CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Wednesday 9 July 2014

Daging itam

Assalammualaikum..

Semalam ayam percik, hari ni nk share resepi daging..kot2 korang dpt idea nk buat apa buka pose kang kan :)

Resepi simple aje..

Daging masak itam yg tak berapa itam gara2 kicap pekat takde..bole???

 

Bahan:

Daging
Bawang merah/putih/halia
Jintan kasar/halus
Sebatang serai(titik)
3 beradik (lawang, cengkih,kayu manis)
Cili kering 
Sedikit belacan
Air asam jawa
Serbuk kunyit
Kicap Manis
Cili sos
Garam

Hiasan:

Bawang besar potong bulat
Cabai merah/cili padi
Daun bawang/sup

Cara:
1. Blender semua bawang, halia, jintan2, belacan dan cili kering.
2. Marinate dlm 1-2 jam daging bersama bhn blender, kicap manis, air asam jawa & serbuk kunyit.
3. Tumis 3 beradik bersama serai hingga naik bau, masukkn perapan daging tadi, masaklah sampai lembut.
4. Jika kurang itam boleh diletakkn kicap pekat, perasakan garam mengikut selera anda.
5. Jika nk kuah lebih tambahkn aje air, kalo nk kuah pekat bole diletakkn cili sos sikit.
6. Daging dah lembut, perasa dah sesuai, kuah sprt yg diingini, masukkn bhn2 hiasan.
7. Tutup api dan bole dihidangkan :)

'Selamat mencuba dan menjamu selera'

4 comments:

LYAfrina said...

sedap je nampak.. gud idea.. blh cuba msk jugak nanti

salwana nordin @ che'wa said...

tq..bole cuba :)

nad said...

uiiii lapooo tetibe plak! haha!
tolong buatkan bleh? malas masak, hahaa

salwana nordin @ che'wa said...

hhhaaaaaaaaa...

kita pun malas nad..kalo ada tlg masak mmg seribu rahmat dah ni hhhiiii

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...