CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Wednesday, 29 April 2015

Ayam masak lemak cili api -RESEPI

Assalammualaikum..

Harini kita nk share 1 resepi..jarang sgt dah nk kongsi2 resepi skang uolssss..dah tak memasak mana nk share ye dak???hhhhaaaaaaaa

Eh..kita masak jugak uols tp kalo sempat dan rajin..kdg2 stok dah abih, pemalas lipas nk beli bhn mentah, sudahnya masak kt kedai..

Semalam aku cuti..lama tak bercuti semenjak perlaksanaan GST ni, malas nk pening2 kepala sgt dah..follow the flow je skang..akaun pun main tibai je ni, tak balance esok suruh auditor bg balance bbbahahaaaaaaaaa

Smalam aku masak ayam masak lemak cili api..tp tak berapi sgt sbb anak3 nk mkn..pestime try buat, mmg jarang buat, bukan lagi jarang, tak penah buat pun..

Tetiba nk try..pakcik gugel tolong la apalagi..
Meh aku share ikut style aku la ye..

Bahan:

  • Ayam

  •  Ubi kentang potong ikut suka korang la..
  • Bawang putih, merah dan halia
  • Serai dititik
  • Cili merah dan cili padi
  • Tomato belah 4
  • Daun kunyit dihiris halus
  • Asam keping 1 cukup (option ada resepi letak, ada resepi tak)
  • Sikit kiub knor 
  •  
  • Sikit serbuk kunyit


  • Santan

  

Cara:
1. Blend semua bawang putih, merah, halia dan cili
2. Satukan dlm periuk bersama ayam, kecutkan bersama ayam
3. Masukkn ubi kentang dan serai
4. Masukkn santan, serbuk kunyit dan asam keping
5. Masak sampai kentang empuk dan ayam lembut
6. Seasoning
7. Tutup api, masukkn tomato dan daun kunyit

Alhamdulillah...siap!!!

  

Aku masak sampai pecah minyak tu..mgkn ada yg masak tak pecah minyak..ntah aku pun tak tau finishingnya harus bagaimana ya???hhhiii

Ikut soka korang la ye :)

Rasa???not bad, dah rasa kuah lontong pulak, ke spttnya lain?bbbahahahaaaaaaaa

Apalagi try la sekali sekala tukar selera..

6 comments:

Amanda Suria said...

If org ns...dia tumbuk kunyit hidup dengan cili...x guna serbuk kunyit...tp x pe...good try...nk bg x pch minyak kena kacau selalu dear...

salwana nordin @ che'wa said...

Oooo..gitu eh?mmg sedap kalo masak lemak tumbuk kunyit hidup lg terasa..

Kebetulan takde so serbuk kunyit pun bole la janji kuning hhhasaa

Itulah..saya pun confuse nk bg pecah minyak atau tak?

Sudahnya begitulah...thanks dear utk tunjuk ajar ;)

Lenkali kita try lain ok!!

salwana nordin @ che'wa said...
This comment has been removed by the author.
Pn Qema said...

che wa.. kita masak tak guna bawang..
just cili dgn kunyit hidup jer..
amik resepi makcik org negeri.
mmg awesome...

salwana nordin @ che'wa said...

eh??

ntah la qema, aku tgk resepi org jugak..kebanyakknnya guna bawang..biasa aku masak lemak ikan pun bawang jugak..

masak lemak org negeri kot..ko share la resepi ko pulak, sonang aku nk try :)

LYAfrina said...

serius sedap

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...