CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Wednesday, 6 May 2015

chewy brownies - RESEPI

 Assalammualaikum..
 
Straight to the point je la..meh kawan2 kita nk share resepi brownies yg chewy sgt rasanya..
 
Lama dah tak buat brownies, lamaaaaaaaaa sgt, korek2 resepi yg mudah dan terbaru..dah dapat terus try buat utk aqiqah anak sedara sebelah raof ni..
 
I'll make it simple spy korang faham..tak paham takpe..ujung2 kang aku attach resepi..dont worry resepi dr chef yg hebat *confirmbukanaku*..kalo follow inshaaAllah menjadi dan sedap :)
 
Btw..thanks kak ita dan sesiapa yg terlibat..saya mintak halal resepi ye :) 
 
Step 1
 

- potong kiub mentega dan coklat masakan
- cairkan kaedah double boiled..mcm dlm gambo..periuk bawah tu ada air ye, jgn masukkn air dlm periuk yg ada mentega dan coklat tu..
- dah cair ketepikan biar sejuk seketika..sat je cairnya..
 
Step 2
 
 
- ayak tepung gandum, serbuk koko dan kekacang (option), takde pun takpe..
- ketepikan
 
Step 3
 
 
- satukan gula perang, telur, esen vanila dan coklat emulco
- pukul guna whisk sampai gula larut

Step 4

- satukan STEP 1 ke dalam STEP 3, sebatikan.
- segera campurkan STEP 2 dengan kadar segera, sebatikan dgn cepat sbb bila tepung dan telur bersatu, terlalu likat susah nk rata tepung.
- masukkan dlm loyang yg dibalut dgn kertas minyak dan sapu butter keliling loyang
- kertas minyak tu ditinggikan sedikit spy mudah utk angkat bila dah masak.

Step 5


- ratakan brownies, tabur kepingan badam utk hiasan atau apa sahaja hiasan
- sedia masuk dalam over untuk dibakar.
 
Ok..done..
 
Untuk maklumat lanjut sukatan dan cara buat boleh refer resepi kat bawah ye :)

 
CHEWY GOOEY YUMMY BROWNIES
KREDIT RESEPI : KAK AZLITA MASAM MANIS
250 gm butter ~ potong kecil
400 gm coklat masakan ~ potong kecil
Mula-mula kita perlu cairkan dahulu butter dan coklat masakan.
Bahan-bahan ini perlu di cairkan menggunakan kaedah double boiler.
Atau boleh juga dicairkan  dalam microwave anggaran masa 30 saat, kemudian keluarkan dan kacau hingga adunan cair dan licin.
Biarkan ia sejuk sebentar
90 gm tepung 
50 gm serbuk koko
100 gm kekacang ~ di panggang dahulu
Ayak tepung bersama serbuk koko.
Kacang di panggang dahulu. Kalau masukkan dalam oven bakar pada suhu 170 selama 15~20 minit
Kemudian campurkan kekacang dalam adunan tepung dan koko yang telah di ayak.
* kekacang terpulang pada citarasa nak letak boleh tak letak pun boleh.
5 biji telur ~ saiz A
1 sudu teh esen vanilla
1 sudu besar coklat emulco
290 gm gula perang
Panaskan oven pada suhu 160 C.
Sediakan loyang bersaiz 9X12 inc. 
Sapukan loyang dengan sedikit butter.
Alas dasar loyang dengan kertas minyak.
Dalam bekas, pukul telur, esen vanilla, coklat emulco dan gula perang dengan menggunakan whisk hingga gula larut.
Kemudian tuangkan adunan coklat dan butter kedalam adunan telur tadi.
Kacau rata.
Dengan kadar segera tuangkan adunan tepung ke dalam adunan.
Kacau adunan dengan spatula menggunakan kaedah kaup balik dengan cepat.
* proses ini hendaklah dilakukan dengan cepat kerana adunan coklat yang bercampur dengan adunan telur cepat likat dan akan menyukarkan proses untuk meratakan tepung.
* Jangan terlebih pukul adunan, cukup sekadar ia rata dan bersatu.
Tuangkan adunan ke dalam loyang.
Ratakan.
* ita corakkan sikit atasnya dengan coklat putih
Bakar adunan pada suhu 160C selama 45 minit atau sehingga adunan masak dengan sempurna.
Setelah masak keluarkan dari oven. Rehatkan atau biarkan ia sejuk anggaran 10 minit.
Potonglah brownies kepada kepingan.
* Permukaan brownies akan mengeras bila ia sejuk, oleh itu di nasihatkan untuk memotong brownies dengan segera.
 

6 comments:

Pn Qema said...

Che Wa...
ko dah kenapa buat entry brownies...
aku dah ler penggemar brownies tegar.
kihkihkih....
hhmm x psal2 aku nak kena order ni..
ko kalau dekat dah lama aku order kat ko...
hiihihi...
arrgghh tiba2 craving brownies plak...
mmg tak kurus2 lah aku lps ni...
mkn je keje nya...

salwana nordin @ che'wa said...

hhhhhaaaaaaaaaaa

ha apalagi qema..buatlah!!!
gemok hari lain pikir hhhhaaaaaaaaaa
try la buat, senang sgt brownies ni nk buat, ikut resepi kak azlita tu, kalo rajin gugel resepi dr org lain pulak ye :)

Pn Qema said...

kena beli ovenlah gamaknya...

lieyalatif said...

wah mcm senang jek wa...takde pakai mixer pun...main campur2 jek....aku baru terase2 nak makan brownise kononnyer....tapi biase laa bangsa pemalas mcm aku ni sah2 gi secret recepi jek kang ekekekeekek...tapi tgk ko buat mcm senan gjek teruja plak tgk hah......

aku tgh bayangkan makan ngan eskrim ni wa...perghhh meletop2 dlm mulut hah heheehehe....penuh badam flakes hah kek kooo...ni kalo jual ni kene letak harga mahal sikit ni heheeheheheh

salwana nordin @ che'wa said...

mmg senang sgt lieya oooiii..measurement ko refer resepi k. ita tu..

serius mmg senang sgt, tak guna mixer pun, campur2 je, pastu bake..

ha'a aku baru tringat kalo mkn dgn eskrem sedap sgt ni :)..try la lieya...

aku nk perabihkn badam tu yg selagi mau letak, malas nk simpan2, takut tak buat apa2 rugi..haruslah mahal sikit lieya, tak letak badam, coklat pun mahal kan skang :)

LYAfrina said...

aummm..sedapnya..nmpk mudah je..tp mcari mood rajin susah

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...