CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Monday, 18 August 2014

Mee kari - RESEPI

Assalammualaikum..

Aritu kita buat Mee Kari uolssss!!


Bukan utk open house ke hapa tp utk mkn sendiri aje..dinner lagi..ko mampu telan mee kari memalam hhheeeeee

Mmg menternak lelemak sungguh la kan..

Sbnrnya nk menghabiskn brg2 sampingan yg ada dlm peti ais tu ha..like fishball, fishcake, tofu etc..lama beno dah beli since puasa..itu pun tak abih2 lg..nampak gayanya mmg kena masak 2nd round jugek..

So harini mcm rajin nk share resepi cara saya ye!kenapa cara saya?sbb itu aje bhn2 yg ada dlm peti ais saya so sukahati saya la nk masak camna...ambooiiiii bahasa tu!

Gini..memula ingat nk try resepi dr blogger masakan terkenal kak Azlita masam manis tu tp amboi kemahin banyakkkkk bahan2 dia letak..brg2 yg ada kt umah aku ni tak sampai separuh pun yg ada..ate canne??forget it!

Kebanyakkan resepi semua guna stok udang baru sedap tp sbb dlm peti ais kita ada ikan bilis terkontang kanting dgn ayam so gunalah apa yg ada..sudehhh..

Jadinya lets check it out apa yg kita masak ni..kecohhhh sgt tadi tu!

Mee Kari

Bahan:
Sepaket Mee (kuetiow, bihun bole..aku suka mee)
Bawang putih, bwg merah, halia, lengkuas (option), serai, ikan bilis (blend)
Serai (ketuk)
Daun kari
Bunga lawang, kulit kayu manis, biji pelaga
Isi ayam
Kiub ikan bilis / ayam (option)
Santan
Garam
Serbuk kari daging
Serbuk cili / cili kisar/ cili boh (option)
Asam jawa

Side:


Fishball, fishcake, tofu..etc
Daun bawang, daun sup
 Telo rebus
 Bawang goreng
Tauge, sayur sawi celur (option)
 Cili merah (option)

Cara:  
1. Tumis daun kari, serai dan 3 sekawan tadi.
2. Naik bau, masukkn bahan kisar


3. Dah kekuningan, masukkn serbuk kari yg telah dibancuh dgn air asam jawa

 
4. Tumis hingga kari garing, masukkn ayam, goreng sikit2

5. Masukkn air, seeloknya kalo ada stok udang lg best
6.  Masukkn kiub bilis, masak hingga mendidih


7. Masukkn santan, masukkn fishball dan fishcake sikit
8. Perasakan dgn garam
9. Masak hingga santan sebati, sampai berminyak je nampak kan..
10. Done

 
Ok rasanya semua dah dimasukkn kot..kalo takde pandai2 la korang letak bbbhhaaaaaaaaa..oh ye, mana yg aku tulis option tu suka ati la..nk bubuh takpe, taknak pun takpe..nama lagi option kan :)

Nnt nk try buat the best lagi utk mee kari ni..kali ni nk letak stok udang sure lg meleTOP kot sbb rasa manis2 udang tu ha..sapa yg allergic tak digalakkn, buat cam aku letak ikan bilis..murah pun murah hhhhaaaa..eh ye ke?

Ok..selamat mencuba uolllssss!!!
  

7 comments:

lieyalatif said...

ko tau beb..entry mee kari ko ni menyentuh jiwa dan perasaan aku....sebabnye? mgu ni ajek aku 2 kali aku buat mee kari hahaahahah tahun ni mood aku jamu org dtg beraye umah aku dgn mee kari..... tahun lepas mood aku buat mee tomyam...tahun aku suke mengari plak....sabtu ni bakal mengari lagi hah geng2 opis laki aku lak nak dtg....cukup 3 kali aku buat mee kari ni lepas ni aku leh masak tutup mate jek haahahahahaha

bahan ko n cara ko lebh kurang aku je beb...aku suke resepi simple2 gini ....tak moyg payah2...yg penting masak wif iman, masak dari hati ala2 chef ammar tu hahahahaha pasti masakan sedap menjilat mangkuk...

salwana nordin @ che'wa said...

tu dia kooooooooooooo..mengari aje keje ko ye..aku mmg suka giler mee kari..aku rasa agak senang jugak kan buat mee kari ni..nak2 resepi simple mcm kita ni kan..

aku pun tak brapa suka byk2 sgt bahan sbb ntah camna nk describe rasa tu nnt kan..

betoi..betoi...chef ammar sgt..masak wif iman, masak dr hati :)..yg penting utk keluarga tercinta betoi tak???

LYAfrina said...

Yummm... mmg nmpk sedap la ..
Kari tu mmg nmpk kawww

salwana nordin @ che'wa said...

simple je lya :)

meh la cuba :)

Lily@MamaZaraZareef said...

wahhh..nmpak besttt..saya tak pernah masak mi kari..takut tak jadi..haahhaha

salwana nordin @ che'wa said...

Try je lily..buat mkn2 sendiri..dah yakin baru jamu org k

LYAfrina said...

salam kak..singgah sini

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...