CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Monday, 29 September 2014

Admitted

Assalammualaikum...
Not me..mya awatif..
 

Tahun lepas masuk spital pasal botol kicap, tahun ni pasal telinga berlendir la pulok..bunyi  mcm tak la teruk sgt kan tp terpaksa buat minor operation jugak uols..

Kalo tak buat, nnt lama2 bole jadi pekak tau..
Ceritanya begini..ada 1 minggu tu flu dia lama sgt..ada dekat 2 minggu camtu, ubat dah makan tp still tak sihat..pastu ada satu hari tu aku tgk telinga dia berair tp tak berbau..
So aku suspect s/thing wrong s/where..terus bawak pakar ENT..doc ckp telinga banyak lendir, ada nanah sikit so kena buat minor operation utk bersihkn lendir dan masuk tiub bg udara masuk..
Ntah la lebih kurang gitu la prosedurnya..kalo tak letak tiub tu air tak kering..kecik ya amat tiub tu pun..
So operation hari Jumaat aritu..

Hadi sekolah cuma alya je yg ikut kami sbb kang takde sapa nk uruskn dia..
Kali ni mental dan fizikal aku dah ready..tak emosi sgt mcm aritu..hhheeeee..tp awatif trauma + fobia la kot..emosi pun tak berapa stabil tu..
Nak tukor uniform ni pun kena tipu2 main mcm doc mcstuffin tau..jenuh memujuk...

Sprt biasa mmg ibu la peneman dlm OT tu utk bius..kali ni pun bius penuh..kalo tak bius penuh mmg 1 hapa tak jadi keje la..


Alangkn check-up biasa pun menjerit histeria..fffuuuhhhhhh

Sekejapan je operation tu..masuk 9.30 pg, pukul 10.00pg dah siap..saja pilih pagi sbb mlm tu dia bole puasa kan..

Yg lamanya masa nk membius dia..nak masukkn jarum, nk pujuk2 emosinya lagi hhhaaaaa

Pastu after operation dia kena distabilkn dulu..nk tunggu dia sedar sepenuhnya tu ada dlm sejam lebih..mengadap la aku menengok dia merepek2, mamai2, dia dlm dunia dia tu kan..

Siap dia cakap "ibu ada 2" tunjuk jari 2 lagi..kesian tengoknya :(..lemah longlai..

Bila dah sedar sepenuhnya tu, dia mintak air, nurse bg minum sikit2..tunggu sekejap takut muntah ke apa..alhamdulillah ok..

So aku mintak masuk wad sbb raof nk solat Jumaat, alya ikut kami kang sapa nk jaga dia..

Mujur nurse bagi, awatif pun npk stabil, cuma takut dia still pening2 sbb tak tido..

Sampai wad salinkn baju dia..blur tgk TV..

Then makanan sampai terus lapor nk mkn..makan bubur nasi je ye dik..eh tp sedap jugak..aku raof dah belikn nasi so makan sekali dgn depa..dia pegi solat..


Abih makan, rehat2 atas katil sambil tengok TV je..aku 'cuti'..awatif tak tido2 lagi..mengantuk tp tahan mata, yg tau nk turun katil main ngan kakak..gerammm..

Kakak ya pulak boring tahap tenuk dah..kesian tengok..serba tak kena hhhaaaaa..sudahnya berkawan dgn anak cina sebelah katil..

Sorang bahasa ayam, sorang bahasa itik..good!w/pun tak paham tp bff sgt aku tgk..budak tu pun nk discharge ptg tu..5 hari warded..

Mana tak kecik beso kecik beso mata awatif menengok depa kan :)


Sudahnya dekat pukul 3 baru nk tido..

Tak sampai 1/2j doc dtg checkup..terus tak tido hhhuuaaaaaa..

Last kami 4 org bergolek2 atas katil, baba dia yg kemain berdengkor tido..apaaraaaaaaa..


Tak muat pun himpit2 je la bagi muat, mujur abg hadi takde, kalo tak mmg celah bedah mana nk sumbat bbbahahaaaaaaaaaa...

Dlm pukul 5 lebih kami discharge..malas nk tido sana, awatif pun dah ok, tak larat aku kang dia melasak..baik jaga kt umah..nikmatnyaaaaaaaa

Alhamdulillah skang awatif dah sihat, cuma air dlm telinga tu still meleleh, its good sbb tandanya air tu tak duduk blkg telinga dah..

Tapi mmg hanyir baunya..seriously mmg berbau..kesian tgk dia..kdg2 time tido dia korek2 telinga tu sbb rimas kot :(

Skang on ubat sampai 18 hari uols..mujur takde drama time nk bg ubat :)

Alhamdulillah..awatif anak yg baik kan!

Mommies out there yg anak bermasalah begini, cepat2 jumpa doc, npk mcm takde apa sgt tp kesannya jangka panjang..baik buruk bukan kuasa kita..yg penting ikhtiar ut mengubati :)

Jgn biarkn anak selsema terlalu lama, bila mandi make sure air tak masuk dlm telinga, bersihkn atau korek pd benda luaran yg kita npk, dalaman tidak dibenarkan :)

Learn from experience

T_______________T

8 comments:

LYAfrina said...

alahai kak.. mcm2 ujian ye..
nmpk cam simple.. klo smpai kena operation mmg serius ni kak..
asya slalu selsema.. n selalu mgadu sakit telinga..mmg slalu korek tlinga dia.. tp kdg2 lya perasan cam ada berair n lendir putih.. maybe kna cek jugak ni.. serius ni.. mmg kena cek..

alhamdulillah..operation ni bjln lancar

salwana nordin @ che'wa said...

Itulah kdg2 npk mcm simple dan remeh je tp sbnrnya kesannya jangka panjang..

bila asya selsema dan mengadu sakit telinga better bawak gi check..at least kalo apa2 jd kita puas hati sbb dah bagi yg terbaik kan..

alhamdulillah

lieyalatif said...

laa sian awatif....takpe kooo, kecil2 byk sakitnye nanti besar die laa menyenangkan kite wa.... ade hikmah tu...mujur tak seserius mane kan...aku dulu ade anak kawan kene mcm ni....tapi die lambat bawak gi spital so mcm dah mengganggu pendengaran budak tu....seb baik ko buat cepat....in sha Allah takde ape tu....cepat laa sembuh tu.......

tu org ckp kan kalo anak ngadu sakit itu ini jgn ambil mudah....kdg2 mak bapak ni malas nak layan.... takleh mcm tu..takut bende tu mmg betul2 serius.....

selamat hari raya haji wa.....balik kg hati2 okey dlm perjalanan....

salwana nordin @ che'wa said...

alhamdulillah dah beransur baik tapi telinga still berair..doc cakap mmg ambik masa sikit..takpe la..berbau usah ckp la..mmg tak tahan hhhuuuuu

mudah2an betul la apa ko ckp..anak2 ni mmg masa kecik byk sakitnya tp dah besar menyenangkn kita pulak..in syaa Allah..

itulah..kami pun blajar dr pengalaman, lepas ni kena lebih alert kalo ada apa2 berlaku kt anak3..takut menyesal kemudian hari..

Alhamdulillah raof jenis tak bole anaknya sakit, biasa dia mmg gelabah habis, aku cool sikit hhhaaaaaaaaaa

lieya..selamat hari raya haji..aku tak balik kg kot..raya kt umah hhhiiii..semoga seronok beraya kt putrajaya ye lieya :)

Lily@MamaZaraZareef said...

siannya dia yek..mujur dah selamat sume..harap cpt2 sihat n tak ebrulang lagi mslh tuh k..=)

wa said...

Alhamdulillah..awatif dah sihat.. :-) Mommynya kena jaga kesihatan jugak tau.. :-)

salwana nordin @ che'wa said...

alhamdulillah..tq lily..

salwana nordin @ che'wa said...

tq wa..dah sihat tp belum betul2 sembuh lg telinga tu..hopefully abis ubat, keringlah cepat :)

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...