CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Tuesday, 31 January 2012

kek koktel

Hari tu buat kek keju koktel..saja buat sbb cis ada lg dlm peti ais..bawak ke kilang,bg kawan2 kilang sempena belated b'day awatif katanya..

Oh ye resepi kek coklat moist aritu dr kawan fb dan resepi keju koktel ni dr chef hanieliza..p aku just share resepi keju koktel la ye..rasanya coklat cake mesti korang dah terer kan :D

Bahan seperti dilampirkn :D

comot meleleh2 :)

Kek Coklat Kukus Keju Koktel
sumber : chef hanieliza
rujukan : kak ita, izah

Bahan A
2 cawan tepung gandum ]
1 cawan serbuk koko ]
1 s/k baking powder ] ayakkan
1/2 s/k soda bikarbonat ]

Bahan B
1 cawan susu pekat
1 cawan butter cair
1 cawan air panas
2 cawan gula perang - aku pakai gula kastor aje sbb gula perang x beli kkkeee

Bahan C
4 biji telur ]
1 s/k esen vanilla ] kacau rata

Cara
1. Panaskan kukusan dan lapikkan loyang dengan kertas minyak.
2. Masukkan semua bahan yg diayakkan dalam mangkuk.
3. Masukkan butter cair, air panas, gula dan susu pekat dalam mangkuk yg berisi bahan yg telah diayakkan.
4. Masukkan telur dan kacau adunan sehingga sebati.
5. Masukkan dalam loyang dan kukus selama 1 jam atau lebih sikit.
6. Sejukkan dan hiaskan dengan kerim keju dan buah2an koktel

Bahan krim keju:
250 gm keju cream philidephia
1/2 cawan gula halus
1/2 cawan air agar-agar - aku pakai serbuk gelatin Halalgel (halal)
1 cawan yogurt perisa mangga - yougurt (1 setengah bekas kecik)
1 tin buah2 koktel
1/2 cawan air dalam buah2 koktel - x buh pun x pe rasanya :D

Cara:
1, Pukul keju cream dan gula sehingga rata/lembut.
2. Masukkan yogurt dan pukul lagi.
3. Masukkan air/cecair agar dan kacau rata.
4. Tuangkan atas kek span dan sapukan rata.
5. Taburkan buah2 koktel dan sejukkan beberapa jam.
6. Potong dan hidangkan.

***topping tu aku guna gelatin sbb cheesenya tak kukus balik,kalo nk guna agar2 pun boleh :D,gelatin aku buh 2 sudu..

Seeloknya guna loyang yg bole bukak tepi tu ye..aku x ada so guna aluminium foil, m'cabar sket part tu sbb cheese mmg meleleh2 hhhuuu..

Ok selamat mencuba ye..

2 comments:

♥ Leily | Ummi Alya Husna ♥ said...

sdpnyer...
ghajen nyer cik wa kite nih!!!
meh la anto kite sepotong..
tingin ni... heheheh

salwana nordin @ che'wa said...

bila datang rajin segala benda nk buat tp bila datang malas duk senyap2 aje hhhhaaa...

meh la mari umah kita kt perak,kita buatkn!

cik leily kita pun bole sendiri jugak,kasik kakak alya bawak ke skolah :D

cuba ler..

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...