Assalammualaikum..
Masa cuti merdeka aritu merajinkn diri buat bubur kacang hijau..kebetulannya kacang ijau tu aku beli dlm 200g untuk projek sains alya..
Pakainya 2-3 biji je..ppppfffttttt..abis tak kan nk beli 2-3 bj je kacang, mmg makan penampo la kan bbbahahaaaaaaaa
Takut berlapuk so better u do s/thing gitu..
Tgk dlm peti ais, ada santan kotak lebih, ada daun pandan selai dua yg dah kering sgt..elok ler tu..:)
So mari kita share resepi w/pun confirm korang dah terer giler buat kan..
Resepi: Bubur Kacang Hijau
Bahan
Kacang hijau
Santan
Gula melaka
Gula pasir
Daun pandan
Garam
Cara
1. Rebus kacang hingga empuk lembut.
2. Dah lembut masukkn santan, daun pandan
3. Masukkan gula melaka seketul, gula pasir dlm 2 sudu (ikut kemanisan la)
4. Masukkn secubit garam
Done!
Bubur kacang ni kalo org yg tak tahan biasanya cepat berangin. Kalo ikut petua my mom, dia suh masukkn sikit halia, sikit je..bg buang angin katanya..
Setengah org masukkn sagu sekali, boleh je..kalo takde mkn gitu ok dah..
Santan tu, kalo jenis perah, simpan pati sikit, dah ujung2 nk masak baru masuk pati tu..bukan apa utk bg rasa berlemak lagi..
Makan panas2 sedap, mkn sejuk2 pun sodap!!
Tak abih masuk dlm freezer jd aiskrim..wwwaaahhhhhhh
Ni favourite alya sgt, balik2 dia, balik2 dia yg makan..:P
xoxo
4 comments:
sedapnya bubur kacang..lama tak makan..sy mmg suka yg kosong jek..klu letak durian ke apa terus fail takmau makan..=p
nyumnyumnyum!
sejuk2 cicah roti, sedapnya!
nak resepi ayam plak ;)
sedapnya..
mkn pns2 n sejuk2 pon sedap ni
lily..akak pun prefer kosong jugak..tradisional sgt kan hhhiiii
nad..alamak lupa nk share resepi ayam..kesibukan sikit nk tulis resepi..nnt eh..ada masa kita up entry ayam tu :)..kalo tak guna en google aje lah nad :)
lya..akak suka panas2 :)..tp sejuk pun ok!
Post a Comment