CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Tuesday, 8 April 2014

Meehun

Assalammualaikum...

Marilah meredakan keresahan hati dgn menikmati MEEHUN hhheeee..gabungan mee dan bihun la..


Actually menu minggu lepas kot..dinner..

Requested dr babanya, alya dgn hadi..2 org nak bihun, sorang nak mee..tu mujur si awatif tak berapa reti nk demand lg..apa yg aku masak smua pun telan!

Ok lah utk menjaga hati semua pihak aku masakkn sekali senang!

Begitulah mak2..yg penting org2 tersayang..hati sendiri????wahhhhhh sedih sgt aihhh T__________T  

Harini byk masa meh salin resepi..kot2 nk try, aku mcm biasalah resepi yg senang2 aje..susah2 tolak tepi dulu na..

Walaupunnnnnnnnnn korang mmg dah terer giler nk buatkn, aku bagi jugak *npk nau takde idea yg best*....kaakkahhaaaaaaaaaakkk
 

Bahan2:

Mee (agak2)
Bihun (agak2)

Bawang putih (2-3 ulas diketuk)
Bawang besar merah (sebiji hiris)
Fishball/cake/udang/ayam/daging (mana2 pun bole)
Cili boh (1@2 sudu)
Sos cili (1 sudu)
Kicap (ikut suka)
Kiub ayam sikit
Kucai & Taugeh
Garam

Cara:
1. Tumis bawang merah dan putih dan ayam sampai kegaringan
2. Dah naik bau masukkn cili boh, goreng sampai cili masak
3. Masuk sos, kicap dan sikit air
4. Masuk fishball/cake, masuk kiub ayam dan perasakan dgn garam.
5. Dah sebati, masukkn bihun dulu, agak2 dah nk kering, masukkn mee
6. Goreng sampai kering, kalo suka basah simbahlah air lagi ye :)
7. Last but not least baru aku campakkn tauge kucai

Sonang kan..nk pedas bole bubuh cili kering, takmo bubuh sos pun takde masalah..nk letak apa2 sayur pun bole..tak letak kiub pun takpe..

Tak nk letak apa2??????????punnnnn bole..ko nk masak ke tak nak ni? hhhhaaaaaaaaaaaa

Ok..selamat mencuba!

6 comments:

lieyalatif said...

sumpah!! ni pes time aku tgk org masak mee ngan bihun sekali ekekekeekek...kreatif koooo...selalu kat kafe aku tapau bihun ngan mee letak sebelah2 jek...ni terus masak sekali harung heheehhe...

betul ko, kite ni isteri dan ibu kaloboleh nak puaskan hati semua org kat rumah...sorang request ni sorang request tu...selagi boleh dan mampu mmg cube nak tunaikan kan...lagi2 bab makan2 anak2 atau laki request....

salwana nordin @ che'wa said...

Mak2 gitulah lieya kan..mak kita dulu puñ sama..apa yg kita nk smua dibuat tp dia punya sorang pun tak ty hhuuuu...

aku pun pestime buat tp biasa tgk jugak..try la lieya..rasa mcm mkn mee atau bihun je hhheeee

Nad MamaZN said...

betull....
mak-mak sgt prihatin apa laki n anak2 nya nak
selagi boleh n mampu nak jugak masakkan kan

salwana nordin @ che'wa said...

betul tu nad..mana yg tak elok, mak2 jugak yg telan..kalo bole smua nk sempurna dimata depa kan hhhaaaaaaaa

Lily@MamaZaraZareef said...

hehehe..tak pernah lak terpikir nak masak sekali mee ngan bihun tu..selalu masak salah satu jerk cukup..kikikiki

salwana nordin @ che'wa said...

Try la lily..sedap jugak ;)

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...