CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Sunday, 21 June 2015

daging masam manis ala thai -RESEPI

Assalammualaikum..

Nak masuk hari ke 5 harini kan..alhamdulillah..

Thn ni kureng sikit nk bercerita aktiviti bulan pose..aktiviti tetap sama je uols..keje, memasak, mengemas, tarawikh, sahur dan ulang2 sampai sebulan..

Aku mmg suka bulan puasa sbb relaxxxxxxxx byk sbnrnya..kelam kabut memasak pun tidak sbb kami berbuka kt umah mak dan mak mertua so masak sejenis sudah..hhhiiii..

Thn ni pecah rekod jugak aku turun ke bazar ramadhon..dah berapa thn tak jejak uols..biasanya raof je yg pegi..
 
Aku pegi pun tak beli apa2..byk utk memenuhi selera anak3 je..serius aku tak tau nk mkn apa, ngidam apa, teringin apa..apa yg raof beli itu yg aku mkn, kalo tak beli pun aku no hal..

 
Eh..lupa sbnrnya nk share resepi daging masam manis ala thai ni..

Bahan2
Daging
Bawang putih/merah/halia (halia @ hiris nipis)
Cili merah/cili padi
Carrot
Bunga kobis
Daun limau purut
Tomato
Cili kisar
Sos cili
Sos tiram
Air rebusan daging
Tepung jagung (option)

Cara
1. Rebus daging hingga empuk 
2. Goreng daging hingga garing sikit
3. Tumis bawang merah/putih dan halia
4. Masuk cili kisar, masakkn seketika
5. Sos cili dan sos tiram..masukkn air rebusan daging
6. Masak hingga mendidih, masukkn segala sayur2 dan cili2
7. Masuk daging dan biarkn reneh sebentar, masukkn daun limau purut
8. Seasoning dan masukkn tepung jagung sikit utk pekatkn kuah je

Done!!!

Senang je kan..selamat mencuba utk berbuka puasa nnt ye..mana tau kot2 ada yg blur mcm aku masuk je petang dah blur nk masak apa hhhuuuaaaaaaaaaa..
 

4 comments:

Pn Qema said...

Che wa.. aku gi juga bazar ramadhan cari kuih je.. so beli murtabak sbb laki aku kata murtabak ada bln ramadhan je.. hahaha... nak membeli juga...

salwana nordin @ che'wa said...

AKU PUN TURUN TAHUN NI HHHAAAAAAA..DAH BERAPA THN TAK JEJAK BAZAR OK :)

ITULAH MEMBELI IKUT SELERA ANAK3..BIASANYA AYAM PERCIK, KUIH MUIH SIKIT DAN AIR..ITULAH TIAP2 HARI HHHUUU

lieyalatif said...

hai wa...pe kabo..sihat tak ko? cak kung cak aku update blog skrang hahaahahaha.....

betul ckp ko wa...aku suke gak bulan puase nie...takde rush2 nak masak sarapan..lunch ke ape kan....rileks2 jek...cume tu laa cuace panas la skrang..kehausan tu di tahap maksima laaaaaa....dah satu hal aku kene kawal anak aku amik air sembahyang hahahaahaha...mane tau time kumur ade aci ngelat.....

pejam celi dah masuk 2 mgu kit epuase kan...pas ni raye plak .... aku ala kadar jek tahun nie...mls le nak membeli baju byk...budak2 ni pakai ajeklaa ape yg ade.....

resepi ko menarik nie...nanti aku nak try.....tq sharing beb...

salwana nordin @ che'wa said...

itulah..bulan pose mmg banyak relax je aku hhhiiiiii..

mmg la cuaca skang..menguji kesabaran sgt kan..

aku pun thn ni sederhana jugak, baju2 anak smua dah settle, tak byk mana jugak..kuih muih langsung la tak terpikir nk beli apa pun apatah lagi nk buat hhhuiuuuu...

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...