CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Tuesday, 9 August 2011

korang mesti cuba ni..

Menu terbaru..nk share resepi ni..nak tak?korang x nak pun aku bg la..pahala dibulan pose ni kita b'kongsi dan b'sedekah kan..i'Allah mudah2an dimurahkn rezeki..

Korang tau la udang ni mcm2 jenis masakan bole buat kan..udang masak lemak la,merah la,rendang la,kari la,goreng labakor la..dah jemu cuba yg ni plak ye...


Udang Cili B'sos

Bahan
Udang (ikut suka) - goreng dulu,aku goreng ngan tepung eehhee
*Bawang putih,besar dan halia (agak2)
*Cili merah (2-3 biji)
*Cili padi (nak pedas buh byk,x nk buh 2-3 biji udah)
Serai (1 btg) - titik
Daun limau purut (beberapa helai aje)
Sos cili,sos tiram,garam,gula(agak2)

Hiasan:
Hiris bulat bawang besar
Baby tomato (kalo ada,kalo x ada pun x apa)

Cara:
Blender bahan2 bertanda *
Tumis sampai garing,masukkn segala sos,masukkn air
Masukkn serai dan daun limau purut
Then masukkn garam dan gula
Masak sampai agak kering
Masukkan udang dan bawang bulat tadi
Gaul2kn..done!

Lebih kurang mcm masak merah udang cuma x ada belacan,serai dan daun limau purut aje..aku buh limau purut sbb x buh asam so elok buh sehelai dua bg bau wangi sket :D

Utk sapa2 yg x mkn udang bole gak try utk kerang,lala,sotong(x tau la sesuai x sbb x penah try :D) dan lain2 mknn laut la..korang mesti pandai masak!

Selamat mencuba!eh nnt nk buat ayam percik..kalo jadi kita kongsi lg ok!

5 comments:

kekwa10 said...

fav laki aku.slalunye aku wat dgn ikn bwl@ikan siakap.ala-ala 3-4rasa la lebih kurang.tp aku tumis ngan cabai blend br terasa verasap u haha.. ikan tu aku gaul ngan grm kunyit ngan tpg jgg.ko buat aku laparrrr grrr.. jom mkn kehkeh!

salwana nordin @ che'wa said...

ha'a ikan bawal @ siakap 3 rasa mmg best la..ko pandai buat ek?slalu buat mesti sedap ni..share ar resepi..buh dlm fb bole salin..aku penah buat jugak tp slalu mesti ada kureng eeekkkeee..

slalu nk pedas aku guna cabai kering tp saja nk ubah sket2..x pedas x kick la beb!

kekwa10 said...

ala main taram je.

ikan siakap@bwl itam: gaul garam, kunyit ngan tpg jagung

kuah:
bwg beso@merah,bwg putih,cabai kering (blend 3-3).tumiskan.boh garam sikit,gula sesudu besar.tumis smpi garing.pastu boh sos tiram 2sudu,sos cili 2sudu,sos tomato 2sudu,kiub aym suku kiub.kacau2 smpi ko nmpk die ala2 pelik sket (mcm karamel aku nengok haha),pastu tmbh sikit je air.kacau2,angkat,taruh atas ikn.

kalo ko nk byk kuah ko taruh la air byk,tp xkick la huhu.nk lawa boh le bwg bulan2.kalo ko mls nk sukat2 pakai sudu,ko agak2 la sos2 tu sama byk mase taruh dlm kuali,kalo terlebih@xsama byk mmg lari la rase.itu sahaje.sekian,time kasih :D

salwana nordin @ che'wa said...

thank u thank u...harus cuba ni..aku agak slalu fail tang sos la..buh kiub sedap ke?nnt kalo jadik aku war2kn dlm blog eekkkee

kekwa10 said...

sedap huahua.tp kiub aym eh,suku je,kang lelebih kang very the fenin makcik rase kiub ahahaha..

p/s: ayt adik aku "apesal eh asal aku msk sedap je mesti org kuar ayt ni 'eh,sedap,boh kiub eh?'"kehkehkeh

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...