CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Sunday, 10 August 2014

kisah raya 2014

Assalammualaikum...

Uhuk..uhuk..eh batuk pulak dah..maklumlah bersawang sgt dah rumah ni ha..spiderman pun dah menari2 kt tepi2 tu ha..*ok tak kelaka*

Ooooiiiii malasnya nk update blog, ni tgh berpuasa lagi la malasnyaaaaaa..mcmkn dia sorang je puasa kan..pppuuiiiiii..

Dua minggu ni asyik menjenguk rumah org je..tersengih2 depan skrin, tgk mknn melambak2 dah rasa nk jilat2 pulak skrin..dah kenapa???

Kemain meriah raya korang ye..alhamdulillah syukur..itu yg kita nak kan?

Suka aku tgk, dgn baju raya yg kemain bermcm2 tema, belum masuk berbatu bata, berlace bagai kan..mknn pun sodap2 belaka, dgn keluarga yg happening..bestttt!!! 

Terus dah dpt idea nk tema dan design apa..eh??

Walau dimana, dgn siapa tak kisah, yg penting cara pengisisan raya itu sendiri :)

So arini meh la merajinkn diri citer pasal raya 2014 ye..walaupun dah nk masuk raya haji *eh over nau* ada apa hal kan..syawal sebulan bbbahahaaaa..

Mcm biasa tahun ni beraya di Kedah..kampung mertua..kalo sesiapa yg biasa baca blog aku mmg dah tau setiap kali raya mmg di Kedah..kami takde sistem giliran noksss..

Aku ok je, dah biasa, seronok kot beraya kt kg mertua..adik beradik sanak sedara ramaiiiiii giler..anak3 aku pun happy sbb dpt jugak merasa suasana kampung yg betul2 kampung la kan..

Alhamdulillah setakat ni mereka pun sgt2 baik dgn kita so takde sbb kita pun nk buat sombong..betul tak???

So jgn byk persoalkn kenapa asyik2 kedah sdgkn aku sendiri tak penah merungut, korang pulak kesahkn..dimana suami, disitulah isteri..senang konsepnya..korang nk buat sistem giliran takde sapa melarang pun..hak masing2 bila dah berumahtangga!

Ok..tahun ni tema UNGU dan SELFIE kekdahnya!!oooiiii la laki aku dah malas nk usung kamera..pakai btg besi ni sudah..


Kalo ikutkan nk cari PURPLE ORCHID tp tak jumpa2  ke aku yg rabun warna..sbbnya colour ni colour of the yr katanya...

Sudahnya beli pepel manggis..itupun beli utk aku dan hadi sbb hadi dia suka kaler gini, manakala raof tak suka kaler gelap2 sbb tak sesuai dgn kulitnya yang "tan" tu ha hhhaaaaaaaaaaaaa

Kebetulan bajunya tak siap, jadinya pakai baju melayu lama la bang ye..mujurlah ada..sesuai pulak dgn anak2 gadisnya..

Yaya dgn wawa tu memula kain dan warna dah sama dgn aku, siap lace, pastu mcm tak berkenan pulak aku sudahnya mencari kain cotton, cari corak simple dan buat baju kurung..ha npk childish sgt tu..lgpun dress dah byk aku tempah online..

Maknya pulak..thn ni nk berlace prada bagai, over pulak rasa..hhhiii..tak npk ke?mmg semua gambo tak npk baju iols..ate dah mendongak ke langit aje kojenya!menyampah pun ada bila berselfie..

Nnt kita show off..wahhhh nak jugek..

Bergambo je kena dukung anak ate canne???awatif thn ni pulak byk berperangaiiii..tak sihat, selsema batuk..





Takde der nk bergambo atas kerusi sambil sila panggung, atau berdiri tegak mcm batang pinang mcm taun lepas..

Background penuh dgn org lalu lalang..sabor aje la aku dgn raop ni..katanya inilah seni!dah kenapa???



Eh lupa nk citer aktiviti raya..selain berselfie, mcm biasa pepagi raya anak2 dah pegi kutip duit raya, awatif thn ni kami tak lepaskan lagi, thn depan pun belum tentu..

Dia ni aktif sgt, yg nk handle pun semua tak matang lagi..biar depan mata aku takpe..tak la cekik nk mkn ketupat palas risaukn dia..

Ingat thn ni dpt solat raya rupanya awal tak awal dah 'selamat berhari raya' dah aku..:(..rasanya thn lepas pun gitu..harap2 thn depan dpt join..

Jadinya marilah tlg maksu mengemas dan sediakan hidangan apa yg patut..

Lepas balik solat, sesi salam bersalam mcm biasa, lepas tu penyerahan duit raya gituuuu..plg best bebudak lah kan..


Alhamdulillah thn ni byk jugak kutipan depa..hadi RM400 lebih, alya ngan awatif RM300 lebih..jadilah buat simpanan di masa akan dtg kan..


Ha..baba kamu buat apa tu awatif??nk pinjam duit anak ke??hhhaaaaaaaaaa

Pastu apalagi makan time la!

 

Thn ni maksu dan maktam buat nasi tomato as main dish..yg lain2 mcm biasa ketupat palas, rendang, lemang, biskut2 raya, kuah kacang, nasi impit dll..


Itupun sangkak dah perut, lepas mkn2 rehat2 jap terus pegi jln2 umah sedara mara..(adik beradik mak)..makan lagi!

Apa yg terhidang depan mata, semua nk telan konsepnya bole???

Dah puas berjalan, balik tido, mlm tu mcm biasa..BBQ!!!!

Habis kambing panggang 2 ekor thn ni!aku bukan pemakan kambing, setakat rasa 2-3 keping ok la..baik aku melantak nasi goreng..nasik jugak yg kucari..tekak kampung iolsss :)

Raya kedua masih di kampung..konsep yg sama berjalan2 dan makan2..

Raya ketiga baru balik Perak..balik je dah petang, raof ngan anak3 pegi tgk makabah dulu..aku nk settle urusan kain baju dulu..esok lusa baru pegi beraya..

Iols selalu bersama mak abah..maklumlah kami je yg dekat..biasanya yg dekat ni org kata bau taik, yg jauh bau bunga je..tp ada aku kesah!!

Korang yg kesah sgt..yg penting Allah tau :)

Eh..habis jugak crita raya 2014 iols :)..bole penutup camtu??

Cuti raya panjang thn ni..duduk rumah menanti org dtg, kalo takde yg dtg, duk umah pun best jugak..home sweet home katanya :)

Ok..nnt cerita lain pulak ye..daaaaaa..

4 comments:

lieyalatif said...

alaa wa tak kisah le beraye belah sape2 kan yg penting kite suami isteri okey dan terima keadaan tu.... yg penting anak2 pun hepi.... dan yg penting pagi raye kite kat kg ekekekeekek...tu laa kemeriahan syawal....

seronok tgk meja mkanan tu hah...panjang bersusun2...mcm2 menu ade.... uih sedap2...manje perut dpt mkn mcm2 kan....tapi kalo kat johor balik2 jumpe ketupat ngan lodeh pagi raya tu...mujur raya ke dua ngna ketiga jumpe nasi minyak ke nasi tomato ke laksa keee heheeheheh...

beb, aku mcm ko laa...lagi 4 ari nak raye leh aku dah tumpah darah haahahaha.... tak de can le nak merase sembahyang raya....tapi syok jugak sbb aku kene ganti 4 ari jek...yeay!

salwana nordin @ che'wa said...

oooiiii tak aci ko..4 hari je..aku 10 hari tau..diulang 10 hari..ok sikit la dr taun lepas 13 hari ngee~~~

itulah..aku ni simple..mana2 pun bole janji takde gaduh2 masam2 muka, anak2 seronok dah cukup..biasalah kita mak2 mmg rela menjaga perasaan org lain dr perasaan sendiri kan :)

kt kedah ni semua menu ada lieya..dr nasik sampai ke laksa..mana tak ketat perut..

selatan pulak menunya mmg wajib ada lodeh ngan nasi impit kan..sebelah utara ni ketupat lemang rendang kuah kacang itu biasa :)

seronokkan raya!

Nad MamaZN said...

che wa, umo berapa? nak pggl akak kang tgk2 sebaya plak hehe...

meriah la tgk sambutan raya gitu
walau famili jek pun, tp ahlinya ramai ek?
tgk kt frame gmbr kt dinding tu ramai btul ahli keluarga...

salwana nordin @ che'wa said...

Kita dah kertu hheeee..34 nad..sebaya ke? Alaaaa tak kisah la akak ke adik ke..nk panggil nama pun ok..lebih mesra gitu hheee

mmg ramai giler nad..mak adik beradik 13 org..anak cucu semua..sedara mara yg masih hidup mmg ramai la..

tu yg best kt sana sbb ramai..

sebelah perak..cwa dan adik beradik 7 org..anak2 sedara pun meriah cuma tak semeriah kedah..

abah anak tunggal..mak 3 bradik je tp anak tak ramai..

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...