CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Wednesday, 2 July 2014

baru nk buat entry awal ramadhan

Assalammualaikum..

Tajuk pun dah bunyi malas2 tu..

Dah puasa ke 5 kan? alhamdulillah..setakat ni dah terkantoi 3 hari dah uolsss..awal tak awal bff kita dah dtg..supposed lg seminggu..

Ntah hapa kena ngan hormon ni dah skang..dah tua beginilah..hormon tak stabil pppffftttt..mood pun melayang2 la..mengadap blog lagi melayang2 pikiran..

Harini gagahkn jugek buat 1 entry buat korang...waaahhhhhh

Ntah apa nk citer tak tau..nk citer hari pertama pose mcm dah basi sgt dah tu..tp aci lah ye..kita borak2 aje udah..

 

Alhamdulillah first day puasa hari ahad means hari minggu so banyak la masa kt umah kan..budak2 pun tak la letih sgt :)

Hadi setakat ni tak kantoi lagi..dah big2 bro..dah hampir 5 thn kau blajo puasa, tak kan tetiba malas..ketuk kepala kang!waaahhh

Tp drama king tatapppppp.."ibu, lapar" "ibu, dahaga sgt ni", 'ibu, adi letih rasa nk minum"...uuuiiiiihhh kecik beso kecik beso je aku perati perangai!

Tp mcm biasa..why bother why bother..malas nk layan hhhiii

Alya pulak lg best...thn ni baru nk blajo puasa dan solat penuh..thn lepas kalo puasa setengah hari je, solat pun kdg2..

Nk citernya first day puasa kantoi..dlm pukul 3 camtu, depan mata aku dia togok air..dahaga sgt tu!urut dada mak kau!

Hari ke2 aku ambik cepat dr sekolah, letak umah opah jap..opah hulur ayam goreng, terus berbuka jam 2 ptg camtu..urut dada lagi!

Hari ketiga dan keempat penuh..harap2 harini pun ok..

Citer pasal sahur, semua bangun sahur..masak simple je..setakat ni nasi goreng dan bihun goreng je..raop dgn alya je mkn, hadi dia mmg pepagi tak lalu mkn..biasanya roti, telur, nestum, koko crunch dan milo je..

Alya aku kejutkn lambat sikit dlm pukul 6 lebih gitu...bukannya kewajipan dia nk bangun sahur apatah lg puasa kan..perlahan2..

Lepas bersahur, solat..kalo aku off, aku suruh dia solat sendiri sambil aku duk sebelah la..alhamdulillah alya ni jenis senang bangun pagi..

Jarang drama queen..takde sok sek sok sek..bukak mata, terus ke bilik air..kalo hadi, rasa nk simbah sebaldi air, siap menitik2 air mata kalo kejut pepagi dulu..eh sekarang pun..urut dada lagi!  

Aku?rutin biasa, kalo bukan bulan ramadhan pun aku rasa mana2 ibu pun tugasnya tetap sama kan..aku bertarawikh kt umah je..malas nk bawak awatif ke masjid lagi..risau kan dia..

Lagipun budak3 nk sekolah, raop pulak akan balik lambat sbb ada mengaji..kalo hari minggu baru hadi ikut..

Kt umah pun ok utk kita yg pomp..lgpun senang jugak utk aku sbb nk mengajo depa mengaji ni ha..

Memasak? mmg setiap thn memasak..tak beli param kecuali kuih muih je..bukanlah sbb rasa SAMPAH #divaAA w/pun ada jugak..cuma fobia dgn cirbir hhhaaaa..

Lgpun aku sempat memasak sbb kilang pukul 3 dah tutup..sempat membasuh, mengemas, menyidai, melipat kain pun :)

Korang mesti masak hebat2 kan..aku biasa2 aje..nnt kalo rajin kita share apa2 resepi na :)

Ok..tu je la nk update..

Korang camna?meriah?


4 comments:

Nad MamaZN said...

byk kali urut dada ni, risooo dah ha..haha! takpela, anak2 baru nak blaja puasa kan..paksa2 pun tak best jugak, nnt dia takut kat kita bukan puasa sbb tu rukun islam. tak syok gak.
saya oun terawikh kt umah je, nak wat came, budak2 ni kul 9-9.30 dah lebur, mmg tak dpt la ke surau pun..
kami pun berbuka biasa2 je

salwana nordin @ che'wa said...

hhhhaaaaaaaaa..perkara biasa la tu..urut dada saja..

itulah awal2 tak paksa sgt tp tetap latih berpuasa jugak hhhiiiii

anak3 saya pun sama..smua kena tido awal..bukan apa, nnt lambat bangun, urut dada maknya lagi..anak pulak jenis aktif kemain :)

takpe biasa2..yg penting jgn membazir okies!

lieyalatif said...

OOO ko dah raye ke beb hahahaah...aku pun ikut jadual aku awal tu kene...tapi mujur cepat abis so mmg just sempat le aku sambut puase...siap laa hujung2 puase aku raye dulu kakakakak..takpe2 tu pun ibadat jugak kan....


tu laa mujur first puasa ari ahad kan so jadi le ari praktikal tuk budak2 ni hehehehe..sabtu tu siap2 aku gosok baju lipat kain bagai...konon ahad tu leh rehta2 jek hahaahah...mmg pun kooo..membongkang jek aku hah hehehehee

aku pun mcm ko wa...sahur aku simple...nasi goreng tu wajib..senang...pastu laukkan ayam goreng atau telor jek...hah licin budak2 makan heheeh..senang hati aku...aku lak sahur serial je...diet le konon hhaahahahahaah

salwana nordin @ che'wa said...

Ha la lieya..tensi aku! Baru syok2 pose dah raya hhhuuuu

sahur mmg simple je lieya..malas aku wehhh..aku pun bukan jenis byk mkn sahur ni..

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...