CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Tuesday, 12 August 2014

Char kuetiow - RESEPI

Assalammualaikum..

Ada hari minggu straight memasak ini je uols..naik muntah akak wa tau! 

Depa kt umah ni kalo dah start suka satu benda tu..ituuuuuuuuuuu je nk suruh aku masak..ooiii la tak jemu ke?

Tp sbbkn sayang ku buat jugek wahhhaaaaaaaa..

Presenting char kuetiow ala2 katanya...

 

Aku mana penah buat char kuetiow..tak reti pun..makan tau..itu dah tentu!hhiii

Biasa depa suka kering2, takmo berkuah so minggu tu hadi request nk char..so marilah try..kali ni tak guna en gugel..wwahhh berani sgt bunyinya tu..

Sbbnya aku rasa mcm masak biasa, tinggal kau pecahkn telor je..

Rupanya tidakkkkk..kalo ikutkn char yg sebeno2nya tak bole main hentam aje..

Ada resepi nk guna stok udang bagai..dah 1 hal merebus kepala dan kulit udang..aku adalah femalas so gi kedai cari kicap utk char kuetiow sbg perasa la kot...tp cari yg HALAL ye kawan2..

Pastu api kena kuat..daput kecik, tara mana nk kuatkn lagi api kan..sudahnya gas aku abis je kang bbbahahhaaaaaaa...

So kelentang kelentung..npk mcm ada rupa so kira jadilah tu..

Perasan dan berperasaan mcm menjadi so meh kita kongsi resepi versi akak wa tau!

Bahan

Kuewtiow (HALAL)
Udang, isi ayam, fishball, fishcake, kerang (suka ati korang la)
Bawang putih & merah (blend bole, ketuk dan mayang halus bole)
Cili Boh (dlm 2 sudu)
Kicap kipas udang - dlm 3 sudu
Kicap charkuetiow (HALAL) - 6 sudu camtu
Garam
Tauge & kucai
Telur
Air (ikut kuantiti kuetiow)

Cara

1. Tumis bawah putih, merah, dah haiwan2 sbg perencah tu la.
2. Masukkn cili boh, goreng sampai cili garing
3. Masukkn semua kicap2 yg ada.
4. Masukkn air, biar banyak, perasakan dgn garam
5. Dah mendidih, masuk kuetiow
6. Pecah telur dlm kuali, gaul2 sebentar jgn sampai air kering
7. Masukkn tauge kucai dan tutup api, jgn sampai layu.

Senang kan..kalo nk sama mcm kt kedai, pepandai la korang cari resepi hhhaaaa..ikut versi aku simple je..mmg bykkkk kena baiki tu but its ok..

Tp nnt nk try buat stok udang, mesti meleTOP lg rasanya..

Nak gi beli udang jap...eh?????

4 comments:

lieyalatif said...

aku tak berani nak buat char koooo ...penah try sekali tak menjadi...leh jadi mcm lembik ahhahahaah.... senang buatyg kering jek sbb aku mmg pro sikit laa buat mee goreng ke kuew tiow goreng...kalo char2 ni awal2 aku surender....dah mcm kuew tiow benyek jeeeee....ko buat catnik...mcm kat kedai jek.....

tu leee same laa mcm kat umah aku...kalo dah suke yg tu mmg asek mintak tuu ajek...kite ni naik muntah nak masak bende same...tapi bak kate ko laa dahorg tersayang mintak tak sanggup nak kate tidak kan...buatle jugak...yg penting dieorg hepi kan....sape tak suke tgk ahli keluarga mkn sampai menjilat bontot sudu hahaahahahaha

salwana nordin @ che'wa said...

HHHHHAAAAAAAAAAA menjilat bontot sudu tu..serius baru ni aku tau sudu ada bontok hhhaaakkkk

itulah..bila org2 tersayang nk mkn terpaksa kerah mental dan fizikal utk buat jugak..eh teruk sgt tu hhhiiiii

aku pun tak pandai lieya..gamba ni 2nd time buat..pestime mmg benyek je..

takpe practise make perfect!

**eh..ko masak apa pun aku tgk mcm pro je**

Nad MamaZN said...

saya xpandai masak kuey teow
klu masak mesti kuey teow tu hancuq
saya pun x pasti nape
tu sbb biasanya masak bihun ngan mi je hehe

salwana nordin @ che'wa said...

mmg pun nad..saya dulu pun camtu in fact sampai skang kot hhhhaaaaaaa..

tp org kata practise make perfect..lama2 dah ok sikit la..jarang hancur, yg penting air tak bole banyak kalo nk buat kuetiow goreng..

kalo char air banyak, masak kejap, tutup api masukkn telo..in syaa Allah ok..itu cara saya sendiri la..

lagi 1 guna kuetiow buatan org Islam, basuh bersih2, jgn lama dan toskn..kurang pengawet..

cuba aje tak rugi kan :)

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...