CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Sunday, 16 November 2014

Dah konvo awak..

Assalammualaikum...

'Aku tanya apa khabar..aku tanya apa khabar semua'..tetiba..

Kan dah ckp, minggu ni baru nk update blog..ini pun sbnrnya malassssss sgt, tp sbbkn gambo dah ada dlm draf so paksa2 jugak la jari jemari yg besaq gedabak ni menaip bbbahhaaaaaaaa

Kita mulakan dgn graduation day sekolah alya lah ye..

Rata2 ramai anak2 konvo minggu lepas kan..mostly tadika..sekolah rendah belum lg kot..hadi minggu ni baru dpt result kot..

 

Pagi tu raof yg hanto alya dulu ke dewan..aku ni kemain banyak hal kt umah..baju nk masuk mesin, siap tempat tido, masak sarapan, tunggu 2 org lg anakanda nk bersiap..fffuuuhhh..


Sudahnya 9.30pg baru sampai..mujur giliran 6 thn belum ambik hadiah kecemerlangan lg..

Alhamdulillah alya exam akhir thn kali ni meningkat..dpt tempat ke3..tak sangka jugak sbb aku just berharap dia dpt jwb semua soalan dgn baik..ranking ke berapa tak kisah..


Tak sia2 jugak usaha menjadi singa jadian spjg minggu pekse aritu bbbaaahhaaaaaaa

Begitulah mak2 kan..kalo bole nk terbaik aje utk anak2 kan :)..bapak2????no komen..beli buku haraplah, tp mengajor mmg tak la..eh itu lakiku..laki korang ok kot...

Then, acara diteruskan dgn persembahan pelajar, itupun 2 sekolah je yg buat persembahan..jadilah..


Sekolah alya buat dikir barat kelantan kau hhhaaaaa..ni confirm ustazah depa punya idea ni..eh tp elok kemain telo kelantan nyanyian tukang karut dgn anak2nya mengarut :P

Gambo gegor..harapkn hadi mmg ginilah..asal boleh je..femalas tau!


 Ini alya dgn bff dia..alya batrisya namanya..tempat ke4..ada lg 2-3 org bffnya..pun ranking sederet sama je 5 dan 6..baik pakat sungguh hhhhiiii

Last but not least, baru penyampaian sijil graduate 6 thn di Sekolah Pasti As-Salam..


Akhirnyaaaaaaaaaaaa...

 Alhamdulillah..tak sia2 ibu tukarkn ke sekolah sini..kita bermula dr bawah sgt2 di saat kawan2 semua dah pandai segalanya..

Betul korang..alya dulu masa 5 thn lebih,  langsung tak pandai mengeja w/pun 2 sebutan, eh sebutan kan??ala mcm 'ba ta'..simple kan?pun tak reti..itu baru bacaan, mengaji, mengira pun out compare abgnya dulu..

Alhamdulillah..Allah bg kesedaran kt aku bahawa kita as parents yg bertanggungjawab terhadap anak2 kita..bukan sepenuhnya cikgu..

Rupanya aku terlalai seketika nak bagi perhatian kt dia..terlalu sibuk urusan kerja dan rumahtangga yg tak penah abis...

Sudahnya aku nekad bila ada waktu lapang atau pantang ada waktu terluang, keep on mengajo dia..membaca, mengira, menulis, mengaji..

Semua aku buat sendiri..caranya???usah ditanya..smua mengikut cara aku sendiri, tanpa alat bantuan mengajar yg canggih2 janji dia paham..

Time tu mmg bengkak2 mata la menangis je alya hhhhooooohhooo..bila sebut je 'alya ambik book'..bergenang2 air mata, fobia :P

Raof tak masuk campur time aku mengajo tp dia mcm biasa lah, beli buku & byk b'tanya pendapat kwn2nya yg keje jd guru

Alhamdulillah..dlm masa 2 bulan lebih gitu..Allah menunjukkn KekuasaanNya..syukur!!.

Kawan2..jgnlah salah faham ye, bukan aku memaksa anak utk menjadi pandai, cuma tak nak anak menjadi bodoh saja..sama sprt mak2 yg lain..

Tapi kita kena ingat, anak2 pun manusia biasa, ada kelebihan dan kekurangan..yg penting guna kelebihan dan perbaiki kekurangan kan :)
 
Alahaiiiiii motivasi sgt tulisan harini w/pun bila jadi benda2 camni mmg aku org pertama yg panik mcm org saiko je bbbahahaaaaaaaaa..

 Ok..kakak 2015 dah 7 yrs..nnt ibu buat entry istimewa utkmu ye :)..in syaaAllah..

sobs..sobs..sobs..sobs..makin besar dah anak dara sulung saya ni :(

8 comments:

LYAfrina said...

alhamdulillah congrats buat alya.. tempat ke-3 tu.. insyallah next year akan terus maintain n meningkat...
asya baru minggu ni konvo

sama mcm asya , masa 5y mmg xleh apa2.. hantar sekolah mahal kita harap y terbaik kan.. umur 6y lya buat keputusan htr pra.. msa tu cikgu pra bagi penerangan psl kemajuan asya, sebelum xcident lagi..menangis je lya..ingat tak netri last sebelum x-cident kan sedih2 je pasal asya..

sampai lah x-cident.. lps dh duk rumah n dlm proses pemulihan tu.. lya lak xleh jalan..dpt kekuatan nak cuba ajr sendir & htr tuisyen..alhamdulillah...dalam masa sebulan asya dah mampu mengeja.. dan sekarang dah mahir semua. membaca pon sgt lancar. mungkin itu hikmah disebalik kemalangan lya. mgkin sebelum ni lya byk bgntung penuh pd cikgu.

lya sama mcm akak..mmg xde memaksa langsung. ikut mood dia. tp alhamdulillah, mmg dia sdri y nak belajar n selalu buat latih tubi.kita study pon dlm keadaan enjoy..mmg xde stress

Lily Mama Zara|Zareef|Zayed said...

congrats alya!!! ok tu dpt no.3 ..zara tak tau cmner.aritu konvo dah tp amik sijil jek..takde pon skool die bagi anugerah pelajar terbaik ke ape ker..huhhuu..nway, zara pon name jek sek little caliph..tapi byk benda mamanya ajar sndiri..baca, ngaji, math..sek tu mcm lmbattt jek ajar bab2 gini..tp tang solat, wudhuk, sains, sume alhamdulillah kat sek cover..=p

salwana nordin @ che'wa said...

tq lya..

alhamdulillah..jauh lagi perjalanannya kan lya..sekolah rendah nnt lain ppulak cabaran mereka :(

itulah lya..time tu sedihnya jgn ckp la..tertanya2 pd diri sendiri..kenapa alya lambat sgt, kenapa alya malas, kenapa, kenapa, kenapa..rupanya Allah bukak mata hati semuanya salah kami yg terlalu lepas tangan..

akak bangkit dr ujian yg Allah beri, dan mmg betul lya segala yg berlaku ada hikmah di sebaliknya..syukur sgt pd Allah..

akak mmg tak memaksa sgt lya, tp tegas sikit time study..sama jugak utk abgnya..tp itulah bebudak3 ni ada lebih ada kurang, kita kena tau handle kan :)

good luck utk asya ye!!dia budak pandai cerdik tu :)

salwana nordin @ che'wa said...

tq lily :)

alhamdulillah..tak sangka jugak lily sbb baru setahun kt situ, pastu mcm2 ujian Allah bg dan syukur segala yg berlaku ada hikmah disebaliknya..

apa yg akak blaja dr alya, segalanya bermula dr rumah..bukan saja pasal pelajaran, tingkah laku jugak..

sebolehnya kita selepas ni cari masa utk jd 'guru ' pd anak2 ye :)..sama2 lah muhasabah diri..in syaa Allah anak2 akan berjaya dunia akhirat :)

takpe sekolah zara dah bagus tu..zara anak yg cerdik pasti membangga mamapapa :)

good luck utk zara next yr ok :)

lieyalatif said...

tahniah alya.....berbaloi usaha mama awak....gembira mama awak tau takkkkkkk.....wahh touching gitu aku bace entry ko beb....betul beb, dulu aku pun penah leka...harapkan tusyen, harapkan buku sekolah, homework...rupenye kite as a parents pun kene bagi sumbangan...maksud aku luangkan masa tuk mengajar anak....lagi berkat org kata....mcm ko buat nieh....

tahniah2 alya dan tahniah jugak utk ko beb..... rase segala usaha mendatangkan hasilkan...tu lah Allah menjanjikan ganjaran atas setiap usaha yg kite buat kan...ko teruskan usaha key...moga alya terus cemerlang di dunia dan akhirat...in sha Allah...

salwana nordin @ che'wa said...

tq lieya :)

mmg touching sgt bila dpt tau keputusan alya..tak sangka pun..

touching sbb kami je yg tau dr mana bermula, dan alhamdulillah berakhir dgn baik :)

perjlnn masih jauh lieya..naik sekolah rendah dah lain pulak caranya kan so mmg kita as parents kena bersungguh2 spy anak2 jd terbaik di mata kita kan :)

tqsm lieya..aku doakan jugak utk anak3 ko berjaya dan bahagia dunia akhirat..in syaa Allah :)

Hana Syed said...

Salam yong.. tahniah utk alya dan emaknya.. konon malas tapi panjang jugak entry kome..hhihi

salwana nordin @ che'wa said...

salam..

hhhaaaaaaaaaa..itulah pasal..paksa jugak jari jemari ni tulis..nk start tu bercinta, bila dah menaip dah tak reti nk berenti

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...