Assalammualaikum..
Wahhhaaaaaaaaa..yakin je nk bg resepi kt org ni..masalahnya org tu yakin ke nk ambik resepi ni ha kan hhhhaaaaaaaaa..
Ok nk try sila, tak nak try tak marah punnnnnnnnnn*mata ke atas* hhheeee
Ok..biasa kalo ikan bawal selain masak 3 rasa ke 4 rasa tu, masak lemak ni paling feberet aku kot..stim tak jln, kari pun kureng..
Biasa mak dah tau anak2 mmg suka masak gini so dia akan buat :)..
Meh kita panjangkan lg ilmu yg ada..in syaaAllah sedap :)
Bahan2
1 ekor ikan bawal sedang (potong 3)
Bawang merah/putih/halia (agak2 dan hiris nipis)
Serai sebatang dititik
Daun kunyit (sehelai dicarik2 je)
Santan
Asam keping (2)
Cabai muda/cili padi (utk hiasan)
Cara2:
1. Goreng ikan bawal mcm biasa, dah garing ketepikan
2. Tumis segala bawang & halia sampai wangi
3. Masuk serai & santan
4. Letak asam keping & daun kunyit
5. Kacau2 la sampai pecah minyak
6. Nak kasi kaler cantik skit bubuh serbuk kunyit tp jgn banyak sgt
7. Agak2 dah pecah minyak, masukkn ikan dan cili2 td sbg hiasan
8. Perasakan dgn garam dan kiub bilis sikit *takde pun takpe*
9. Kacau2 sikit..DONE!!!
Senang kan..lebih kurang mcm gulai lemak yg biasa cuma hat ni kena tumis dulu, ikan kena goreng then santan kena pecah..tak pecah tak jadi gituuuuu..hhheee
Ok..selamatlah mencuba :)
4 comments:
ooo..resipi ni lain sket sbb ikan die kena goreng dulu..biasa buat masuk terus time masak..nmpak sedap..leh try bile mood emmasak saya dh kembali nnti..hihi
ha'a ikan kena goreng dulu baru sedap, santan kena pecah..
nnt try la buat ye..in syaaAllah sedap..anak2 mesti suka :)
bawal ni xpenah lg buat masak lemak
biasa buat masak sambal tu je
adoi, lapo plak tgk menu ni pg2 :)
try la nad..insyaaAllah sedap :)
apalagi mlm kang dah boleh masak hheeee
Post a Comment