CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Tuesday, 8 September 2015

just my 2 cents

Assalammualaikum...

Hujan rahmat pulak pepagi ni uols..rasa nk tarik selimut je lagi tp awatif dah memekak..'ibu cepat la siap, cepat siap'..padahal aku dah mandi siap, tinggal nk pakai tudung je..

Aduyaiiii

Terpanggil utk berkongsi pengalaman slps baca entry blogger namee roslan ttg kerjaya suri rumah..

Mmg betul sgt la kalo ada org persoalkan 'awak buat apa kt umah?' 'umah bersepah je ni' 'tak masak ke duk umah?'apa ingat surirumah goyang bontot je..in fact melambak2 keje nk hadap..tambah bila ada anak kecik..

So harini sekadar nk berkongsi pendapat iols..no offense..

Mmg faham sgt situasi tu sbb penah melaluinya selama setaun..masa tu hadi kecik, aku plak takde keje so jaga anak aje la..

Mmg penat walaupun anak sorang sbb hadi ni jenis melekap jugak kt aku..satu yg baiknya bila dah melekap, bila main pun tak jauh dr aku la..kalo aku tertido pun dia still elok je kt tepi..

Tapi kalo nk 'menghajat' ke, mandi ke pintu mmg kena bukak uols..kalo tak menangis2 mencari..mujur la dia kecik lg tak sampai sethn kan so halal je la hhhuuuu 

Then lepas hadi sethn aku start keje..bertambah2 penatnya..faham2 aje la kan..dgn nk memerah susu/mknn buat stok, kain baju, kemas umah etc..

Then alya lahir, pun sama bertambah2 lg la kejenya..masa tu hadi 4 thn..dah faham byk benda, dah boleh di suruh..tp keje rumah mcm biasa..

Alhamdulillah alya ok je..tak byk ragam, time mkn dia mkn, time tido dia tido..senang nk jaga..

Tapi bila 2 anak kecik kt umah, dgn bergaduhnya, berebut brg..dgn sepah sana sini..sama je..

Tiga thn pastu awatif lahir..yg ni menguji kesabaran sikit since dr pantang sampai la 3 thn camtu..awatif ni jenis tak meragam tp lasak dan aktif ya amat..makanya tido kurang..

Melasak sgt sampai jari kaki kena operate la haritu kena botol kicap..aduyaiii

Anak 3, bila kita keje, keje rumah makin bertambah la, rumah bersiap sejam dua, tak sampai seminit dah bersepah..baju kain tripple work la kan..

Mmg letih ya amat..

Tapi itu semua masa depa kecik..dah besor skang tetap penat tp keje ada yg membantu so syukur alhamdulillah..

Tp dlm kes namee, kalo kita tak bekerja atau work at home mom, ditambah anak still kecik mmg penat melampau..faham sgt tu..dgn anak memerap, dgn urusan rumah..

Tp kalo kita tak bekerja, anak dah membesor, sekolah pulak tu, penat tu tetap penat cuma kelam kabut urusan keje tu kureng sikit..

Ini situasi aku..

Cth kalo aku ambik cuti..bangun pagi mcm biasa, siapkn anak3 ke sek, hantar sek, balik rumah dlm pukul 8 terus kemas rumah, settle kain baju dan terus masak..dlm pukul 11 dah settle semua keje..

Then dah bole rehat tgk TV..pukul 1.30tgh ambik anak sek, awatif duduk nursery senang..settle pegi sek agama, balik rehat kejap, lipat kain..then ptg baru ambik anak..

Penatnya bila ulang alik ambik anak, tp tetap banyak waktu rehat..

Malam tak banyak keje nk buat sgt selain basuh baju dan masak..budak3 ni pukul 9 dah tido..lepas anak tido baru waktu rehat aku ngan suami la..

Tp kalo keje..dgn penat keje, ulang alik ambik anak, balik keje double keje la sbb urusan rumah yg dr pagi tadi terpaksa bawak sampai ke malam kan..betoi tak???

Kdg2 mampu masak je, tak mampu beli je..basuh baju, sapu sampah esok pagi baru buat kan??takpun langsung tak buat..bertangguh sampai ujung minggu kan??
Itu bila anak dah besor, dah sekolah semua..

Anak2 masa kecik mmg meletihkn sikit..nak tak nak kena bersabar sikit la..tp kenikmatan duduk rumah tu tak dpt nk di cakapkan..bak kata omputih home sweet home..

Mak aku surirumah (abah tak bg keje), jaga anak 7 org..aku faham sgt letihnya dia, faham sgt..

Ingat lg, mak basuh baju guna tangan je, memasak hari2 sampai skang..jaranggggggggg sgt mkn kedai..

Tp tak penah merungut pun hhhuuuuu..jgn aku, anak baru 3 tp merungut mcm anak 30 hhhhaaaaa

Mak selalu pesan, 'bersaborlah anak tgh kecik, dah besor nnt inshaaAllah senang'

Sayang mak lillahhitaA'lla..

Friends..that's my 2 kupang..no offense ye..lain org , lain la caranya..bertabahlah kita wahai wanita ye :)


4 comments:

NanyFadhly said...

Setuju yang amaaatttt...mak Nany dulu jaga anak 5 orang, basuh kain guna tangan ok.hari2..dgn memasak lagi...srkang ni basuh guna mesin, suci rumah dengan vaccum..pun menegeluh gak..isk! tak baik betul kan...thanks for sharing this. Tadi tengok kat tv9 tanyalah ustazah topik menarik tentang suri profesional. Memang terbaik cara die explain. Perlu ada rasa redha dlm diri supaya kita sentiasa yakin, tidak rendah diri , perlu cari ilmu, perlu tukar pandangan dan persepsi masyarakat, jangan too tress dgn bende2 remeh mcm kena lipat baju macam baju display kat kedai..try to learnt to let go something...bersyukur dgn apa yg ada.. :)

ps; sy pun surirumah tangga sepenuh masa. Jaga anak 3 org..7, 5 dan 3 tahun..rumah bersepah sebab malas nak kemas. Depa suka main, bior jerla..janji aku happy..hahaha

salwana nordin @ che'wa said...

itulah kita ni mengeluh je banyak, mana nk dpt pahala tu kan hhhuuuuuu

masing2 ada pilihan..jika itu pilihannya, apa jugak yg berlaku kena blajar utk redha kan..betul sgt apa yg nany ckp tu 'try to learnt to let go'

nany antara insan bertuah yg terpilih sbnrnya, siap dpt travelling lg..banyak pahala menjaga suami dan anak3..saya pun akan menyusul tp mmg kena sedia fizikal dan mental dgn persepsi masyarakat skang yg asyik mengejar kerjaya dan wang..tak penah cukup kdg2 pun..

nany..life is short, kalo tak berebut peluang yg ada rugi kan..

hainom OKje said...

Setuju ngan Che Wa ni....okje pun surirumah gak.....dah 4 tahun berhenti keje. Anak mmg dah besar .....mmg agak relax lah....seronok weyh, dpt bw hihi....

Mmg betul ......nikmat duk rumah walaupun duit tak masuk, lain macam sungguhlah....
Kerja dulu duit ada, tp badan letih, tu tak masuk ngan kerenah anak remaja lagi.....

salwana nordin @ che'wa said...

kannnnn..bila anak dah besor relax sikit..masa kecik mmg mengharukan hhhhaaaa..

saya kalo weekend 2 hari cuti tu pun kemain nikmat sgt rasanya..time tu la byk masa dgn anak3..dan yg penting dgn suami..

inshaaAllah okje rezeki milik Allah..pelbagai cara Dia akan bagi kan, bukan duit je..

kerja hati tak seronok ntah mana nikmatnya hhhuuu

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...