CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Thursday, 22 November 2012

RESEPI TRIFLE (2nd time)

Assalammualaikum...

Blog sudah bersiaran spt biasa :)..teknikal prob sudah dibaiki sendiri hhhuuuu..sapa nk tolong?suh raof langsung la..'duniaaaaa je smua ni'..# sentap!

Eh kita tak kacau org lah..sapa yg nk baca silakan, kalo tak nak pun tak sapa yg paksa pun..betoi dak?

Ok tgk tajuk pun dah fahem..soka ati korang la nk sebut mcm mana pun, iols tak marah uols hhheeee..

Ye saya tau melambak2 resepi trifle ni kt pasaran tp buat yg malas nk godek2 dlm tenet mcm haku, aku share la resepinya..boleh??

Aku pun ambik resepi dr beberapa blogger yg femes amos :)..lain org lain resepinya so try aje lah :)

Bukan apa sometime ada a few blogger yg tak kedekut sharing resepi, yg tu korang bole copy paste, ada jugak blogger yg tak bg copy paste, ha yg tu korang pikir la byk kali ye..ye..ye..

Tapi apa kejadahnya tak bg org share resepi tp beria2 la ko blogkn kan..kan..kennnnn..

Ok mgkn dia ada sbb so 'jangan berburuk sangka' :)

Senang2 lawat je blogger masakan sure dr A to Z korang dpt ilmu :)

Eh kemain jauh mukadimah..triflenya dah kemana..ok back to our topic TRIFLE..jgn takut resepi amat mudah, bahan2 senang dicari..#dasar pemalas, resepi pun kemain cari yg simple hhheee

Kali ni aku rajin dan byk masa so kita buat step 1 by 1 okies..

BAHAN2 MENTAH *mentah..apakah???*


Gula, kristal jelly (cap nona dan apa2 perasa pun boleh), susu cair, tepung kastad, swiss roll cake dan buah2an / fruitcoctail..confirm ada kt dapur tu..

CARA2 BUAT

Bahagikan kpd 3 step :)

STEP 1



Potong kek mengikut ketebalan yg anda suka..jgn terlalu tebal atau terlalu nipis..then susunkn dlm apa2 bekas..sbbkn kita tak ada bekas yg cantik boleh nampak tu makanya guna aje loyang..pun bolehhhhh..

Make sure penuhkn setiap ruang yg kosong ye..ada resepi yg jirus air cocktail atas kek supaya lembab tp aku tak buat..resepi pertama dulu aku buat, utk resepi ke2 ni aku tak buat..

STEP 2

Dlm bekas lain masakkn puding..masukkn 3 sudu tepung kastard (penuh merumbu2), 1 tin susu cair, 1 tin air dan gula aku letak dlm 6-7 sudu..


Dah masukkn smua, kacau hingga sebati then masakkn atas dapur dgn api yg perlahan..jgn b'henti mengacau sampai likat ye..kalo tak jaga takut hangus hhheee

Bila dah likat masukkn trus atas kek tadi..aku suka kastad sbb rasa kastad..wooiii ?????


Ok ketepikn dulu..bg dia sejuk..lepas dah agak2 sejuk, susunkn buah2an atau kalo guna fruitcoctail korang taburkn aje fruit atas kastad tu, jgn simbahkn dgn airnya sekali..#tanjat gegurl tau!


Susunan peach ikut sokahatilakitirijirandepanumah koranglah ye hhhhaaaaaaa

STEP 3

Paling senang..masakkn kristal jelly 1 bungkus..kalo tak tau jgn panik menggelabah tak tentu pasal sbb blkg kotak dah bgtau cara memasak itu jelly..

Satu bungkus = 2 cwn air (400ml)

Sblm tu jgn ditanya 'agar2 biasa bole guna tak?'

Jawapannya..

1. Utk yg pertama kali jgn la nk menderhaka pd resepi, ikut je nak..hhiiihhiii..
2. Namanya bukan trifle lagi..mgkn 'agar-agar ku sayang'..hhhhaaaaa




Biarkn sejuk seketika..dlm kes aku yg bangsa tak menyempat, 2-3 minit trus curah dlm loyang tu..makanya b'kedut2 la kastad iols uols..very theeeeee...

Dgn berakhirnya curahan jelly tu makanya siaplah triffle kita..done!

Ok lepas tu boleh chill dan esoknya bole bawak utk majlis potluck anda!hhheee


Senangkn..aku pun 2nd time buat baru menjadi sikit sbb sblm ni guna resepi 1 lagi, kastad terlalu cair..mcm tak best je..kali ni aku kurangkn air, kacau kastad bg likat betul2, kek tu aku tak simbah dgn air coctail..alhamdulillah just nice..

Try and error adalah perkara biasa dlm memasak kan :)

Ok selamat mencuba..

**nk merasa makan dan buat lasagna pulak**


5 comments:

♥ Leily | Ummi Alya Husna ♥ said...

menarik jugak tu!
mabeles!!!

salwana nordin @ che'wa said...

Silalah leily :)

lieyalatif said...

kawan opis aku rajin buat koo...aku plak malas sbb mcm susah...tapi bile tgk ko buat..e'eh senang laa plak...berkobar2 semangat aku nak cube koooo.....

cantik triffle ko...kemas jek .....nanti nak try versi ko la pompuan....

salwana nordin @ che'wa said...

Aku ni rajin tak rajin la lieya oiiii..ko ingat aku nk buat benda2 susah mmg tak ler hhheeee...

Resepi ni mudah...try ler pompuan hhhheeee

penyisir rambut said...

tak pernah try lagi...sebab dah penah rasa...agak manis...saya tak berapa nak tahan manis...

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...