CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Tuesday, 15 April 2014

Gulai Lemak Ikan Bawal Goreng - RESEPI

Assalammualaikum..

Wahhhaaaaaaaaa..yakin je nk bg resepi kt org ni..masalahnya org tu yakin ke nk ambik resepi ni ha kan hhhhaaaaaaaaa..

Ok nk try sila, tak nak try tak marah punnnnnnnnnn*mata ke atas* hhheeee

Ok..biasa kalo ikan bawal selain masak 3 rasa ke 4 rasa tu, masak lemak ni paling feberet aku kot..stim tak jln, kari pun kureng..

Biasa mak dah tau anak2 mmg suka masak gini so dia akan buat :)..

Meh kita panjangkan lg ilmu yg ada..in syaaAllah sedap :) 


Bahan2

1 ekor ikan bawal sedang (potong 3)
Bawang merah/putih/halia (agak2 dan hiris nipis)
Serai sebatang dititik
Daun kunyit (sehelai dicarik2 je)
Santan
Asam keping (2)
Cabai muda/cili padi (utk hiasan)

Cara2:

1. Goreng ikan bawal mcm biasa, dah garing ketepikan
2. Tumis segala bawang & halia sampai wangi
3. Masuk serai & santan
4. Letak asam keping & daun kunyit
5. Kacau2 la sampai pecah minyak
6. Nak kasi kaler cantik skit bubuh serbuk kunyit tp jgn banyak sgt
7. Agak2 dah pecah minyak, masukkn ikan dan cili2 td sbg hiasan
8. Perasakan dgn garam dan kiub bilis sikit *takde pun takpe*
9. Kacau2 sikit..DONE!!! 

Senang kan..lebih kurang mcm gulai lemak yg biasa cuma hat ni kena tumis dulu, ikan kena goreng then santan kena pecah..tak pecah tak jadi gituuuuu..hhheee

Ok..selamatlah mencuba :)

4 comments:

Lily@MamaZaraZareef said...

ooo..resipi ni lain sket sbb ikan die kena goreng dulu..biasa buat masuk terus time masak..nmpak sedap..leh try bile mood emmasak saya dh kembali nnti..hihi

salwana nordin @ che'wa said...

ha'a ikan kena goreng dulu baru sedap, santan kena pecah..

nnt try la buat ye..in syaaAllah sedap..anak2 mesti suka :)

Nad MamaZN said...

bawal ni xpenah lg buat masak lemak
biasa buat masak sambal tu je
adoi, lapo plak tgk menu ni pg2 :)

salwana nordin @ che'wa said...

try la nad..insyaaAllah sedap :)

apalagi mlm kang dah boleh masak hheeee

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...