CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Wednesday, 4 June 2014

projek bersama raya katanya...

Assalammualaikum...

Nama je bersama tp aku tgk si "dia" je yg conquer planning semua..#sentaphatimak

Tapi bagus jugak sah2 aku tak kluar sesen pun hhhhaaaaaaaaaa...ok sbnrnya tak projek besar2an sgt pun..

Dah banyak kali bgtau kt aku pasal projek ni cuma perlaksanaannya lambat ditambah dgn bajet belum cukup masa tu kot..

kemain banyak brg & 'sampah'
Bila dah ada bajet, sdg elok cuti sekolah & awatif tak sihat, aku mc..mmg ada masa kt umah la aku nk menolong..

Kisahnya gini..raop planning nk renovate bilik blkg (bilik plg kecik) jadikn bilik hadi..sblm ni dia ada bilik tp berkongsi dgn yaya..

Disbbkn semenjak dua menjak ni rajin beno bertanya soalan2 kedewasaan sgt, elok la kau berpindah..umur dah 10 thn..sdg elok la pisah tempat tido dr adik2..

Nasib kau la hadi..anak laki sorang hhhiiii..

Tapi istimewa sgt ibu baba sediakan tau..siap dpt bilik sendiri, adik2 confirm dah berkongsi..ibu dulu lagi la..sebilik berkongsi 4 org, katil ada 2..pandai2 la bawak diri..

Alang2 renovation, terus make over rumah sikit2..bermula dgn buang segala sampah sarap brg tak guna..oooiiii kemain banyakkkkkkkkk *brg raof*

Aku peratiiiii je..jgn disimpannya balik brg2 tak guna sudah..

Kemain semak porch sampaikn jiran2 pun bertanya..'nak pindah ke wa?'


Then let go perabot2, brg2 yg tak nak pakai dan tak akan pakai dah..tak penah jual, smua bg je kt org yg susah..harap2 kita dimurahkn lagi rezeki ye tak?

Nampak mcm berduit je nk beli baru kan?npk permainannya di situ?hhhaaaa..takde makna..kami ni senang je..ada duit lebih beli, takde duit tunggu la sampai ada duit..

Kalo masih takde bajet lagi lantaklah kosong pun rumah tu ha..kkkeeee..

Biasanya brg2 yg let go tu smuanya dah lebih 5 thn..raop la selalu yg buat perangai gini..

Aku pulak perabot susah nk bg org sbb kdg2 masih bole guna, tp kalo brg2 yg mmg tak guna dan tak akan guna silalah buang atau bg org..

 
yg bertampal, bekas sticker

Abis kluarkn segala brg, main thing yg dia nak buat ialah mengecat umah..boring sgt dah warna yg ada, lgpun dinding dah mcm hapa..conteng tu takde tp kesan sticker tercabut..

Dulu2 tu zaman menggila dgn sticker..kalo bole smua ruang nk lekat..psiko ke hapa pppffftttt!!!

Sehari je upah org mengecat..kaler apa?jgn tanya aku sbb again 'dia' yg pilih tp atas nasihat kontraktor umah *sepupudia*  jugak katanya..

Dia tau aku ni membangkang kuat..ada je tak kena katanya..bukan bangkang cuma bg pendapat tp akhirnya mmg dia tau aku setuju je apa yg dia buat! *rolling eyes*

Tapi ok la..cat baru ni umah jd luas sikit..maklumlah umah kecik bebeno..:itu yg suami mampu so jgn berkira sgt lah ye..)

Pintu2 pun smua kaler warna putih..

Mlm tu jugak mengemas mengemop bagi bersih mana yg patut dulu..bilik2 mmg berselerak dan semak dgn brg jgn ckp la..

Hadi ngan alya terpaksa tido dekat ruang tamu dulu..

Seharian tido aritu mmg pening dgn bau cat je..alya siap muntah bagai mlm tu..berapa kali bangun muntah..pening bau cat katanya..

Kesian dan rasa bersalah pulak kt dia :(..what to do nak..

Progress skang?still tak 100% siap lagi..50% pun belum *fenin*..brg2 masih tak bersusun..rumah masih berselerak tp masih berkemas bersapu la..

Semalam baru selesai built in cabinet bilik hadi tu..dinding tak bercat lagi..katil tak masuk lagi..eh banyak lagi la..

Ruang tamu still kosong, ruang tv dah siap berkemas cuma belum mendeco sprt yg kami nak je..

Itu je la laporan buat masa..

Actually ada rezeki lain raof nk reno pulak bilik alya ngan awatif tu ha..nk tambah bilik bghn atas utk jadi bilik menjahit aku katanya..

Tapi itulah..kalo ada rezeki dr Allah..sihat tubuh badan dia buat..in syaaAllah..

Rumah kecik begitulah..anak makin membesar..aku pun nanti tak keje dah..so kalo bole nk jadikn rumah tu sempurna di mata sendiri kan..

Beli rumah lain? kalo banyak duit apa pun bole beli kan..bertabah dan bersabar aje la..ada rezeki raof merasa la kami anak beranak..

Kita ni sbg isteri, ikut kemampuan suami, mana yg mampu dia sediakan, disitulah kita..kalo nk lebih, kita la kena keje kuat..itu je *petikan dr rancangan UStazah*

HOME SWEET HOME kan :)
 

6 comments:

lieyalatif said...

bagus beb! tepuk tangan! kirenye pada aku ko start mengemas raya ni wa hehehehe.... takpe2, baik mule awal...kang hati kite jugak yg lega kan....siap cat bagai semua hah...mesti berubah wajah abis rumah ko kan beb....

nanti ko tunjuk laa pic yeak...nak tgk...aku suke tgk org susun atur rumah nieh.... sedap jek mata memandang hah.... boleh jadi sumber inspirasi gak wey.....

syok le hadi dpt bilik sendiri.... ko pesan awal2 jgn die jaga elok2...jgn sepah2...dah untung dpt blik cun kan hehheeheh...

salwana nordin @ che'wa said...

itulah lieya..puasa dah nk dekat tp rumah bersepah bagai hapa lagi hhhuuhhhh..

aku kalo lagi rumah semak, lagi tu la tak sedap hati..kepala runsing..

umah aku tak secantik umah ko lieya..malu giler nk tunjuk kkkaaaa..tp dah siap deco sikit2 aku tunjuk eh

anak laki lieya..10 kali pesan, 1 kali je buatnya..tak tau la..mmg sudahnya aku jugak yg jaga..huh

Nad MamaZN said...

in shaa Allah, sikit-sikit, lama siap la tu hehe..
hubby pun mesti paham, umah kena siapkn cepat gak, dah nak posa nak raya ni kan :)
moga dipermudahkan segala urusan :))

salwana nordin @ che'wa said...

tq nad..dia pun tgh pening jugak tu tp pening kita ni yg mengadap tetiap hari kan hheeee..

itulah nk cantik kena bersabar sikit lah kan :)

Lily@MamaZaraZareef said...

wahhh..bestnye make over umah..berpenat2 dulu, bercantik2 kendian kan..hihihi

salwana nordin @ che'wa said...

hhheeee..tq lily..

mmg penat melampau

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...