resepi sesaja bbbahahaaaaaaaaaaa..
 

6 comments:

Lily@MamaZaraZareef said...

nmpak simple n sedap resipi awk..lehlah try pasni..hihi

salwana nordin @ che'wa said...

try la lily..

simple je janji sedap kan :)

Nad MamaZN said...

eee sukanya!!! weekend ni nak buat la.. :)
kasi resepi ayam sblm weekend ek, haha! bleh wat skali nnt :P

LYAfrina said...

simple je caranya..
suka-suka..buat sendri lg puas hati

lieyalatif said...

aku ni rajin buat bbq tapi tak reti buat mashed potato ke gravy2 nie.... mujur ko sharing2 resepi nie nanti leh le aku cube...tgk bahan mcm senang semua ade kat umah .... ye laa ade bbq baru ngam kalo ade mashed potato ngan gravynye kan.....cuti ari malaysia ni tak ke mane leh laa aku buat...kebetulan aku baru salin resepi buat ayam bakar ala nandos....

salwana nordin @ che'wa said...

koranggggggggg..try la..aku bg yg simple je, kalo korang nk buat yg susah lantaklah hhhhaaaaaaaaaaaaa

nad, lya & lieya..korang dah pandai masak ayam mcm2 versi, try gravy aku ni yg tak seberapa tau!

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...