CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Monday 15 July 2013

sotong bakar bersambal di dalam cooking magic

Assalammualaikum..

Ok jgn takut sgt..tajuk resepi mcm ngeri tp nk buat senang dan mudah aje hhhheeee

Haritu..ntah puasa keberapa kita try buat sotong bakar bersambal..gituuuu

Saja masak yg simple sbb lauk ni nk dibawa ke umah MIL..bukak pose sana so dah tentu mak masak yg sedap..utk tidak membazir kita masak yg simple sajo :P

Maka marilah kita berkongsi resepi kot2 korang nk try kan..macamkn kan korang tak boleh google kan hhhhhaaaaaaaaaaa..

Org lain nk bagi resepi aku pun tak nak kalah padahal resepi org lain jugak kennnn...

Ok..ok..jgn buang masa marilah menyalin..

Benda penting yg kena ada ialah SOTONG..kalo nk guna benda lain korang tukarkn ajelah tajuk resepi itu..kekdahnya..

Sotong tu kita kelar2kn..jgn tanya kenapa sbb aku tgk semua org buat gitu kalo sotong bako...bole???


Bahan2 utk sambal:

1. bawang merah 3 ulas
2. bawang putih 2 ulas
3. sedikit halia (sikit saje ye)
4. 2 sudu cili boh (atau cili kering)
5. 1 batang serai yg gomuks (kalo yg jenis kurus keding tu kna pakai 2 batang la kot)
6. sedikit serbuk ketumbar
7. garam
8. sedikit gula (xnak boh pon xpe)

**ada resepi letak air asam, ada yg tak letak..ikut suka kome ye**

Bahan2 tu aku kisar spy senang nk menumis..





Aku tumis dulu sambal ni sbb takut cili tak masak pulak, dah masak nnt baru curah dlm sotong tu ha..

Ok benda kedua yg perlu ada Cooking Magic dan aluminium foil


Lepas sambal tu dah masak aku masukkn dlm cooking magic..masakkn sikit lg then baru aku masukkn sotong..balutkn dgn foil..

Kalo boleh jgn masak lama2 sgt nnt sotong kecut, dah kecut liat pulak tu..

Kalo korang nk sambal tu kering sikit (air dr sotong), keluarknlah sotong dulu, pastu keringkn sambal..

Dan hasilnya..





Not bad..tp korang boleh cuba lagi resepi2 lain..

Honestly cara pembakaran dlm cooking magic ni tak berapa nk menepati piawaian aku sbb sotong tak garing, kalo bakar atas dapur arang ke lg meleTOP kot..:)

*petang ni nk buat paprik capur aje kot :)*

2 comments:

lieyalatif said...

dah jadi mcm sotong berkuah plak kan....tu le, kalo pakai pemangang ajaib kite takdpt tesktur garing bakar tu...pakai arang gak sedap kan...tapi rajin le plak nak pi nyalakan arang jadikan bara hah ekekekekeekekekekek.....

thanks share resepi nanti leh le aku try bile dah x tau nak masak ape.....

salwana nordin @ che'wa said...

tu la pasal..aku kureng sikit kalo guna pemanggang ajaib ni ha..ada benda2 yg boleh masak kot..

kalo bakar2 ni aku prefer oven..

ok la janji kita mencuba, kalo tak cuba tak tau kan :)

selamat mencuba, hai tak sabar jugak nk tunggu rsesepi ko plak

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...