Assalammualaikum..
Kejadian hari rabu minggu lepas..nk masak utk makan mlm..korek2 freezer mlm sblm tu, tgk ada tulang dan daging korban aritu..
Mmg sengaja suruh raop ambik tulang sbb teringin nk buat sup tulang..biasa mkn org buatkn, kali ni meh la buat sendiri..dah beso panjang kan hhhhaaaaaaa
Kalo dah nama sup bukan susah mana pun kan tp bila malas menguasai diri tak payah sembang bab memasaklah
Ok harini akak wa rajin nk share resepi sup tulang ye..ukuran main campak2 aje ye..ikut banyak mana tulang korang..
Aku punya tak la sampai seperiuk beso sbb nk mkn anak beranak je..
Sup Tulang
Resepi
Utama: Tulang lembu (mana2 bhgn pun bole asal ada tulang kkkeee)
Bawang merah – tumbuk
Bawang putih – tumbuk
2 in halia diketuk @ tumbuk
1 rempah sup bunjut @ 3 sudu besar rempah sup serbuk ( saya guna sup bunjut )
1 1/2 sudu besar lada hitam – ditumbuk
Ubi kentang
Garam secukup rasa
1 btg celery jika suka
1 kiub pati sup tulang
Air secukupnya
Bawang goreng dan daun sup
Bahan Penumis
Bawang dan halia yg ditumbuk tadi
2 kuntum bunga cengkih
1biji buah pelaga
1 btg kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
Cara:
1. Rebus tulang sehingga empuk, letak halia yg dipotong nipis sikit, kalo ada pressure cooker lg cepat, tp saya takde semua benda alah tu so guna rice cooker pun bole, tp hazab zabedah fatimah la sbb menunggu sampai 2j lebih..
2. Sementara menunggu empuk, kita tumis darat dulu segala mak nenek bahan2 kt atas td ye..
3. Tumis bahan penumis, garing masukkn air, masukkn kentang..tunggu empuk sedikit baru masukkn carrot dan celery..
4. Tulang dah agak empuk, masukkn tumisan dlm rebusan itu bersama kiub tulang lembu dan bunjut..
5. Biarkan mereka2 mereneh sesama mereka..wahhhhaaaaa..
6. Perasakan garam dan taburkan dgn lada hitam ye..
7. Bila dah empuk dan sebati, taburkn dgn bawang goreng dan daup sup/bawang
8. Siap!
Makan begitu sahaja atau nk mkn dgn apa2 pun boleh..sbbkn mlm tu berniat nk mkn bihun sup so celur aje lah bihun, then buat sambal kicap!
Mlm tu asal empuk je daging tu sikit jadilah..anak3 tak sabor nk mkn weehhhhhhh..semua dah kebuluran..lantak kome!
Peeerrrggghhhhhhhhh!!! walaupun sambal kicap tu tak pedas pun..mmg potong stim sat la..awat tak pedaih tak tau! cili melaka yg aku beli kali ni kureng la, ni kalo ada cabai burung kampung mmg buasir aku buat T__________T
Resepi sambal kicap: Cili padi / melaka/ burung, kicap manis, bawang goreng sikit, bawang putih seketul, gula dan garam sikit..blender je..
Selamat Mencuba!