CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Monday, 15 June 2015

desset mewah katanya..RESEPI

Assalammualaikum..

Aduhaiiiii dah start sekolah kan..aku rasa rata2 ramai yg lemau kan ke aku sorang je rasa??hhhaaaa

Nak bangun pagi tu takde masalah sbb kita biasa bangun pagi pegi keje kan, cuma rutin nk hantor ambik siapkn anak2 dr sekolah tu la letih sikit hhhuuuu 

Ke aku je rasa???*tetiba risau dah nape*

Mujur harini ada potluck pre pose uolssss..terus semangat sbb banyak makanan harini mmiiahahahaaa..

Terus smalam terpikir nk buat TIRAMISU CAKE gara2 merasa dessert tiramisu KFC punya uolsss..

Iols kan org kampung mana reti dessert2 mewah ni tp sekali rasa eh sedap jugak tiramisu ni..
 
Nak buat resepi sendiri mmg menempah maut namanya, marilah gugel tiramisu yg senang2 aje..ehhhh mmg ada resepi yg senang rupanya..

Saya try resepi dr blog Kak Ana ni, cuma saya tambah biskut lady finger utk tiramisu tu..kak ana mmg pandai masak, simple tp sedap.. 

InshaaAllah..

Izinkn saya kongsi resepi ye..

Bahan2 sprt dlm gambar:


Cheese (250g), Whipping cream (250g), gula kastor (1/2 cwn), esen vanila(1 s/k), kek chiffon/sponge apa2 perisa, biskut lady finger, nescafe/kopi(1 s/k), serbuk koko/milo, air 1 gelas utk bancuh nescafe.

Cara:
1. masukkan cis, whipping, gula dan esen..putar dr kelajuan perlahan, sederhana dan laju hingga sebati dan lembut.

2. bancuh 1 s/k nescafe dgn air segelas

3. dip dip kan kek/biskut dlm nescafe (jgn rendam), then susun dlm bekas

4. letak bahan2 krim tadi ke atas kek/biskut tadi

5. tapiskan manja2 serbuk koko atasnya

6. letak semula kek/biskut

7. letak krim semula, then tapis serbuk koko semula 

8. hias ikut kreativiti


9. chill dlm peti sejuk beberapa jam

*lebih kurang mcm buat ciskut jugak, berlapis2..so better doublekn cis dan whipping spy lebih banyak krim, lebih sedap..


Aku letak dlm cawan utk potluck..senang nk mkn..tp tu la 1 bancuhan dpt dlm 6-7 bekas je..nk banyak kena buat 2 bancuhan..

Kalo korang ada resepi cara lain pun bole ikut, aku biasa arrrrrrrrrr femalas kot..senang2 udeehhhhh!!!!

Ok apa lagi..silalah cuba dessert ni..senang dan sedap uolssssss..

4 comments:

Pn Qema said...

bestnya che wa... dapnya...

salwana nordin @ che'wa said...

try la qema..simple dan senang sgt buatnya..ikut step yg aku ajor tu, tak paham ko terjah link blog yg aku bg tu ok :)

LYAfrina said...

mmg nmpk mewahhhh!! sbb ada stoberi jugak..
tp lya x mkn tiramisu ni,...sbb ltk nescafe.. mmg lya x mkn mde y berkafein cam kopi/nescafe dan seumpamanya..

salwana nordin @ che'wa said...

hhheee..stoberi tu saja nk bg cantik..

oooo lya tak mkn ye..akak mkn jugak benda berkafein ni tp jarang, in fact dah lama tak minum :)

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...