CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Sunday, 6 July 2014

Ruang tamu raya

Assalammualaikum..

Dah hampir 10 hari puasa kan?sekejapan je rasa..lagi 5 hari jadi 15 hari..lg setengah bulan dah raya..amboiii kemain berkira2 pasal nk raya kennnn..pose tentu2 tak penuh hhhiiiii

Sprt yg dijanjikan..arini nk citer pasal ruang tamu..tak la cantik mana tp dah hampir 10 thn kita try ubahsuai dan deco sikit2 la thn ni..

Sapa yg tak suka tgk rumah cantik berkemas kan?w/pun kecik atau beso janji senang dimata sendiri :)..kata rumahku syurgaku! 

Korang tau kan, start bln lepas lg dah start renovation bagai umah ni kan?padahal bukan beso mana rumah pun..pppfffttttt

Lepas bilik hadi tu siap, ruang tamu still kosong, ada je lagi brg yg nk berbuang, bergantung..


Bila sofa dah siap sampai, terus teruja nk kemas elok2.. so hari sabtu sehari sblm pose kami cadang nk all out mengemas..

Teruja tak teruja raop, bangun pagi je terus nk ganti langsir yg dia beli kt IKEA..oooiiii gegeh beli langsir baru padahal elok lg yg lama..kononnya nk mix match sofa katanya..


Lantakkan aje!

Lepas dia gantung langsir semua, aku teruskn keje2 mengemas, mencuci, mengemop, memvakum..dia teruskn bhgn luar la..kemain semak jugekkkk!!


Malas nk citer panjang...hasilnyaaaaaaaa..scrolllllllllllllllllllllllllllll plzzzzzzzzzz..aaahhakkkkksssss..bg korang cergas sikit bulan pose ni hhhaaaaaaa



^
























^



















^






























^











































^





























nasib la..


























^



































^


























ok..ok..coming




















^



























^


























ye la..ye la..
































taraaaaaaaaaaaa..dora dtg lagi

 
  
Ok ke tidok???actually tak berdeco bagai cuma add on dan susun la mana yg patut..punya la berminggu2 laki bini bertekak mencari sofa akhirnya sepakat membawa berkat jugek hhheeee..

Alang2 jom cerita pasal sofa ni..

Kami pilih L shape memandangkn umah ni bukaan tak beso 9x12 so tak bole nk letak 3+2+1 atau 3+2 seater sbb nnt makan space..

Tapi yg ni pun aku tgk kt kedai kecik je, balik umah hambik beso jugekk..dasar umah kecik..hhhhaaaaa

Aku mmg suka jenis fabrik sbb npk lebih moden dan ada kusyen..bole??mujur raop suka je.. leather pun cantik tp iols tak brapa minat w/pun raop minat tp kena remind kan dia pasal bajet so jgn berangan!

Mgkn ada yg murah kot tp mana yg kami suka smua 3k lebih..

Why maroon? aku mmg suka sofa terang? ntah ngape..aku suka tgk ada warna merah, warna ijau, purple..sbb bila balik penat2 aku nk tgk sst yg berwarna ceria gitu...

Raop so so je kot kecuali kombinasi kaler tu ok, dia suka warna tanah, warna grey..warna gelap2..makanya mcm biasa bertekak la laki bini pasal kaler pulok dah hhhaaaaaa

Akhirnya dia setuju sbb aku combine sikit kaler2 yg dia suka..sengaja pilih kombinasi warna cerah sikit sbb nk bg npk luas..maklum la umah sempit :)

Cushion polkadot dan grey tu raop beli kt IKEA..saja nk tambahkn lagi bantal dan naikkkn seri sofa je..

Meja kopi tu mmg kami sepakat pilih, npk moden..aku teringin nk meja kaler putih smua tp takde, cover hitam aje yg ada so tak apalah..jgn bertekak sgt pasal meja je pun kennn *rolling eyes*

Bukan apa, meja putih ni habuk tak npk sgt, tp kalo itam mmg berkilo2 meter jauh dah npk *hoversgtaihhh*

Buat masa ni meja mmg kosong..ingat nk letak bunga/daun ijau kt situ..nk jugek ijau kennnn hhhiiii

Bukan apa bg naik seri meja sikit :)..nnt baru pegi beli..

Jadinya total sofa dan meja = RM3K..ngam2 bajet..raop 2K aku 1K hhhhaaaaaa

So finalize..kita tgk hasil langsir yg digantung..day curtain dan night curtain smua tukar..mmg awal tak awal la tukar..harap2 sebulan ni tak berhabuk lerrr..


Tp curtain jenis ready made ni senang ditukar ganti...aku suruh beli 2 kaler brown, 2 kaler light spy tak boring..day curtain dia beli 4 helai jugak..eh cantik jugak pilihan dia :)

Tp npk cacat sikit kt situ sbb bidai yg lama tu kami pasang tinggi so yg baru ni terpaksa rendahkn sbb nk adjust ketinggian..

Carpet pakai yg lama aje..memula letak kapet plain cream tp tak naik pulak meja npk tenggelam..akhirnya letak kapet warna brown ni..

Kalo ikutkn aku, nk letak kaler ijau hhhhiiii...nk jugek ijau :P

Raop kata jgn mengada..yg brown ni mix dgn langsir so letak ajelah..jgn bertekak..kapet je pun *rolling eyes*

Penjuru tepi kami beli cabinet side kaler putih..beli yg lebih kecik dan rendah compare dgn yg lama..yg lama bagi mak :)..masih elok sgt2 :)


So ruang npk lebih luas :)

Actually cabinet ni tempat utk raop letak smua koleksi model vespa, mini dia..decoration atas nnt kita pikir lain..ingat nk letak sebakul bunga atas tu tp confirm raop tak bagi..huhh!!

Belanja langsir, kusyen, kabinet semua under raop..aku takde bajet utk itu dah hhhiiii..berapa smua?jgn ditanya ye :)

So ok tak??tak ok pun rumah aku hhhhaaaaaa..belanja ikut kemampuan la..lain org lain citarasa kan :)

Nanti kita cerita deco bahagian lain pulak ye :)

Meh la kawan2 dtg umah beraya..umah kita dah shantekkkk!!!ehhhh???

Takdelah..marilah dtg beraya tau..yg penting tali persaudaraan bukan macam mana rumah tu kan :)

Alhamdulillah..rezeki dari Allah

6 comments:

lieyalatif said...

serius lawoooooooooooooooooooo...moden beb...aku suke! aku suke! pandai korang laki bini mix and match.... serius semua aku suke.... pandai gak laki ko membeli yeak wa...kalo laki aku aku kene pantau gak heheheeh kang ntah macammane di belinyer.....

aku bekenan ngan sofa ko tu....aku punye suke sofa L shape sebenarnye.... aku ade impian nak beli sofa L shape tuk letak kat hall atas tapi tu laaa tak bersurvey2 lagi...lagi pun tak keperluan sgt sbb masing2 suke meleengkor tgk tv hahhaahahahaha......

betul2, kat meja kopi tu ko cari bunga....tapi jgn yg sreabut...biar moden gitu..... beli kat ikea pun cun beb.. moden jeeeee semua...ckp pasal ikea aku baru gi ikea mgu lepas....menyettlekan deco2 bilik anak dare aku tuh......

ehemmmm ade org tuu bersemangat nak raye tahun ni...auwwwww!!

salwana nordin @ che'wa said...

lawo ke lieya?serius?janji sedap mata memandang udah le hhheeee

umah kecik lieya so mmg kalo membeli semua kena fikir dulu hhhaaaaaa..

utk ruang agak sempit elok beli L shape lieya..mcm hall atas ko tu aku rasa elok kot sbb lebih santai kan :)

beli colourful sket baru ceria hhheeee..tp umah ko buat camna pun tatap cantik ok!!!

itulah..mmg nk letak s/thing atas meja tu..takmo serabut sgt..just seketul bunga sbg penyeri :)

amboiiiii ko semakin berseri2 la bilik anak dara ye..ada je nk menambah..untung miamija :)

bukan semangat raya sgt lieya, semangat nk bg umah cantik je hhhheeeee

Nad MamaZN said...

vavavaavava...! mmg cun!
hasil bertekak laki bini hasilnya mmg mantop :) hehe
pandainya husband pi beli brg kat ikea, hehehe.. biasa laki ni payah sket bab nak beli brg deko2 umah..

salwana nordin @ che'wa said...

hhhaaaaaaa...boleh ar umah kecik nad :)

mmg bertekak..maklum la nk cari keserasian tu hhhhiiiii

dia ni nad mmg pandai shopping, kdg2 kalah saya ni ha..kebiasaannya dia mmg pegi sendiri apa yg dia nk beli, nk deco..

brg dapur pun begitu kecuali memasak..brg2 masak biasanya kena bgtau baru tau beli :)

Lily@MamaZaraZareef said...

cantek..cantek..cantek...mmg total makeover la kiranya ni ye..bestnyeeeee..^_^

salwana nordin @ che'wa said...

tq lily..

tak la total just 2/3 bhgn dlm rumah ni yg mak over :)

tak la cantik mana janji kemas :)

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...