CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Wednesday, 19 August 2015

membebel dan mengadu di hari khamis ni..sabor aje la korang ye..

Assalammualaikum..

Boleh tak aku nk membebel sekejap???hhhaaaa

Korang kalo rasa malas nk baca bole skip..i understand..wwwaaahhhaaa..mana ada org yg tahan dgn bebel kan.. 

Minggu lepas membawak ke minggu ni mood ke laut sgt..keje opis melambak2..dgn sistem UBS asyik buat hal, akaun lagi nk settle..aarrggghhh!!

Dugaan..sudahnya aku cuba bertenang, kalo ko meroyan pun ingat segalanya bole berjalan lancar ke wa oooiiii..wahhh

Alhamdulillah buat sikit2 lama2 settle, yg penting tenang, tinggal sistem masih tak berapa nk elok..bulan depan dah nk hantor GST ke kastam!

Sebenornya aku ni dah 2 bulan tak ambik cuti..last bln 6 aritu..badan tak berehat sgt, dgn keje umah, uruskan anak2, dgn makannnnnnnn byk pun ye hhhhaaaaaaaaa

Next week mohon cuti 2 hari terus..cuti tak byk..so minggu ni kalo bole jgn bertangguh keje sbb next week dah start nk buat gaji pulak..aduyaiiii never ending story..

Honestly ta zabarrrrrr nk berhenti keje sbnrnya..mgkn thn ni atau tgh thn depan..kena solat istikarah dulu..settle keje sendiri sblm blah!!!sekurang2nya utk audit 2015..

Serius aku tak larat..kalo keje tempat lain mgkn bertahan tp keje kt sini mgkn tak lama..cukup la kot..cukup..cukup..

Aku dah bgtau raof, dia mmg ok je..lama dah suruh berhenti, aku yg fikir pasal makabah so bertahan la kejap..lgpun selama ni raof jugak yg menanggung kami..

Aku just top-up mana yg aku rasa nk beli je..pehtu makabah dan PTPTipu

Dlm hidup ini, byk benda yg terlepas sbnrnya, utk anak3, utk suami dan yg penting diri sendiri..so kalo ada rezeki sblm mata tertutup aku nk merasa semuanya, kalo bukan semua dpt merasa sebahagian pun jadi la..

Lagpun kalo bekerja hati tak seronok tak kemana..itu aku..bukan korang ye :)
 
Alhamdulillah rezeki milik Allah..w/pun kita tak tau apa yg akan jd akan dtg..doa yg baik2 saja sudah..

Korang yg dah ada kerjaya yg hebat teruskan lah bekerja dgn gembira ye..tp biasa la aku sindrom mak2 kuat sgt..asyik nk duk umah berkepit dgn anak3 kkkiiiii

Aku takde harta, cuma ada 3 saham akhirat yg perlu dijaga elok2..sama sprt ibubapa yg lain..

Ok la..nk mengadu
 
Sabtu ni bday alya..7 thn dah anak ibu ni..dah pandai request nk sambut kt sek..celah bedah mana masa ko nk sambutnya nak..


 Eh..gigi mana kakak???hhhaaaaa

Siap bgtau kt aku yg dia dah bgtau kt teacher nk sambut kt sek..bijak..bijak sgt..sel2 otak berhubung ye alya..

Tapi mgkn la aku akan buat goodies je bg kt kengkawan, kek tu mcm susah sikit nk bawak ke sek..diaorg bukannya ada masa free yg lama kan..kalo tadika lain la..

Kek mgkn makan kt umah je..

Ada rezeki kita buat entry alya..

Apa lagi?

Skang tgh survey tempat tusyen utk hadi, ye hadi baru nk bertusyen..org lain dah berthn2 tusyen kan hhhaaaa

Sbbnya aku tak bole handle mengajar 3 org dlm waktu serentak..aku ni cepat stress, dgn keje rumah lg..nk harapkn raof, mmg tak la..ye laki aku bab ni dia mmg serah kt aku je..

Aku bukan apa asalkn waktu cuti dia dpt 2-3j belajar sehari pun dah ok..dah tak larat nk jerit2 kt depa hhhaaaaaaaaaa

Kalo tak dpt tempat tusyen, mgkn guna private teacher je..alah kwn2 asben jugak, pandai mengajar dan penah mengajar..

Dgn alya dan awatif aku hantor..senang :) 

Cabran banyak thn ni dan depan, dgn hadi UPKK dgn UPSR, dgn SERAI..

Skang pun tgh usaha mencari sekolah berasrama yg elok utk hadi..3 pilihan je sek agama, sekolah tahfiz dan sek pondok..ye aku mmg nk hantor dia asrama je..lelaki ma..kena berdikari..

Ok last benda nk bebel..awatif skang aku tgh train utk free dypers mlm..ye mmg lambat compare dgn kakak dia..eh tp abg dia lg lambat ppfffttt

Ntah ngape malasnya aku, mgkn sbb dia berpisah tempat tido dgn kami awal so aku nk bangun ke bilik depa tu mcm berat nau badan..

Dulu abg ngan kakak tido sekali dlm bilik so mmg senang aku nk handle..

Jd mcm biasa #cabarandimanamana...dia dah tak minum susu mlm..itupun tido awal pukul 9 so mmg tak minum la kan..tp dtg mana air kencing byk.. 

Pukul 12 kena kencingkn dia sekali, pastu dlm pukul 2-3 sekali..kdg2 kalo aku malas dan letih mmg aku pakaikn aje dypers..tak bangun dah aku..kencing la ko dlm tu hhhuuuaaaaaaaaa

Setakat ni kdg2 berjaya, kdg2 ikutkn letih dan malas aku mmg misi pun ke lautttt...

Takpe la mudah2an Allah mudahkn segala urusan...yg penting sabar..lain anak, lain la caranya..anak org lantaklah ada aku kesah waahhhaaa..tetiba..

Panjang sgt dah ni..

K..la..

8 comments:

lieyalatif said...

wahhh bestnye nak berhenti keje wa....ni dah nekad betul2 la yeak..... syok tu...pas behenti beranak lg sorang wey heheeheheh...betul kate ko...nak settle ptptipu tuh....aku dulu pinjam 8k jek sbb tak dpt semester awal...berkat bayar tiap2 bulan konsisten dari tahun lepas dah tgl 3k...lagi sikit jeee nih...pasni legaaa aku dah.....

alaa mcm dayyan gak le ni...kalo die nak berak mesti mintak pampers...tensen jek aku.... kencing semua okey dah...tapi tu laa sebab die kecik sekali...over manje aku pun mcm ajar2 kelaut dalam gak hahaahahah.....

boleh je wa kalo nak potong2 kek tu....tp tu laa kene kaco waktu pembelajaran laaaa...kalo cikgu okey sporting boleh laaa.... tapi kene tanye gak cikgu tuh....

salwana nordin @ che'wa said...

hahhaaaaaaaaaaaaaa...ntah la lieya, ada rezeki ada la sorang lg, kalo takde jagalah apa yg ada hhiiii ..aku mmg nk b'henti keje, dah tak larat sgt, emosi dan fizikal dah tak mampu rasanya..

sikit nau pinjaman ko lieya, aku ni berbelas ribu lg..tak ke meroyan kau rasa!

rasa mcm susah nk bawak kek kt sekolah..takut ganggu waktu pembelajaran la..goodies aje dah..

biasa ar lieya, anak bongsu ni mmg menjadi2 malasnya aku hhhaaaaaa..sbb dah letih dgn yg 2, so no 3 ni suka hati la hhhaaaaaa

Usmi Hikma bt Rusfan said...

wa... jgn stress2 relaks ....
biasalah sape x mau dok rumah uruskan rumahtangga... aku pun nak juga.. tapi memikirkan cabaran hidup dikotaraya metropolitan ni... aku tahan jg...
bab keje pun ye juga... aku ni dah byk pindah2 opis... pindah dr KPM sbb tak rasa bahagian bila bekerja.. so minta tukar... alhamdulillah dpt plak 1 opis dgn en suami... lg lha sykur selalu.... apapun kitalah kena sesuai diri.... dan aku pun mmg tgh sesuai diri lg di tempat baru...
anak aku no 2 si rayyan tuh baru skrg free drypers... tuh pun selepas besday dia... request x mau pakai pampers n minum susu dalam botol.. aku syak cikgu dia ckp mcm tuh... haahahaha... alhamdulillah skrg dah ok... klau tidak.. setiap malam kencing tilam... huhuhuh...
apapun wa... relaks jgn stress ok... semoga dipermudahkan segala urusan ko.. Ameenn...

salwana nordin @ che'wa said...

hhhaaaaaaaaaaa..aku hampir 10 thn keje kt sini qema..mmg tak cadang lama pun nk keje sini..kalo tempat lain atau keje lain mgkn bertahan..ala aku keje kilang, jd kerani je qema..tak hebat mana tp alhamdulillah tempat mencari rezeki ada..tinggal seronok dgn tak je..hhheeee

aku ni duduk dekat kg bukan bandar besar mcm KL so alhamdulillah masih bole survive qema..

rumah kete smua asben dah abis bayar tinggal belanja harian..yg buat sesak tu bila harga melebihi gaji makanya kemampuan tu terhad la..

serius..ingat nk cari keje lain yg lebih stabil tp memandangkn thn depan pun dah 36 mana gomen nk ambik hhhuuuuu..takpe la asben aku selalu ingatkn aku rezeki Allah yg punya..

mmg mencabar sikit la kalo sorang je keje kan pd zaman skang..takpe kita buat istikharah dulu..keje atu tidak Allah punya urusan :)

awatif tu dah lama free dypers since 2thn lebih, tinggal mlm je..malas betul dgn yg kecik ni..dulu2 rajin..

tp takpe slow2 la ye..stress sgt mmg tak elok utk kesihatan diri gak..

thankssssss qema..doakan yg baik2 utk aku :)

norsalihah shaleh said...

nak berhenti keja??? wahhh bestnya.... nak juga resign dok umah jer. tapi kalo dok umah jer tak der income. uhukuhukuuk... apa2 pun semoga berjya n dipermudahkan setiap urusan oleh Allah SWT.. aminnn

salwana nordin @ che'wa said...

salihah ianya masih dlm perancangan..solat istikarah mintak Allah mudahkan jalan..kalo jln mudah makanya berhentilah keje :)

mmg bercadang tak bekerja lama pun..banyak sgt nk dikejarkn, hati pun tak seronok buat apa..inshaaAllah ada le tu yg tak kena di mata Allah :)

takde income tak bererti hidup tak bahagia dan tak punya apa salihah..rezeki milik Allah..yg penting mintak jln pdNya..mesti Dia cukupkn..saya pun selalu kata begitu pd asben tp ayat yg sama dia gunakan..ingat rezeki dr Allah..

tqsm doakan yg baik2 utk saya ye..inshaaAllah ada masa lagi kumpul duit kkkaaaaaaaaa

NanyFadhly said...

Selalu ibu yg bekerjaya memang akan hadapi masalah macam tuh.. Sy doakan agar Wa diberi kekuatan dan petunjuk untuk membuat keputusan. Sy tau, bukan senang kan utk kita buat keputusan mcm ni. Sy dah laluinya, Alhamdulillah..sy dah 10 bulan jadi SAHM. Selepas 10 tahun bekerja. Kini sy happy bersama anak-anak dan suami. Mula-mula mmg susah sangat..tapi tak berbaloi dengan duit dan kepenatan yg nak kena hadap sesorang gi keje and balik ngan anak-anak..suami pula jauh di perantauan..InshaALLAH..moga ALLAH SWT kurniakan kebahagiaan utk kita sumer. Suri rumah kerjaya yg sgt mulia....

salwana nordin @ che'wa said...

alhamdulillah..tqsm nany :)

mmg bukan senang tp sbbkn saya bukan org berkerjaya hebat sgt so tak kisah la apa org nk fikir atau cakap..

Allah pemberi rezeki :)..skang awak pun dah happy dgn keluarga dan anak3 kan..Allah Maha Mengetahui apa yg terbaik utk hambaNya..

saya doakan yang baik2 utk awak jugak..semoga kita bersama2 mengumpul pahala di dunia jugak di akhirat..ameennnn..

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...