CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Sunday, 9 August 2015

gulai lemak labu yg simple - RESEPI

Assalammualaikum..

Camna cuti korang???penuh dgn jemputan kan? aku jemputan kenduri banyakkkkkkkkkkk uols..sampai tak tau nk letak mana makanan..

Dlm tak tau tu pun mentekedarah bagai nk rak jugekkkk..

Harini share resepi lagi *npk nau takde idea*

Haritu mak mertua bg sebiji labu dgn pucuknya, mak tanam sendiri ok, kemain cantik labunya, lembut je...

My mom dgn MIL aku ni jenis tangan sejuk, tanam apa pun jadi..ibarat kalo tanam rumput pun bole jd lalang..ehhhhh????

Mak bg sebijik besor..kt umah ni aku sorang je mkn labu, alya tu dulu mkn, skang tak nak dah, dah suka pucuk pulak..the rest langsung tak pandang..

So gigih la mengulai lemak putih labu je dulu..itupun sepotong je aku guna..ada banyakkkkkkkk lagi dlm petiais tu..tp elok je tak kecut2 yeh..

Ada nak try masak?meh..simple bebeno..

Bahan2

Labu
Santan
Pucuk labu
Bawang merah
Cili merah/hijau
Daun kunyit
Udang kering/ikan bilis


Cara

Rebus sekejap labu tu, tak nak pun takpe
Masukkan santan
Masukkn segala bahan2 yg dah korang potong/hiris
Masukkn pucuk, masak sampai mendidih
Bila labu dah lembut means dah masak
Seasoning

Siap! 


 pppsssttt..Kalo korang nk kuah warna kuning, just letak serbuk kunyit takpun tumbuk kunyit hidup dgn ikan bilis..

Pehni ingat nk try buat lepat labu pulak..ingat la..kot tak ingat tak buat aku!pppffftttt..

Apa lagi bole buat dgn labu ha????? 

*blurrrrr*

8 comments:

Pn Qema said...

wa.. aku pun x mkn labu.. takut angin.. karang andin kuku saku apapun x blh... tp dulu2 aku suka juga lauk ni...tgk pun dah terliur...

salwana nordin @ che'wa said...

ada yg tak tahan so tak tahan toksah makan kan hhheee..aku alhamdulillah ok..ada jugak yg aku tak tahan..mcm pucuk paku, petai tp aku belasah gak..sakit kendian..hhhaaaaa

NanyFadhly said...

Sedapnyaaa...goreng ikan buat sambal belacan. Yummsss...!!!! labu boleh buat lepat, boleh buat donut juga...heheh..

salwana nordin @ che'wa said...

yummmssssss serius sambal belacan mmg win hhhiiii

bole buat donut ek? ada resepi? hhiii

lieyalatif said...

uihh ni peberet nie wa...anak2 aku kalo masak lemak labu pastu lawan dgn ikan sambal atau ayam sambal mmg kompem bertambah2 makan...lagi si dayyan tu...kuah kasi banjir pastu lenyek2 labu tu kat nasi sekali hahaahahha...

aku due minggu sekali le labu sebelah.... kalo masak tiap minggu muak plak kan....tu beli...yg tanam sendiri mcm ni untung hah...siap dpt pucuk nye lagi..... terliur aku tgk wey....

tu laa buat le lepat labu, labu sira, pengat labu....aku ckp pandai le tapi takpenah pun buat semua tu hahaahahahaha...org johor tak reti sgt makan labu masak manis2 ni...biase masak lemak putih tu jek laaaa....lawan sambal belacan...perghhhhhhhhhhhhhhhh!!

salwana nordin @ che'wa said...

PPPEERRRGGGHHHHHHHHHHHHHHHH..aku dengo sambal pun dah terliur2 ni..mmg betul lawannya mesti kena sambal baru kick!

itulah..mak aku menanam dpt la pucuk..sedap pucuk ni..aku jarang jugak mkn labu sbb kt umah ni aku sorang je mkn lieya..

dah tu tak tau nk buat apa dah lebihan labu, masak kang confirm takde yg makan hhhuuuu...

LYAfrina said...

perhhhhhhh..mesti sedap punya

salwana nordin @ che'wa said...

BOLE CUBA LYA..SIAPA PENGGEMAR LABU MMG SEDAP LA :)

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...